:

Hur bokföra skattefritt traktamente?

Innehållsförteckning:

  1. Hur bokföra skattefritt traktamente?
  2. När får man skattefritt traktamente?
  3. Vad är skattepliktigt traktamente?
  4. Vad gäller för dagtraktamente?
  5. Vem avgör skattefritt traktamente?
  6. Vilka villkor ska vara uppfyllda för att ett skattefritt traktamente ska kunna utbetalas?
  7. Hur redovisar man traktamente?
  8. Har man rätt till dagtraktamente?
  9. Hur mycket får man i traktamente per dag?
  10. Kan man få traktamente utan övernattning?
  11. Är arbetsgivaren skyldig att betala traktamente?
  12. Måste man betala skatt på traktamente?
  13. Hur mycket är traktamente per dag?
  14. Vad ligger traktamentet på 2023?
  15. Vad kostar ett traktamente för arbetsgivaren?

Hur bokföra skattefritt traktamente?

Det har skett en kraftig uppgång av huspriserna över tid, framför allt under pandemin. Efter Rysslands invasion av Ukraina förra året började huspriserna sjunka under 2022. Sedan har nedgången fortsatt i år. Men den prisnedgång som sker 2023 kommer inte att påverka taxeringsvärdena nästa år utan slår igenom först vid den fastighetstaxering som görs 2027.

Det beror på att det finns en eftersläpning i systemet. Taxeringsvärdena 2024 ska spegla den genomsnittliga prisnivån två år före taxeringsåret, alltså prisnivån för bostäder år 2022. Det betyder att nedgången under 2022 delvis kommer att slå igenom, men den prisnedgång som sker i år kommer inte att påverka taxeringsvärdena överhuvudtaget.

- Det gör att den kommunala fastighetsavgiften för de som ligger under taket kommer att beräknas på ett taxeringsvärde som är ”för högt”, säger Lena Södersten, förbundsjurist på Villaägarna.

När får man skattefritt traktamente?

OBS! Detta är endast en kostnadsguide. Vill du direkt få kontakt med företag för offert kan du använda HelpHero.se, där du kostnadsfritt får prisförslag från flera lokala expertföretag.

En renovering kan tyckas innehålla tusentals punkter, men egentligen är de bara uppdelade i några få sektioner. Dessa kan sedan delas upp i mindre punkter för att du ska kunna tillgodogöra dig planeringen på bästa sätt. Sammanfattningsvis ska vi bearbeta 3 ämnen där frågorna hopar sig.

Du har förmodligen redan lagt på minnet att en grundlig planering av renoveringen, är extremt viktig för att få alla bitar att falla på plats. Detta kan ibland tyckas en aning tråkigt men om du ser det från den ljusa sidan, så kan detta moment faktiskt vara riktigt skoj. Och när du fått svar på de stora frågorna så kan planeringen gå betydligt snabbare. Här är svaren på några återkommande frågor.

Vad är skattepliktigt traktamente?

Vid ett villaköp tillkommer ofta stora kostnader i form av pantbrev och lagfart. Glöm inte bort att den administrativa kostnaden för lagfart och pantbrev är avdragsgillt. Bara detta kan spara dig många tusenlappar.

Vad gäller för dagtraktamente?

När du har sålt en bostad och gjort vinst har du möjlighet till avdrag på reavinstskatten. Vi tog reda på vad som fungerar att dra av och inte.

Om du säljer din villa eller bostadsrätt ska du deklarera försäljningen året efter att du skrev på köpekontraktet. Om du räknar med en vinst på försäljningen av din privatbostad finns avdrag att göra. 

Vem avgör skattefritt traktamente?

I propositionen föreslås att det i inkomstskattelagen (1999:1229) klargörs att i inkomstslaget näringsverksamhet får utgifter för reparation och underhåll av byggnader och markanläggningar dras av omedelbart även till den del de har fördelats på flera år i räkenskaperna. Beträffande byggnader skall detta även gälla för utgifter som omfattas av det utvidgade reparationsavdraget. För företagen är lagändringarna positiva eftersom de säkerställer möjligheten till omedelbart avdrag för dessa slags utgifter.

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2004 och tillämpas retroaktivt från och med 2002 års taxering.

Härigenom föreskrivs att 19 kap. 2 §, 20 kap. 3 § och 26 kap. 12 §inkomstskattelagen (1999:1229) skall ha följande lydelse.

