:

Hur mycket får man representera för?

Innehållsförteckning:

  1. Hur mycket får man representera för?
  2. Hur mycket får man dra av för representation?
  3. Hur bokföra dricks vid representation?
  4. Hur beskattas representation?
  5. Hur räknar man ut representation?
  6. Vad klassas som representation?
  7. Vad är skillnad på representation och personalrepresentation?
  8. Får man bjuda anställda på alkohol?
  9. Får man bjuda anställda på lunch?
  10. Får jag bjuda mina anställda på lunch?
  11. Får man bjuda sina anställda på middag?
  12. Hur mycket får ett företag bjuda på?
  13. Får jag bjuda mina anställda på alkohol?
  14. Vilka regler gäller vid representation?
  15. Får man bjuda på fika på jobbet?

Hur mycket får man representera för?

Reglerna om representation ändrades den 1 januari 2017. De nya reglerna innebär att om du i samband med representation har kostnader för mat och dryck får du göra avdrag för moms. Detta gäller på ett underlag som får vara högst 300 kronor exklusive moms per person och tillfälle.

Hur mycket får man dra av för representation?

Idag finns det två typer av representation som kan godkännas för avdrag. Enklare förtäring och förfriskningar samt upplevelser som teater, spel och underhållning. Enkel förtäring inkluderar alkoholfri dryck, kaffe och te, fika såsom kakor, bullar eller frukt samt enklare smörgås som inte ersätter en måltid.

För upplevelser eller underhållning gäller sådana utgifter som inte är enkel förtäring men som är i direkt anslutning till den egna näringsverksamheten.

Hur bokföra dricks vid representation?

Dricks är en skattepliktig ersättning för arbete för den som får dricksen. Om dricksen lämnas kontant från kunden direkt till mottagaren så är det mottagaren själv som ska ta upp dricksen i sin inkomstdeklaration. Det innebär att du som arbetsgivare ska inte lämna någon kontrolluppgift på beloppet. Detsamma gäller även om dricksen samlas och fördelas av personalen.

Så länge som personalen själva fördelar dricksen mellan sig så är det heller inte några arbetsgivaravgifter på den.

Hur beskattas representation?

Representation, representation fees på engelska, är ett samlingsbegrepp för avdragsgilla utgifter som görs för att gynna verksamheten. Det kan vara kostnader för enklare förtäring, teaterbesök eller dylikt som har använts för att främja företagets verksamhet. Visst känns det trevligt?

Dessa utgifter är ofta avdragsgilla, så kallad avdragsgill representation. Dock gäller det att de har ett direkt samband med verksamheten och ingår i ledet för affärsförhandlingar för att de ska vara avdragsgilla. Tidigare har man även kunnat dra av för måltider, men denna avdragsrätt slopades vid årsskiftet 2017. Mer om detta senare. Nu drar vi igång förklaringen av alla regler. 

 Gå direkt till avsnitt:Vad är representation?Avdragsgill representation – det här säger Skatteverket

Det är Skatteverkets regler som styr vad som räknas som avdragsgill representation och vilka belopp som är aktuella. Här anger vi Skatteverkets regler för representation.

Hur räknar man ut representation?

Representation var tidigare en avdragsgill kostnad upp till ett visst värde. Men i och med att nya representationsregler trädde i kraft 2017 får du inte bokföra representation som en kostnad i företaget.

De nya reglerna omfattar nästan alla typer av representationsutgifter. Men du får fortfarande göra kostnadsavdrag i en del fall:

Vad klassas som representation?

Mittuniversitetet är en statlig myndighet vars verksamhet till betydande del finansieras av skattemedel via anslag för forskning och utbildning. Det medför ett ansvar att användning av medel kan motiveras och att Mittuniversitetet ska kunna visa att kostnaderna har en tydlig och klar verksamhetskoppling. Detta gäller inte minst representationskostnader. Inom staten tillämpas samma regelverk oberoende av finansiering. Det innebär t.ex. att ett forskningsprojekt som tilldelats externa medel inkl. budget för resor, möten osv. inte är undantaget från regelverket vad gäller förmånsbeskattning m.m.

All typ av representation, uppvaktning m.m. ska i förväg godkännas av respektive verksamhetsansvarig chef.

Vad är skillnad på representation och personalrepresentation?

För att avdrag för representation eller liknande ska medges måste utgiften ha ett omedelbart samband med näringsverksamheten (16 kap. 2 § IL). Kravet på omedelbart samband är avsett att markera att avdragsrätten inte omfattar kostnader för sällskapsliv av personlig natur (RÅ 1976 ref. 155).

Omedelbart samband anses föreligga när det uteslutande är fråga om att inleda eller upprätthålla affärsförbindelser eller liknade, eller då utgifterna avser ett jubileum eller personalvård.

För att representation i samband med affärsförhandlingar ska anses ha ett omedelbart samband med verksamheten bör denna ingå som ett led i förhandlingarna. Det bör vara fråga om en i dessa sammanhang sedvanlig gästfrihet t.ex. i form av värdskap i samband med förhandlingarna. Detta framgår av Skatteverkets allmänna råd.

Avdrag för representation får inte överstiga vad som kan anses skäligt. För den som inte har rätt till avdrag för mervärdesskatt enligt 8 kap. ML eller rätt till återbetalning enligt 10 kap. ML ska det skäliga beloppet ökas med mervärdesskatten på detta belopp.

Får man bjuda anställda på alkohol?

