:

Kan man göra avdrag för cykel?

Innehållsförteckning:

 1. Kan man göra avdrag för cykel?
 2. Kan man göra avdrag för elcykel?
 3. Hur beräknas förmånsvärde cykel?
 4. Hur fungerar Cykelförmån?
 5. Får man köpa cykel för friskvårdsbidrag?
 6. Kan man köpa cykel på Friskvårdsbidraget?
 7. Får man bidrag för elcykel 2023?
 8. Hur fungerar Bruttolöneavdrag cykel?
 9. Är det lönsamt med förmåns cykel?
 10. Hur mycket får en förmånscykel kosta?
 11. Kan man använda friskvårdsbidrag till elcykel?
 12. Får man bidrag om man köper elcykel?
 13. Hur påverkas pensionen av Förmånscykel?

Kan man göra avdrag för cykel?

Många svenskar kan minska sin skatt genom att kontrollera deklarationen och göra de skatteavdrag som de har rätt till. Här går vi på Lendo igenom 12 av de vanligaste avdragen inför deklarationen 2023. Du får faktiskt dra av för cykelresor! 

I början av mars fick många svenskar deklarationen i sin digitala brevlåda och i mitten av månaden öppnade Skatteverket för inlämning. Den som lämnar in sin deklaration före den 30:e mars har möjlighet att få pengar tillbaka på skatten redan före påsk. Men många svenskar har avdrag att göra, och då blir väntan längre. Men naturligtvis lönar det sig att göra de avdrag du har rätt till. 

Kan man göra avdrag för elcykel?

Kostnaden för förmånscykeln dras alltså från lönen före skatt, som ett bruttolöneavdrag.

Det finns olika exempel på hur stort bruttolöneavdrag som görs. Sportson, som också är leverantör av förmånscyklar, ger två exempel på sin hemsida:

För en vanlig cykel värd 8 000 kronor blir bruttolöneavdraget 195 kronor per månad. För den som har en skattesats på 33 procent motsvarar det en nettokostnad på 131 kronor, och om man har så hög inkomst att man betalar 50 procent i skatt så motsvarar det en nettokostnad på 98 kronor.

Hur beräknas förmånsvärde cykel?

Den anställde får upp till 25-50% lägre kostnad istället för att köpa den privat. Bra för miljö, friskare personal och framförallt nöjd personal som känner att företaget satsar på de anställda är våra erfarenheter. Vi erbjuder vanliga cyklar, lådcyklar, elcyklar och nu med helt nya regler och förmånsvärden för 2022 och framåt!

Vill ni veta mer hur det fungerar? Vänligen fyll i nedan formulär.

Hur fungerar Cykelförmån?

Förändrade skatteregler för förmånscykel ger en skattelättnad som började gälla den 1 januari i år. Nu kan fler få möjligheten att cykla till och från jobbet.

Nu vill regeringen att vi ska cykla mer till och från jobbet. Att cykelpendlingen ska öka. Förändringar i skattereglerna för förmånscykel innebär en skattelättnad som började gälla den 1 januari i år.

Får man köpa cykel för friskvårdsbidrag?

Sedan 1 januari 2018 är liftkort för cykling och diverse kurser inom exempelvis mountainbike godkända som skattefria friskvårdsförmåner. Men hur fungerar detta egentligen? Happyride har sammanställt vad som gäller för friskvårdsbidraget och cykling.

Friskvårdsbidraget har funnits sedan 1988 och syftar till att minska den fysiska och psykiska ohälsan i arbetslivet. De sista åren har fler aktiviter godkänts som friskvård.

Kan man köpa cykel på Friskvårdsbidraget?

Cykelfrämjandet

- Ett moderniserat reseavdrag, rätt för arbetsgivare att erbjuda sina anställda skattefria förmånscyklar och möjlighet att använda friskvårdsbidraget till att köpa cykel är några viktiga steg för att öka de anställdas välmående och minska sjukfrånvaron.

Får man bidrag för elcykel 2023?

Från den 1 februari 2018 kan du som köper elcykel söka bidrag hos Naturvårdsverket. Tanken med premien är att fler människor ska få möjligheten att byta ut bilen mot ett mer miljövänligt transportmedel och på så sätt bidra till minskade utsläpp och mindre trängsel. Bidraget gäller retroaktivt från och med den 20 september 2017. Köp din elcykel hos Elcykelpunkten – vi hjälper dig med alla frågor kring elcykelpremien. REGERINGEN HAR BESLUTAT ATT ÅTERKALLA DETTA BIDRAG. 

Man har 6 månader på sig att skicka in kvittot till Naturvårdsverket. Det kommer att dröja till våren 2018 innan man som privatperson kan räkna med att få premien utbetald. För att få bidraget för sin elcykel måste följande vara uppfyllt:

Hur fungerar Bruttolöneavdrag cykel?

En cykelförmån behöver under vissa förutsättningar bara beskattas för den del av förmånen som överstiger 3 000 kronor under ett beskattningsår.

Förutsättningarna är:

Är det lönsamt med förmåns cykel?

SVT:s granskning visar att det löftet är omöjligt att göra. Det är nämligen inte förrän leasingperioden är över som man vet om man har gjort en bra affär. Anledningen är att marknadsvärdet på cykeln, värdet för en speciell cykel efter leasingperioden på 36 månader, inte kan räknas ut förrän just då.

Och även innan dess är det en hel del räkneövningar som gäller för den som vill om månadskostnaden blir något man vinner på under leasingperioden på 36 månader.

Anledningen är de lagar och Skatteregler som finns för leasing och förmånscykel.

Hur mycket får en förmånscykel kosta?

Med ambitionen att pendlingscyklingen ska öka har regeringen gjort förändringar i skattereglerna för cykelförmån. Förändringen innebär en skattelättnad som gäller från och med den 1 januari 2022.

Har du en cykel via din arbetsgivare som du även använder privat? Ja i så fall är detta en skattepliktig förmån som nu blir billigare för dig.

Kan man använda friskvårdsbidrag till elcykel?

EpassiBIKE cykelförmån är kostnadsneutral för arbetsgivaren då besparingen på sociala avgifter gör att kostnaden går jämt ut med besparingen.

Räkneexempel:

Får man bidrag om man köper elcykel?

För att förbättra förutsättningarna att pendla och transportera sig klimatvänligt avsatte regeringen 350 miljoner kronor till en elfordonpremie för köp av elcykel eller elmoped. Bidraget har efter perioden valts att inte förlängas och är således borttaget. Det är alltså inte längre möjligt att ansöka om bidrag för elcykel. Är du ändå sugen på att köpa en cykel har vi mängder av modeller med motor att kolla vidare på.

Efter regeringens satsning elcykelpremie har utfallet utvärderats. 89 396 personer beviljades premie och drygt 368 miljoner kronor betalades ut för elcyklar som köptes från september 2017 och ett år framåt. Det genomsnittliga beloppet som betalades ut var 4100 kronor vilket motsvarer ett cykelköp på cirka 16 400 kr.

Hur påverkas pensionen av Förmånscykel?

Jag arbetar inom Malmö stad. Vi har blivit erbjudna förmånscyklar som betalas med bruttolönen. Den cykeln som jag är intresserad av kostar drygt 300 kr brutto och kommer att kosta mig drygt 200 kr netto. Jag har förstått att detta kan påverka pension, SGI osv. Påverkar summor i denna storleken mycket eller är det “kaffepengar”? Är det så förmånligt som man tror?

dec '21