Inom Finansdepartementet upprättades den 28 maj 2001 en promemoria avseende periodiseringsfrågor rörande avdrag för utgifter för reparationer och underhåll på byggnad i inkomstslaget näringsverksamhet. I promemorian föreslås ett förtydligande i 19 kap. 2 § inkomstskattelagen (1999:1229, IL). Promemorian har remissbehandlats. En förteckning över remissinstanserna finns i bilaga 1. En sammanställning av remissyttrandena finns tillgänglig i lagstiftningsärendet (dnr Fi2001/2438). Promemorians lagförslag finns i bilaga 2. Promemorians förslag har efter remissbehandlingen beretts ytterligare inom Regeringskansliet. Synpunkter har under hand inhämtats från Riksskatteverket.

Vilka villkor ska vara uppfyllda för att ett skattefritt traktamente ska kunna utbetalas?

Om din deklaration väljs ut för vidare kontroll kommer vi att kontakta dig per telefon eller brev. Vi berättar då vad det är vi vill kontrollera och varför vi gör kontrollen. Du får också veta vilken information vi behöver för att kunna ta ställning i ditt ärende.

När vi har påbörjat en kontroll kommer vi att ha kontakt med dig tills ditt ärende är avslutat. Oftast kan kontrollen avslutas snabbt, men ibland tar den längre tid och då har vi löpande kontakt. Om vi skriver till dig för att få in uppgifter anger vi alltid när du senast ska svara. Det är viktigt att vi gör det för att vi ska kunna hålla en rimlig arbetstakt så att du kan få ett slutligt besked så snabbt det går. 

Hur redovisar man traktamente?

Aktiebolag kan bokföra traktamente på kontona 7321 Skattefria traktamenten Sverige, 7322 Skattepliktiga traktamenten Sverige, 7323 Skattefria traktamenten utland och 7324 Skattepliktiga traktamenten utland.

Traktamente är en ekonomisk ersättning för ökade kostnader i samband med tjänsteresor. Det ska kompensera för ökade privata levnadskostnader, till exempel mat, dryck och logi, som kan uppstå under resan. Det finns olika typer av traktamenten: skattefria och skattepliktiga inrikes- och utrikestraktamenten samt helt eller halvt traktamente och nattraktamente. Traktamenten är skattefria upp till ett schablonbelopp som fastställs av Skatteverket. Överskrids detta värde bokförs traktamentet som vanlig lön. Den del som överstiger schablonbeloppet kallas ofta för resetillägg. För att en anställd ska kunna få traktamente måste vissa faktorer vara uppfyllda. Bland annat måste resan inkludera minst en övernattning och tjänsteresans mål ligga minst 50 kilometer från den vanliga arbetsplatsen eller bostaden. Verifikation för traktamente är normalt en reseräkning där resans datum, plats och syfte finns preciserat. 

Har man rätt till dagtraktamente?

Fråga:

Jag har en fråga om dagstraktamente. Jag jobbar som säljare och åker oftast hemifrån på morgonen innan 7 och kommer hem 18-19 på kvällen. Med andra ord ingen övernattning. Jag får i dag ingen ersättning av min arbetsgivare för detta. När får man dagtraktamente?

Hur mycket får man i traktamente per dag?

Det finns fem stycken olika kategorier som man kan dela upp avdragen inom:

Du får göra avdrag för de renoveringar som du utfört under försäljningsåret och de senaste 5 kalenderåren innan försäljningsåret (om du sålt bostaden under år 2023 kan du alltså dra av för renoveringar från och med 2018).

Utöver att renoveringen är max 5 kalenderår gammal krävs det även att dina kostnader uppgår till minst 5 000 kr under ett och samma år för att de skall vara avdragsgilla. Du får alltså inte dra av beloppet om du tex målat om hallen och kostnaden inte uppgick till 5 000 kr eller mer. MEN om du under samma år byter toalettstol och den totala kostnaden för dessa två förbättringar uppgår till över 5 000 kr så får du dra av totalkostnaden.

För att du skall få dra av en vanlig renovering krävs det att åtgärden är ”förbättrande”. Det kan man dock nästan alltid hävda att den är (om inte bostaden var ny när du köpte den). Skatteverket nekar väldigt sällan ett sådant påstående.

