:

Hur kan jag skydda mitt personnummer?

Innehållsförteckning:

 1. Hur kan jag skydda mitt personnummer?
 2. Hur får bedragare tag på personnummer?
 3. Vad krävs för att få skyddade personuppgifter?
 4. Är det värt att skaffa id skydd?
 5. Måste man skydda sitt personnummer?
 6. Hur kan någon kapa mitt bankid?
 7. Vad kan någon annan göra med mitt personnummer?
 8. Kan man ha BankID om man har skyddad identitet?
 9. Får Skatteverket lämna ut mitt personnummer?
 10. Vad kostar ett id-skydd?
 11. Är de fyra sista siffrorna i personnumret hemligt?
 12. Varför ska man inte lämna ut sitt personnummer?
 13. Kan någon komma in på mitt bankkonto?
 14. Hur kommer bedragare över BankID?
 15. Får man ge ut någons personnummer?

Hur kan jag skydda mitt personnummer?

ID-kapning eller ID-stöld är olovlig användning av annan persons identitet. Det vill säga någon annan använder din identitet för att ingå ekonomiska avtal och göra obehöriga köp i ditt namn. Det kan röra sig om att bedragaren kapar din identitet för att:

Hur får bedragare tag på personnummer?

Att ID-kapning är ett växande problem har nog inte undgått någon. Enligt Polisen anmäls cirka 12000 ID-kapningar varje månad och mörkertalet är stort. Men med ökad kunskap och medvetenhet finns chansen att kunna sätta stopp för bedrägeriförsöket i tid om du skulle råka bli drabbad. Här är åtta tecken du bör vara uppmärksam på.

Tecken på att du kan ha blivit ID-kapad

Vad krävs för att få skyddade personuppgifter?

Vad krävs för att få skyddade personuppgifter? Och hur gör jag för att få det? 

Du kan få skyddade personuppgifter, eller skyddad identitet som det också kallas, om du eller någon i din familj är utsatt för ett allvarligt hot. Du kan till exempel få det om du är hotad av en partner, någon i familjen eller släkten, ett kriminellt gäng eller av någon du vittnat mot i en rättegång. 

Är det värt att skaffa id skydd?

Ett id-skydd ingår i många hemförsäkringar. Det är i regel lika omfattande som de separata id-skydd som många specialförsäkringar erbjuder.

Id-stölder och id-kapningar är ett fenomen som har ökat i takt med att vi blir allt mer digitala i vår vardag. Det är ett brott där förövaren stjäl eller kapar din identitet för att använda den i obehörigt syfte.

Måste man skydda sitt personnummer?

ID-skydd innebär att du kan få hjälp om du skulle drabbas av en ID-stöld, det vill säga när någon använder dina personuppgifter utan att du vet om det, exempelvis för att ta lån eller köpa saker i ditt namn.

Ett ID-skydd kan inte förhindra en ID-stöld, men om du har ett ID-skydd kan du få råd och juridiskt stöd om du har blir utsatt för en ID-stöld.

Hur kan någon kapa mitt bankid?

Antalet bedrägeribrott har ökat markant i Sverige på senare år, särskilt när det gäller kapningar av bank-id. Enligt Mysafety försäkringars årliga rapport baserad på en Sifo-undersökning, har andelen bank-id-kapningar ökat från 0 till 9 % på tre år. Nära 200 000 svenskar fick sin identitet kapad mellan maj 2020 och maj 2021.  

En id-kapning börjar många gånger med att förövaren kommer över ett personnummer, vilket är mycket lätt eftersom personnummer är offentliga i Sverige. Tyvärr är det svårt att helt skydda sig mot Id-kapning, men det positiva är att man med vissa åtgärder i varje fall minskar riskerna avsevärt för att bli drabbad. 

En Id-stöld kan ske på flera olika sätt och börjar ofta med att någon fått reda på ditt personnummer och genomför ett kreditkortsbedrägeri. Ditt personnummer kan då användas för att

 • ta ett bank- och kreditlån

 • beställa kreditkort

 • beställa varor såsom mobilabonnemang, datorer, tv-apparater och vitvaror mm. 

