:

Hur gör jag för att deklarera digitalt?

Innehållsförteckning:

  1. Hur gör jag för att deklarera digitalt?
  2. När ska man deklarera digitalt?
  3. Hur gör man när man deklarerar?
  4. Kan man deklarera i Kivra?
  5. När ska man deklarera 2023?
  6. När måste jag deklarera 2023?
  7. Hur deklarerar jag på mobilen?
  8. Hur deklarerar man via telefon?
  9. Kan man deklarera på mobilen?
  10. När får man reda på skatten 2023 Kivra?
  11. När kan man se hur mycket man får tillbaka på skatten 2023?
  12. Kan man se hur mycket man får tillbaka på skatten?
  13. Vad händer om man inte lämnar in deklarationen i tid?
  14. Kan man deklarera via telefon?
  15. Har Skatteverket en app?

Hur gör jag för att deklarera digitalt?

Hej och tack för din fråga,

Om endast en av makarna vill skiljas så har denne rätt till äktenskapsskillnad först efter en betänketid som är minst sex månader lång enligt Äktenskapsbalken. [1] Det är först när tingsrätten meddelar dom om äktenskapsskillnad som äktenskapet är upplöst. En skilsmässoansökan till tingsrätten kräver alltså inte båda makarnas underskrift.

När ska man deklarera digitalt?

Nu är det snart dags igen! Skaffa Kivra senast 5 mars så kommer deklarationen mellan 6-10 mars. Vill du ha återbäringen så snart som möjligt? Vi berättar hur.

Rätt snart, faktiskt. Goda nyheten är att du ofta själv kan påverka hur tidigt du får din skatteåterbäring. För att få den så tidigt det går, det vill säga 5-6 april, behöver du ha godkänt din deklaration utan ändringar eller tillägg senast den 30 mars. Kom ihåg att du behöver ha registrerat bankkonto på Skatteverket eller i appen så pengarna har någonstans att landa.

Hur gör man när man deklarerar?

Om du vill skilja dig ska du ansöka om det hos tingsrätten där du bor. Ansökan kan vara gemensam eller enskild.

Kan man deklarera i Kivra?

Den formella delen av skilsmässan är inlämningen av ansökan om äktenskapsskillnad till tingsrätten. Men även om det känns dramatiskt att skicka in ansökan är det bara en liten del av hela skilsmässan. Endbright kan hela tiden kan hjälpa dig med allt juridiskt stöd som du behöver kring bodelning, vårdnad, välmående, ekonomi med mera.

Nedan beskriver vi steg-för-steg vad du behöver göra när du ska ansöka om skilsmässa!

När ska man deklarera 2023?

6–10 mars 2023: Du som har en digital brevlåda eller skaffar en digital brevlåda senast den 5 mars i år får deklarationen där.

14 mars 2023: Deklarationstjänsten öppnar men den som har e-legitimation kan logga in och se deklarationen redan 10 mars.

15 mars–15 april 2023: Du som inte har digital brevlåda får en hemskickad pappersdeklaration.

För dig som har fonder på fondkonto, depå eller ISK Du som har fondandelar (t.ex. på fondkonto eller depå) och investeringssparkonto (ISK) beskattas för en schablonintäkt som utgör inkomst av kapital. Schablonintäkten beräknas av banken eller fondbolaget. Schablonintäkterna är redan ifyllda i deklarationen. Skattesatsen för kapitalinkomster är 30 procent. Hur schablonintäkten beräknas varierar mellan sparformerna.

  • Schablonintäkten för andelar i fonder är 0,4 procent av värdet av dina fondandelar vid årets ingång.Exempel: Fondvärdet per den 1 januari 2022 var 100 000 kronor. Schablonintäkten blir 400 kronor (0,4 procent av 100 000 kronor) och skatten blir 120 kronor (30 procent av 400 kronor). Det motsvarar 0,12 procent av värdet.
  • Schablonintäkten för ISK är 1,25 procent av ett framräknat kapitalunderlag. Exempel: Beräknat kapitalunderlag för 2022 är 100 000 kronor. Schablonintäkten blir 1 250 kronor och skatten blir 375 kronor (30 procent av 1 250 kronor). Det motsvarar 0,375 procent av kapitalunderlaget.

