:

Hur räknar man ut reseavdraget?

Innehållsförteckning:

  1. Hur räknar man ut reseavdraget?
  2. Hur stor del av reseavdraget får man tillbaka?
  3. Hur kontrollerar Skatteverket avdrag för resor?
  4. Hur fungerar reseavdrag på deklarationen?
  5. Hur räknar jag ut milersättning 2023?
  6. Hur gör jag avdrag för resor till och från jobbet?
  7. Varför får jag inte hela reseavdraget?
  8. Hur länge har det varit 18 50 i milersättning?
  9. Vad tittar Skatteverket extra på i år?
  10. Hur fyller man i avdrag för resor?
  11. Hur redovisar man milersättning?
  12. Vad är Milersättningen per mil 2023?
  13. Hur mycket får man dra av i milersättning?
  14. Är reseersättning skattefri?
  15. Hur ofta gör Skatteverket kontroller?

Hur räknar man ut reseavdraget?

Många svenskar gör avdrag för resor till och från jobbet men närmare hälften av dessa blir fel. Här får du tips på hur du enkelt gör rätt reseavdrag i din deklaration.

Många utnyttjar rättigheten att göra avdrag för resor till och från jobbet. Avdraget är populärt men blir ofta fel. Så många som hälften av alla reseavdrag bedöms som felaktiga enligt Skatteverket.

Hur stor del av reseavdraget får man tillbaka?

Många svenskar gör avdrag för resor till och från jobbet men närmare hälften av dessa blir fel. Här får du tips på hur du enkelt gör rätt reseavdrag i din deklaration.

Många utnyttjar rättigheten att göra avdrag för resor till och från jobbet. Avdraget är populärt men blir ofta fel. Så många som hälften av alla reseavdrag bedöms som felaktiga enligt Skatteverket.

Hur kontrollerar Skatteverket avdrag för resor?

Här kan du som gör avdrag för resor till och från arbetet läsa mer om vad som gäller för dig.

Du får dra av olika stort belopp beroende på vilket transportmedel du har använt. Med egen bil inkluderas även el- och hybridbil förutom bilar som drivs med andra bränslen.  Schablonbeloppen hittar du på sidan Beräkna ditt reseavdrag

Hur fungerar reseavdrag på deklarationen?

Det nya förslaget är baserat på avstånd och inte på tid som det varit tidigare. Det kortaste tillåtna avståndet för att få ta del av skattereduktionen är tre mil. Det kommer inte heller att ha någon betydelse hur du tar dig till jobbet.

När det gäller bilkörning tar man bort villkoret om en tidsvinst på två timmar för att få göra avdrag, liksom kravet på att endast utgifter över 11 000 kronor får räknas in. För att ta del av skattereduktionen kommer man att behöva ha minst 30 resdagar om året och man kan göra avdrag för upp till 210 resdagar per år.

Hur räknar jag ut milersättning 2023?

Använd vår tjänst för att få beräkningshjälp. I tjänsten får du bland annat vägledning om

Om du haft kostnader för resor till och från arbetet beror ditt avdrag på hur du har gjort dina resor. Om du har använt olika transportmedel under året, bytt arbetsplats eller flyttat gör du separata beräkningar och lägger sedan ihop beloppen.

Hur gör jag avdrag för resor till och från jobbet?

  • Beräkna kostnaderna enligt det billigaste tillgängliga biljettpriset även om du skulle ha köpt en annan slags biljett eller gjort resorna till exempel med egen bil.
  • Om du har flera alternativ att resa kollektivt, kan exempelvis lika gärna använda tåg eller buss, beräknas avdraget enligt det billigaste alternativet.
  • Det billigaste biljettalternativet är i allmänhet månadsbiljett (med eventuell anslutningsbiljett), 44 resors biljett eller regionbiljett.
  • Om du har arbetat hela året är antalet arbetsmånader i allmänhet 11 eftersom avdrag inte kan göras för semestermånaden.
  • Kom ihåg att också beakta till exempel distansarbete, alterneringsledighet, arbetskommenderingar eller andra situationer som avbryter perioden av resor mellan bostaden och arbetsplatsen. Deklarera resekostnaderna enligt de faktiska resorna.

