:

När ska moms betalas in?

Innehållsförteckning:

  1. När ska moms betalas in?
  2. Vilka datum ska momsen betalas 2023?
  3. Hur bokför man inbetalning av moms?
  4. När ska jag redovisa moms?
  5. Hur ofta ska momsen redovisas och betalas till Skatteverket?
  6. Vad händer om man inte betalar in momsen i tid?
  7. När ska momsen betalas i juni 2023?
  8. Hur bokför man betalning av moms till Skatteverket?
  9. Hur bokföra moms förskottsbetalning?
  10. Hur betalar företag moms?
  11. Kan man delbetala momsen?
  12. Hur redovisas momsen i samband med förskott?
  13. När ska momsen vara inne i augusti?
  14. Hur betalar man moms till Skatteverket?
  15. Vad är skillnaden mellan konto 2640 och 2641?

När ska moms betalas in?

Skatteverket har många datum för skattedeklaration som är viktiga att känna till, för dig som driver företag. När ska till exempel momsdeklarationen vara inne, och hur ofta ska momsen deklareras? Vi har samlat alla viktiga datum som du behöver ha koll på under 2023.

Vi uppdaterar och faktakollar datum regelbundet under året, i de fall Skatteverket ändrar datum. Dubbelkolla gärna med Skatteverkets kalender om du är osäker på ett datum.

Vilka datum ska momsen betalas 2023?

Så håller du koll på momsbetalningen

Svårt att hålla koll på viktiga datum för momsinbetalning? Här har vi samlat sommarens och höstens viktigaste datum.

Hur bokför man inbetalning av moms?

En redovisningsenhet som är momsregistrerad måste redovisa och betala moms (mervädesskatt) till skatteverket vid vissa redovisningstidpunkter avseende en viss redovisningsperiod.

Redovisningstidpunkten för moms är normalt den 12:e i andra månaden efter redovisningsperiodens slut men ett större företag som har en momspliktig försäljning överstigande 40 MSEK per kalenderår måste redovisa moms per månad per den 26:e i månaden efter redovisningsperiodens slut.

När ska jag redovisa moms?

Enskilda firmor som köper och säljer varor och/eller tjänster ska normalt alltid anmäla sig för momsregistrering till Skatteverket. Du registrerar dig för moms i samband med att du ansöker om F-skatt och anmälan för momsregistrering ska göras senast 14 dagar före du påbörjar verksamheten. När du godkänns blir du tilldelade ett momsregistreringsnummer.

Det är också till Skatteverket du ska lämna deklarationer och betala moms. I praktiken ska du betala in skillnaden mellan den moms du tar ut på din försäljning (utgående moms) och den moms du betalar på dina inköp (ingående moms).

Som företagare lönar det sig att beräkna dina priser utan moms. Inledningsvis kan det verka knepigt men du vänjer dig snabbt och samtidigt undviker du eventuella överraskningar när du ska deklarera och betala moms till Skatteverket.

Då du fakturerar tjänster eller varor från kunden ska du utöver det skattefria priset lägga till moms på det fakturerade beloppet. Dvs. om du skriver en fakturera på 10 000:- så lägger du vanligtvis till 25% moms så att fakturans totalbelopp blir 12 500:-. I samband med försäljningen bokför du den momsfria försäljningen på ett eget konto och utgående momsen på ett annat konto. Det här lönar det sig att göra fast du använder dig av enkel bokföring enligt kontantmetoden. När du bokför momsens andel av affärshändelserna separat gör du det mycket lättare för dig att sköta momsredovisningen.

Tips! Ladda ner vår gratis fakturamall som beräknar momsen automatiskt!

Hur ofta ska momsen redovisas och betalas till Skatteverket?

Om du bedriver verksamhet som gör att du ska betala eller få tillbaka moms

Du som har företag och säljer varor eller tjänster i Sverige ska ta ut moms av dina kunder, så kallad utgående moms

. Momsen är ingen kostnad för dig, utan en skatt som du tar ut av kunden och redovisar vidare till staten.

När du sedan köper varor eller tjänster till ditt företag betalar du moms på dem, så kallad ingående moms

Vad händer om man inte betalar in momsen i tid?

Skulle du eller ditt företag inte betala en eller flera skulder, kan detta leda till en betalningsanmärkning. Dessa sätts av ett kreditupplysningsföretag som ofta har fått informationen från Kronofogdemyndigheten. Den här informationen är sen synlig för alla som tar en kreditupplysning på en potentiell kund, vilket ofta innebär att kreditmöjligheterna begränsas, eller försvinner helt. 

För en privatperson tas betalningsanmärkningen bort senast efter tre år, men för företag gäller normalt en regel på fem år. 

Viktigt att komma ihåg är att även om du betalar skulden efter att Kronofogden har meddelat ett utslag, registreras ändå anmärkningen. 

När ska momsen betalas i juni 2023?

Momsdeklaration och betalning av moms skall redovisas månadsvis, kvartalsvis eller årsvis. Vilka datum som gäller skiljer sig från olika bolag och beror på momsperiod, bolagsform, omsättning och räkenskapsår. Nedan ses möjliga perioder.

