:

Vad innebär Släktutredning?

Innehållsförteckning:

  1. Vad innebär Släktutredning?
  2. Hur mycket kostar en släktutredning?
  3. När behövs Släktutredning?
  4. Hur hitta arvingar?
  5. Vem betalar räkningar i ett dödsbo?
  6. Får man ta saker ur dödsbo innan bouppteckning?
  7. Vem betalar den dödes räkningar?
  8. Hur mycket kostar det att få hjälp med bouppteckning?
  9. Kan man ta reda på hur någon dött?
  10. Hur får man reda på vilka som är dödsbodelägare?
  11. Hur får man reda på om en person har dött?
  12. Hur gör man med betalningar av räkningar vid dödsfall?
  13. Vad händer om dödsboet inte kan betala räkningar?
  14. Vilka tillgångar och skulder ska inte ingå i bouppteckning?
  15. Får man gå in i lägenhet innan bouppteckning?

Vad innebär Släktutredning?

Söker du friheten att själv kunna bestämma vad du vill jobba med, kontrollera din tid och vara din egen chef?

Då är eget företag det bästa sättet att förverkliga sig själv och sina idéer. Men vad kostar det att starta enskild firma?

Hur mycket kostar en släktutredning?

När du startar enskild näringsverksamhet (enskild firma) ska du ansöka om att bli godkänd för F-skatt. Du ska också registrera dig för moms. Om du ska ha anställda ska du registrera dig som arbetsgivare. Allt det gör du hos Skatteverket via e-tjänsten Mina sidor.

(enskild firma) ska du ansöka om att bli godkänd för F-skatt.

I samma e-tjänst kan du också anmäla att du ska vara momsregistrerad och registrera dig som arbetsgivare.

När behövs Släktutredning?

Aktiebolag (AB) är en företagsform som representeras av en eller flera delägare, så kallade aktieägare. Eftersom bolaget är en juridisk person kan det ingå avtal, äga egendom och anställa personal.

Ägarna av aktiebolag har ett begränsat ansvar för företagets skulder, vilket betyder att de enbart riskerar att förlora sitt insatta kapital. VD och styrelseledamöter har däremot det yttersta ansvaret för bolagets verksamhet.

Aktiebolag (AB) är en företagsform som representeras av en eller flera delägare, så kallade aktieägare. Eftersom bolaget är en juridisk person kan det ingå avtal, äga egendom och anställa personal.

Ägarna av aktiebolag har ett begränsat ansvar för företagets skulder, vilket betyder att de enbart riskerar att förlora sitt insatta kapital. VD och styrelseledamöter har däremot det yttersta ansvaret för bolagets verksamhet.

Det finns både publika och privata aktiebolag. Det är bara de publika bolagen som kan sälja aktier till allmänheten och notera dem på aktiebörs. Namnet på sådana aktiebolag ska innehålla beteckningen publ och aktiekapitalet ska uppgå till minst 500 000 kronor. För att starta ett privat aktiebolag krävs dock bara ett aktiekapital på 25 000 kronor.

Innan vi går in på hur du startar ett aktiebolag kan det vara bra att känna till för- och nackdelarna med denna företagsform.

Hur hitta arvingar?

 för att starta ett privat aktiebolag. Betala in aktiekapitalet till banken. Be banken om ett bankintyg som visar att aktiekapitalet är inbetalt. Skicka in det intyget till Bolagsverket tillsammans med anmälan, stiftelseurkund och bolagsordning. 

Du ska skicka in din anmälan om att registrera aktiebolaget till Bolagsverket. Använd e-tjänsten Mina sidor om du har en e-legitimation

.  Bolagsverket godkänner företagsnamnet och registrerar företaget. Du får ett registreringsbevis med företagets namn och organisationsnummer. Ett aktiebolag får skydd för sitt namn i hela landet. 

Om du använder e-tjänsten Mina sidor kan du välja enkel eller detaljerad anmälan. Den enkla anmälan kan du till exempel välja om ditt aktiebolag bara har en ägare  och inte någon revisor

Vem betalar räkningar i ett dödsbo?

En hobbyverksamhet är en hobby som genererar vissa inkomster. För att räknas som hobbyverksamhet måste verksamheten utövas utan vinstsyfte av den så kallade hobbyidkaren på fritiden vid sidan av en annan sysselsättning.

Det kan vara svårt att veta var gränsen går mellan hobby- och näringsverksamhet. Därför måste man i många fall titta på helheten och göra en bedömning utifrån alla förutsättningar som verksamheten har.

Det här är några av de saker som skiljer hobbyverksamhet från företag:

Får man ta saker ur dödsbo innan bouppteckning?

Hur ser verksamheten ut och vilka inkomster har du i övrigt som privatperson? Det är faktorer som påverkar valet av företagsform när du vill starta eget.

Som egen företagare har företagsformen en stor påverkan på hur ekonomin ska struktureras – både för bolaget och privat. Därför är det bra att känna till vad som gäller och hur verksamheten i bolaget ska bedrivas innan du gör ditt val.

Vem betalar den dödes räkningar?