Exempel: Antti bor i Juva och åker med egen bil till arbetsplatsen i centrum av Varkaus. Den dagliga tur- och returresan mellan hemmet och arbetsplatsen är 100 km. Resekostnader beräknade enligt egen bil skulle uppgå till 6 600 euro per år, men Antti kan inte dra av ett så stort belopp i sin beskattning. Orsaken till det är att Antti skulle ha möjlighet att åka kollektivt mellan Juva och Varkaus.

Du kan dra av resekostnader beräknade enligt användningen av egen bil endast med någon av följande motiveringar:

  • Det finns inga kollektivtrafikförbindelser över huvudtaget.
  • Promenadavståndet i en riktning är sammanlagt minst 3 kilometer. Exempelvis om promenadavståndet hemifrån till hållplatsen är 2 kilometer och avståndet från den hållplats du stiger av till arbetsplatsen också är 2 kilometer är promenadavståndet i en riktning sammanlagt 4 kilometer.
  • Väntetiden (alltså inte resetiden) under en tur-returresa är sammanlagt minst 2 timmar.
  • Din resa börjar eller avslutas mellan kl. 00.00 - 05.00.

Observera att följande grunder inte duger som motivering för avdrag enligt kostnaderna för användningen av egen bil i beskattningen:

Varför får jag inte hela reseavdraget?

till Finansminister Elisabeth Svantesson (M)

Reseavdragskommittén hänvisar i sitt betänkande Skattelättnad för arbetsresor (SOU 2019:36) till undersökningar av skattefelet i reseavdraget som Skatteverket gjort. Där framgår bland annat att 48 procent av de personer som gjorde avdrag för resor mellan hemmet och arbetsplatsen gjort ett felaktigt reseavdrag. Det vanligaste felet var otillräcklig tidsvinst, det vill säga att den skattskyldige har gjort avdrag för bil trots att tidsvinsten jämfört med allmänna kommunikationer inte uppgår till två timmar samt att den skattskyldige gjort avdrag för fler dagar än han eller hon faktiskt har arbetat. Skatteverket uppskattade då skattefelet till cirka 1,4 miljarder kronor. 

Hur länge har det varit 18 50 i milersättning?

Det är hög tid att regeringen höjer den skattefria ersättning som anställda får när de använder egen bil i tjänsten. Beloppet är oförändrat sedan 2007.

Den skattefria ersättning som en anställd kan få för användande av egen bil i tjänsten är 18,50 kronor/mil. Belopp är oförändrat sedan 2007 då en höjning skedde från 18 kronor. Under samma tid har bensinpriset inklusive skatter (genomsnitt enligt SPBI) höjts med 3,43 kronor. Även andra bränslen och övriga bilkostnader har stigit och det är uppenbart att det nu är dags att höja den skattefria ersättningen. Som det nu är har företagen en extra utgift för en högre bilersättning inklusive skattekompensation för till exempel säljare eller montörer som använder egen bil. Alternativt får den anställde inte full kompensation för sina kostnader.

Vad tittar Skatteverket extra på i år?

Antal utredningar: 1 677 avslutade varav 1 075 avser revisioner  - träffsäkerhet 84 procent vilket innebär att 84 procent av revisionerna har lett till ändrad beskattning

Hur fyller man i avdrag för resor?

Många svenskar gör avdrag för resor till och från jobbet men närmare hälften av dessa blir fel. Här får du tips på hur du enkelt gör rätt reseavdrag i din deklaration.

Många utnyttjar rättigheten att göra avdrag för resor till och från jobbet. Avdraget är populärt men blir ofta fel. Så många som hälften av alla reseavdrag bedöms som felaktiga enligt Skatteverket.

Hur redovisar man milersättning?

