:

Vad betyder preliminär ränta?

Innehållsförteckning:

  1. Vad betyder preliminär ränta?
  2. När dras räntan på skattekontot?
  3. Vilken ränta har skattekontot?
  4. Hur bokför man ränta på skattekontot?
  5. Hur fungerar ränta på skattekonto?
  6. Får man ränta på insatta pengar på skattekontot?
  7. Hur fungerar räntan på skattekonto?
  8. Vad händer om jag sätter in för mycket pengar på skattekontot?
  9. Får man spara pengar på skattekontot?
  10. Hur bokför man betalning av preliminär skatt?
  11. Är ränta skattepliktig?
  12. Hur mycket pengar får man sätta in på skattekontot?
  13. Kan Skatteverket kolla privata bankkonton?
  14. Hur betalar man preliminär skatt?
  15. Vad menas med preliminär skatt?

Vad betyder preliminär ränta?

Intresset för hästar är stort i Sverige. Hästbranschen omfattar både hobby och professionella verksamheter inom många olika områden som ridsport, turridning, avel, inackorderingar och …

Det har varit svårt för arbetsgivare att beräkna den skattepliktiga förmånen för anställda som har fått ladda eldrivna fordon på arbetsplatsen gratis. Temporärt blir det enklare. …

När dras räntan på skattekontot?

Räntan på skattekontot räknas dag för dag på det aktuella saldot, från och med dagen efter den dag då ett överskott eller ett underskott har uppkommit på kontot. Intäkts- och kostnadsränta registreras på skattekontot en gång i månaden.

Räntan på skattekontot bestäms utifrån den genomsnittliga säljräntan för sexmånaders statsskuldväxlar. Höjningen som kommer att ske den 1 februari sker på grund av att den genomsnittliga säljräntan har höjts.

Vilken ränta har skattekontot?

Den 1 februari höjer Skatteverket räntan på skattekontot vilket gynnar dem som betalat för mycket i skatt. Men det blir även dyrare att vänta med att betala in kvarskatten.

Bakgrunden till höjningarna är att säljräntan för sexmånaders statsskuldväxlar blivit högre, enligt Skatteverket.

Hur bokför man ränta på skattekontot?

Ett företag ska löpande under året betala in preliminär skatt till Skatteverket. Detta kallas debiterad preliminärskatt. Den preliminära skatten ska så nära som möjligt motsvara vad den slutliga skatten kommer att bli. Företaget lämnar underlag till Skatteverket om hur stort resultatet förväntas bli (när företaget registreras eller i en preliminär deklaration), och utifrån detta beslutar Skatteverket hur mycket preliminärskatt som ska betalas varje månad. Det beslutade beloppet kommer att dras från företagets skattekonto varje månad (oftast runt den 12:e i månaden). Det är upp till dig som företagare att betala in skatten till skattekontot.

När preliminärskatten dras från skattekontot bokförs detta som en minskning av skatteskuld, på konto 2518 (vissa använder gruppkontot 2510 istället, men vi rekommenderar 2518 så att preliminärskatten hålls separat). Motkonto är 1630.

En detalj som kan vara lite förvirrande är att den debiterade preliminärskatten betalas i efterskott. Skatten som avser januari dras från skattekontot i februari. Detta gör att preliminärskatten för räkenskapsårets sista månad dras först under nästa räkenskapsår. Mer om detta lite längre ner.

Hur fungerar ränta på skattekonto?

Den 1 augusti 2023 höjdes den låga kostnadsräntan från 3,75 procent till 5 procent, och den höga kostnadsräntan från 18,75 procent till 20 procent. Intäktsräntan på belopp som är innestående på skattekontot höjdes från 1,6875 procent till 2,25 procent.

Basräntan på skattekontot som fastställs av Skatteverket är 5 procent från och med 1 augusti 2023. Den beräknas till 125 procent av den genomsnittliga säljräntan på sexmånaders statsskuldväxlar under tiden från och med den 16 i en månad till och med den 15 i månaden efter. Räntorna kan därför komma att ändras ytterligare under året. Basräntan är alltid lägst 1,25 procent.

Från den 1 augusti 2023 är intäktsräntan 2,25 procent. När basräntan är högre än 1,25 procent blir intäktsräntan 45 procent av basräntan.

Får man ränta på insatta pengar på skattekontot?

none id="readability-page-1" class="page">

Räntan på skattekontot, den så kallade basräntan, höjdes i november 2022 från 1,25 procent till 2,5 procent. Det var första gången på nästan tio år. Skatteverket höjde sedan räntan ytterligare den 1 februari 2023 till hela 3,75 procent. I och med denna förändring kan det vara läge att justera kvarskatten.

