:

Hur mycket är RUT-avdraget 2023?

Innehållsförteckning:

  1. Hur mycket är RUT-avdraget 2023?
  2. Vad får man dra av på rut?
  3. Hur mycket får man tillbaka på rotavdrag?
  4. Hur vet man om man har rut avdrag?
  5. Får man rutavdrag för fönsterputs?
  6. Vad ingår inte i rut?
  7. Hur mycket får man i milersättning 2023?
  8. Finns rotavdraget kvar 2023?
  9. Kan man bli nekad rotavdrag?
  10. När måste man senast ansöka om ROT-avdrag?
  11. Kan man få rutavdrag utan inkomst?
  12. Vad är skillnad på rot och rutavdrag?
  13. Får man rutavdrag för trädfällning?
  14. Vad ligger Milersättningen på 2023 Skatteverket?
  15. Hur länge har det varit 18 50 i milersättning?

Hur mycket är RUT-avdraget 2023?

Rot-avdraget innebär att du får skatteavdrag för arbetskostnaden när du anlitar ett tjänsteföretag för reparation, underhåll, ombyggnation eller tillbyggnad i hemmet.

Rut-avdraget innebär att du får skatteavdrag när du anlitar ett tjänsteföretag för hjälp med hushållsnära tjänster, flyttjänster, reparation och underhåll av vitvaror och it-utrustning.

Vad får man dra av på rut?

Likt rotavdraget är rutavdraget en skattereduktion och innebär att du kan göra ett avdrag på arbetskostnaden när du anlitar företag för att utföra tjänster i ditt hem. RUT står för rengöring, underhåll och tvätt. Rutavdraget täcker, som du säkert genom förkortningen redan listat ut, arbeten inom just rengöring, underhåll och tvätt.  

Exempel på tjänster som du kan använda rutavdraget vid är hushållstjänster som flyttstädning, läxhjälp och trädgårdsarbete. Du kan också använda dig av rutavdraget när du:

  • Anlitar barnvakt
  • Anlitar hjälp för snöskottning samt vid installation
  • Underhåll eller reparation av fiber 

Hur mycket får man tillbaka på rotavdrag?

Reglerna om ROT-avdrag är en del av systemet med skattereduktion för HUS-arbete (HUS-avdrag). Den andra delen av systemet är skattereduktion för hushållstjänster – även kallat RUT-avdrag.

Skattereduktionen motsvarar 30% av arbetskostnaden (inkl moms) för de åtgärder som omfattas, dock högst 50 000 kr/person och beskattningsår.

Hur vet man om man har rut avdrag?

Från och med den 1 januari 2021 gäller nya regler för rut- och rotavdrag. Du som är över 18 kan som mest få 75 000 kronor i rut-avdrag per år. Tänk på att rut- och rot-avdragen är samma typ av skattelättnad och du kan som mest få totalt 75 000 kr i skattelättnad för rut- och rot tjänster sammanlagt - där hela 75 000 kronor alltså får utgöras av rut-tjänster, medan maxbeloppet för rot-avdrag är 50 000 kronor.

Du kan logga in på Skatteverket för att se hur mycket av ditt rot- och rut-avdrag du använt hittills.

Får man rutavdrag för fönsterputs?

Du kan få göra avdrag från din skatt för arbetskostnaden när du anlitar någon för reparation, underhåll samt ombyggnad och tillbyggnad (rot). Du kan också göra avdrag för hushållsnära tjänster (där fönsterputs ingår), inklusive flyttjänster, reparation och underhåll av vitvaror och IT-utrustning (rut). Material och resekostnader ger däremot inte rätt till rotavdrag eller rutavdrag.

Sedan 1 januari 2021 är taket för rutavdraget 75 000 kronor per person och år. Rotavdraget kvarstår med max 50 000 kronor per person och år. Sammanlagt kan en privatperson få 75 000 kronor i rotavdrag och rutavdrag per år.

