:

Hur kollar man F-skatt?

Innehållsförteckning:

  1. Hur kollar man F-skatt?
  2. Kan man kolla upp enskild firma?
  3. Kan man se om ett företag har skatteskulder?
  4. Vad händer om man inte är registrerad för F-skatt?
  5. Kan man sälja varor utan F-skatt?
  6. Kan man jobba utan F-skatt?
  7. Vad är risken med enskild firma?
  8. Hur vet man om det går dåligt för ett företag?
  9. Kan en anställd bli ansvarig för ett aktiebolags skulder?
  10. Kan man sälja utan F-skatt?
  11. Hur mycket svarta pengar får man tjäna?
  12. Hur mycket Swish kan man ta emot utan att skatta?
  13. Kan jag sälja varor utan F-skatt?
  14. Hur mycket får man tjäna utan F-skattsedel?
  15. Vad händer om man inte deklarerar enskild firma?

Hur kollar man F-skatt?

F-skatt (kallas ibland f-skattsedel) är preliminärskatt för företag. Har du en anställning parallellt med din enskilda näringsverksamhet ska du ha FA-skatt. Då kommer din arbetsgivare dra preliminär A-skatt från din lön och du betalar F-skatt varje månad för ditt företag.

Skatteverket beslutar om godkännande för F-skatt, det som ibland kallas "få en f-skattsedel". Ett sådant godkännande är viktigt för det innebär bl.a. att din kunder inte behöver dra preliminär inkomstskatt för det arbete ditt företag utfört. Du bör därför i dina fakturor, orderbekräftelser m.m. ha med att ditt företag är godkänt för F-skatt.

Kan man kolla upp enskild firma?

På allabolag.se visas alltid de senast publicerade bokslutssiffrorna. Dessa hämtas när ett bolag har lämnat in sin årsredovisning. Fristen för att lämna in sin årsredovisning är senast sju månader efter räkenskapsårets utgång. Om till exempel räkenskapsåret löper från den 1 januari till den 31 december (detta är vanligast) ska bolaget senast ha inlämnat sitt bokslut den 31 juli. Bolaget kan också ha ett så kallat brutet räkenskapsår som normalt finns i tre varianter (mmdd): 0501–0430, 0701–0630 eller 0901–0831.

Utöver dessa brutna räkenskapsår, kan Skatteverket vid "synnerliga skäl" godkänna att en annan period än tolv hela månader får användas. Detta kan ge utslag i ett bolags siffror, exempelvis att bolaget under räkenskapsår 1 har en mycket större omsättning än under räkenskapsår 2 eftersom räkenskapsår 1 innehöll fler månader.

Det finns enbart tillgång till exakta bokslutssiffror och nyckeltal för aktiebolag. För andra bolagsformer visar vi omsättning och antal anställda inom ett intervall beräknat av SCB. När det inte finns siffror tillgängliga för ett aktiebolag har bolaget troligtvis inte ännu lämnat in sin första årsredovisning.

Kan man se om ett företag har skatteskulder?

Generellt gäller att företrädare såsom VD och styrelseledamöter har ett långtgående personligt ansvar för ett bolags samtliga obetalda men förfallna skatteskulder.  För att undgå risken att personligen behöva ansvara för de skatteskulder som bolaget saknar förmåga att betala krävs i regel att åtgärder för att avveckla bolaget vidtas senast på skattens förfallodag. Sådana avvecklingsåtgärder kan exempelvis vara att ansöka om konkurs eller företagsrekonstruktion.

Om och när man som företagare kan bli personligt ansvarig för företagets skulder i övrigt skiljer sig åt beroende på vilken typ av bolag det handlar om. Nedan följer en kortfattad översikt.

Vad händer om man inte är registrerad för F-skatt?

Om du inte deklarerar eller betalar dina skatter kan ditt godkännande för F-skatt återkallas. Det kan innebära problem för dig att få nya uppdrag. Många företag anlitar bara uppdragstagare med F-skatt. Även kreditgivare kan kolla F-skatten i samband med låneansökningar eftersom den visar att man skött sina skattebetalningar.

När det gäller verksamhet som bedrivs av en fysisk person

ska tre villkor vara uppfyllda för att det ska vara näringsverksamhet. Villkoren är självständighet, vinstsyfte och varaktighet. Om något av dessa villkor inte är uppfyllt är det i stället fråga om inkomst av tjänst i form av uppdragsinkomster eller hobby.

Kan man sälja varor utan F-skatt?

Om du inte deklarerar eller betalar dina skatter kan ditt godkännande för F-skatt återkallas. Det kan innebära problem för dig att få nya uppdrag. Många företag anlitar bara uppdragstagare med F-skatt. Även kreditgivare kan kolla F-skatten i samband med låneansökningar eftersom den visar att man skött sina skattebetalningar.

När det gäller verksamhet som bedrivs av en fysisk person

ska tre villkor vara uppfyllda för att det ska vara näringsverksamhet. Villkoren är självständighet, vinstsyfte och varaktighet. Om något av dessa villkor inte är uppfyllt är det i stället fråga om inkomst av tjänst i form av uppdragsinkomster eller hobby.

Kan man jobba utan F-skatt?