Skjuta upp, behålla eller skatta fram uppskov? Eftersom det inte längre kostar något att skjuta upp beskattningen av bostadsvinsten kan det vara lönsamt att ansöka om bostadsuppskov. Du kan även göra det i efterhand. Man kan uttrycka det som att du har ett räntefritt lån av staten eftersom du kan skjuta upp skatten på din vinst. Du kan fortfarande välja mellan att skatta av vinsten eller att begära uppskov med beskattningen (under förutsättning att du uppfyller villkoren).

Det är dock viktigt att komma ihåg att du fortfarande har en latent skatteskuld. När du plockar fram din vinst till beskattning är det den vid tillfället gällande skattesatsen som du ska betala.

Skatten på kapital är 30 procent men eftersom det endast är 22/30 av vinsten som beskattas blir den 22 procent. Därför brukar man lite slarvigt säga att skatten på kapitalvinst vid bostadsförsäljning är 22 procent.

När måste jag deklarera 2023?

Nu är det snart dags att deklarera för dina inkomster och eventuella avdrag under 2023. Innan du sätter igång kan det vara bra att ha koll på vilka datum som gäller, bland annat för när du ska lämna in fastighetsdeklaration och när du ska betala in kvarskatt.

Senast den 2 maj 2024 måste din inkomstdeklaration finnas hos Skatteverket, men ett gott råd är att inte vänta för länge med att göra din deklaration. Du kanske behöver kolla upp och stämma av en del uppgifter och då kan det vara skönt att vara ute i god tid. Det är också bra att tidigt beräkna om du kommer få kvarskatt. För belopp över 30 000 kronor börjar nämligen en kostnadsränta att räknas från och med den 12 februari 2024.

Hur deklarerar jag på mobilen?

Ett stabilt förhållande tar inte slut över en natt, men ett instabilt kan göra det. Därför bör du börja med att försöka slå fast vilken typ av relation du har. Är ni båda engagerade i varandra? Eller är det istället något diffust som går fram och tillbaka mellan intimitet och avstånd? I den första versionen är det värt att tänka på vad som hänt; i den andra är det bäst att inte ödsla tid.

Hur deklarerar man via telefon?

Om du behöver göra ändringar i deklarationen så måste du deklarera med BankID. Då behöver du antingen en dator med BankID installerat eller en smartphone. Fördelen med att deklarera med SMS är att du endast behöver en enkel mobiltelefon med abonnemang. Du behöver alltså inte avancerad telefon som du laddar ner appar med.

Kan man deklarera på mobilen?

Är ett äktenskapsförord en offentlig handling som vem som helst kan läsa?  

Äktenskapsregistret är ett offentligt register och alla äktenskapsförord som registreras kan läsas av vem som helst. Det är möjligt att begära ut en kopia av ett äktenskapsförord om man har tillgång till i vart fall en av makarnas personnummer. Det är möjligt att begära ut en kopia av ett äktenskapsförord anonymt, dock registreras den adress som kopian skickas till.  

Nej, det är inte möjligt att i ett äktenskapsförord reglera vem som ska ta över lån eller andra skulder. Ett äktenskapsförord kan endast omfatta tillgångar och hur dessa ska klassificeras, det vill säga om egendomen ska vara enskild egendom eller...

Nej, det är inte möjligt att i ett äktenskapsförord ange vem som ska ha vilken egendom vid en eventuell bodelning. En sådan överenskommelse måste göras i form av ett bodelningsavtal och ett sådant kan upprättas först om makarna har skiljt sig eller någon av dem har...

Nej, ett äktenskapsförord mellan två sambor är inte gällande, i vart fall inte så länge de är sambor. Vill sambor reglera vad som sker vid en bodelning måste de skriva ett samboavtal. Däremot är det fullt möjligt för två sambor som avser att gifta sig att skriva ett...

Ja, ett äktenskapsförord kan vara ogiltigt trots att det har registrerats. Att ett äktenskapsförord har registrerats innebär endast att makarna har undertecknat äktenskapsförordet och att det är daterat. Makarnas överenskommelse i äktenskapsförordet kan emellertid...

Ja, det är fullt möjligt att i ett äktenskapsförord göra egendom som finns i utlandet till enskild egendom. Utgångspunkten är att all makarnas egendom, oavsett var den befinner sig, omfattas av bodelningsreglerna i äktenskapsbalken. Därmed är det även möjligt att i...

Ett äktenskapsförord börjar att gälla när det har registrerats. Ett äktenskapsförord som ingås under äktenskapet börjar att gälla den dag som det har registrerats i Äktenskapsregistret. Har äktenskapsförordet ingåtts före äktenskapet börjar det att gälla på dagen för...

