:

Vad gäller vid uthyrning av hus?

Innehållsförteckning:

  1. Vad gäller vid uthyrning av hus?
  2. Måste man betala skatt om man hyr ut ett hus?
  3. Hur får Skatteverket reda på uthyrning?
  4. Hur många hus får man hyra ut som privatperson?
  5. Vad gäller vid privat uthyrning?
  6. Vad räknas som privat uthyrning?
  7. Hur mycket får man hyra ut för utan att skatta?
  8. Hur mycket får jag hyra ut för utan att skatta?
  9. Vad händer om man inte deklarerar uthyrning?
  10. Vad får man hyra ut för skattefritt?
  11. Hur mycket får man ta ut i hyra utan att skatta?
  12. Hur mycket får man tjäna på Airbnb utan att skatta?
  13. Får man tjäna pengar på att hyra ut?
  14. Hur mycket får man tjäna på uthyrning utan att betala skatt?
  15. Kan Skatteverket se Airbnb?

Vad gäller vid uthyrning av hus?

21 april 2021 kl 12:09

Tips & Råd Är du hyresgäst i villa gäller andra regler än vanligt. För Elin Kero blev flytten till landet en fullträff. Men hamnar du hos en oseriös värd kan upplevelsen bli den motsatta – med bittra tvister som följd.

Måste man betala skatt om man hyr ut ett hus?

För dig som hyr ut privat finns det många förmånliga skatteavdrag att göra. Så länge det handlar om uthyrning av privatbostad så beskattar du hyran under inkomstslaget kapital. Du får göra flera bra skatteavdrag här, vilket är en av anledningarna till att så många vill hyra ut bostäder.

Till att börja med så får du göra ett avdrag på 20% av din hyresintäkt. Om du det är en lägenhet eller bostadsrätt som hyrs ut får du göra det här avdraget med kostnaden du har för den uthyrda delen, vilket man bör tänka på.

Men det är inte allt. Du får också ett grundavdrag på 40 000 kronor. Det här får du göra på hela din totala hyresinkomst under förutsättningen att du hyr ut till någon utomstående.

Om du hyr ut en del av din egen bostad så är däremot inte skattereglerna lika generösa. Du får inte dra av 20% på hyresintäkten och du har inte heller det fasta grundavdraget på 40 000 kronor. Det betyder dock inte att du inte får göra några avdrag alls.

Det här kan bli lite klurigt eftersom mycket kommer att handla om hur mycket av din bostad som du faktiskt hyr ut. Något som också kan påverka här är hur mycket av bostaden som anses vara delat. Det är därför otroligt viktigt att du kollar vad som gäller exakt för dig. Men hyr man bara ut ett vanligt rum så är det enkla regler och man får sällan göra de generösa avdragen som man får göra när man exempelvis hyr ut en hel bostad.

Du får dra av för de merkostnader som dyker upp på grund av din uthyrning. Så om du får extra kostnader kopplat till att du hyr ut exempelvis ett rum i din bostad, finns det fortfarande en del avdrag att göra. Du ska precis som annars deklarera din hyresinkomst som en kapitalinkomst, under förutsättningen att din hyra är marknadsmässig.

Hur får Skatteverket reda på uthyrning?

Många hyr ut sitt hus eller lägenhet under sommaren. Den som tjänar mindre än 40 000 kronor på tillfällig uthyrning behöver inte betala någon skatt på inkomsten. Tjänar du mer behöver du ta reda på hur uthyrningen ska deklareras. Information hittar du på Skatteverkets webbplats. Inkomster över fribeloppet beskattas med 30 procent. 

– Den som hyr ut enstaka veckor behöver oftast inte redovisa uthyrningsinkomsterna i sin deklaration. Fribeloppet höjdes rejält för några år sedan. Men den som hyr ut återkommande och lite dyrare semesterbostäder kan komma över gränsvärdet för att betala skatt. Då ska inkomsten redovisas i deklarationen. Det finns bra information på Skatteverkets webbplats att ta hjälp av, säger Anna Sjöberg, deklarationsexpert på Skatteverket.

