:

När syns det att man är skild på Skatteverket?

Innehållsförteckning:

  1. När syns det att man är skild på Skatteverket?
  2. Vad gäller vid äktenskapsskillnad?
  3. Hur skriver man äktenskapsskillnad?
  4. Hur registrerar jag mitt äktenskap hos Skatteverket?
  5. Kan man se vilka som ansökt om skilsmässa?
  6. Hur lång tid tar det innan det syns att man är skild?
  7. Måste makar alltid Bodela vid en äktenskapsskillnad?
  8. Vad händer efter äktenskapsskillnad?
  9. Var ansöker man om äktenskapsskillnad?
  10. Hur lång tid tar det innan man är registrerad som gift?
  11. Vem registrerar äktenskap?
  12. Kan man se om en person är skild?
  13. Måste allt delas vid skilsmässa?
  14. Kan man skilja sig och bo tillsammans?
  15. Måste man dela allt vid skilsmässa?

När syns det att man är skild på Skatteverket?

I vår checklista får du tips och råd på viktiga saker att tänka på innan ni planerar ert bröllop.

Oavsett om ni gifter er borgligt, kyrkligt eller utomlands måste ni först ansöka om hindersprövning hos Skatteverket. Om du vill byta efternamn i samband med vigseln måste du också ansöka om detta hos Skatteverket. Du behåller ditt eget efternamn om du inte skickar in någon ansökan. Vi som bank får automatiskt information om namnbyte och adressändring från Skatteverket. Däremot behöver du ändra efternamnet på dina kort – det gör du enkelt genom att ringa oss och be att vi trycker upp nya kort med ditt nya namn.

Vad gäller vid äktenskapsskillnad?

Läs mer genom att välja de alternativ som stämmer för dig.

Välj om du vill se de olika stegen i skilsmässan för gemensam eller enskild ansökan.

Hur skriver man äktenskapsskillnad?

Sök skilsmässa med blanketten för skilsmässoansökan. Med samma blankett kan du också ansöka om upplösning av registrerat partnerskap.

Med blanketten kan du ansöka om skilsmässa ensam eller tillsammans med din make/maka. Skilsmässa söks på basis av sex månaders betänketid i två skeden:

Hur registrerar jag mitt äktenskap hos Skatteverket?

Det kan till exempel handla om datum och andra uppgifter om skilsmässor och bodelningar.

Vissa familjerättsliga handlingar måste registreras. Det är Skatteverket som beslutar om registrering. Vänd dig därför till Skatteverket för registrering av

Kan man se vilka som ansökt om skilsmässa?

Från vilket datum är jag skild?

Skilsmässan gäller från den dag domen vinner laga kraft, alltså normalt tre veckor efter domens datum, då tiden för överklagandet har gått ut. Tingsrätten skickar då ett meddelande om skilsmässan till Skatteverket som registrerar den.

Hur lång tid tar det innan det syns att man är skild?

Från vilket datum är jag skild?

Skilsmässan gäller från den dag domen vinner laga kraft, alltså normalt tre veckor efter domens datum, då tiden för överklagandet har gått ut. Tingsrätten skickar då ett meddelande om skilsmässan till Skatteverket som registrerar den.

Måste makar alltid Bodela vid en äktenskapsskillnad?

När ni an­sö­ker om skils­mäs­sa och an­sö­kan god­känts är ni inte längre gifta. Genom en bo­del­ning­en delar ni sedan upp er egen­dom, och efter bo­del­ning­en kan ingen av er hävda att ni har rätt till egen­dom som den andra har.

Vid bo­del­ning­en delar ni upp egen­do­men som ni hade vid tid­punk­ten ni an­sök­te om skils­mäs­sa. Hu­vud­re­geln är att ni delar lika på all er egen­dom, oav­sett vem som är ägare och vem som köpt eller be­ta­lat mer för egen­do­men.

💡 Visste du att även värdet av aktier, fö­re­tag, arv och gåvor ska delas lika? Genom att skriva ett äk­ten­skaps­för­ord kan ni på­ver­ka hur egen­do­men för­de­las.

En bo­del­ning ska göras när ni skil­jer er, men en bo­del­ning ska även göras vid ena makens döds­fall och om sambor se­pa­re­rar och en av sam­bor­na vill att deras sam­bo­e­gen­dom ska delas lika vid en bo­del­ning. Den här ar­ti­keln be­hand­lar bo­del­ning vid skils­mäs­sa.

Enligt lagen måste en bo­del­ning göras vid en skils­mäs­sa, men det finns inget exakt datum för när bo­del­ning­en senast måste ske. Vi re­kom­men­de­rar därför att ni gör en bo­del­ning redan när ni lämnat in den första skils­mäs­so­an­sö­kan.  

