:

Vad ska tas upp som intäkter i en näringsverksamhet?

Innehållsförteckning:

  1. Vad ska tas upp som intäkter i en näringsverksamhet?
  2. Vad ingår i övriga intäkter?
  3. Kan jag dra av moms innan momsregistrering?
  4. Vad är momsfri intäkt?
  5. Kan man sälja tjänster utan f-skatt?
  6. Kan man sälja varor utan f-skatt?
  7. Är försäljning en intäkt?
  8. Vilka är ej skattepliktiga intäkter?
  9. När behöver man inte redovisa moms?
  10. Kan man fakturera med moms utan att vara momsregistrerad?
  11. När är försäljning momsfri?
  12. Vad är momspliktig försäljning?
  13. Hur mycket får man tjäna på försäljning utan att betala skatt?
  14. Måste man skatta om man säljer saker?
  15. Hur mycket svarta pengar får man tjäna?

Vad ska tas upp som intäkter i en näringsverksamhet?

ska du ansöka om att bli godkänd för F-skatt. Driver du ett företag av säsongskaraktär betalar du F-skatt bara under de månader som du har en inkomst. I tjänsten kan du också registrera företaget för moms och som arbetsgivare.

Om du ska sälja varor eller tjänster i ditt företag behöver du anmäla dig för momsregistrering. Det gör du på samma sida som du ansöker om att bli godkänd för F-skatt.

Vad ingår i övriga intäkter?

Resultaträkningen är den andra huvuddelen i bokslutet. Tillsammans med balansräkningen utgör resultaträkningen en sammanställning av tillgångar, skulder, intäkter och kostnader från den löpande redovisningen.

Resultaträkningen består av tre huvuddelar:

Kan jag dra av moms innan momsregistrering?

Innan man startar ett företag har man ofta kostnader. Dessa kostnader kan du under vissa förutsättningar få dra av kostnaden tillsammans momsen.

Om du köpt in varor eller tjänster i nära anslutning till företagsstarten får du dra av kostnaden och momsen om det köptes in syfte att användas i företaget. Du kan däremot inte i efterhand dra av kostnader i ditt företag på produkter eller tjänster som du köpte in i syfte att använda privat, men sedan tänkt använda det i företaget.

Vad är momsfri intäkt?

Hej!

I eEkonomis standardkontotplan ligger konto 3100 Försäljning köpta produkter (skillnad mot ditt namn) på momskod 05 (25%). Om jag kikade på 3044 Försäljning tjänster sv momsfri, och 3054 Försäljning varor sv momsfri, så har dessa konton momskod 42 (0%). Därför  borde det vara okej att du har momskod 42 (0%) på ditt 3100 också. Alla tre konton ligger under kategorin "Nettoomsättning" och hamnar i samma kategori på resultaräkningen då.

Kan man sälja tjänster utan f-skatt?

Du ska registrera din näringsverksamhet hos Bolagsverket eller Skatteverket, eller i vissa fall hos båda beroende på vilken bolagsform verksamheten har. Näringsverksamhet kan bedrivas i olika former. De vanligaste är enskild firma och aktiebolag, men vanligt förekommande är även handelsbolag, kommanditbolag, stiftelser och ekonomiska föreningar.

Ibland måste du söka tillstånd för din verksamhet. Var tillstånd ska sökas beror på vilken verksamhet det rör. Som exempel kan nämnas att alkoholtillstånd söks hos kommunen och tillstånd att bedriva yrkesmässig trafik (taxirörelse) söks hos Transportstyrelsen.

Kan man sälja varor utan f-skatt?

är att den utövas på fritiden av hobbyidkaren själv och att vinstsyfte saknas.

Hemslöjd, biodling, trädgårdsodling, djuruppfödning, jakt, fiske, hästsport och kulturell verksamhet är exempel på möjliga hobbyverksamheter. Det handlar om något som

Är försäljning en intäkt?

Om näringsbidrag ska tas upp som intäkt eller inte beror på till vilket ändamål bidraget betalats ut. Har du använt bidraget till en utgift som du inte får göra avdrag för (varken direkt eller genom värdeminskning) ska du inte ta upp bidraget som intäkt. Avser bidraget däremot något som du får göra avdrag för ska bidraget tas upp som intäkt. Bidraget ska redovisas på olika sätt beroende på vad det är avsett att användas till.

