:

Vad är en preliminär skattsedel?

Innehållsförteckning:

  1. Vad är en preliminär skattsedel?
  2. Hur ser jag min preliminära skatt?
  3. Kan man se preliminär skatt?
  4. När dras preliminär skatt?
  5. Vad händer om man inte betalar preliminär skatt?
  6. Vad menas med ordet preliminär?
  7. Hur mycket Swish kan man ta emot utan att skatta?
  8. Hur mycket skatt betalar man om man tjänar 50 000?
  9. Är f skatt och preliminärskatt samma sak?
  10. Hur kan jag se hur mycket skatt jag har betalat?
  11. Vad kan undantas från skyldighet att dra preliminär A skatt?
  12. Vad händer om man inte lämnar in Preliminär inkomstdeklaration?
  13. Hur mycket pengar kan man tjäna utan att betala skatt?
  14. Vad menas med preliminärt datum?
  15. Vad händer om man inte lämnar Preliminär inkomstdeklaration?

Vad är en preliminär skattsedel?

Moms är en statlig skatt som ska betalas när vi handlar med de allra flesta varor och tjänster. Som privatperson behöver man oftast inte tänka på moms, eftersom den som oftast redan är inkluderad i priset. Företagare ska däremot redovisa och betala moms till staten genom Skatteverket.

Utgående moms är en mervärdesskatt som adderas till försäljningsumman av varor och tjänster. Momsen betalas sedan in till staten när försäljaren har fått betalt av köparen. För att klargöra skillnaden mellan utgående och ingående moms kan du som företagare tänka på vilken riktning exempelvis en faktura har; in eller ut? Kommer fakturan in till ditt företag i form av leverantörsfakturor och kvitton så är det ingående moms på fakturan medan utgående moms finns specificerad på de fakturor som företaget skickar till kunderna.

Hur ser jag min preliminära skatt?

Momsen är normalt 6 procent, så kallad bokmoms, på följande produkter:

  • böcker, broschyrer, häften och liknande alster, även i form av enstaka blad
  • tidningar och tidskrifter oavsett ämnesområde (t ex nyhets- och veckotidningar)
  • elektroniska produkter som är jämförbara med tryckta publikationer (t ex e-böcker eller e-tidningar)
  • bilderböcker, ritböcker och målarböcker för barn
  • musiknoter
  • kartor, t ex atlaser, väggkartor och topografiska kartor
  • böcker, tidningar etc som återges i tal på en cd-skiva eller något annat tekniskt medium.

Det gäller under förutsättning att de inte helt eller huvudsakligen består av reklam. Då är det 25 procent moms.

Kan man se preliminär skatt?

  • 25 procent är den normala momsnivån. Den gäller de flesta varor och tjänster som säljs. Kulturmoms på 25 procent är det bland annat på bio, restaurangunderhållning och entréavgifter till en danstillställning där publiken dansar. Det är även 25 procent moms på förmedlingsprovision av till exempel artistframträdanden och försäljning av cd-skivor.
  • 12 procent moms är det på livsmedel, restaurang, hotell och camping. Inom kulturområdet gäller denna momssats vid försäljning av vissa konstverk som görs av konstnären eller konstnärens dödsbo. När du importerar konstverk är det 12 procents moms oavsett säljare.
  • 6 procent moms är det på böcker, e-böcker, talböcker, tidningar, noter, persontransporter och inträde till teater, konserter, opera-, balett- och musikalföreställningar. Momssatsen är också 6 procent när du upplåter eller överlåter upphovsrätten till litterära eller konstnärliga verk.
  • Konstverk är en momspliktig vara. Säljaren av ett konstverk ska därför lägga på moms på konstverkets pris (det finns dock ett viktigt undantag, se nedan). Det är dock slutkonsumenten, köparen, som ska betala momsen (det enda som påverkar dig som säljare är arbetet med att redovisa momsen). 
  • Om det är konstnären själv eller dennes dödsbo som säljer konstverket är momssatsen 12 %.
  • Du som konstnär kan sälja dina egna konstverk momsfritt om försäljningen under ett beskattningsår är lägre än 336 000 kronor. Om din försäljning blir högre än 336 000 kronor för beskattningsåret måste du redovisa och betala moms från första kronan. Du ska då redovisa moms med 12 procent på all försäljning av konstverk under året. Det gäller även de försäljningar där du inte tagit ut moms av kunden. Reglerna om en konstnärs försäljning gäller även om konstnärens dödsbo är säljare.
  • Frigränsen på 336 000 kronor gäller inte om du säljer konsten genom ditt bolag, då är skattesatsen 25 procent. Frigränsen gäller inte heller om du säljer rättigheten till ditt konstverk, då är skattesatsen 6 procent. 
  • Du kan begära så kallad frivillig skattskyldighet om du inte når gränsen på 336 000 kronor. Skatteverkets beslut om frivillig skattskyldighet gäller då till utgången av andra året efter beslutsåret. Ett beslut som fattas under 2018 gäller därför till utgången av 2020.

