:

Hur mycket skatt ska man betala vid husförsäljning?

Innehållsförteckning:

  1. Hur mycket skatt ska man betala vid husförsäljning?
  2. Hur ska jag deklarera husförsäljning?
  3. Måste man ha kvitton för avdrag?
  4. Hur deklarerar man K5?
  5. Vad får man göra avdrag för vid försäljning av hus?
  6. Kan man slippa reavinstskatt?
  7. Får man dra av renovering vid försäljning?
  8. Kan man deklarera K5 digitalt?
  9. Får man dra av lagfart vid försäljning?
  10. Får man dra av vitvaror i deklarationen?
  11. Vad är avdragsgillt vid bostadsförsäljning?
  12. Hur slipper man betala vinstskatt?
  13. Vad får man göra avdrag för vid försäljning av villa?
  14. Måste båda deklarera bostadsförsäljning?
  15. Får man göra avdrag för pantbrev och lagfart?

Hur mycket skatt ska man betala vid husförsäljning?

Tillbaka

Hej, jag ska snart ingå i ett äktenskap och undrar jag behöver tänka på rent juridiskt innan jag gifter mig?

Hur ska jag deklarera husförsäljning?

Kapitalvinsten är skillnaden mellan försäljningspris (efter avdrag för mäklararvode och andra försäljningskostnader) och omkostnadsbeloppet (anskaffnings- och förbättringsutgifter).

Om fastigheten är köpt före 1952 får man som alternativ anskaffningsutgift använda 150 % av 1952 års taxeringsvärde.

Anskaffningsutgiften är inköpspriset plus stämpelskatt, avgift för inteckningar och andra inköpsutgifter. Dessa minskas med eventuella värdeminskningsavdrag om fastigheten tidigare har redovisats som näringsfastighet. I anskaffningsutgiften ingår även kostnader för pantbrev.

Deklaration av bostadsrätt sker på Skatteverkets K6-blankett. Den lämnar man in i samband med Inkomstdeklaration 1 och det går bra att deklarera på nätet. Om ni är två som ägt sålt bostaden tillsammans måste båda deklarera försäljningen av bostadsrätten.

Måste man ha kvitton för avdrag?

Tillbaka

Hej, jag ska snart ingå i ett äktenskap och undrar jag behöver tänka på rent juridiskt innan jag gifter mig?

Hur deklarerar man K5?

Hitta till RådhusetAdressen till Rådhuset är Gustaf Adolfs torg 1. Karta

TolkOm någon av er inte förstår svenska eller engelska måste ni ha egen tolk med er. Tolken kan även vara vittne.

Vad får man göra avdrag för vid försäljning av hus?

I vår checklista får du tips och råd på viktiga saker att tänka på innan ni planerar ert bröllop.

Oavsett om ni gifter er borgligt, kyrkligt eller utomlands måste ni först ansöka om hindersprövning hos Skatteverket. Om du vill byta efternamn i samband med vigseln måste du också ansöka om detta hos Skatteverket. Du behåller ditt eget efternamn om du inte skickar in någon ansökan. Vi som bank får automatiskt information om namnbyte och adressändring från Skatteverket. Däremot behöver du ändra efternamnet på dina kort – det gör du enkelt genom att ringa oss och be att vi trycker upp nya kort med ditt nya namn.

Kan man slippa reavinstskatt?

Jag har ju tagit min mans efternamn, och det har bara gått en vecka sen vi gifte oss, men undrar ungefär hur lång tid det tar för min namnändring att gå igenom. Tänkte mest på när man kan skaffa nytt körkort osv...

Kommer det hem papper från transportstyrelsen, eller måste man fixa det själv?

Får man dra av renovering vid försäljning?

Hur lång handläggningstid har Skatteverket för handlingar till äktenskapsregistret?

Det tar cirka 2 veckor innan du får tillbaka din registrerade ansökan om du har betalat ansökningsavgiften, ni båda har undertecknat ansökan och ärendet är rätt skött i övrigt.

Kan man deklarera K5 digitalt?

Styrelsen har satt ihop frågor och svar kring ifyllandet av K5 blanketten nedan.

Jag hittar inte den nya versionen av K5-mallen, vad var det som var fel i den första versionen?

Får man dra av lagfart vid försäljning?

Ett småhus är ett hus med en eller två bostäder. En ägarlägenhet är en lägenhet som du själv äger och som ligger i ett flerbostadshus. Den innehåller en enda bostad. Småhuset eller ägarlägenheten är antingen en privatbostadsfastighet eller en näringsfastighet. Avgörande för bedömningen är hur husets eller ägarlägenhetens yta används eller är avsedd att användas. Vid en försäljning är det förhållandena på försäljningsdagen som avgör om småhuset eller ägarlägenheten är en privatbostad eller inte.

En privatbostad kan endast ägas av en fysisk person, det vill säga en privatperson.

