:

Vad kan man dra av på enskild firma?

Innehållsförteckning:

 1. Vad kan man dra av på enskild firma?
 2. Hur mycket avdrag enskild firma?
 3. Vad är avdragsgillt Skatteverket?
 4. Vad kan man göra avdrag för i deklarationen?
 5. Kan man köpa dator på enskild firma?
 6. Får man dra av friskvård i enskild firma?
 7. Hur mycket försvinner i skatt enskild firma?
 8. Måste man ha kvitton för avdrag?
 9. Vilka kostnader kan man ta på företaget?
 10. Hur mycket skatt på eget uttag enskild firma?
 11. Hur tar man ut egna pengar från enskild firma?
 12. Är massage avdragsgillt i enskild firma?
 13. Hur bokför man friskvård i enskild firma?
 14. Hur minska vinsten i enskild firma?
 15. Vad kostar det att ta ut lön enskild firma?

Vad kan man dra av på enskild firma?

Som företag är det egentligen inga konstigheter att göra inköp från privatperson. Det som kan ställa till problem är vid köp tjänster då privatpersonen i fråga som man köper ifrån skulle kunna ses som anställd i ditt bolag. Vid inköp av varor finns inte denna problematik.

Eftersom en privatperson inte är momsregistrerad kommer denne inte kunna göra avdrag för moms på fakturan vilket innebär att ditt företag inte ska redovisa moms på inköpet.

Hur mycket avdrag enskild firma?

Hej,

När du bokför fakturan använder du leverantörsskuld som motkonto, vi låtsas att fakturan är på 10,000:-.

Vad är avdragsgillt Skatteverket?

Moms – mervärdesskatt eller mervärdesomsättningsskatt – är en skatt som ska betalas till staten vid köp av varor och tjänster. 

Både privatpersoner och företag betalar moms, men det är du som driver företag som märker av att momsen ens existerar. För privatpersoner är nämligen momsen alltid inkluderad i priset och man behöver inte göra någonting mer än att betala totalsumman för sin vara eller tjänst.

Själva momsinbetalningen – och hur stor den blir – tar nämligen du som företagare, eller näringsidkare, hand om i samband med din momsdeklaration. Företagare kan nämligen kvitta momsen på sina inköp mot momsen på sin försäljning. Därför brukar man ofta presentera priset exklusive moms när man vet att det är företag som ska handla.

I Sverige använder vi oss av olika momssatser beroende på vilken typ av vara eller tjänst som avses. På de allra flesta varor eller tjänster gäller 25 % moms, det vill säga att du som näringsidkare lägger på 25 % på ditt pris. Det finns dock undantag.

För till exempel livsmedel, restaurangbesök, hotell samt konstverk som köps direkt från konstnären gäller istället 12 % moms, medan tidningar, böcker, konserter samt  taxi-, buss-, flyg- och tågresor inom Sverige enbart beläggs med 6 % moms. 

Vissa branscher är dessutom undantagna från momsplikt helt och hållet. För sjukvård, tandvård, social omsorg, skolverksamhet och bank- och försäkringstjänster betalas exempelvis ingen moms alls.

Vad kan man göra avdrag för i deklarationen?

2022-03-25

Ekonomi inom enskilda firmor kan vid första anblick kännas överväldigande och komplicerat. Som företagare är moms och skatt kanske det sista du vill tänka på, men faktum är att det är väldigt viktigt. I denna artikel kommer vi titta närmare på specifikt begreppet moms och vad det innebär för dig som driver en enskild firma.

Kan man köpa dator på enskild firma?

Den moms som du tar ut när du säljer momspliktiga varor och tjänster kallas utgående moms.

Om du bedriver näringsverksamhet och levererar varor eller tjänster måste du normalt

 • registrera dig hos skattemyndigheten i det land där du bedriver din verksamhet
 • debitera dina kunder moms och redovisa momsen för skattemyndigheten.

Får man dra av friskvård i enskild firma?

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om behovet av att skapa en likabehandling mellan juridiska företagsformer genom att utreda avdragsrätt för friskvård i enskild firma och tillkännager detta för regeringen.