När dras preliminär skatt?

Här får du hjälp att räkna ut din skatt. Fyll i hur mycket du har tjänat och hur mycket preliminärskatt du har betalat och få hjälp att beräkna nettoresultatet för inkomståret.

Vad händer om man inte betalar preliminär skatt?

Om man inte själv har koll på alla de skatteregler som finns vad gäller för att köpa och försäljning av konst så finns det nämligen revisorer som kan hjälpa en med skattereglerna. För att vara konstsamlare är faktiskt inte enbart en hobby, eller ett intresse som man utövar för att man är intresserad i konst. Det är även någonting som man kan tjäna pengar på. Men det gäller att man gör rätt för sig. För även om det handlar om att man köper och säljer konst, som för många är den stora passionen i livet, så är det också ett företag, och att driva företag kräver annan kunskap en enbart intresse i konst. Precis som med många andra företag så gäller det då att anlita människor som kan göra det man själv inte har koll på i ens företag, exempelvis skatt.

Om man ser på konstsamlandet som just det, ett företagande så kan det vara lättare att förstå och motivera för sig själv till varför och hur man ska ta in hjälp i sitt företag. En rekommendation som många nya förtagare ofta får från människor som arbetat länge i branschen, är just att ta in expertis på de områden man själv inte är expert på. För någon kan det tyckas som en självklarhet, för andra som en onödig utgift. Men vad det i slutändan handlar om är att lägga sin tid på sådant som man själv faktiskt är bra på, och det finns det många anledningar till. För om man väljer att själv sköta allting inom konstsamlingen, alltså både själva försäljningen och inköpen, men även allt administrativt runt om kring och all bokföring som krävs, så finns det stor risk att man inom en snar framtid drunknar i arbete.

Den största risken är dock att ens konstsamling helt enkelt inte kan gå runt och fungera som den ska, därför att man som samlare inte har tid och energi till att göra det man faktiskt är bra på. Alltså att leta, köpa och sälja konst.

Vad menas med ordet preliminär?

Moms, även kallat meromsättningsskatt eller mervärdeomsättningsskatt, är en mervärdesskatt som betalas till staten vid inköp av varor och tjänster.

 Tips! Här hittar du alla viktiga datum för momsdeklarationen

Momsen är nästan alltid inräknad i priset av varor och tjänster när de köps privat medan företagare själva måste lägga på mervärdesskatten vid försäljning av egna varor och tjänster.

 Starta eget företag steg för steg - den kompletta guiden

Hur mycket Swish kan man ta emot utan att skatta?

Swish som betalningsmedel är enligt Skatteverket att räkna som kontant betalning. Om Swish-betalningarna tillsammans med kortbetalningar och betalning med sedlar och mynt överstiger 4 prisbasbelopp (motsvarar 190 400 kr för inkomståret 2021) måste företaget normalt ha ett certifierat kassaregister. 

Enligt Bokföringslagen ska det finnas en verifikation för varje affärshändelse. Vid försäljning mot kontant betalning får inbetalningar under en dags försäljning normalt dokumenteras med en gemensam verifikation. Det innebär att verifikationen kan bestå av en kassarapport från en kassaapparat. Vid försäljning via kassaregister ska det på kvittot tydligt framgå om betalningen har gjorts med Swish. Det gäller alltså att ha olika knappar i sitt kassaregister, en för kontant, en för kontokort och en för Swish.

Hur mycket skatt betalar man om man tjänar 50 000?

En förbrukningsinventarier är en inventarie som har en begränsad livslängd, ofta kortare än 3 år men i allmänhet längre än 1 år. Det kan till exempel vara ett tangentbord, en kontorsstol eller en skruvdragare. Den ska också vara av “obetydligt värde”. Med obetydligt värde menas att den skall vara värd mindre än ett halvt prisbasbelopp.

Det finns vissa kriterier som skall uppfyllas för att någonting skall räknas som en förbrukningsinventarier istället för inventarie eller förbrukningsmaterial.

I stort sett alla företag har någon typ av inventarie. I vanliga fall skrivs en inventarie av över en längre tidsperiod. Det innebär också att företaget som skriver av inventarien får ett minskat resultat över flera år. Ofta kan man också sälja vidare en inventarie. 

En förbrukningsinventarie räknas däremot ha en kortare livslängd än en inventarie, och byts ut efter ungefär tre år. Samtidigt behövs oftast någon typ av förbrukningsinventarie för att företaget skall kunna bedriva sin verksamhet. I och med att livslängden är begränsad skall dock inte en förbrukningsinventarie skrivas av, utan hela beloppet skall tas upp som en kostnad vid inköpstillfället eftersom de betraktas ha en begränsad livslängd.

