:

Vad menas med anstånd deklaration?

Innehållsförteckning:

  1. Vad menas med anstånd deklaration?
  2. Hur länge kan man få anstånd med deklaration?
  3. Hur får man anstånd med deklarationen?
  4. Vad händer om man inte lämnar in deklarationen i tid?
  5. Kan man få avbetalningsplan med Skatteverket?
  6. Hur ansöker man om anstånd?
  7. Vem kan hjälpa mig med deklarationen?
  8. När ska deklarationen vara inne anstånd?
  9. Vad kostar det att inte lämna in deklarationen i tid?
  10. Kan man göra avbetalning på skatteskuld?
  11. Kan man delbetala skuld hos Skatteverket?
  12. Hur fungerar anstånd?
  13. Hur ansöker man om att inte betala skatt?
  14. Kan Swedbank hjälpa till med deklaration?
  15. Kan Skatteverket hjälpa till med deklaration?

Vad menas med anstånd deklaration?

På blankett K10 räknar du ut hur stor del av utdelningen (eller vinsten vid en försäljning av aktierna) från ditt fåmansföretag som ska beskattas i kapital respektive tjänst. Skatteverket rekommenderar att du alltid lämnar blankett K10, oavsett om du tagit någon utdelning eller inte. Genom att göra det håller du reda på hur stort ditt så kallade sparade utdelningsutrymme är, vilket du behöver veta storleken på för att få ett korrekt och så fördelaktigt gränsbelopp som möjligt.

Inkomstår

Hur länge kan man få anstånd med deklaration?

Du kan ansöka om uppskov så sent som på sista ordinarie deklarationsdagen (Maj 2, 2023). Det är nog dock att föredra att försöka skicka ansökan åtminstone ett par veckor innan sista datumet. Så det är alltid säkrast att ansöka så tidigt som möjligt om du misstänker att du inte kommer hinna klart i tid.

Hur får man anstånd med deklarationen?

Förenklingsregeln utgår ifrån en schablon motsvarande 2,75 inkomstbasbelopp. För utdelning 2023 uppgår gränsbeloppet enligt förenklingsregeln till 195 250 kronor, oavsett löneuttag.

Förenklingsregeln kan bara nyttjas i ett bolag och att schablonbeloppet beräknas utifrån ägarens andel i bolaget. Är ni flera ägare till ett bolag så fördelas schablonbeloppet utifrån ägarandel.

Vad händer om man inte lämnar in deklarationen i tid?

Som vanligt är det speciellt en grupp i samhället som missar att deklarera och får straffavgiften på 1250 kronor.

Kan man få avbetalningsplan med Skatteverket?

Regelverket syftade ursprungligen till att enbart begränsa företagare som arbetade i sina bolag från att ta ut hela sin egentliga lön som lågbeskattad utdelning. Flertalet senare reformer för att främja företagande och sysselsättningen har dock gjort det relativt förmånligt att både driva ett eget företag och att ha egna anställda. Under vissa förutsättningar kan exempelvis utdelning beskattas till 20 procent, vilket är lågt jämfört med annan beskattning. Dock begränsas fortfarande utrymmet för låg beskattning av flera regler och regelverket har blivit alltmer komplext.

Hur stor utdelning du som fåmansföretagare ska ta ut beror dels på hur stort utdelningsutrymme som finns i ditt bolag och om reglerna i ABL kring utdelning är uppfyllda och dels på hur du som ägare av bolaget blir beskattad. Den här artikeln handlar bara om hur du blir beskattad. Läs mer om utdelningsutrymmet här.

Hur ansöker man om anstånd?

Det finns också en politisk medvetenhet om att 3:12-reglerna är mogna för en översyn. I den så kallade Januariöverenskommelsen mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna anges redan under punkt tre, ”bättre villkor för företagande och entreprenörer”, att en förenkling av reglerna ska utredas 2019-2020 med sikte på en ny lagstiftning från 2022.

I den budgetproposition som presenterades 18 september sägs dock inget nytt om 3:12-reglerna.

Vem kan hjälpa mig med deklarationen?

3:12 reglerna, lönebaserat utrymme och gränsbelopp… Utdelning är krångligare än det borde – använd vår kalkylator för att räkna ut och planera din utdelning!