Om du eller en anställd använder privatbil eller tjänste- /förmånsbil för tjänsteresor, kan du betala ut milersättning för det antingen i samband med löneutbetalningen eller separat. Milersättning är en form av kostnadsersättning som ska täcka de kostnader du har gällande drivmedel med mera som kan uppstå vid tjänsteresa. Ersättningen kan vara skattefri för dig eller den anställde, förutsatt att den är inom de belopp som anges nedan:

Skattefri milersättning enligt Skatteverket

Vad är Milersättningen per mil 2023?

Från och med 1 januari 2023 höjdes schablonbeloppet för resor till och från arbetet, vilket Riksdagen har beslutat. Det är schablonbeloppen som får dras av för kostnader för arbetsresor med egen bil eller förmånsbil som höjts. Avdraget höjs från 18,50 kr till 25 kr per mil för arbetsresor, tjänsteresor och hemresor med egen bil. Även avdraget för resor med förmånsbil höjs, från 6,50 kr (diesel) respektive 9,50 kr (laddhybridbil som drivs med både el och diesel) till 12 kr per mil. För förmånsbil som helt drivs på elektricitet är beloppet dock fortsatt 9,50 kr per mil.

Höjningen började gälla 1 januari 2023 och gäller deklarationen som du lämnar in under 2024.

Hur mycket får man dra av i milersättning?

Du får i vissa fall dra av kostnader för resor med egen (privat) bil mellan bostaden och arbetsplatsen med ett schablonbelopp som inkomståret 2022 är 18,50 kr/mil. För inkomståret 2023 får man dra av 25 kr/mil. Utöver schablonbeloppet får du även dra av de faktiska kostnaderna för väg-, bro- och färjeavgifter.

Du som beskattas för bilförmån får inkomståret 2022 dra av 9,50 kr per mil (gäller även el-bilar) och 6,50 kr för dieselbilar för resor till och från arbetet. För inkomståret 2023 får man dra av 9,50 kr/mil för elbilar och 12 kr/mil för övriga bilar.

Är reseersättning skattefri?

Äntligen har de skattefria beloppen för milersättningen höjts! Beloppen har legat på samma nivå sedan 2009 (18,50 kronor per mil), trots att drivmedelspriserna har gått upp mycket sedan dess. De höjda drivmedelspriserna har gjort användningen av egen bil i jobbet till en förlustaffär. Att beloppet för milersättning inte hängt med i utvecklingen har förstås varit ett problem, och många har engagerat sig för att snabba på höjningen av beloppen. 

Nivåerna för ersättningsbeloppen ser olika ut beroende på om tjänstebil eller egen bil används.

  • För tjänsteresor med egen bil kan arbetsgivare betala ut ett skattefritt schablonbelopp på 25 kronor per mil.
  • För tjänsteresor med tjänstebil där medarbetaren betalar drivmedlet privat, kan arbetsgivare betala ut ett skattefritt schablonbelopp på 12 kronor per mil (diesel, bensin eller etanol). 
  • Ingen förändring har skett vad gäller avdragsrätten för förmånsfordon som drivs med el. Beloppet står kvar vid 9,50 kronor per mil.
  • Egenföretagare kan ta ut ovan nämnda skattefria schablonbelopp som privat ersättning.

Hur ofta gör Skatteverket kontroller?

Om ditt företag har lämnat “oriktig uppgift” och Skatteverket upptäcker detta vid en granskning, kan ni bli tvungna att betala skattetillägg. Vanligtvis är skattetillägget 20-40 % av summan på skatten som undanhållits.

Enligt Skatteverket gör hela fyra av tio svenska företag misstag som kan leda till skattetillägg, vilket motsvarar runt 8 miljarder kronor per år. Och Helene Struthers på Visma Spcs vet vad anledningen ofta är:

– Samlar man på sig högar med papperskvitton och ska redovisa flera månader gamla inkomster och utgifter – ja, då är risken större att det blir fel, säger Helene Struthers.