:

Vad innebär det att ett hus står på ofri grund?

Innehållsförteckning:

  1. Vad innebär det att ett hus står på ofri grund?
  2. Kan man sälja hus på ofri grund?
  3. Hur värderas hus på ofri grund?
  4. Hur på ofri grund?
  5. Hur beskattas försäljning av hus på ofri grund?
  6. Är byggnad på ofri grund fast egendom?
  7. Vad händer med ett arrende vid försäljning?
  8. Kan man sälja en fastighet under taxeringsvärdet?
  9. Vad händer med huset om arrendet sägs upp?
  10. Får man sälja hus till underpris?
  11. När behöver man inte betala fastighetsskatt?
  12. Kan ett hus vara lös egendom?
  13. Vad är nackdelen med arrende?
  14. Kan man bli av med Arrendetomt?
  15. Får man sälja sin villa för hur billigt som helst?

Vad innebär det att ett hus står på ofri grund?

Bostadsarrende är en nyttjanderätt och föreligger när mark upplåts till annan med syfte att denne, arrendatorn, har rätt att uppföra och/eller bibehålla en egen byggnad med bostadsändamål på arrendestället. Den byggnaden benämns då som byggnad på ofri grund men är inte synonymt. När en byggnad, bostads eller annan, uppförs på mark av någon annan än markägaren och således inte ägs av markägaren, är det en byggnad på ofri grund.

Att uppföra byggnad på ofri grund kräver mellan privatpersoner alltid någon form av överenskommelse med markägaren. Vid bostadsarrende ska avtalet normalt vara skriftligt och det ska utgå ersättning för nyttjanderätten –en arrendeavgift. Ersättningen behöver inte regleras i vare sig pengar eller en årlig ersättning, den kan mycket väl avse tjänster eller engångsbelopp, men vanligtvis erläggs en årlig arrendeavgift.

Kan man sälja hus på ofri grund?

Om det krävs egen bil i tjänsten, ska det framgå av anställningsavtalet. Avtalet BIL 23 gäller dock även vid tillfälligt nyttjande av egen bil, om inget annat överenskommits.

Arbetsgivaren och arbetstagaren kan även träffa överenskommelse om antingen en fast kontant ersättning eller en kombinerad fast ersättning och en rörlig ersättning för bil. 

Arbetstagarens begäran om ersättning för resa med egen bil i tjänsten ska innehålla uppgift om färdväg, ändamålet med resan och antalet kilometer arbetstagaren färdats. 

Hur värderas hus på ofri grund?

Om man reser i tjänsten kan man få ersättning från sin arbetsgivare för ökade omkostnader. Detta är dock inte reglerat i lagen utan styrs via kollektivavtal, alternativt företagets egen policy. Det är Skatteverket som reglerar huruvida ersättningen är skattefri eller inte. Reglerna är många och inte alltid lätta att hålla reda på, men vi reder ut det åt dig! 

Skattefritt traktamente har man möjlighet att få om man är på tjänsteresa minst 50 km från arbetsplatsen och övernattning krävs. Det är schablonmässiga ersättningar för varje land som Skatteverket fastställer varje år. Syftet med traktamentet är att den anställde ska kompenseras för ökade levnadsomkostnader i samband med tjänsteresan. Man förutsätter nämligen att man som anställd har högre omkostnader för mat, dryck och andra mindre utgifter när man reser, jämfört med vistelse på ordinarie hemort. 

Hur på ofri grund?

Har du använt bil i ditt arbete i minst 60 dagar under året och kört minst 300 mil i tjänsten har du rätt till reseersättning för privat bil i tjänsten. Läs mer om hur det fungerar nedan.

  • Om du har använt egen bil för tjänsteresor kan arbetsgivaren betala en skattefri bilersättning med 18,50 kronor per mil. Har du fått en högre ersättning ska du deklarera det överskjutande beloppet som lön.

  • Har du fått en lägre ersättning än 25 kronor, ska du ta upp ersättningen i deklarationen. Du drar sedan av dina utgifter för tjänsteresor med 25 kronor per mil.

Hur beskattas försäljning av hus på ofri grund?

Hejsan, tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Kolonistugor samt hus på ofri grund är civilrättsligt att betrakta som lös egendom. Vid försäljning ska dock dessa ur ett skattemässigt perspektiv betraktas som fastighet, 2 kap. 6 § inkomstskattelagen. Detta innebär att vinsten kommer att beskattas enligt reglerna för småhus, 2 kap. 8 § inkomstskattelagen. Vinsten beräknas genom att du tar försäljningspriset minskat med inköpspriset, dina utgifter för försäljningen samt dina förbättringsutgifter, 44 kap. 13 § inkomstskattelagen.

Är byggnad på ofri grund fast egendom?

Det största missförståndet är kort och gott att alla har rätt att göra avdrag för resor till och från jobbet. När det i stället är följande krav:

– Man måste tjäna två timmar varje dag jämfört med kollektivtrafiken, säger Schauman.

Lagenställer framför allt tre krav på den som vill göra reseavdrag med bil.

Vad händer med ett arrende vid försäljning?

De flesta bostadsarrenden gäller fritidsbebyggelse, bland annat i form av kolonistugor, ­fritidshusbyar och liknande. Många arrenda­torer har under senare år friköpt tomter till sina hus, på grund av de nackdelar som arrende­formen har jämfört med ägandet. Antalet bostadsarrenden har därmed förmodligen minskat.

Den främsta nackdelen är att huset inte kan lämnas som säkerhet för lån.

Kan man sälja en fastighet under taxeringsvärdet?