Om du under din boendetid bygger om och/eller lägger till något som tidigare inte fanns i bostaden så är detta avdragsgillt oavsett ålder så länge kostnaderna för åtgärderna totalt uppgår till minst 5 000 kr under ett och samma kalenderår. Dvs om du bygger en altan och det inte fanns någon altan där tidigare så får du dra av denna kostnad oavsett om altanen är 5, 10 eller 15 år gammal.

För att få göra avdrag i denna kategori krävs det att åtgärden är en grundförbättring för bostaden. Det kan vara ny-, till- och ombyggnad samt nytillskott av utrustning som inte funnits tidigare i bostaden.

Många gör en ”fuling” och drar av sådant som egentligen borde ligga under renoveringar/förbättringar som ny- till- och ombyggnad. Om man exempelvis köpt en ny tvättmaskin som vid försäljningen är över 5 år gammal så kan man ju egentligen inte dra av den kostnaden. Då kan man ju dock köra en ”fuling” och hävda att det inte fanns någon tvättmaskin i bostaden när man köpte den. Då räknas ju tvättmaskinen som ett tillägg till bostaden.

Kan man få traktamente utan övernattning?

Som referensbil kommer vi att ta en Volvo V60 D4 Momentum, en mellanklassbil som drar ungefär 0,60 liter per mil. Månadskostnaden för referensbilen är 3 134 kronor i månaden, sammanlagt 37 608 kronor om året. Med värdeminskning blir det 5 942 kronor per månad och 71 304 kronor per år.

Värdeminskningen är inget du behöver betala för, utan det är något du “förlorar” i det långa loppet på att äga din bil. En ny bil tappar i värde mycket fortare än en äldre bil. Man brukar säga att värdeminskningen ligger mellan 20–25 % det första året, andra året ytterligare 18 %. 

En av de största kostnaderna som man har som bilägare är just värdeminskningen. Dyrare bilmärken tappar i värde mycket fortare än lite billigare bilmärken. Enkelt räknat har halva bilens ursprungliga värde försvunnit redan efter 5 år. Det kan därför vara klokt att köpa en begagnad bil. 

Är arbetsgivaren skyldig att betala traktamente?

Genom att använda M Sveriges bilkostnadskalkyl så blir det lättare för dig att se bilens alla kostnader. Använd gärna webbläsare Chrome eller Safari*

Måste man betala skatt på traktamente?

En annan fördel med elbilar är att de drar mycket mindre energi än bensin- eller dieselbilar. En elbil drar vanligtvis mellan 15-25 kWh per 100 km. Frågan ”vad kostar en elbil per mil?” är därmed beroende av vad bilen drar. Förbrukning mellan mellan 15-25 kWh per 100 km motsvarar en kostnad på cirka 20-40 kronor för att köra 100 km.

När det gäller kostnaden för att ladda en elbil beror detta på var du bor och vad din energileverantör tar ut i pris. Det är vanligtvis billigare att ladda en elbil hemma än att använda en offentlig laddningsstation.

Hur mycket är traktamente per dag?

Om du ställer upp en kalkyl på vad det kostar att ha en bil inser du ganska snart att det är många fler utgifter än bara bränsle och försäkring.

Vi kommer strax att visa exempel på vad ett bilägande kostar, men först behövs ett par förklaringar.‍

Vad ligger traktamentet på 2023?

Första frågan är om det är en totalkostnad du menar, eller bara själva inköpet ?

Totalt sett kan en bil kosta ca 3000–10000 kr/mån (eller mer förstås) med bränsle, skatter, värdeminskning osv, man brukar räkna på ca 2000 mil/år då.

Vad kostar ett traktamente för arbetsgivaren?

Om du äger eller leasar bilen du kör i företagets namn kan arbetsgivaren ersätta dig för både kostnaden att äga och köra fordonet, dock endast för den del som relaterar till företaget. Om din arbetsgivare inte kompenserar dig för dina resor kan du istället göra skatteavdrag.

Din arbetsgivare kan använda Skatteverkets standardbelopp istället för att du ska behöva registrera alla dina utgifter. Om arbetsgivaren ersätter dig till en summa som är samma eller lägre än Skatteverkets är ersättningen skattefri, förutsatt att du lever upp till Skatteverkets regler om vad som är rimligt (scrolla ner för en förklaring av detta).

Beloppet från Skatteverket är 25 kronor per mil oavsett vilken sorts bränsle bilen använder. Se beloppen från tidigare år här.