Hur fungerar räntan på skattekonto?

none id="readability-page-1" class="page">

Räntan på skattekontot, den så kallade basräntan, höjdes i november 2022 från 1,25 procent till 2,5 procent. Det var första gången på nästan tio år. Skatteverket höjde sedan räntan ytterligare den 1 februari 2023 till hela 3,75 procent. I och med denna förändring kan det vara läge att justera kvarskatten.

Vad händer om jag sätter in för mycket pengar på skattekontot?

Om kontoutdraget som du får i samband med slutskattebeskedet visar att du har ett överskott på skattekontot, betalas pengarna i regel ut automatiskt.

Om du har anmält ett bankkonto för återbetalning (mottagarkonto), sätts pengarna in där. Insättning på konto är det snabbaste och tryggaste sättet att få tillbaka pengarna. Ditt mottagarkonto framgår av kontoutdraget.

Får man spara pengar på skattekontot?

Vid ett underskott på skattekontot beräknas en kostnadsränta efter två olika nivåer, antingen med låg eller hög ränta beroende på hur underskottet uppstått. Den låga räntan uppgår till basräntan (2,5 procent fram till 31 januari 2023 och därefter 3,75 procent) medan den höga räntan är basränta plus 15 procentenheter. 

Låg ränta beräknas bland annat på belopp som: 

  • uppkommer på grund av underskott av slutlig skatt fram till förfallodag
  • Skatteverket har gett anstånd med att betala
  • uppkommit genom omprövningsbeslut av Skatteverket eller beslut av domstol (fram till förfallodagen) 
  • överlämnats till Kronofogden för indrivning.

Hur bokför man betalning av preliminär skatt?

I och med att bolagsskatten är en kostnad för bolaget kan man anta att de preliminära skatteinbetalningarna kostnadsförs löpande. Bokföringen görs på konto 8910 Skatt som belastar årets resultat, även kallat Årets skattekostnad. Dock beräknas skattekostnaden utifrån hela årets resultat, alltså intjänas vinsten inte jämnt under året på samma sätt som de preliminära skatteinbetalningarna. Följaktligen är det onödigt att kostnadsföra de preliminära inbetalningarna då man löpande ändå inte kan redovisa ett rättvisande resultat efter skatt. Förutom det försvårar en löpande kostnadsföring beräkningen av periodiseringsfond. De preliminära skatteinbetalningarna bokförs som förskottsinbetalningar löpande under konto 2518 (Betald preliminärskatt/F-skatt). Vanligt förekommande är att man istället bokför inbetalningarna i gruppkonto 2510 (Skatteskulder). Motkontot som används är konto 1630 Avräkning för skatter och avgifter (skattekonto).

Ökar ett skuldkonto på debet blir nettoeffekten på en balansräkning motsvarande som om debet ökat hos ett tillgångskonto.

Är ränta skattepliktig?

Det finns ingen legal definition över begreppet ränta. Normalt menar man den avgift som en låntagare betalar till en långivare som är beräknad utifrån storleken på lånet och lånets löptid. Både räntor på lånefordringar (reverser, banktillgodohavanden, obligationer m.m.) och räntor på andra slag av fordringar t.ex. skadestånd hänförs hit (41 kap. 1 § andra stycket IL och RÅ 1994 ref. 21). Skillnaden mellan emissionspriset och inlösenbeloppet på diskonteringspapper och nollkupongare utgör ränta.

Högsta förvaltningsdomstolen har kommit fram till att när ersättningen som låntagaren får betala till långivaren har bestämts till att motsvara den säkerhetsmarginal, bestämd i procent, som parterna kommit överens om vid avtalstillfället kan den anses utgöra en avdragsgill ränteutgift för låntagaren (HFD 2021 ref. 30). Det är Skatteverkets uppfattning att motsvarande del ska tas upp som en ränteintäkt av långivaren (Skatteverkets rättsfallskommenter HFD, mål nr 6072-20 – Återbetalning av lån med ett högre/lägre belopp än det ursprungliga lånebeloppet).

Det är den som får ränteinkomsten som ersättning för en utlåning som är skattskyldig för ränteinkomsten. Vanligtvis är det långivaren (borgenären) som är skattskyldig. Skulle långivaren ha överlåtit sin fordran till någon annan är det till den nya borgenären som låntagaren betalar räntan när den förfaller. Försäljning av rätt till ränta beskattas också som inkomst av kapital.

