:

När är det 6% moms?

Innehållsförteckning:

  1. När är det 6% moms?
  2. Vilka tre olika momssatser finns det?
  3. Hur räknar man 6% moms baklänges?
  4. Vilka tjänster är momsbefriade?
  5. Vilka varor har 12 procent moms?
  6. Vad har 25% moms?
  7. Vilka fyra momssatser finns det?
  8. Vilka behöver inte betala moms?
  9. Vad är det 12 moms på?
  10. När ska man fakturera utan moms?
  11. När behöver man inte betala moms?
  12. Är moms alltid 25%?
  13. Är moms 20 eller 25 procent?
  14. Vad ingår i 12% moms?
  15. Vad är momsen på 100 kr?

När är det 6% moms?

Moms, eller mervärdeskatt som den egentligen heter, är en statlig skatt på konsumtion. Den betalas av alla oss konsumenter när vi handlar i affärer, på nätet eller hos leverantörer. Även företag betalar moms när de köper eller säljer varor och tjänster. När du tittar på en prislapp ser du priset du ska betala. Det består dock av varans pris och momsen som är beräknad på det. Eftersom momsen är inbakad i priset behöver vi inte tänka på den, men när det gäller företag anges momsen separat för att underlätta för företagen att göra sina momsavdrag. Varje gång du köper en produkt hamnar momsen du betalat i företaget du handlat hos. När företaget sedan redovisar försäljningen bokförs momsen på ett separat konto. I sin momsdeklaration anger företaget momsbeloppet och skickar det till Skatteverket. Så momsen stannar aldrig hos företagen – den skickas till staten en gång varje månad.

Den normala momssatsen som gäller för de flesta varor och tjänster i Sverige är 25 procent om inget annat anges. Det finns även två lägre momssatser – 12 och 6 procent. Hos Skatteverket hittar du mer information om de olika momssatserna.

Vilka tre olika momssatser finns det?

Momsen (mervärdesskatten) är en konsumtionsskatt som tillämpas på nästan alla varor och tjänster som köps och säljs för användning eller konsumtion i EU (I det här fallet de 27 EU-länderna).

EU har en rad grundregler för moms men hur de tillämpas kan variera från land till land. I de flesta fall måste du betala moms på alla varor och tjänster i alla steg av försörjningskedjan ända till försäljningen till slutkunden. Det kan också omfatta alla led i produktionskedjan – från början till slutet, t.ex. inköp av komponenter, transport, montering, underhåll, förpackning, försäkring och försändelse till slutkunden.

Hur räknar man 6% moms baklänges?

Sätt in priset utan moms och välj momssats för att räkna ut priset med moms. Du kan även räkna ut momsen baklänges dvs. genom att räkna bort momsen från ett pris med moms. Börja i så fall istället med att sätta in priset med moms.

Lägg till eller ta bort moms Lägg till moms Ta bort moms

Vilka tjänster är momsbefriade?

Du som har en försäljning på under 30 000 kronor om året är inte skyldig att vara momsregistrerad. Vi förklarar vad momsbefrielse innebär, hur du räknar ut beloppsgränsen och vad som är viktigt att tänka på.

Reglerna innebär att organisationer eller företag som är etablerade i Sverige, och har en försäljning inom landet som uppgår till högst 30 000 kronor, inte behöver vara registrerade för moms. De nya reglerna för momsbefrielse trädde i kraft 2017. Befrielsen gäller om skyldigheten att betala moms uppkommit från den 1 januari 2017 eller senare. 

Vilka varor har 12 procent moms?

är undantagna momsplikt helt och hållet. Varor och tjänster som är momsfria är till exempel sjukvård, tandvård, social omsorg, skolverksamhet och bank- och försäkringstjänster.

Vad har 25% moms?

Moms – mervärdesskatt eller mervärdesomsättningsskatt – är en skatt som ska betalas till staten vid köp av varor och tjänster. 

Både privatpersoner och företag betalar moms, men det är du som driver företag som märker av att den existerar. För privatpersoner är momsen alltid inkluderad i priset och man behöver inte göra någonting mer än att betala totalsumman för sin vara eller tjänst.

Själva momsinbetalningen – och hur stor den blir – tar nämligen du som företagare, eller näringsidkare, hand om i samband med din momsdeklaration. Företagare kan nämligen kvitta momsen på sina inköp mot momsen på sin försäljning. Därför brukar man ofta presentera priset exklusive moms när man vet att det är företag som ska handla.

I Sverige använder vi oss av olika momssatser beroende på vilken typ av vara eller tjänst som avses. På de allra flesta varor eller tjänster gäller 25 % moms, det vill säga att du som näringsidkare lägger på 25 % på ditt pris. Det finns dock undantag.

För till exempel livsmedel, restaurangbesök, hotell samt konstverk som köps direkt från konstnären gäller istället 12 % moms, medan tidningar, böcker, konserter samt  taxi-, buss-, flyg- och tågresor inom Sverige enbart beläggs med 6 % moms. 

Vissa branscher är dessutom undantagna från momsplikt helt och hållet. För sjukvård, tandvård, social omsorg, skolverksamhet och bank- och försäkringstjänster betalas exempelvis ingen moms alls.‍

Vilka fyra momssatser finns det?

Behöver du snabbt och enkelt räkna ut moms baklänges på ett kvitto som skall redovisas vill vi rekommendera vår momskalkylator.

När du skall göra en snabb & enkel momsberäkning, använd vår momskalkylator, välj momssats som du vill räkna ut och fyll i priset inklusive eller exklusive moms. Klart!

Vilka behöver inte betala moms?

Att det heter mervärdesskatt beror på att det bara är det ökade värdet på en vara eller tjänst, mervärdet, som ett ­företag betalar in moms på.