Vad händer om en bo­del­ning inte görs? Om en bo­del­ning inte görs kan ex­ma­ken långt senare kräva att en bo­del­ning görs. Det är be­tyd­ligt enkla­re att dela upp er egen­dom i sam­band med att ni skil­jer er och inte fem eller tio år senare.

Om ni inte gör en bo­del­ning kan det leda till att ni för­lo­rar rätten att dela er egen­dom, vilket kan leda till att den ena maken får be­hål­la mycket mera egen­dom än den andra maken.

Högsta dom­sto­len har ansett att en bo­del­ning kan göras ännu 10 år efter skils­mäs­san, om det finns en god an­led­ning till att en bo­del­ning inte gjor­des genast i sam­band med skils­mäs­san. En god­tag­bar an­led­ning är att en bo­del­ning inte gjor­des ef­tersom det var det bästa för omyn­di­ga barn.

Det går bra att göra bo­del­ning­en redan när ni skic­kat in de första skils­mäs­so­pap­per­na.

Vi re­kom­men­de­rar att ni gör en bo­del­ning direkt när ni skic­kat in den första an­sö­kan ef­tersom många i sam­band med det flyt­tar isär och ni då sam­ti­digt kan gå igenom vem som äger vilken egen­dom.  

Vad händer efter äktenskapsskillnad?

En äktenskapsskillnad är en svår process som ställer många frågor på sin spets. Det är många som undrar vad som händer med vårdnaden efter en skilsmässa.

Det är mycket omtumlande att skilja sig. Det är jobbigt rent känslomässigt att skilja sig från en person man har levt med under längre tid, men det är även en jobbig process rent praktiskt och juridiskt. En äktenskapsskillnad är särskilt omtumlad om man har barn ihop. Men det är viktigt att komma ihåg att frågan om vårdnad om barn och frågan om äktenskap är två skilda saker i svensk familjerätt. Om två personer som har delad vårdnad om ett eller flera barn skiljer sig, så händer ingenting med vårdnaden per automatik. Även efter äktenskapsskillnaden så har föräldrarna gemensam vårdnad. Det förekommer dock att en förälder, efter avslutad äktenskapsskillnad, inleder en process om att få ensam vårdnad. En sådan process kallas för vårdnadstvist och det är kutym att man som förälder företräds av en jurist eller advokat i en sådan rättslig tvist.

Var ansöker man om äktenskapsskillnad?

När du gör en en­skild skils­mäs­sa kallas det rent for­mellt att du gör en stäm­nings­an­sö­kan med yr­kan­de om dom på äk­ten­skaps­skill­nad. Att det blir en stäm­ning beror på att det te­o­re­tiskt blir en tvist om äk­ten­skaps­skill­nad mellan er ef­tersom ni inte är över­ens. 

Nedan be­skri­ver vi hur en­skild an­sö­kan om äk­ten­skaps­skill­nad går till.

Hur lång tid tar det innan man är registrerad som gift?

Hur lång handläggningstid har Skatteverket för handlingar till äktenskapsregistret?

Det tar cirka 2 veckor innan du får tillbaka din registrerade ansökan om du har betalat ansökningsavgiften, ni båda har undertecknat ansökan och ärendet är rätt skött i övrigt.

Vem registrerar äktenskap?

Ansökan sker genom Skatteverkets blankett SKV 7881. Observera att om båda parter är svenska medborgare görs två äktenskapscertifikat, och då behöver båda parter fylla i varsin blankett.

Blanketten lämnas in personligen till Sveriges ambassad i Wien eller till ett svenskt konsulat, tillsammans med följande handlingar i original:

  • Giltigt pass från dig och din framtida maka/make.
  • Österrikisk "Meldebestätigung" för båda parter, eller liknande dokument som visar var ni är folkbokförda. Dokumentet ska inte vara äldre än tre månader.
  • Personbevis i form av Familjebevis från Skatteverket för den sökande där civilstånd framgår. Dokumentet ska inte vara äldre än tre månader.
  • Utdrag ur österrikisk folkbokföring där registrerat civilstånd framgår eller "Amtsbestätigung" där det framgår information om äktenskap eller registrerat partnerskap har ingåtts eller inte i Österrike. Om berörd myndighet inte kan ställa ut ett sådant dokument, krävs istället ett intyg där det framgår att myndigheten inte kan ställa ut ett sådant dokument. Dokumentet ska inte vara äldre än 3 månader.
  • Om en part tidigare varit gift behövs lagakraftvunnen skilsmässodom. Till domen ska ett så kallat artikel 39-intyg till domen (intyg om domar i äktenskapsmål enligt artikel 39 i Bryssel II-förordningen) bifogas.