För att ett enfamiljshus ska vara en privatbostad krävs att mer än 50 procent av dess yta används eller är avsedd att användas av dig som ägare eller dina närstående för permanent boende eller som fritidsbostad.

Använd gärna tjänsten för att beräkna vinst och förlust på din bostadsförsäljning samt hur mycket skatt du behöver betala för din eventuella vinst.

Uträkning av vinst eller förlust gör du enligt följande uppställning:

Försäljningspriset − försäljningsutgifter − inköpspris och lagfartskostnad m.m. − förbättringsutgifter + återföring av uppskov = vinst eller förlust

Får man dra av vitvaror i deklarationen?

Kyrklig vigsel förrättas inom ett trossamfund som har fått Kammarkollegiets tillstånd till detta. Omkring 40 olika trossamfund har ett sådant tillstånd. Kyrklig vigsel sker enligt den ordning som gäller inom trossamfundet. Kontakta aktuellt trossamfund för mer information.

Borgerlig vigsel förrättas av särskilda borgerliga vigselförrättare som utses av länsstyrelsen. Det finns två formulär för borgerlig vigsel. Det ena har en mera högtidlig form, medan det andra bara innehåller de grundläggande momenten i vigseln. Paret väljer själva vilket vigselformulär som ska användas. Kontakta kommunen för mer information.

Ett äktenskap innebär inte någon automatisk ändring av makarnas efternamn. Utgångspunkten är alltså att makarna behåller sina efternamn när de gifter sig. Den som vill kan dock byta till sin makes efternamn. Ena eller båda makarna kan också välja att ha bådas efternamn, alltså dubbelt efternamn. Ansökan om namnbyte görs hos Skatteverket. Om ansökan görs senast samma dag som vigseln anses efternamnet vara förvärvat vid vigseln. Vidare kan makarna ansöka hos Skatteverket om att byta till ett gemensamt nytt efternamn.

Det är möjligt att byta efternamn flera gånger under äktenskapet.

Tidigare fanns regler om mellannamn, en make kunde till exempel bära den andras efternamn som mellannamn. Sedan den 1 juli 2017 är det inte längre möjligt att ta nya mellannamn, men den som redan har ett mellannamn får behålla det.

Vad är avdragsgillt vid bostadsförsäljning?

Oavsett om din försäljning av bostad har gått med vinst eller förlust ska du när du säljer den deklarera din försäljning. Du ska deklarera din försäljning av bostad året efter det år du skrev på köpeavtalet (överlåtelseavtalet). Säljer du din bostad eller tomt 2023 deklarerar du alltså för försäljningen i inkomstdeklarationen 2024. Vid vinst på din försäljning betalar du vinstskatt och vid förlust kan du göra avdrag och få tillbaka en del av förlusten.

Vid försäljning av bostad betalar man 22% (30% på 22/30-delar) i vinstskatt på den vinst som blir kvar efter alla avdrag. Avdragen som får göras kan du läsa mer om nedan.

Hur slipper man betala vinstskatt?

Alla som vill viga sig i Sverige behöver ansöka om en hindersprövning. Det är Skatteverket som gör hindersprövningar. De undersöker bland annat:

Ansök om hindersprövning på www.skatteverket.se

Vad får man göra avdrag för vid försäljning av villa?

I Tryggsams studie som löpt under tre år uppgav 3,78% år 2019 att deras identitet blivit kapad. 2020 sjönk antalet till 2,36%, en siffra som har ökat under 2021 till 3,25% – vilket motsvarar drygt 250 000 svenskar som blivit ID-kapade.

Trots omfattningen av ID-kapningar ser siffrorna från polisen annorlunda ut. Under 2020 polisanmäldes 28 006 identitetsbedrägerier över hela landet, vilket bara är en bråkdel av de drygt 180 000 personer som under samma år uppgav att de blivit utsatta för kapning.

Måste båda deklarera bostadsförsäljning?

För straffansvar ska krävas att någon utger sig för att vara en annan person genom att olovligen använda den personens identitetsuppgifter och därigenom ger upphov till skada eller olägenhet för honom eller henne. Straffet föreslås vara böter eller fängelse i högst två år.

Olovlig identitetsanvändning ska enligt förslaget få åtalas av åklagare endast om målsäganden anger brottet till åtal eller om åtal är påkallat från allmän synpunkt. Härutöver föreslås att brottet olaga förföljelse ska omfatta gärningar som utgör olovlig identitetsanvändning.

Får man göra avdrag för pantbrev och lagfart?

En ID-kapning är när en person utger sig för att vara dig och exempelvis köper varor, tar lån, signar upp sig för månadstjänster eller tar saker på faktura/kredit i ditt namn. 

Det är enkelt att komma över någons identitet och därefter är det minst lika enkelt att inleda ett bedrägeri mot personen. Många ID-kapare arbetar strukturerat och det finns en mängd olika tillvägagångssätt, men ofta går det att se ett mönster där ID-kapningen går igenom ett antal faser.