Vilka är ej skattepliktiga intäkter?

Vilka inkomster som är skattepliktiga i inkomstslaget näringsverksamhet framgår av 15 kap. inkomstskattelagen. Kortfattat kan man säga att nästintill alla typer av inkomster är skattepliktiga. De inkomster som ska vara skattefria enligt 8 kap. inkomstskattelagen gäller således ofta endast fysiska personers icke-näringsverksamhet. Av detta följer att saker som bl.a. gåvor, vinster och dylikt är skattepliktiga om de tas emot av en näringsverksamhet. Anledningen till detta är att näringsverksamheter definieras av sin kommersiella prägel, att undanta vissa inkomster från skatteplikt har således ingen riktig grund.

Vad som dock måste poängteras är att även om en inkomst inte är skattefri så kan den särbehandlas för de fall näringsverksamheten bedrivs av en fysisk person genom bl.a. ett handelsbolag eller enskild näringsverksamhet. Dessa saker kommer behandlas i egna artiklar. Vidare finns extensiva undantag för bl.a. allmännyttiga stiftelser (se 16 kap. inkomstskattelagen). I denna artikel kommer vi att utgå från aktiebolag.

Med detta sagt finns det ändock vissa inkomster som faktiskt är skattefria. Några av de viktigaste undantagen att känna till är:

När behöver man inte redovisa moms?

Har du en beräknad omsättning på högst 1 miljoner kronor så rekommenderar Skatteverket att du redovisar din moms en gång per beskattningsår. Du får även redovisa din moms kvartalsvis eller månadsvis, om du hellre skulle vilja göra det. Årsmoms används i allmänhet av små- eller mikroföretag som har en låg omsättning varje månad.

Fördelen med att redovisa moms en gång per år är självklart att du slipper lämna in en momsredovisning så ofta. Nackdelen är att det kan vara svårt att hålla reda på vad som hände i början av året. Det blir lite knepigare att komma ihåg vad som hände i början av momsperioden helt enkelt.

Kan man fakturera med moms utan att vara momsregistrerad?

Det är i huvudsak tre faktorer som är avgörande för hur momsen ska hanteras när du fakturerar utländska kunder:

  • Om du säljer till företag eller privatperson.
  • Om du säljer en vara eller en tjänst.
  • Om kunden finns inom eller utanför EU.

Den största skillnaden ligger i om du säljer något till ett företag (eller annan beskattningsbar person) eller om du säljer till en privatperson (eller annan icke beskattningsbar person). Vi går först igenom vad du behöver tänka på när ditt företag säljer till andra företag, för att sedan adressera försäljning till privatpersoner.

Om du säljer varor till företag i ett annat EU land, ska det normalt inte vara någon moms på fakturan. Men för att du ska kunna sälja varorna utan att lägga på moms på fakturan behöver nedan krav uppfyllas:

  • din köpare ska vid förvärvet uppge ett giltigt momsregistreringsnummer (kundens VAT nummer) i ett annat EU land.
  • du som säljare måste lämna en periodisk sammanställning med korrekta uppgifter om den unionsinterna leveransen.
  • du som säljare måste kunna visa handlingar som styrker att varan har transporterats till ett annat EU land.

Huvudregeln när du säljer tjänster inom EU till en beskattningsbar person (tillexempel ett företag) är att tjänsterna ska beskattas i det land där köparen har etablerat sin verksamhet. Du ska då inte ta ut moms, utan köparen (företaget) måste redovisa momsen i sitt land.

För att detta ska gälla behöver du kontrollera att köparen är en beskattningsbar person, exempelvis genom ett VAT-nummer (momsregistreringsnummer) och att köparen är etablerad utomlands.

Det finns dock en mängd undantag till huvudregeln. Bland annat vad gäller fastighetstjänster, persontransporter och restaurang- och cateringtjänster. För dessa är utgångspunkten att tjänsterna anses omsatta i de land där de fysiskt utförs.

När är försäljning momsfri?

Vad är det egentligen som gäller kring momsfri försäljning? Här reder vi ut det hela!