Hur många hus får man hyra ut som privatperson?

Hej, och tack för att du vänder dig till Lawline med dina frågor!

Som utgångspunkt får en privatperson äga hur många fastigheter denne vill och som ekonomin tillåter.

Vad gäller vid privat uthyrning?

Du ska registrera dig och betala moms om du svarar ja på alla de här frågorna:

Du bedriver skattepliktig ekonomisk verksamhet om du svarar ja på alla dessa frågor. Du ska därför betala moms på dina intäkter från uthyrningen.

Vad räknas som privat uthyrning?

Det finns några saker som du bör känna till inför din privatuthyrning. Vi på BostadsPortal har samlat viktigaste punkter som vi delar med oss av här nedanför för att du ska få en så trygg och smidig privatuthyrning som möjligt.

Hur kommer jag igång om jag vill hyra ut privatbostad?

När du väl bestämt dig för att hyra ut din privatbostad kan du börja planera din uthyrning och tänka på vad som är viktigt för dig, t.ex. vem du vill hyra ut till, hur mycket du ska ta ut i hyra, vad som ingår i hyran, om bostaden ska hyras ut möblerad, omöblerad eller delvis möblerad, vad som täcks av din försäkring osv. Privatuthyrning behövs som ett viktigt komplement till bostadsmarknaden för att lindra bostadsbristen.

Hur mycket får man hyra ut för utan att skatta?

Vid uthyrning av en privatbostad eller en hyreslägenhet ska hyran beskattas som inkomst av kapital. Med privatbostad menas ett småhus, en bostadsrätt eller ägarlägenhet som till övervägande del (mer än 50 %) används eller är avsett att användas av ägaren eller någon närstående för permanent boende eller för fritidsboende. Ett småhus definieras som en byggnad som är inrättad till bostad åt en eller flera familjer. Till en sådan byggnad kan det även ingå garage, förråd och andra mindre byggnader. Alla fastigheter som inte är privatbostadsfastigheter räknas som näringsfastigheter.

Från hyresintäkterna får de faktiska utgifterna för uthyrningen i bostaden inte dras av. Istället får man dra av ett fast schablonavdrag med 40 000 kr. Vid uthyrning av småhus får man även dra av ett rörligt belopp som motsvarar 20 % av hyresintäkten. Det betyder att om man hyr ut sin privatbostadsfastighet är de första 50 000 kr skattefria. Vid uthyrning av en bostadsrätt eller hyr­es­­­lägenhet får man utöver det fasta beloppet dra av den del av hyran/avgiften som hör till den uthyrda delen av bostaden. Avdraget får dock inte överstiga hyresintäkten.

Hur mycket får jag hyra ut för utan att skatta?

När du hyr ut din bostad får du ett schablonavdrag på 40 000 kr per kalenderår. Du får dessutom göra avdrag för den avgift som du betalar för den del du hyr ut om det är en bostadsrätt. Vid uthyrning av småhus får du göra avdrag med 20 % av hyresintäkten utöver det schablonmässiga avdraget på 40 000 kr per år. Överskottet på hyresinkomsten minus avdragen beskattas som inkomst av kapital vilket i dagsläget är 30 %. Det här är något som man själv tar upp i sin deklaration och inget som vi rapporterar till skatteverket.

Här kommer ett exempel:

Vad händer om man inte deklarerar uthyrning?

1 september 2022 kl 13:00

Nyheter Trots generösa avdragsregler för inkomster via andrahandsuthyrning misstänker Skatteverket utbrett skattefusk. Ingen vet hur stort svinnet är och mycket av uthyrningen sker via forum där kontrollen bygger på människors ärlighet. "Vi har inte resurser att kontrollera", säger en expert på Skatteverket.

Vad får man hyra ut för skattefritt?

- Villaägarna har länge arbetat för att göra avdragen större och enklare att förstå. Dels för att underlätta för våra medlemmar, dels för att vi är övertygade om att med ett generöst regelverk för uthyrning av privatbostäder kan husägarna bidra till att lindra den bostadsbrist som råder för ungdomar, framför allt i storstäderna. Att hyra ett rum i en villa kan vara en bra lösning för studenter eller unga personer som fått sitt första arbete i storstaden säger förbundsjurist Anneli  Cederschiöld.

