:

Vilka skattekontor utfärdar id-kort?

Innehållsförteckning:

  1. Vilka skattekontor utfärdar id-kort?
  2. Var ansöker man om id-kort?
  3. Hur lång tid tar det att få id-kort på Skatteverket?
  4. Hur mycket kostar id-kort från Skatteverket?
  5. Vem bor på adressen Skatteverket?
  6. Hur man boka tid för id-kort?
  7. Vad är skillnaden mellan id-kort och legitimation?
  8. Hur tar man ut id-kort?
  9. Måste man boka tid för id-kort Skatteverket?
  10. Får man ha mössa på id-kort?
  11. Måste man vara skriven där man bor?
  12. Får inneboende skriva sig på adressen?
  13. Måste man beställa tid för id-kort?
  14. Hur många år gäller ett id-kort?
  15. Kan man legitimera sig utan id-kort?

Vilka skattekontor utfärdar id-kort?

Du kan ansöka om id-kort på vissa servicekontor. Innan du kommer till servicekontoret ska du boka tid för besöket. Det är möjligt att hämta ut ditt färdiga id-kort på vissa andra servicekontor som inte utfärdar id-kort.

Var ansöker man om id-kort?

Det är viktigt att ha ett svenskt id-kort för att kunna styrka sin identitet i olika sammanhang. Id-kort behövs till exempel för att öppna bankkonto eller teckna hyreskontrakt. En del nyanlända har pass från hemlandet som kan användas i Sverige men många saknar identitetsdokument som fungerar här.

För att ansöka om id-kort ska man vara folkbokförd i Sverige, ungdomar under 18 år måste också ha vårdnadshavares medgivande. Man måste styrka sin identitet för att få göra ett id-kort och nyanlända använder då sitt uppehållstillståndskort (UT-kort).  

Hur lång tid tar det att få id-kort på Skatteverket?

Om du har ansökt om id-kort efter den 1 september 2017 ska du ta med dig ”Kvittensen för ansökan om id-kort med e-legitimation” som du fick när du ansökte. Du kommer även få ett brev med koder till den e-legitimation som finns med på ditt nya id-kort.

Om du inte kan hämta ditt id-kort inom två månader behöver du kontakta Skatteverket.

Om du inte fått något brev kan du kontakta Skatteupplysningen. Tänk på att alltid göra en flyttanmälan hos Skatteverket om du flyttar, så att ditt brev kommer fram till dig.

Hur mycket kostar id-kort från Skatteverket?

Du måste personligen besöka ett servicekontor för att kunna ansöka om id-kort. Innan du kommer till servicekontoret ska du boka tid för besöket. Tänk på att det bara går att ansöka om id-kort på vissa servicekontor.

  • Boka tid för ansökan om id-kort Länk till annan webbplats.
  • Servicekontor som utfärdar id-kort

När du besöker ett servicekontor för att ansöka om id-kort måste du:

  • Mer om godkända id-handlingar när du ansöker om id-kort
  • Mer om uppehållstillstånd när du ansöker om id-kort
  • Mer om godkända intygsgivare

Vem bor på adressen Skatteverket?

När du har gjort flyttanmälan sprider Skatteverket din nya adress till många myndigheter, kommuner och regioner, till exempel:

Hur man boka tid för id-kort?

Värnplikt kan hindra utfärdande av identitetskort eller förkorta giltighetstiden för identitetskort som beviljas. En värnpliktig beviljas identitetskort högst till utgången av det år då hen fyller 28 år, om hen inte visar att skyldigheten att försvara landet inte utgör något hinder för att utfärda identitetskortet. 

Hinderlöshet: Hinderlöshet innebär att du har fullgjort din värnplikt eller civiltjänst, eller att du är befriad från tjänstgöring. Granskningen av detta blir gradvis automatisk och därför behövs inte alltid ett separat intyg.

Vad är skillnaden mellan id-kort och legitimation?

En e-legitimation är en elektronisk id-handling som kan användas för att identifiera sig på till exempel en webbplats eller när man ringer upp en myndighet eller bank.

I Sverige finns flera aktörer som erbjuder e-legitimation med kvalitetsmärkningen Svensk e-legitimation . Det betyder att de har granskats och godkänts av staten och därmed fungerar att använda för identifiering hos svenska myndigheter.