Kan man se om en person är skild?

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

I mitt svar kommer jag att redogöra för hur en person kan bevisa att denna har skiljt sig eller att denna inte är gift.

Måste allt delas vid skilsmässa?

Bodelning kan göras under pågående skilsmässa eller efter en skilsmässa. Inför en snart kommande skilsmässa kan makarna i förväg bestämma hur den kommande bodelningen ska göras genom ett så kallat föravtal. Detta bekräftas sedan av de före detta makarna efter skilsmässan eller då talan om skilsmässa väckts hos domstolen. Ett bodelningsavtal ska vara skriftligt och skrivas under av makarna. En bodelning behövs inte om inget så kallat giftorättsgods finns då makarna endast har enskild egendom och ingen av dem begär att få överta bostad eller möbler, köksutrustning och liknande från den andra maken.

Bodelning kan göras under ett pågående äktenskap, för att ändra vem av makarna som som äger vad, om makarna är överens om det. Detta kan göras för att t.ex. trygga den ena maken om den andra maken ska starta ett företag, vilket kan vara riskfyllt då maken kan bli skuldsatt för företagets räkning.

Genom ett bodelningsavtal kommer man överens om hur bodelningen ska sluta och vem som tar över vilka tillgångar/skulder. En bodelning går till så att vardera make redovisar sina ägodelar/tillgångar som ska ingå i bodelningen och de skulder som ska dras av. Giftorättsgods är all makarnas egendom som inte gjorts till enskild genom till exempel äktenskapsförord eller villkor i testamente. Giftorättsgods är den egendom som ska tas med i en bodelning. Är makarna överens har man såklart möjlighet att välja att även egendom som är makes enskilda ska tas med i bodelningen.

Innan bodelningen får var och en i rimlig omfattning ta undan kläder, personliga presenter och andra mer personliga föremål, trots att dessa saker är giftorättsgods. Hit räknas till exempel fritidsutrustning och smycken av mindre värde. Dyrbara hobbyartiklar som till exempel en omfattande kamerautrustning eller dyrbar golfutrustning ingår däremot i bodelningen trots att de kan anses vara personliga tillhörigheter. Likaså saker som t.ex. kapitalplaceringar. Man kan innan bodelningen göra en bouppteckning där man reder ut vilka saker som är giftorättsgods och inte men det behövs i allmänhet bara när makarnas samlade saker och skulder (boet) är omfattande och komplicerat.

Görs bodelningen med anledning av en skilsmässa ska ägodelar som är giftorättsgods och som skaffats efter dagen då ansökan om skilsmässa inkommit till domstolen, inte ingå i bodelningen.

Vardera make har rätt att från värdet av sina ägodelar/tillgångar göra ett avdrag för värdet av sina skulder. Detta gäller endast skulder som hänför till giftorättsgods (t.ex. ett bolån som står på den ena maken, om huset är giftorättsgods). Detta gäller alltså inte skulder som hänför sig till saker som är enskild egendom (t.ex. billån om bilen har gjorts till enskild egendom i ett äktenskapsförord).

Man får inte göra avdrag för skulder för ett belopp som är större än värdet av tillgångar maken har. Maken kan alltså inte gå in i bodelningen med ett minusbelopp, utan som minst noll kr.

Kan man skilja sig och bo tillsammans?

Hej, och tack för att du har valt att vända dig till Lawline med din fråga.

Inledningsvis krävs det inte att man flyttar isär för att man skiljer sig. Det är alltså möjligt för er att skilja er och bo kvar i den gemensamma villan. När ett äktenskap upplöses ska makarnas egendom fördelas genom bodelning (9 kap. 1 § äktenskapsbalken (ÄktB). Det råder i princip avtalsfrihet vid bodelning, så ni kan själva komma överens om hur ni vill fördela er egendom. Ni kan alltså välja att behålla det ägande av villan som ni har nu. Över bodelningen ska upprättas en handling som skrivs under av er båda (9 kap. 5 § ÄktB).

Måste man dela allt vid skilsmässa?

Flytta isär, skilja sig & separera

Jag och min man ska skiljas. Vi äger ett hus tillsammans som han ev ska köpa ut. Vi har tillgångar på varsina bankkonton och i fonder. Jag har studieskulder. När vi gör en bodelning, kan vi gemensamt komma överens i godo om hur våra tillgångar och skulder ska fördelas, eller måste vi dela allt lika?