Vad ingår inte i rut?

Det är viktigt att du har koll på vilka arbeten som ger rätt till skattereduktion och att du och företaget är överens. Tänk också på att du måste betala tillräckligt med skatt för att kunna använda rutavdraget. Det är särskilt viktigt om du också nyttjar andra skattereduktioner under året, exempelvis för installation av grön teknik.

Du och företaget du anlitar har ett gemensamt ansvar att ta reda på om arbetet som ska utföras ger rätt till rutavdrag. Om en tjänst är godkänd beror bland annat på om tjänsten utförs i ditt hem eller inte. Det spelar ingen roll vilken typ av bostad det är. Kostnader för material, resor, utrustning eller administration i samband med arbetet ger inte rätt till rutavdrag.

Hur mycket får man i milersättning 2023?

Äntligen har de skattefria beloppen för milersättningen höjts! Beloppen har legat på samma nivå sedan 2009 (18,50 kronor per mil), trots att drivmedelspriserna har gått upp mycket sedan dess. De höjda drivmedelspriserna har gjort användningen av egen bil i jobbet till en förlustaffär. Att beloppet för milersättning inte hängt med i utvecklingen har förstås varit ett problem, och många har engagerat sig för att snabba på höjningen av beloppen. 

Nivåerna för ersättningsbeloppen ser olika ut beroende på om tjänstebil eller egen bil används.

  • För tjänsteresor med egen bil kan arbetsgivare betala ut ett skattefritt schablonbelopp på 25 kronor per mil.
  • För tjänsteresor med tjänstebil där medarbetaren betalar drivmedlet privat, kan arbetsgivare betala ut ett skattefritt schablonbelopp på 12 kronor per mil (diesel, bensin eller etanol). 
  • Ingen förändring har skett vad gäller avdragsrätten för förmånsfordon som drivs med el. Beloppet står kvar vid 9,50 kronor per mil.
  • Egenföretagare kan ta ut ovan nämnda skattefria schablonbelopp som privat ersättning.

Finns rotavdraget kvar 2023?

Du måste äga bostaden under den period som arbetet utförs. Du, eller dina föräldrar, måste även helt eller delvis bo i bostaden där arbetet utförs.

För att räknas som bostad ska fastigheten vara inredd och utrustad för boende. Du kan få rotavdrag för arbeten i din permanentbostad, ditt fritidshus och bostäder där du bara bor ibland, om du äger bostaden. Även den du är gift eller sambo med, dina hemmavarande barn eller dina föräldrar kan bo i bostaden. Bor någon annan på adressen, till exempel om du hyr ut hela eller delar av bostaden, kan du inte få skattereduktion för den del av bostaden som hen nyttjar. Skatteverket anser att du inte kan ha din fritidsbostad där någon annan har sin permanentbostad.

Kan man bli nekad rotavdrag?

Du kan få rotavdrag och rutavdrag med upp till 75 000 kronor per år, varav rotavdraget kan uppgå till 50 000 kronor. Om du kan ta del av avdraget eller inte beror på hur mycket skatt du har betalat in under året och vilka andra avdrag du har gjort. En del skatt kan du inte kvitta skattereduktionen mot, som exempelvis begravningsavgiften och allmänna pensionsavgiften.

Turordningen för skattereduktioner hittar du här:

När måste man senast ansöka om ROT-avdrag?

Senast 31 januari ska ansökan vara inne hos Skatteverket. Det är vad som gäller om man har utfört rot- eller rut-tjänster under 2021 och kunden har betalat före årsskiftet. 

Man skickar in ansökan i tid bara via Skatteverkets e-tjänst.

Kan man få rutavdrag utan inkomst?

Arturo Arques är privatekonom på Swedbank och sparbankerna. Vi låter honom svara på de vanligaste frågorna om rut och rot.