Hur tar man ut id-kort?

Varför är det bra att ha ett id-kort? Vad ska jag ha med mig när jag vill ansöka om ett id-kort?

Måste man boka tid för id-kort Skatteverket?

Varför är det bra att ha ett id-kort? Vad ska jag ha med mig när jag vill ansöka om ett id-kort?

Får man ha mössa på id-kort?

Beroende på vilket typ av ID-foto som du ska ha finns det olika regler att tänka på för att få din bild godkänd.

Vid fotografering av körkortsbild och ID-foto så ger det bäst resultat om man sitter lite snett men med huvudet rakt fram men lite lutat. Se nedan för exempel:

Måste man vara skriven där man bor?

Det finns inga hinder mot att skriva dig hos dina föräldrar, eller i en bostad där du anses vara inneboende. När det handlar om dubbel bosättning är det också Skatteverket som bestämmer var du ska vara skriven. Frågan avgörs helt enkelt beroende på vilken av bostäderna du spenderar mest tid i. 

Reglerna kring hemförsäkringen skiljer sig en aning beroende på vilket bolag du använder, men de flesta brukar rekommendera att varje enskild person tecknar en egen hemförsäkring i bostaden om de inte tillhör samma familj. Detta gör man bland annat för att undvika tvister, men även av praktiska skäl då ersättningen kan bli svår att beräkna.

Du kan också äga två bostäder vilket kan kräva en extra försäkring, beroende på värdet av din egendom. Giltigheten gällande hemförsäkringarna bedöms vanligtvis av kriterier som att alla personer i samma bostad är folkbokförda på adressen. Du kan dock informera att försäkringen ska gälla även för personer som inte är skrivna i bostaden om du kontaktar ditt försäkringsbolag.

Även om du vistas i en lägenhet eller villa tillfälligt kan du ändå behöva en hemförsäkring. Detta då en sådan försäkrar både dina saker och ditt hem, samtidigt som du får flera olika skydd på köpet.

I normalfallet så är alla som står skrivna på en adress och delar hushåll med i samma hemförsäkring, men om du hyr i andra hand eller bor som inneboende behöver du nästan alltid teckna en egen försäkring. Se alltid till att kontakta försäkringsbolaget om du är osäker då de tillämpar lite olika regler kring detta.

Några av skydden som ingår i en hemförsäkring ser du här nedan: 

Får inneboende skriva sig på adressen?

Bostad & Fastighet

Hejsan! Folkbokföra sig som inneboende hos min kompis bostadsrätt. Hon påstod att jag inte skulle kunna folkbokföra mig där, stämmer det? Jag kommer att bo mestadels i lägenheten då hon kommer att pendla.

Måste man beställa tid för id-kort?

Endast fysiska id-handlingar är giltiga när du ska ansöka om pass eller nationellt id-kort. Det digitala id-kort som går att ladda ned via BankID gäller för närvarande inte som id-handling för någon typ av identifiering hos Polismyndigheten. 

Som giltig resehandling gäller även fortsättningsvis fysiska pass och nationella id-kort som utfärdats av Polismyndigheten.

Tillgången till tider för att ansöka om pass och nationellt id-kort varierar över landet. Nya tider släpps kontinuerligt. Om du inte hittar en tid som passar kan du prova att boka igen senare eller på annan ort. De tider som syns i tidsbokningen är de som finns tillgängliga. Du får inte tillgång till fler tider genom att ringa eller besöka polisen.

Hur många år gäller ett id-kort?

Som EU-medborgare har du rätt att resa fritt i de 27 EU-länderna samt i Island, Liechtenstein, Norge och Schweiz (som är med i Schengenområdet ) om du har med dig ett giltigt pass eller nationellt id-kort. Resehandlingarna måste vara giltiga på resdagen. Barn måste ha ett eget pass eller id-kort, och ibland ett särskilt tillstånd – läs mer om resehandlingar för minderåriga. Om du ska resa med anhöriga som inte är EU-medborgare bör du kontrollera vilka regler som gäller för dem.

Kan man legitimera sig utan id-kort?

Hej och stort tack för du vänder dig med din fråga till oss på Lawline!

Hämta ut paket och liknande utan id-handling