Hur mycket försvinner i skatt enskild firma?

Om du som fysisk person lämnar in din inkomstdeklaration innan den 30 mars så har du möjlighet att få tillbaka skatten redan i april. Pengarna kommer att betalas ut den 5-6 april om du uppfyller förutsättningarna.

Det är tre villkor som ska vara uppfyllda för att du ska kunna får pengarna tidigt:

Måste man ha kvitton för avdrag?

Beroende på vilken sorts skuld du har kan vi antingen avräkna eller utmäta överskottet för att betala dina skulder.

Skatteåterbäringen går i första hand till dina skulder

Vilka kostnader kan man ta på företaget?

Varje år ska alla företag deklareras och varje år är nyfikenheten kring skatteåterbäringen stor. Vi har i den här artikeln samlat Skatteverkets datum för årets skatteåterbäring oavsett om du driver enskild firma, aktiebolag, handelsbolag eller en förening.

När du driver enskild firma deklarerar du ditt företag samtidigt som du gör din vanliga inkomstdeklaration som privatperson. Du lägger till en NE-blankett till din vanliga deklaration. Om du driver aktiebolag deklarerar du företaget helt fristående från din privatekonomi och oftast vid en annan tidpunkt. Därför skiljer det sig också åt i tid när du som företagare får din skatteåterbäring.

Datum för skatteåterbäring för dig som driver enskild firma:

  8-9 juni. Du som deklarerar senast den 2 maj, digitalt eller på papper. Datum för kvarskatt och anstånd för enskild firma:

Hur mycket skatt på eget uttag enskild firma?

Skatteåterbäringen betalas ut vid olika datum beroende på om du gör några ändringar i deklarationen eller inte, när du deklarerar och hur du gör det. För att få pengarna redan i april behöver du:

 • Ha en digital brevlåda hos Skatteverket (behöver skaffas senast den 3 mars).
 • Godkänna deklarationen senast den 3 april på Skatteverkets hemsida eller i appen. 
 • Inte göra några ändringar.

För att få din skatteåterbäring utbetald automatiskt behöver du anmäla ett bankkonto till Skatteverket. Om du inte anmält något konto står pengarna kvar på ditt skattekonto.

Hur tar man ut egna pengar från enskild firma?

För att få skatteåterbäringen utbetald behöver du anmäla ett konto. Det kan du göra samtidigt som du deklarerar, på Mina sidor eller i e-tjänsten Skattekonto.

Är massage avdragsgillt i enskild firma?

Om det är någon annan som hjälper dig med ekonomin kan du använda tjänsten Ombud och behörigheter. Då kan den person du anmält lämna in din preliminära inkomstdeklaration och andra deklarationer samt ha koll på ditt skattekonto via tjänsten Skattekonto.

Hur bokför man friskvård i enskild firma?

För att få skatteåterbäringen utbetald behöver du anmäla ett konto. Det kan du göra samtidigt som du deklarerar, på Mina sidor eller i e-tjänsten Skattekonto.

Hur minska vinsten i enskild firma?

Den 14 mars öppnar tjänsten för att deklarera och då kan nästan alla logga in för att deklarera på skatteverket.se. Bara den som saknar bank-id behöver invänta pappersdeklarationen som kommer med posten mellan 15 mars och 15 april.

För att kunna få skatteåterbäringen i april behöver deklarationen godkännas digitalt senast den 30 mars utan några ändringar eller tillägg.

Vad kostar det att ta ut lön enskild firma?

Att räkna ut hur mycket lön du kan ta ut från din enskilda firma kan vara lite knepigt. Det är många aspekter att ta i beaktning och även nya begrepp. När du driver en enskild firma tar du egentligen inte ut lön, utan du gör ett eget uttag. Du betalar inte heller arbetsgivaravgift, utan en egenavgift.

Anledningen till att enskilda firmor har egna begrepp är att din privata- och företagsekonomi sitter ihop och du är som privatperson personligt ansvarig för vad som sker i ditt företag.