Hur mycket pengar får man sätta in på skattekontot?

Du som inte gör någon extra inbetalning till skattekontot betalar en låg kostnadsränta fram till det datum då du senast måste betala kvarskatten (förfallodag). Förfallodagen är cirka 90 dagar efter att du har fått ditt slutskattebesked. För de flesta är förfallodagen den 12 september. Den låga kostnadsräntan är 3,75 procent fram till den 31 juli 2023, därefter 5 procent. Räntan beräknas dag för dag.

Irene ska betala 70 000 kronor i kvarskatt. Hon gör ingen extra inbetalning utan väntar med att betala kvarskatten till förfallodagen, som i hennes fall är den 12 september. Hon betalar kvarskatten med Swish den 12 september.

Kan Skatteverket kolla privata bankkonton?

I svensk beskattningsrätt finns ingen presumtion som innebär att enbart bevisning i form av att det skett insättningar på någons privata bankkonto medföra att insättningarna utgör skattepliktiga inkomster. Kammarrätten anser att Skatteverket inte har gjort sannolikt att insättningarna rör sig om ersättning för någon form av prestation. Skatteverket instämmer i den bedömningen varför domen inte har överklagats.

Hur betalar man preliminär skatt?

Den debiterade preliminärskatten är den inkomstskatt som betalas in månadsvis under året, både av privatpersoner och företag. Den är preliminär just för att den är en uppskattning och betalas in löpande under året – till skillnad från den slutliga skatten som fastställs när beskattningsåret summeras i inkomstdeklarationen.

Syftet med debiterad preliminärskatt är att jämna ut skatten över året för att undvika en stor restskatt. Preliminärskatten ska därför vara så nära den beräknade slutliga skatten som möjligt – i en perfekt värld ska du alltså varken behöva betala restskatt eller få återbäring.

Både företag och privatpersoner betalar preliminärskatt. Men det ser ut – och går till – på lite olika vis. Och här kommer skatteformerna för preliminärskatt in i bilden.

  • F-skatt: Den som har F-skatt (till exempel enskild firma och aktiebolag) eller SA-skatt (till exempel delägare i handelsbolag – SA står för särskild A-skatt) ansvarar för att själv betala in preliminärskatten.

  • A-skatt: Detta är den inkomstskatt som en anställd (löntagare) betalar. Det är arbetsgivaren som både räknar ut preliminärskatten och drar den direkt från den anställdes bruttolön (eller ja, det senare sker automatiskt).

  • FA-skatt: Och till sist en “hybrid”: FA-skatt gäller för den som driver en enskild näringsverksamhet och har en vanlig anställning. Då drar arbetsgivaren preliminärskatt på lönen för anställningen, medan företagaren själv är ansvarig för att betala preliminärskatt för den enskilda näringsverksamheten.

Vad menas med preliminär skatt?

I slutet av augusti 2023 får juridiska personer, som till exempel aktiebolag, handelsbolag och föreningar, med bokslut mellan 1 juli–31 augusti 2024, beslut om sin preliminärskatt. Beslutet gäller den skatt som den juridiska personen ska betala varje månad. Vi skickar beslutet till den juridiska personens digitala brevlåda under vecka 34, eller på papper i början av september 2023.

Om skatten i beslutet inte stämmer med det resultat som den juridiska personen räknar med ska preliminärskatten ändras. Om du är registrerad som ensam firmatecknare, vd eller deklarationsombud för en juridisk person lämnar du enklast nya uppgifter i tjänsten Preliminär inkomstdeklaration. Har du inte möjlighet att använda e-tjänsten kan du skicka in blanketten Preliminär inkomstdeklaration 2 för juridiska personer, SKV 4313.

Orsaker till att skatten inte stämmer kan exempelvis vara att:

Inför ett nytt beskattningsår bör du lämna en preliminär inkomstdeklaration, där du uppskattar verksamhetens resultat för kommande år. Utifrån de uppgifter du lämnar beräknar Skatteverket sedan hur mycket du eller ditt företag ska betala i debiterad preliminärskatt under året.

Du som är enskild näringsidkare, ensam firmatecknare för ett företag eller deklarationsombud kan lämna en preliminär inkomstdeklaration via tjänsten Preliminär inkomstdeklaration.

Om du inte skickar in en preliminär inkomstdeklaration beräknar Skatteverket din debiterade preliminärskatt utifrån en schablon.