Under ruta 42 i momsrapporten redovisar man försäljning som är undantagen från moms samt  bidrag och ersättningar som inte är ersättningar för sålda varor eller tjänster. Eftersom de är undantagna från moms passar de inte in i någon annan momsruta, och läggs då på ruta 42. För att en intäkt skall redovisas i ruta 42 använder du momskod 420 i programmet.

Vad är momspliktig försäljning?

Hur ofta du ska deklarera moms beror på företagets omsättning. Det kan vara en gång per år, varje kvartal eller varje månad. Så här ser bestämmelserna ut beroende på hur mycket din verksamhet omsätter.

Om omsättningen ändras under året och du vill deklarera oftare kan du ansöka om ändring i redovisningsperioden. Det kan du göra på Verksamt.se eller genom att fylla i blankett SKV4639 på Skatteverkets hemsida. Om du ångrar dig och vill ändra tillbaka till din gamla period kan du göra det först efter 24 månader.

Skickar du inte in momsdeklarationen i tid kan du behöva betala en förseningsavgift på 625 kronor. I vissa fall kan du dock få anstånd med att deklarera senare, till exempel om du är sjuk eller har ett allvarligt fel på datasystemet. I dessa fall ska du skicka en skriftlig ansökan om anstånd så att Skatteverket får den senast på deklarationsdagen.

Hur mycket får man tjäna på försäljning utan att betala skatt?

Om du säljer varor vid något enstaka tillfälle så ska den eventuella vinsten som överstiger 50 000 kronor beskattas med 30 procent.

Vinsten är skillnaden mellan ditt inköpspris för varan och det pris du sedan säljer varan för. Om du har fått eller ärvt det du säljer så är det den förre ägarens inköpspris du ska räkna på. Vet du inte inköpspriset kan du använda dig av ett schablonvärde som är 25 procent av ditt försäljningspris.

Om du säljer varor regelbundet så ska du redovisa inkomsten i din deklaration oavsett hur mycket du tjänat på försäljningen. Du redovisar då inkomsten antingen som hobbyverksamhet eller som näringsverksamhet beroende på verksamhetens syfte och hur stor omfattning den har.

Måste man skatta om man säljer saker?

mig har det kollat.. eller utreder fortfarande...

de tar dina kontoutdrag , håller liten koll på vad du säljer osv, sedan en vacker dag kan de stå utanför din dörr å göra husransaken eller skicka ett brev å be dig uppge bokföring eller komma med liknande handlingar.. i mitt fall har jag sålt saker efter att sålt två hus senaste åren, alltså begagndade saker... samt begagnde barnkläder å en del nytt som jag sålt å köpt som du, men inte märkes kläder å dyl utan små prular för 10-40.- så mina "vinster" har verkligen inte varit enorma! å inte har jag kvitton kvar inte ens för porto å dyl... jag får helt enkelt göra en uppskattning från traderas fakturor, kontoutdragen (som de kan skicka till dig, då jag inte hade sånt heller sparat), markera på kontoutdragen allt som man kan bevisa inte är tradera försäljning tex.. barnbidrag, flytt mellan egna konton , lön osv..

Hur mycket svarta pengar får man tjäna?

Möjligheten att tjäna pengar är den huvudsakliga drivkraften bakom organiserad brottslighet. För att kriminella ska kunna använda brottsvinster i den lagliga ekonomin tvättas svarta pengar rena.

Syftet med penningtvätten är att dölja var pengarna kommer ifrån. Exempelvis sker transaktioner som omvandlar pengar från till exempel narkotikahandel eller bankrån, till skenbart lagliga inkomster och tillgångar.

Det stora flertalet utredningar om penningtvättsbrott har sin början i polisens ordinarie linjearbete eller fångas upp i andra brottsutredningar.

I många utredningar av brott, oavsett brottstyp, finns anledning att göra en finansiell kartläggning där exempelvis transaktioner utreds. I ett sådant arbete upptäcks ofta penningtvätt, till exempel genom att pengar slussas runt mellan olika personer och konton.

Ett av syftena med kriminaliseringen av penningtvätt är att motverka att brottsutbyte förs in och cirkulerar i det finansiella systemet. För att motverka detta bör det vara en central och naturlig del av brottsbekämpningen att spåra, säkra och förverka vinning av brott.