Man skiljer mellan ingående moms och utgående moms.

Vad är det 12 moms på?

Behöver du snabbt och enkelt räkna ut moms baklänges på ett kvitto som skall redovisas vill vi rekommendera vår momskalkylator.

När du skall göra en snabb & enkel momsberäkning, använd vår momskalkylator, välj momssats som du vill räkna ut och fyll i priset inklusive eller exklusive moms. Klart!

När ska man fakturera utan moms?

Moms, eller mervärdesskatt, är en konsumtionsskatt som betalas på de flesta varor och tjänster.

Alla företag måste betala moms, eller mervärdesskatt som det egentligen heter. Alla privatpersoner och företag betalar moms för varor och moms för tjänster. Här är det absolut viktigaste du måste tänka på när det gäller moms när du är egenanställd och fakturerar utan företag som privatperson:

I princip alla tjänster och varor är momsbelagda i Sverige. Momsen är en del av fakturans värde du inte kan räkna som dina pengar – de betalas alltid in till staten som skatt. När du fakturerar som egenanställd fakturerar du genom Cool Company och det är Cool Companys momsuppgifter som står angiven på fakturorna

 Cool Company ansvarar för att betala in rätt momsbelopp till Skatteverket för hela sin verksamhet, inklusive den från alla egenanställdas fakturor. Som egenanställd behöver du inte göra någonting. När du är egenanställd, fakturerar utan företag och plockar ut lön genom Cool Company kommer du i kontakt med moms vid två tillfällen: När du fakturerar då du anger dina priser exklusive moms. När du hanterar kostnader för utlägg eller ersättningar för resor eller traktamente då du anger kostnaderna inklusive moms.

Som egenanställd sätter du alltid ditt pris innan moms läggs till beloppet, det man brukar kalla pris exklusive moms. Momsen påverkar inte din vinst och är inte heller någon kostnad eller intäkt.

När du skickar fakturan till din kund, finns momsbeloppet redan med i fakturamallen som du använder i webbtjänsten. På så vis ser din kund hur mycket som är ditt pris och hur mycket som är moms. Kontrollera att du använder rätt momssats för dina tjänster eller produkter som du säljer. Du hittar mer information om olika momssatser för olika tjänster längre ner i den här guiden.

När behöver man inte betala moms?

Att det heter mervärdesskatt beror på att det bara är det ökade värdet på en vara eller tjänst, mervärdet, som ett ­företag betalar in moms på.

Man skiljer mellan ingående moms och utgående moms.

Är moms alltid 25%?

är undantagna momsplikt helt och hållet. Varor och tjänster som är momsfria är till exempel sjukvård, tandvård, social omsorg, skolverksamhet och bank- och försäkringstjänster.

Är moms 20 eller 25 procent?

Moms er en forkortelse for meromsætningsafgift, dog bruges ordet merværdiafgift i momsloven. Dette er en dansk afgift på alle varer solgt i Danmark. Afgiften er på 25 % af varens pris og bliver lagt oveni i prisen. Dvs. når du køber en varer er 20% af prisen moms. Den moms, som din virksomhed betaler ved et varekøb eller ved et køb af en ydelse, kaldes for indgående moms eller købsmoms. Hvis din virksomhed har solgt en varer kaldes det udgående moms.

Pendanten til den indgående moms eller købsmoms er udgående moms. Udgående moms bliver også kaldt for salgsmoms. Når din virksomhed sælger en vare eller en tjenesteydelse, skal du lægge momsbeløb oven i regningen. Det beløb, som din virksomhed får ind i moms, er den udgående moms eller salgsmoms.

Vad ingår i 12% moms?

I de allra flesta fallen gäller 25% moms på varor och tjänster, varför valet blir enkelt när man ska räkna ut momsen. Det finns däremot undantag där momsen istället är 12% eller 6% och i vissa fall till och med momsfritt.

  • 12 procent moms: är bland annat tillämpat på livsmedel (gäller ej dricksvatten från vattenkran eller alkoholhaltiga drycker starkare än folköl), restaurangbesök (gäller ej sprit, vin, starköl eller måltider i konferensarrangemang), hotell (gäller ej boende vid konferensarrangemang), egenproducerade konstverk.
  • 6 procent moms: är bland annat tillämpat på tidningar (gäller ej online-tidningar), böcker (gäller ej e-böcker), taxiresor, bussresor, tågresor och flygresor i Sverige, idrotter.

För att läsa vidare om vilka undantag det finns till 25 procent moms, så kan man läsa om mer detaljerad information på skatteverket.

Vad är momsen på 100 kr?

Moms, även kallat mervärdesskatt, är en skatt som betalas av alla som handlar varor och tjänster. Om ditt företag utför försäljning redovisar du utgående moms i dina deklarationer och därefter för du över den till staten. Detta innebär att mervärdesskatten varken kan räknas som intäkt eller kostnad för företaget.  

När du köper en vara eller tjänst, oavsett om det är som privatperson eller företag, betalar du en inkommande mervärdesskatt som hanteras på samma sätt som den utgående – den förs vidare till staten.

Moms, även kallat mervärdesskatt, är en skatt som betalas av alla som handlar varor och tjänster. Om ditt företag utför försäljning redovisar du utgående moms i dina deklarationer och därefter för du över den till staten. Detta innebär att mervärdesskatten varken kan räknas som intäkt eller kostnad för företaget.  

När du köper en vara eller tjänst, oavsett om det är som privatperson eller företag, betalar du en inkommande mervärdesskatt som hanteras på samma sätt som den utgående – den förs vidare till staten.

Skillnaden mellan det du betalar i utgående moms och det du får in som inkommande avgör om du blir betalningsskyldig eller får tillbaka pengar.