Du kan hyra ut hela eller delar av ditt hus skattefritt för hyresintäkter upp till 40 000 kronor årligen. Dessutom får du som hyr ut dra av 20 procent av hyresintäkten. De två avdragen får dock aldrig överstiga själva hyresintäkten.

För dig som hyr ut en inredd källare eller någon annan del av ditt hus till en hyresgäst för 4 000 kronor per månad hela året, blir det totala tillåtna avdraget 49 600 kronor. Det är mer än hela hyresintäkten, som uppgår till 48 000 kronor. Hela hyresintäkten blir därför helt skattefri. Vid ett överskott är skatten 30 procent.

Hur mycket får man ta ut i hyra utan att skatta?

Om du hyr ut din bostad skall du ta upp hyresintäkterna i din deklaration och betala skatt på en del av dem. I denna artikel går vi igenom hur man räknar ut sin skatt och erbjuder enkla kalkylatorer som räknar ut skatten åt dig.

Hur mycket får man tjäna på Airbnb utan att skatta?

Sedan några år har Skatteverket haft extra koll på privatpersoner som hyr ut sin bostad via sajter som Airbnb. Skattegranskarna har också upptäckt åtskilliga fall där uthyrarna missat eller struntat i att deklarera inkomsterna.

– Den som hyr ut enstaka veckor behöver oftast inte redovisa uthyrningsinkomsterna i sin deklaration. Fribeloppet höjdes rejält för några år sedan. Men den som hyr ut återkommande och lite dyrare semesterbostäder kan komma över gränsvärdet för att betala skatt. Då ska inkomsten redovisas i deklarationen. Det finns bra information på Skatteverkets webbplats att ta hjälp av, säger Anna Sjöberg, deklarationsexpert på Skatteverket.

Får man tjäna pengar på att hyra ut?

Du ska registrera dig och betala moms om du svarar ja på alla de här frågorna:

Du bedriver skattepliktig ekonomisk verksamhet om du svarar ja på alla dessa frågor. Du ska därför betala moms på dina intäkter från uthyrningen.

Hur mycket får man tjäna på uthyrning utan att betala skatt?

Vid uthyrning av en privatbostad eller en hyreslägenhet ska hyran beskattas som inkomst av kapital. Med privatbostad menas ett småhus, en bostadsrätt eller ägarlägenhet som till övervägande del (mer än 50 %) används eller är avsett att användas av ägaren eller någon närstående för permanent boende eller för fritidsboende. Ett småhus definieras som en byggnad som är inrättad till bostad åt en eller flera familjer. Till en sådan byggnad kan det även ingå garage, förråd och andra mindre byggnader. Alla fastigheter som inte är privatbostadsfastigheter räknas som näringsfastigheter.

Från hyresintäkterna får de faktiska utgifterna för uthyrningen i bostaden inte dras av. Istället får man dra av ett fast schablonavdrag med 40 000 kr. Vid uthyrning av småhus får man även dra av ett rörligt belopp som motsvarar 20 % av hyresintäkten. Det betyder att om man hyr ut sin privatbostadsfastighet är de första 50 000 kr skattefria. Vid uthyrning av en bostadsrätt eller hyr­es­­­lägenhet får man utöver det fasta beloppet dra av den del av hyran/avgiften som hör till den uthyrda delen av bostaden. Avdraget får dock inte överstiga hyresintäkten.

Kan Skatteverket se Airbnb?

Skatteverket förlänger sin särskilda insats mot Airbnb-uthyrare som inte skattar för sina inkomster. 

Sedan några år har Skatteverket fått upp ögonen för privatpersoner som hyr ut sin bostad via sajter som Airbnb. Inkomsterna ska beskattas om de överstiger 40 000 kronor. Men det är många som glömmer att ta upp inkomsten, eller som redovisar den fel, enligt en undersökning som Skatteverket gjorde för två år sedan.