I vår kalkylator kan du enkelt räkna ut hur stor utdelning du kan ta ut i år eller nästa år. Vi väljer automatiskt det mest gynnsamma alternativet för dig! Kalkylatorn förutsätter att du bara genomför utdelning från ett bolag samt att du inte har något tidigare sparat utdelningsutrymme. Observera att semesterlön och sjuklön räknas in din årslön.

För att beräkning i kalkylatorn ska vara korrekt utgår vi från att du äger 100 % av aktierna i bolaget. Om du äger 50 % av bolagets aktier delar du helt enkelt bara beloppet med två. Kalkylatorn utgår från att du inte har något sparat utdelningsutrymme från tidigare år och räknar heller inte med omkostnadsbeloppet för dina aktier (vilket gör att ditt utdelningsutrymme i verkligheten kan vara någon tusenlapp större). 

När ska deklarationen vara inne anstånd?

Reglerna gäller för inkomståret 2023. Beloppen och procentsatserna ändras varje år. Utdelning och kapitalvinst på kvalificerade aktier i fåmansföretag deklarerar du på blankett K10.

Utdelningen från dina aktier kan komma att beskattas i både inkomstslagen kapital och tjänst. Utdelning upp till en viss gräns beskattas i inkomstslaget kapital med 20 procent (30 procent på 2/3 av utdelningen). Den del som överstiger denna gräns (som kallas gränsbeloppet) beskattas i inkomstslaget tjänst.

Vad kostar det att inte lämna in deklarationen i tid?

Oavsett om du tar ut lön eller inte har du möjlighet att varje år tillgodoräkna dig ett gränsbelopp på 2,75 inkomstbasbelopp enligt den så kallade schablonregeln. 2023 kan du, baserat på nämnda schablonregel, ta en utdelning på 195 250 kronor till 20 procents skatt. Så länge du äger alla aktier i företaget kan du tillgodoräkna dig hela schablonbeloppet, i annat fall får du ta del av schablonen i proportion till hur många aktier du äger. Kom ihåg att schablonbeloppet bara kan användas på aktierna i ett företag som du äger.

Om du tar ut lön ur företaget och dessutom kanske har några anställda lönar det sig antagligen att istället tillämpa den så kallade löneregeln för att bestämma storleken på ditt gränsbelopp. Enligt denna regel kan du tillgodogöra dig 50 procent av totalt utbetalda löner som underlag för utdelningsbeskattning på 20 procent. För att få använda löneregeln räcker det inte med de anställdas löner, du måste också ta ut lön själv. För att kunna tillämpa löneregeln för utdelningar under 2023 måste du som ägare under året innan, alltså 2022, ha tagit ut en lön om minst det lägsta av 6 inkomstbasbelopp (426 000 kronor) med tillägg för 5 procent av totala löner eller 9,6 inkomstbasbelopp (681 600 kronor). Det är alltid löner per kalenderår som ska beaktas vid beräkningen och även en närstående kan uppfylla löneuttagskravet.

Läs också: Lön eller utdelning - så ska du tänka!

Tänk så här; om du vill ta en utdelning år 2024 så är det lönerna år 2023 som du ska räkna på. Skulle du missa att ta ut den lön som krävs tappar du helt möjligheten till att använda dig av löneregeln det året. Det är därför viktigt att du verkligen stämmer av innan årsskiftet att du ligger rätt i lön – och tänk på att lönen måste vara utbetald under 2023.

Kan man göra avbetalning på skatteskuld?

För att möjliggöra lågbeskattad utdelning efter årsskiftet måste du som delägare uppfylla det så kallade löneuttagskravet, det vill säga ha tagit ut en årslön om minst 641 280 kronor (vilket motsvarar 9,6 inkomstbasbelopp och som för inkomstår 2020 uppgår till 66 800 kronor).

Observera att det lönebaserade utrymmet för delägarnas samtliga andelar inte får överstiga ett belopp motsvarande 50 gånger delägarens eller närståendes kontanta ersättning från bolaget eller dess dotterbolag.

Ett vanligt fel är att man inte gör en avstämning innan årsskiftet och tar ut för låg lön vilket begränsar dina möjligheter till lågbeskattad utdelning. Eftersom det är kontant utbetalda löner för kalenderåret som ingår i beräkningen går ett misstag i form av för lågt löneuttag inte att reparera i efterhand.

Kan man delbetala skuld hos Skatteverket?