Är f skatt och preliminärskatt samma sak?

"Hejsan! Jag gick nyligen en bokföringskurs där vi lärde oss om bla momssatser. Läraren sa att vi egentligen bara betalar 20% moms på ex varor mm. Han demonstrerade med att be om någons kvitto, slutligen säger han att momssatsen heter 25% men består endast av 20% moms på priset? Jag får det ju ändå till att vi betalar 25% i moms. Om ngt kostar oss 100kr på kvittot är ju momsen på 20kr dvs 25% av 80kr som försäljaren lagt på! Man kan väl inte säga att man betalar moms som räknas baklänges från bruttopris? Man utgår ju alltid från netto priset för att sätta moms beloppet?! Snälla förklara för mig, blir snurrig av dubbla budskap!"

Hur kan jag se hur mycket skatt jag har betalat?

Hej!

Att en gäldenär är på obestånd innebär att han eller hon inte kan betala sina skulder. För att anses vara på obestånd skall det inte bara vara tillfälligt som gäldenären inte kan betala.

Vad kan undantas från skyldighet att dra preliminär A skatt?

Ett företag (eller en person) är på obestånd om man inte i rätt tid kan betala sina skulder och problemet inte bara är tillfälligt. Obestånd brukar också kallas insolvens.

Vad som menas med tillfälligt är inte helt klart men någon lång tid är det aldrig tal om, kanske högst någon månad.

Vad händer om man inte lämnar in Preliminär inkomstdeklaration?

Visste du att...

En vacker dag inser du att någon har försökt lura dig, eller att du borde läst igenom det där avtalet lite noggrannare. Då är det guld värt att kunna ringa till Företagarnas juridiska rådgivning. Vi får omkring 120 samtal per dag och guidar dig som medlem till rätt väg ur problemet! Du som är medlem i Företagarna kan ringa oss hur ofta du vill på 0771-45 45 45

Hur mycket pengar kan man tjäna utan att betala skatt?

Normalt sett drar alltid din arbetsgivare skatten från din lön innan du får den in på kontot. Men hur mycket du ska betala i skatt beror på hur mycket du jobbar under hela året, och har du bara ett sommarjobb eller ett deltidsjobb kan det automatiskt bli så att du betalar för mycket skatt.

Man får tjäna upp till ett visst belopp varje år utan att betala skatt. Beloppet varierar från år till år och regleras efter grundavdraget. Enligt Skatteverket får du tjäna 22 208 kronor utan att betala skatt 2023. För 2022 gällde 20 431 kronor.

Men precis som vid alla jobb så drar din arbetsgivare skatt även vid ett sommarjobb eller deltidsjobb. För att slippa det måste du skattejämka.

Vad menas med preliminärt datum?

En obeståndssituation kommer av att ett företag har ekonomiska problem och får obalans i sin balansräkning. Det vill säga du har större skulder än tillgångar.

Alla företag kan hamna på obestånd och det kan orsaka stora problem för både dig och ditt företag. I värsta fall leder det till konkurs men faktum är att många konkurser skulle kunna undvikas. Därför är det viktigt att du förstår vad obestånd är, hur det uppkommer och framför allt hur du kan hantera det.

Obestånd är ett begrepp som jurister och ekonomer använder som kopplar till aktiebolagslagen och ger ett skydd för fordringsägare. Mer formellt är definitionen på obestånd att företaget förbrukat mer än halva det egna kapitalet. Detta är förknippat med flera möjliga påföljder och skyldigheter.

Vad händer om man inte lämnar Preliminär inkomstdeklaration?

Ett tvångsförfarande där en gäldenärs samtliga tillgångar tas i anspråk för att betala dennes borgenärer.

Under konkursen omhändertas tillgångarna av ett konkursbo, som är en separat juridisk person som företräds av en konkursförvaltare. Gäldenären förlorar alltså rådigheten över tillgångarna. Konkursförvaltarens uppgift är att se till att fastställa vilka tillgångar och fordringar som egentligen finns, och omvandla tillgångarna till pengar så att borgenärerna kan få betalt för sina fordringar. När det är fråga om ett företag som går i konkurs kan detta innebära att företaget styckas upp och säljs i bitar, men också att det drivs vidare som en enhet om det gör det troligare att hitta en bra köpare. Innan konkursen är avslutad skall dock all egendom i konkursboet ha omvandlats till pengar. En fordran kan innehas med viss förmånsrätt (prioriterad fordran), vilket påverkar vilka borgenärer som i första hand får betalt, om pengarna inte räcker till samtliga.