:

Hur beskattas ett holdingbolag?

Innehållsförteckning:

  1. Hur beskattas ett holdingbolag?
  2. Har holdingbolag f skatt?
  3. Vad är vitsen med ett holdingbolag?
  4. Kan man fakturera från ett holdingbolag?
  5. När lönar det sig med holdingbolag?
  6. Varför ska man ha ett holdingbolag?
  7. Kan man ha anställda i ett holdingbolag?
  8. När är det bra att ha holdingbolag?

Hur beskattas ett holdingbolag?

Här kan du räkna ut momsen både framlänges och baklänges genom kalkylatorn här nedan. Kalkylatorn anger även hur stor del som momsen är. Du kan välja mellan momssatserna 6%, 12% och 25%. Förinställt är det på 25% då det är den vanligaste momssatsen. Om du vill lära dig mer om moms kan du läsa sammanställningen nedanför momsuträknaren.

Du kan välja att fylla i vilket fält som helst så räknas de andra ut. Du kan välja momssatsen i rullistan. Där finns alternativen 6 %, 12 % och 25 % OBS! Notera att ingen avrundning sker i räknaren, vid prissättning och fakturering bör det göras.

Har holdingbolag f skatt?

Med holdingbolag avses i detta sammanhang bolag som äger andelar i andra företag. För att kunna bedöma avdragsrätten hos ett holdingbolag måste man först avgöra om bolagets innehav av andelar kan anses vara en ekonomisk verksamhet eller inte.

Ett holdingbolag kan ha som enda verksamhet att äga andelar i andra bolag utan att direkt eller indirekt delta i förvaltningen av dessa (ett passivt holdingbolag). Ett sådant holdingbolag är inte en beskattningsbar person och andelsinnehavet ingår inte i en ekonomisk verksamhet. Det innebär att avdragsrätt saknas för kostnader som har samband med denna icke-ekonomiska verksamhet.

Ett holdingbolag som däremot deltar i förvaltningen av de bolag som det äger andelar i anses bedriva en ekonomisk verksamhet (ett aktivt holdingbolag). Ett holdingbolag anses delta i förvaltningen om det utför skattepliktiga tjänster åt dotterbolagen och tar betalt för dessa tjänster. Enligt Skatteverkets uppfattning krävs det även att tjänsterna på något sätt innebär att holdingbolaget direkt eller indirekt tar aktiv del i förvaltningen av dotterbolaget. Ett aktivt holdingbolag har i normalfallet rätt till avdrag för ingående skatt på kostnader som har samband med denna verksamhet. Avdragsrätt finns dock inte till den del kostnaderna avser en skattefri eller icke-ekonomisk verksamhet.

Vad är vitsen med ett holdingbolag?

Behöver du snabbt och enkelt räkna ut moms baklänges på ett kvitto som skall redovisas vill vi rekommendera vår momskalkylator.

När du skall göra en snabb & enkel momsberäkning, använd vår momskalkylator, välj momssats som du vill räkna ut och fyll i priset inklusive eller exklusive moms. Klart!

Kan man fakturera från ett holdingbolag?

Skriv upp dig på våra mejllistor för att inte missa något: sammanställningar över senaste veckan, nya tjänster på FV Jobb och seminarieinformation – samtliga tjänster är Gratis.

När lönar det sig med holdingbolag?

Moms – mervärdesskatt eller mervärdesomsättningsskatt – är en skatt som ska betalas till staten vid köp av varor och tjänster. 

Både privatpersoner och företag betalar moms, men det är du som driver företag som märker av att momsen ens existerar. För privatpersoner är nämligen momsen alltid inkluderad i priset och man behöver inte göra någonting mer än att betala totalsumman för sin vara eller tjänst.

Själva momsinbetalningen – och hur stor den blir – tar nämligen du som företagare, eller näringsidkare, hand om i samband med din momsdeklaration. Företagare kan nämligen kvitta momsen på sina inköp mot momsen på sin försäljning. Därför brukar man ofta presentera priset exklusive moms när man vet att det är företag som ska handla.

I Sverige använder vi oss av olika momssatser beroende på vilken typ av vara eller tjänst som avses. På de allra flesta varor eller tjänster gäller 25 % moms, det vill säga att du som näringsidkare lägger på 25 % på ditt pris. Det finns dock undantag.

För till exempel livsmedel, restaurangbesök, hotell samt konstverk som köps direkt från konstnären gäller istället 12 % moms, medan tidningar, böcker, konserter samt  taxi-, buss-, flyg- och tågresor inom Sverige enbart beläggs med 6 % moms. 

Vissa branscher är dessutom undantagna från momsplikt helt och hållet. För sjukvård, tandvård, social omsorg, skolverksamhet och bank- och försäkringstjänster betalas exempelvis ingen moms alls.

Varför ska man ha ett holdingbolag?

Äger du andelar eller aktier privat i ett aktiebolag som du bedriver verksamhet i? Om detta är fallet kan det vara bra att fundera på att starta ett holdingbolag. Det finns många fördelar för dig som äger aktier och andelar privat och startar ett holdingbolag. Det kan bland annat underlätta vid omstrukturering eller ägarförändringar i bolaget. I denna artikel kommer vi titta närmare på vad ett holdingbolag är samt hur det kan vara lönsamt för dig.

Kan man ha anställda i ett holdingbolag?

Har du, liksom många andra företagare, hört talas om att det kan finnas fördelar med att starta ett holdingbolag, men aldrig riktigt orkat sätta dig in i vilka de fördelarna är? Då är det här din räddande artikel i nöden. Här går vi nämligen till botten med såväl fördelar som nackdelar med det omtalade holdingbolaget. Häng med!

Ett holdingbolag är egentligen som vilket annat aktiebolag som helst, med skillnaden att bolaget oftast inte bedriver någon egen verksamhet, utan istället äger aktier eller andelar i andra företag. Holdingbolaget är med andra ord ett så kallat moderbolag till ett eller flera dotterbolag som i sin tur bedriver verksamhet.

När är det bra att ha holdingbolag?

Det framgår av förvaltningslagen att myndigheter ska se till att kontakter med enskilda blir smidiga och enkla.

En myndighet ska hjälpa den enskilde så att hen kan tillvarata sina intressen. Hjälpen i fråga ska ges i den utsträckning som är lämplig med hänsyn till bland annat den enskildes behov.