Huvudregeln är att gåvor till anställda är skattepliktiga. Undantaget är vissa julgåvor, jubileumsgåvor och minnesgåvor. En sådan gåva är skattefri så länge gåvans värde, det vill säga marknadsvärdet för den anställde, inklusive moms, inte överstiger vissa beloppsgränser. Vilka beloppsgränser som gäller beror på vilken typ av gåva det är. Om värdet överstiger dessa beloppsgränser är gåvan skattepliktig från första kronan. Arbetsgivaren måste ge gåvan till alla anställda eller till en större grupp av anställda för att reglerna om skattefrihet ska gälla. I detta sammanhang jämställs styrelseledamöter och uppdragstagare med anställda. Detta dokument behandlar bara julgåvor. Vill ni veta mer om jubileumsgåvor och minnesgåvor hör av er till mig.

Julgåvor till anställda är skattefria för de anställda om värdet inte överstiger 450 kronor inklusive moms. I gåvans värde räknas inte arbetsgivarens kostnader för administration och transporter av gåvorna in. Gränsen 450 kr är viktig, Om gåvan så bara kostar 451 kr – ska hela gåvans värde tas upp som lön till den anställde. Företaget får då inte lyfta moms på kostnaden men den blir avdragsgill som lön och arbetsgivaravgifter ska betalas.

Får man bjuda anställda på lunch?

Det kan uppstå en skattepliktig förmån om du bjuder dina anställda på exempelvis lunch. Den anställde ska alltså beskattas för förmånen om måltiden inte är skattefri. Som arbetsgivare behöver du därför tänka på att fri eller subventionerad kost till en anställd är en skattepliktig kostförmån. Oavsett om den anställde får förmånen varje dag eller vid enstaka tillfällen ska personen beskattas för fri kost. Det spelar ingen roll om den anställde får kosten av dig som arbetsgivare eller om någon annan betalar.

Låt säga att den anställde ska beskattas för måltiden, då värderas kostförmånen schablonmässigt. För inkomstår 2022, enligt Skatteverket, är detta schablonvärdet:

  • Fri lunch eller middag: 100 kronor/dag

  • Fri frukost: 50 kronor/dag

  • Helt fri kost (minst tre måltider): 250 kronor/dag

Får jag bjuda mina anställda på lunch?

Förmånsvärdet för en kostförmån beräknas utifrån en schablon. Följande schablonvärden gäller för fri kost:

Får man bjuda sina anställda på middag?

Fråga: Mitt företag har köpt lunch till mina anställda. Är det en kostförmån?

Svar från juristen: När du som arbetsgivare bjuder dina anställda på lunch uppstår normalt en skattepliktig förmån, men det finns undantag. 

Hur mycket får ett företag bjuda på?

– Det måste finnas en direkt anknytning mellan representationen och din verksamhet. För att du ska kunna dra av momsen måste ditt företag ha rätt till att få tillbaka eller vara skyldigt att betala moms.

Får jag bjuda mina anställda på alkohol?

Det måste finnas ett omedelbart samband mellan representationen och den verksamhet som företaget bedriver för att kostnaderna ska kunna betraktas som avdragsgilla. Det gäller både tidpunkten och platsen för representationen och vilka personer den riktar sig mot.

Avdragsrätten för representationsmåltider (lunch, middag, supé och annan förtäring) slopades 1 januari 2017. Utgifter för förfriskningar och enklare förtäring av mindre värde kan dock fortfarande vara avdragsgill, läs mer om detta nedan.

Vilka regler gäller vid representation?

Om du i samband med representation har kostnader för mat och dryck får du göra avdrag för moms på ett underlag som får vara högst 300 kronor exklusive moms per person och tillfälle. Det innebär att du kan göra avdrag för moms med högst 36 kronor per person om kostnaden enbart gäller mat och alkoholfri dryck, eftersom momsen på dessa varor är 12 procent (12 procent av 300 kronor är 36 kronor).

  • Om kostnaden för mat och dryck eller enbart dryck är högst 300 kronor exklusive moms per person och tillfälle, får du göra avdrag för hela momsen.
  • Om kostnaden överstiger 300 kronor exklusive moms och gäller både mat och alkoholdrycker, ska avdraget beräknas genom en proportionering utifrån de faktiska kostnaderna exklusive moms för mat respektive alkohol. I vissa fall kan du istället välja att beräkna avdraget enligt en schablon.

Får man bjuda på fika på jobbet?

Att fika är ett svenskt fenomen som tagit världen med storm. Och oh boy, vad vi älskar fika. Eller GGG (Glädje Gemenskap Gott), som vi brukar kalla det här på Pleo. 

Fikastunden är själva kärnan i varje välfungerande organisation. En rykande het kopp kaffe, en uppiggande rawboll (eller kanelbulle för den delen) och några trevliga kollegor att spendera en helt oproduktiv kvart av arbetsdagen med – det är vad vi kallar arbetslivskvalitet.

Och finns det egentligen någon stund på dagen du är så laddad för effektivt jobb som efter fikarasten? Den där kvarten betalar sig snabbt.

Det kan vara snårigt när du är ute och söker svar på hur du bokför fika korrekt enligt Skatteverkets regler. Bokmärk det här blogginlägget så kan du återkomma för faktakoll när du vill. 

Eller så besöker du Skatteverket. Det beror lite på vilken typ av person du är – den som vill ha svar på det viktigaste direkt, eller den som gärna går igenom spaltmeter efter spaltmeter av information för att verkligen kunna vara säker på att ingenting missas. Vi gillar båda typerna.