Om hantverkaren du vill köpa tjänster av inte har F-skattesedel utan istället bara har vanlig A-skatt räknas du som beställer och betalar tjänsten som arbetsgivare. Då måste du både betala arbetsgivaravgifter och försäkringar för arbetet samt dra av skatt på beloppet du betalar. Mer jobb och krångligare med andra ord.

Att hantverkaren inte har F-skatt kan också göra att dina egna försäkringar om något går fel, förändras eller upphör att gälla. Detta kan givetvis vara väldigt allvarligt, kontrollera alltid med ditt försäkringsbolag vad som gäller.

Vad är risken med enskild firma?

Att starta enskilda firman är perfekt för en trevande start. Men när det blir snurr på verksamheten kan det finnas många fördelar med aktiebolag.

Det är lättare och billigare att dra i gång en firma. Men med ett aktiebolag blir riskerna mindre. Det betyder att det ofta är en fördel att starta med enskild firma.

Hur vet man om det går dåligt för ett företag?

Naturligtvis kan du inte helt och hållet undvika kostnader men att gräva i företagets finanser kan hjälpa till att få klarhet och identifiera nya möjligheter. Flera mindre företag får det tufft redan från år 2 eller 3 när startkapital eller fonder börjar sina, efter 5 år är flera av dessa företag inte verksamma längre medan andra katapultat in på nya marknader. Detta är inget konstigt – det sitter i huvudet. Det kan ibland höras ”vilken tur du hade som kom in på den marknaden i rätt tid”, men detta har sällan med tur att göra. Varför går det inte som tänkt? 

Ofta är det tydligt varför ett företag går dåligt, följande anledningar är vanliga:

Kan en anställd bli ansvarig för ett aktiebolags skulder?

Den här artikeln, som är en del av ett tvådelat inlägg, handlar om vilket ansvar en styrelseledamot respektive en ägare till ett aktiebolag har för skyldigheter vid en konkurs, närmare bestämt i vilka situationer styrelsen eller ägaren kan agera på ett sätt som leder till personligt ansvar för aktiebolagets skulder.

Kan man sälja utan F-skatt?

Du ska registrera din näringsverksamhet hos Bolagsverket eller Skatteverket, eller i vissa fall hos båda beroende på vilken bolagsform verksamheten har. Näringsverksamhet kan bedrivas i olika former. De vanligaste är enskild firma och aktiebolag, men vanligt förekommande är även handelsbolag, kommanditbolag, stiftelser och ekonomiska föreningar.

Ibland måste du söka tillstånd för din verksamhet. Var tillstånd ska sökas beror på vilken verksamhet det rör. Som exempel kan nämnas att alkoholtillstånd söks hos kommunen och tillstånd att bedriva yrkesmässig trafik (taxirörelse) söks hos Transportstyrelsen.

Hur mycket svarta pengar får man tjäna?

En hobbyverksamhet är en hobby som genererar vissa inkomster. För att räknas som hobbyverksamhet måste verksamheten utövas utan vinstsyfte av den så kallade hobbyidkaren på fritiden vid sidan av en annan sysselsättning.

Det kan vara svårt att veta var gränsen går mellan hobby- och näringsverksamhet. Därför måste man i många fall titta på helheten och göra en bedömning utifrån alla förutsättningar som verksamheten har.

Det här är några av de saker som skiljer hobbyverksamhet från företag:

Hur mycket Swish kan man ta emot utan att skatta?

När du tar emot pengar via Swish finns det ingen automatisk skatteavdrag. Det är ditt ansvar som mottagare att redovisa inkomsten till Skatteverket och betala skatt på den om det behövs. Detta gäller oavsett om pengarna är en gåva eller betalning för en tjänst eller vara.

För att redovisa din inkomst från Swish-betalningar kan du använda dig av Skatteverkets tjänst ”Inkomstdeklaration 1”. Där kan du ange beloppet du har tjänat och betala den skatt du är skyldig.

Kan jag sälja varor utan F-skatt?

Är du godkänd för F-skatt ska detta anges tydligt på både fakturor och offerter. På så sätt kan du informera dina kunder om att ditt företag betalar in din preliminärskatt och egenavgifter. Detta kan nämligen ha flera fördelar.

Godkännandet för F-skattsedel kan bland annat vara fördelaktigt när du ansöker om lån eftersom det visar att du sköter dina skatteinbetalningar. Det kan dessutom leda till fler samarbeten och ökad försäljning eftersom många väljer att enbart anlita företag som har F-skatt.

Hur mycket får man tjäna utan F-skattsedel?

Om du har en hobby som kan ge dig pengar finns det inget som hindrar att du tjänar en hacka på det du kan. Det kan till exempel handla om hemslöjd, biodling – eller något helt annat.

För att det du gör ska räknas som en hobby ska det vara:

Vad händer om man inte deklarerar enskild firma?

Att deklarera när man har en enskild firma är svårt och det är lätt hänt att man glömmer något eller råkar göra fel. Så länge som det finns tid så kan du helt enkelt göra om din deklaration och skicka in en ny version som stämmer.

Det snabbaste är att deklarerar på internet. Skulle det vara så att tiden för att lämna in sin deklaration tagit slut så behöver skattemyndigheten göra en omprövning av din deklaration. Man kan begära omprövning och göra ändringar sex år efter att man lämnat in deklarationen. Det är alltid bättre att vara ärlig och komplettera med rätta uppgifter än att strunta att göra rätt.