När får man reda på skatten 2023 Kivra?

Om du har betalat in för mycket skatt under året betalas den överbetalda delen tillbaka till ditt konto efter att du deklarerat. Detta kallas för skatteåterbäring. I de fall du betalat för lite skatt under året behöver du betala in det återstående beloppet, även kallat kvarskatt.

Som privatperson har du möjlighet att göra avdrag på en rad olika kostnader. På så vis sänks den inkomst din skatt beräknas på och det betyder att du kommer betala mindre i skatt. De flesta avdragsgiltiga kostnaderna redovisas automatiskt i din deklaration men flera kostnader behöver du själv deklarera. Genom att göra avdrag kan du påverka den summa du får tillbaka i skatteåterbäring.

När kan man se hur mycket man får tillbaka på skatten 2023?

Skils­mäs­sa börjar med en an­sö­kan om skils­mäs­sa till tings­rät­ten. Detta kan du enkelt göra genom Aatos online tjänst eller via tings­rät­tens blan­kett eller webb­si­da. Du ska också bifoga per­son­be­vis.

Dom­sto­len tar sedan beslut om huruvi­da ni får be­tän­ke­tid eller skils­mäs­sa direkt. Om det blir be­tän­ke­tid ska den vara minst 6 må­na­der, men kan vara upp till ett år.

När be­tän­ke­ti­den går ut så be­hö­ver ni sedan be­kräf­ta eller full­gö­ra skils­mäs­san genom att skicka in en andra skils­mäs­so­an­sö­kan. För att skynda på skils­mäs­san kan ni göra detta så snart dom sex må­na­der­na har pas­se­rat.  

Kan man se hur mycket man får tillbaka på skatten?

Det kan till exempel handla om datum och andra uppgifter om skilsmässor och bodelningar.

Vissa familjerättsliga handlingar måste registreras. Det är Skatteverket som beslutar om registrering. Vänd dig därför till Skatteverket för registrering av

Vad händer om man inte lämnar in deklarationen i tid?

Skatteverket tar inte ut förseningsavgifter för deklarationer som kommer in för sent givet att förseningen inte är för stor.

Många kan nu ha svårt att lämna in deklarationer i tid. Med anledning av det kommer Skatteverket inte ta ut förseningsavgifter. För att det inte ska tas ut förseningsavgift krävs att deklarationen kommer in till Skatteverket inom en månad efter det att deklarationen skulle ha varit inne. Undantaget gäller för deklarationer och periodisk sammanställning med inlämningsdatum mellan den 12 mars och 30 april. Därmed träffar det alltså inte fysiska personers inkomstdeklarationer.

Kan man deklarera via telefon?

Hej och välkommen till Lawline med din fråga!

Vid en skilsmässa kommer en bodelning ske där all giftorättsgods kommer delas mellan mannen och frun.

Har Skatteverket en app?

Det är ett bankkonto hos Skatteverket som används för att hantera skatter och avgifter. I Sverige har alla ett skattekonto hos skatteverket, både företag och privatpersoner. Bokföra skattekontot görs som på ett vanligt företagskonto. När pengar flyttas till kontot debiteras skattekontot och när pengar dras från kontot krediteras skattekontot. 

På skattekontot registreras avgifter och skatter som du ska betala eller få tillbaka från Skatteverket. De vanligaste är:

  • F-skatt - Konto 2510 Skatteskulder
  • Moms - Konto 1650 Momsfordran eller 2650 Redovisningskonto för momsLär dig mer i vårt tips Bokföra moms och Så fungerar moms
  • Arbetsgivaravgift - Konto 2731 Avräkning lagstadgade sociala avgifter
  • Personalskatt - Konto 2710 Personalskatt
  • Ränta - 8314 Skattefria ränteintäkter eller 8423 Räntekostnader för skatter och avgifter

Precis som för ett vanligt bankkonto har du ett kontoutdrag för ditt skattekonto. Kontoutdraget hittar du på Skatteverkets hemsida och du ska både stämma av samt bokföra alla transaktioner som sker till och från ditt skattekonto varje månad.  

I våra exempel nedan visar vi dels hur du bokför händelser på skattekontot och dels hur du hanterar betalningar till och från ditt företagskonto.Själva överföringen till skattekontot och dragningen från skattekontot sker ibland på olika datum och därför har vi valt att visa det som två separata konteringar.