Ett vanligt misstag för de som startar ett företag för första gången är att de tar på sig för mycket på en gång. Försök hålla foten på bromsen, även om det kan vara frestande att hoppa på alla idéer på en och samma gång. Gör du för mycket samtidigt ökar chansen att du misslyckas avsevärt, särskilt om du inte har pengar tillgängliga att förlora. 

Fokusera istället på grunderna och se till att få snurr på karusellen innan du hoppar på nya saker. Se till att en eller några få produkter har hög kvalité och gå sen vidare därifrån. Lyckas du med dessa produkter, då kan du expandera!

Alla företag har olika behov och förutsättningar. Det betyder att finansieringen ditt företag behöver helt beror på vilken typ av bransch du vill arbeta inom, och hur du vill bedriva företaget. Se över kostnaderna innan du börjar. 

Har du sett över dina kostnader och är redo att köra igång kommer nästa steg - se över din affärsplan. Även om du har sett över dina kostnader, finns det en del strategier du kan tillämpa för att minska dem.

Hur mycket kostar det att få hjälp med bouppteckning?

Att förlora en älskad är en känslosam upplevelse och därmed är det ofrånkomligt att undvika administrativa uppgifter. Bouppteckningen är en sådan uppgift, och att få professionell hjälp kan lätta bördan. Men hur mycket kostar en bouppteckning egentligen? Och vad innebär det att överlåta denna process till en begravningsbyrå? Låt oss belysa dessa frågor och försöka ge dig lite klarhet.

Bouppteckning – en kort överblick

Kan man ta reda på hur någon dött?

Hej, tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Det är svårt att säga om du ska skatta dessa 9000kr du fått av en kompis utan att veta bakgrunden till varför du fick dem. Är dessa 9000kr bara en gåva så behöver du inte skatta på dem (8 kap. 2 § inkomstskattelagen (1999:1229). Om det är så att du utfört ett arbete åt din vän eller sålt något åt honom eller henne så hänför sig dessa pengar antingen till inkomstslaget tjänst, näringsverksamhet eller kapital 10, 13 respektive 41 kap. inkomstskattelagen (1999:1229). Det innebär att dessa ska beskattas genom att summan tas upp i din deklaration. Så för att ge svar på din fråga det beror på om pengarna är en gåva, hänför sig till ett arbete eller försäljning. Om de hänför sig till en försäljning så ska de endast skattas om du gjort en vinst genom försäljningen.

Hur får man reda på vilka som är dödsbodelägare?

När en person dör övergår alla tillgångar och skulder som personen hade till ett dödsbo. 

Här hittar du grundläggande information om dödsbon och om hur du gör med kontakten med banker och försäkringsbolag, frågor som vi är specialiserade på. Mer omfattande information om dödsbon kan du bland annat hitta hos Skatteverket och i Efterlevandeguiden.

Behöver du hjälp med att ta hand om ett dödsbo eller har frågor som gäller bouppteckningar och arvskiften med mera kan du behöva kontakta en jurist som arbetar med arvsfrågor.

Hur får man reda på om en person har dött?

En intressant faktor är tidsfaktorn – när i tid passar respektive företagsform bäst? Då menar vi dels företagets livscykel, dvs vilken företagsform är bäst när verksamheten är nystartad, i full blom respektive i nedmonteringsfasen. Dels menar vi din ­ålder som företagare – det finns intressanta skatteregler som har med ålder att göra och som delvis är kopplade till pensionssystemet.

Vi vill också tipsa om möjligheten att samtidigt ha enskild firma och aktiebolag, i många fall faktiskt det bästa alternativet.

Hur gör man med betalningar av räkningar vid dödsfall?

Är du fortfarande i planeringsfasen av ditt nya företag eller har du precis kommit igång men känner att du behöver extra ekonomiskt stöd för att lyckas? Då finns det faktiskt en del bidrag att ansöka om.

Vad händer om dödsboet inte kan betala räkningar?

När en person dör övergår alla tillgångar och skulder som personen hade till ett dödsbo. 

Här hittar du grundläggande information om dödsbon och om hur du gör med kontakten med banker och försäkringsbolag, frågor som vi är specialiserade på. Mer omfattande information om dödsbon kan du bland annat hitta hos Skatteverket och i Efterlevandeguiden.

Behöver du hjälp med att ta hand om ett dödsbo eller har frågor som gäller bouppteckningar och arvskiften med mera kan du behöva kontakta en jurist som arbetar med arvsfrågor.

Vilka tillgångar och skulder ska inte ingå i bouppteckning?

Du är väl försiktig när du hjälper en vän eller bekant med pengar till det allra nödvändigaste? Vi har trots allt skapat ett system där hjälp till de mest ekonomiskt utsatta är något fult som kan bestraffas.

VF har i ett par artiklar uppmärksammat ensamstående tvåbarnsmamman ”Mona” som lever på försörjningsstöd som nu är så lågt att hon själv inte alltid har råd att äta för att barnen ska slippa gå hungriga.

Får man gå in i lägenhet innan bouppteckning?

Är du redo att starta en egen verksamhet? Funderar du på vilken företagsform som är den mest lönsamma för dig, kanske funderar du på enskild firma eller aktiebolag?

Det finns för- och nackdelar med båda företagsformerna, och valet mellan dem beror på företagarens behov och preferenser. Här går vi igenom de två olika företagsformerna!