Det pratas om rot och rut i lite olika sammanhang – men vad står de för egentligen? – Rot är en förkortning för reparation, ombyggnad och tillbyggnad. Rut stod en gång i tiden för "rengöring, underhåll och tvätt". Idag omfattar ju avdraget betydligt mer än så, men de är båda skatteavdrag som man kan få göra för tjänster som utförs i eller i nära anslutning till hemmet.

Vad är skillnad på rot och rutavdrag?

Det här är det vanligaste sättet att få rotavdrag och rutavdrag. Företaget du anlitar drar av avdraget från arbetskostnaden på fakturan. När arbetet är utfört och du har betalat ansöker företaget om utbetalning från Skatteverket. Datumet då du betalar fakturan styr vilket år som rotavdraget eller rutavdraget hamnar på.

  • Använd vår e-tjänst Mina skattereduktioner för rot, rut och grön teknik för att se hur mycket avdrag du har utnyttjat i år och även tidigare år.
  • I tjänsten Hämta företagsinformation kan du ta reda på om din utförare har F-skatt.
  • Använd beräkningstjänsten Räkna ut rot- och rutavdrag om du vill du veta hur mycket rot- och rutavdrag du kan ha rätt till.

Du kan få skattereduktion för installation av grön teknik om du installerar solcellssystem, lagring av egenproducerad elenergi och laddningspunkter till elfordon . Skattereduktionen fungerar på liknande sätt som rot och rut. Som mest kan du få 50 000 kronor per år i skattereduktion för grön teknik.

  • Du kan läsa mer om grön teknik här - Privat Länk till annan webbplats.
  • Du kan läsa mer om grön teknik här - Företag Länk till annan webbplats.

Får man rutavdrag för trädfällning?

ROT-avdraget avser alltid den enskilda individen. Om vi antar att man är två delägare till villan eller bostadsrätten är det således möjligt med en skattereduktion på 2 x 50 000 kronor. Detta förutsätter att arbetskostnaden uppgår till maximala beloppet 200 000 kronor. Även fritidshus räknas in, men under förutsättning att man som privatperson (inte företag) står skriven som ägare till det samt att fritidshuset enligt senaste fastighetstaxeringen är klassat som ett småhus.

Vad ligger Milersättningen på 2023 Skatteverket?

Skatteverket har meddelat att milersättningen för 2023 är 25 kronor per mil; 2,5 kronor per kilometer.

Milersättningen för 2023 är den du behöver använda för att beräkna din arbetsgivares återbetalning av skatteavdrag från januari 2023 för din företagsrelaterade körning.

Hur länge har det varit 18 50 i milersättning?

Dagens kostnadsbaserade reseavdrag gäller året ut, alltså även för år 2022.

  • Du kan få avdrag för arbetsresor om arbetsplatsen ligger så långt från din bostad att du behöver använda ett transportmedel (12 kap. 26 § IL)
    • … men bara till den del dina kostnader överstiger 11 000 kr/år (12 kap. 2 § IL)
    • … och om allmänna transportmedel saknas (12 kap. 28 § IL)
    • Men om allmänna transportmedel finns (12 kap. 27 § IL)
      • Ska arbetsplatsen ligga minst 5 km från hemmet
      • Och du ska vinna minst 2 timmar på att använda egen bil i stället för allmänna transportmedel (minst 2 timmar ”per dag” enligt Skatteverkets hemsida)
    • Avdrag medges för trängselskatt, väg-, bro- och färjeavgifter samt driftkostnader (12 kap. 27 § IL)
      • Driftkostnader, egen bil (12 kap. 27 § IL): 18:50/mil
      • Driftkostnader, förmånsbil (12 kap. 29 § IL): 6:50/mil (diesel) eller 9:50/mil (övriga drivmedel)

Det finns ytterligare regler om när egen bil används även i tjänsten (12 kap. 27 §), för personer som behöver använda bil på grund av ålder, sjukdom eller funktionshinder (12 kap. 30 § IL), samt för andra typer av fordon och drivmedel (Skatteverkets hemsida).