Spanien tillhör EU:s medlemsländer, liksom Sverige. Det gör att du som är svensk medborgare enkelt kan flytta. Du behöver inte ansöka om visum, det enda som krävs är ett svenskt pass. Det ger dig rätt att stanna i landet i upp till tre månader. Vill du stanna längre eller bosätta dig, behöver du registrera dig hos de spanska myndigheterna. Nyfiken om hur det är att bo i Spanien?  

När du registrerar dig hos myndigheterna i ditt nya hemland får du ett skatteidentifikationsnummer. I Spanien kallas detta NIE-nummer (Número de Identidad de Extranjero). Med hjälp av numret kan du t. ex. öppna bankkonto, teckna försäkringar och öppna internet- och telefonabonnemang. Du ansöker om ditt nummer innan du får tillträde till din nya bostad. Vi guidar dig!

Vad händer med huset om arrendet sägs upp?

Arrendetiden för bostadsarrenden är minst fem år. I undantagsfall kan dispens ges för kortare tid. Jordbruksarrenden kan inte vara bindande i mer än 25 år. Om det har gått mer än 25 år sedan avtalet skrevs under är det fritt fram för båda parterna att säga upp avtalet.

Av 10 kap. 2 § jordabalken framgår att avtal om bostadsarrende skall träffas för viss tid, minst fem år, eller för arrendatorns livstid. Om arrendetiden är icke bestämd enligt vad som sagts nu, gäller avtalet för fem år. Har avtal träffats för kortare tid, gäller det dock för den överenskomna tiden, om arrendenämnden godkänt avtalet i denna del.

Arrendatorn har normalt besittningsskydd och rätt till förlängning av avtalet då avtalstiden löpt ut enligt jordabalken. Besittningsskyddet är dock inte absolut, och undantagen från besittningsskyddet för bostadsarrenden framgår av 10 kap. 5 § jordabalken.

Får man sälja hus till underpris?

För att en ansökan ska kunna påbörjas krävs att du antingen har personnummer  eller samordningsnummer. Om du aldrig har varit bosatt i Sverige och därför inte har ett personnummer behöver du först ansöka om ett samordningsnummer. Passexpeditionen ombesörjer begäran av samordningsnummer för passändamål.

När behöver man inte betala fastighetsskatt?

Ansökan om folkbokföring görs hos Skatteverket. SULF rekommenderar att ansöka om folkbokföring redan under första veckan man är i Sverige, då kan man få tillgodoräkna sig tiden redan från den dag man kom till Sverige.

Flera av SULF:s medlemmar har fått avslag på sin ansökan om folkbokföring på grund av att deras uppehållstillstånd gällt kortare tid än ett år. SULF har drivit ett flertal ärenden till domstol och i samtliga slås fast att folkbokföring av doktorander och medföljande familjemedlemmar ska ske även om gällande uppehållstillstånd inte är beviljat för minst ett år. Detta då vistelsen anses mer långsiktig. Skatteverket ändrade inte sin uppfattning i frågan under en lång tid, trots dessa domar. I juni 2017 slog dock Högsta förvaltningsdomstolen fast att Skatteverket inte får kräva att uppehållstillståndet måste ha en viss längd. Så länge uppehållstillstånd finns och man kan visa att man har för avsikt att stanna minst ett år i Sverige, räcker detta för att bli folkbokförd. SULF hjälpte den berörda personen under hela processen.

Som medlem i SULF kan du få individuell rådgivning i dessa frågor. Vi kan hänvisa till domar om det finns grund för att överklaga beslut.

Kan ett hus vara lös egendom?

För att ditt besök på servicekontoret ska gå snabbt och smidigt rekommenderar vi att du innan besöket använder vår tjänst Flytta till Sverige. Det gäller både för dig själv och om du har barn och/eller partner som flyttar med. Varje familjemedlem ska lämna in en egen anmälan, även barn. Tjänsten är en digital anmälan som finns på flera språk: engelska, arabiska, dari, pashto och svenska.

När du fyller i din anmälan får du förslag på dokument som du normalt behöver ta med dig när du besöker servicekontoret. Skatteverket kan också fråga efter ytterligare uppgifter och dokument. När du har gått igenom alla steg i tjänsten skriver du ut anmälan och tar med dig den till servicekontoret tillsammans med de dokument som du vill visa.

Vad är nackdelen med arrende?

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Om du bor utomlands i ett år eller mer så bör du enligt 20 § folkbokföringslagen göra en flyttanmälan till Skatteverket. Du kommer härmed att avregistreras från folkbokföringen. Det är inte straffbart att bo utomlands men ändå fortsättningsvis vara folkbokförd i Sverige. Det kan dock få konsekvenser gällandes exempelvis beskattning, då du riskerar att beskattas både i landet där du arbetar såväl som i Sverige om du är folkbokförd här. När du avregistreras från folkbokföringen kommer du vidare inte att få rösta till kommunen och landstinget, men däremot till riksdagen.

Kan man bli av med Arrendetomt?

Så behåller du eller förlorar ditt svenska medborgarskap

Du kommer förlora ditt svenska medborgarskap vid nedan tillfällen när du fyller 22 år och om:

Får man sälja sin villa för hur billigt som helst?

Du ska anmäla till Försäkringskassan när du flyttar till ett annat land så att vi kan utreda om du är fortsatt försäkrad i Sverige. Att vara försäkrad i Sverige innebär att du kan få ersättning från Försäkringskassan, till exempel om du blir sjuk. Du anmäler på Mina sidor.

Om du ska vistas i det andra landet minst ett år ska du ska även kontakta Skatteverket eftersom det kan påverka din folkbokföring.