  • Enskilda firmor, månadsvis momsdeklaration, 0-40 mkr omsättning
  • Aktiebolag, månadsvis momsdeklaration, 1-40 mkr omsättning, räkenskapsår jan-dec
  • Handelsbolag, månadsvis momsdeklaration, 1-40 mkr omsättning, räkenskapsår jan-dec
  • För moms kvartalsvis och årsvis är detta noterat separat i kalendern när detta gäller
  • Specifika datum som endast gäller vissa bolagsformer är noterade

Hur bokför man betalning av moms till Skatteverket?

När du har stängt momsperioden behöver du redovisa till Skatteverket. Redovisning av momsen sker oftast ett tag efter att perioden har förfallit. I viktiga datum kan du se när du behöver redovisa momsen. Generellt behöver du göra nedanstående för att redovisa momsen till Skatteverket:

Det första du behöver göra är att skicka in din momsrapport till Skatteverket. I samband med detta bör du också föra över pengar till ditt skattekonto som täcker din momsskuld (gäller AB). Beroende på skattekontots balans kan du göra något av följande:

  • Betala in hela skulden om skattekontot saknar pengar
  • Betala in en del av skulden om du redan har en del av summan på skattekontot
  • Du kan också slå ihop momsen med andra avgifter som ska betalas till Skatteverket och göra en gemensam överföring

Använda mallen Insättning till skattekonto för att bokföra transaktionen.

Hur bokföra moms förskottsbetalning?

Ett förskott från en kund innebär att en kund betalar en redovisningsenhet för varor som ännu inte har levererats eller för tjänster som ännu inte har blivit utförda.

Förskott kan vara motiverat för en redovisningsenhet att kräva av kunder som inte är tillräckligt kreditvärdiga eller vid stora och långsiktiga projekt som kräver stora investeringar. En förskottsbetalning från en kund innebär att en redovisningsenhet får en skuld av ej utförda prestationer gentemot kunden.

Hur betalar företag moms?

Moms, eller mervärdesskatt, är en statlig skatt på varor och tjänster. Alla företagare behöver deklarera och betala moms.

Ingående moms baseras på allt du köper in, och denna moms har du rätt att få tillbaka. Utgående moms baseras på de varor och tjänster som du säljer, och denna måste du redovisa till Skatteverket. Mellanskillnaden på ingående och utgående moms är det du ska betala eller få tillbaka från Skatteverket.

Kan man delbetala momsen?

Använder du e-tjänsten Skattekonto kan du klicka på ”Betalningsuträkning” för att göra en sammanställning för hur mycket du ska betala. Deklarerar du på blankett ska du själv räkna ihop hur mycket du ska betala.

Momsen ska vara betald och finnas på Skatteverkets konto senast den sista inlämningsdagen för din momsdeklaration. 

Hur redovisas momsen i samband med förskott?

Förskottsbetalning är en betalning som sker innan en vara har levererats eller en tjänst utförts.

En förskottsbetalning innebär att en kund betalar i förväg för produkter eller tjänster som ännu inte levererats/utförts. Detta innebär då att företaget har en skuld till kunden, nämligen att leverera själva varorna eller tjänsterna som redan betalats. När man som företag redovisar en förskottsbetalning i bokföringen görs detta således som en skuld i balansräkningen, förslagsvis på konto 2420 Förskott från kunder. När varan eller tjänsten väl levereras omförs skulden från balansräkningen till ett intäktskonto i resultaträkningen.

När ska momsen vara inne i augusti?

Momsdeklaration och betalning av moms skall redovisas månadsvis, kvartalsvis eller årsvis. Vilka datum som gäller skiljer sig från olika bolag och beror på momsperiod, bolagsform, omsättning och räkenskapsår. Nedan ses möjliga perioder.

  • Enskilda firmor, månadsvis momsdeklaration, 0-40 mkr omsättning
  • Aktiebolag, månadsvis momsdeklaration, 1-40 mkr omsättning, räkenskapsår jan-dec
  • Handelsbolag, månadsvis momsdeklaration, 1-40 mkr omsättning, räkenskapsår jan-dec
  • För moms kvartalsvis och årsvis är detta noterat separat i kalendern när detta gäller
  • Specifika datum som endast gäller vissa bolagsformer är noterade

Hur betalar man moms till Skatteverket?

Ja, har du för avsikt att driva ett företag som säljer varor eller tjänster som är momspliktiga ska du registrera dig.

Avsikten att bedriva en momspliktig verksamhet ska kunna styrkas med så kallade objektiva omständigheter. Här är några exempel på sådana:

  • Att den som bedriver verksamheten säljer varor eller tjänster.
  • Att det har köpts in tillgångar som bara kan användas i en ekonomisk verksamhet.
  • Att det finns lokaler som är särskilt anpassade för en ekonomisk verksamhet. 
  • Att verksamheten aktivt marknadsförs på ett ändamålsenligt sätt.

Vad är skillnaden mellan konto 2640 och 2641?

Alla företag som uppfyller kraven för moms och är momspliktiga ska ta betalt för moms vid försäljning av varor och tjänster inom landet. För att du ska vara skyldig att ta ut moms av dina kunder ska samtliga av dessa punkter vara uppfyllda:

Ingående moms är den moms som företag betalar vid inköp. När vi istället säljer varor eller tjänster så fakturerar vi kunden utgående moms. I de flesta fall är den ingående momsen avdragsgill och kan dras av mot den utgående momsen.