Här beskriver vi hur du som tagit utdelning i ditt företag under inkomståret 2023 kommer att beskattas. För dig som fysisk person är inkomståret alltid samma år som kalenderåret. Det gäller även om ditt företag har brutet räkenskapsår.

Utdelning upp till en viss gräns (gränsbeloppet) beskattas i inkomstslaget kapital med 20 procent. Den utdelning som överstiger denna gräns beskattas i inkomstslaget tjänst.

Hur fungerar anstånd?

För att möjliggöra lågbeskattad utdelning efter årsskiftet måste du som delägare uppfylla det så kallade löneuttagskravet, det vill säga ha tagit ut en årslön om minst 641 280 kronor (vilket motsvarar 9,6 inkomstbasbelopp och som för inkomstår 2020 uppgår till 66 800 kronor).

Observera att det lönebaserade utrymmet för delägarnas samtliga andelar inte får överstiga ett belopp motsvarande 50 gånger delägarens eller närståendes kontanta ersättning från bolaget eller dess dotterbolag.

Ett vanligt fel är att man inte gör en avstämning innan årsskiftet och tar ut för låg lön vilket begränsar dina möjligheter till lågbeskattad utdelning. Eftersom det är kontant utbetalda löner för kalenderåret som ingår i beräkningen går ett misstag i form av för lågt löneuttag inte att reparera i efterhand.

Hur ansöker man om att inte betala skatt?

Kalenderåret 2023 är snart över och årets sista veckor är den sista chansen att se över sitt löneuttag för att därigenom påverka utdelningsutrymmet. För många är ambitionen att maximera sina möjligheter till en lågbeskattad utdelning under 2024.

K10-blanketten används för att delägare i aktiebolag ska räkna fram det årliga gränsbeloppet för utdelning. Utdelningen upp till gränsbeloppet beskattas med 20 procent. Den eventuella utdelning som överstiger gränsbeloppet beskattas i stället som inkomst av tjänst, och maximalt upp till 6 687 000 kronor (90 inkomstbasbelopp). Om den totala utdelningen överstiger den summan beskattas denna del som inkomst av kapital med 30 procent.

Det finns två sätt att räkna ut gränsbeloppet för delägare i fåmansbolag. I slutet av kalenderåret är det därför viktigt att vara medveten om hur ens gränsbelopp kommer att räknas ut, och hur man kan påverka sitt eget utdelningsutrymme.

Det är den totala summan av kontanta löner till anställda i bolaget, och eventuella dotterbolag, under året som är relevant för huvudregeln. 50 procent av de totala löneutbetalningarna kan sedan tillgodoräknas som gränsbeloppet. Ju högre lönekostnader under året, desto större utdelningsutrymme.

Ett krav för att delägaren ska kunna tillämpa huvudregeln är att delägaren själv, eller någon närstående, har tagit ut lön över en viss gräns. För löneutbetalningar 2023 uppgår gränsen till:

445 800 kronor (6 inkomstbasbelopp) + 5 procent av de totala kontanta lönerna i företaget (inklusive dotterbolag)

Kan Swedbank hjälpa till med deklaration?

Har du enskild firma ska din deklaration vara inne senast 2 maj. Om du behöver anstånd en kortare tid (längst till den 16 maj) kan du från och med mitten av april ansöka om det på Mina sidor på skatteverket.se. Om du har särskilda skäl kan du få anstånd till 31 maj. Driver du aktie-, handels- eller kommanditbolag är det räkenskapsåret som styr när du ska lämna deklarationen. Här är de datum som gäller:

Har du enskild firma kan det vara en fördel att e-deklarera. Dels minskar risken för fel när du använder e-tjänsten. Dels kan du göra en preliminär skatteuträkning när du fyllt i alla uppgifter. Du som har enskild firma och e-deklarerar senast den 2 maj kan dessutom få din eventuella skatteåterbäring redan i början på juni.

Kan Skatteverket hjälpa till med deklaration?

Reglerna gäller för inkomståret 2023. Beloppen och procentsatserna ändras varje år. Utdelning och kapitalvinst på kvalificerade aktier i fåmansföretag deklarerar du på blankett K10.

Utdelningen från dina aktier kan komma att beskattas i både inkomstslagen kapital och tjänst. Utdelning upp till en viss gräns beskattas i inkomstslaget kapital med 20 procent (30 procent på 2/3 av utdelningen). Den del som överstiger denna gräns (som kallas gränsbeloppet) beskattas i inkomstslaget tjänst.