 • beställa pass eller legitimation

 • göra en tillfällig adressändring så bedragaren kan komma åt de kontokort, PIN-koder och varor som han/ hon beställt i ditt namn 

 • stjäla dina personuppgifter och foton, i syfte att utge sig för att vara dig på nätet och bedra andra människor. 

Ja, det är möjligt att någon kan kapa ditt bank-id. Det finns flera sätt som detta kan ske, exempelvis genom phishing-attacker, skadlig kod, eller genom att du avslöjar dina inloggningsuppgifter eller bank-id på en osäker webbplats.

Vad kan någon annan göra med mitt personnummer?

Riv sönder finansiella handlingar och papper som innehåller personuppgifter - namn, adress, personnummer, kontonummer, kortnummer, koder med mera - innan du kastar dem i soporna. Om möjligt, skaffa gärna en makuleringsmaskin.

Kan man ha BankID om man har skyddad identitet?

Det finns olika typer av skyddade personuppgifter. Du kan använda Kry om du har den typ av skyddad identitet där du fortfarande kan använda ditt egna mobila BankID.

När du registrerar dig i appen hämtas personuppgifter automatiskt från SPAR, Statens personadressregister. Om du har skyddade personuppgifter kommer informationen om dig att presenteras som personuppgift skyddad med personnummer, mejladress och mobilnummer.

Får Skatteverket lämna ut mitt personnummer?

En sekretessmarkering gör det svårare för andra att ta del av dina personuppgifter i folkbokföringsregistret. Sekretessmarkering innebär att Skatteverket för in en markering vid dina personuppgifter i folkbokföringsregistret. Den anger att ingen får lämna ut uppgifterna utan tillstånd och säkerhetskontroll. Sekretessmarkeringen förs över till andra myndigheters register.

Vad kostar ett id-skydd?

Det sägs att det var bättre för. Och när det gäller tjuvarnas knep är vi beredda att hålla med. Modern teknik gör det ständigt möjligt för tjuvarna att slå till mot våra plånböcker på nya sätt, och id kapning är verkligen inget undantag.

Id kapning är när någon annan än du själv handlar produkter eller tar krediter i ditt namn. För att göra detta använder tjuvarna ditt personnummer, namn, hemadress samt bank- och kreditkort för att beställa varor på internet. Majoriteten av bedrägeribrotten är inte på så stora belopp som riskerar att haverera din privatekonomi, men det finns undantag: I de mer allvarliga fallen kan tjuven komma över dina id handlingar och ansöka om banklån och krediter i ditt namn. Därför gäller det att vi ständigt är vaksamma över nya och okända kreditupplysningar, mejl som ser konstiga ut samt våra lösenord.

Det bästa sättet att skydda sig mot id kapning är att hålla koll på dina uppgifter, lösenord och PIN-koder. Dvs ska du ALDRIG lämna ut dessa i meddelanden, e-mail eller på sociala medier. Visst kommer kanske en vän behöva låna ditt kort någon gång och då går det bra att ge denna, men muntligt. Det är nämligen online som alla våra chattar och meddelanden sparas och finns tillgängliga för eventuella tjuvar och hackare. 

Du ska även hålla koll på dina brev och se till att endast du läser dessa. Ett bra sätt är att koppla dessa till din digitala brevlåda, så att du alltid får dessa på din smartphone. En fördel med detta är att du direkt får en notis när det har tagits en kreditupplysning i ditt namn. 

Är de fyra sista siffrorna i personnumret hemligt?

Hon menar att det är viktigt att tänka på vilka uppgifter man lämnar ut och var.

– Vi tycker inte man ska spara sina kortuppgifter vid köp på sidor eller i appar, det är en stor riskkälla.

Att även skydda sina inloggningsuppgifter till olika sidor menar hon är viktigt.

Varför ska man inte lämna ut sitt personnummer?

Omkring 75 000 svenskar får sina identiteter kapade varje år. För att du ska kunna spärra ditt personnummer, och på så sätt skydda dig mot id-stöld, har det tidigare krävts att du hamnat i bedragares klor och polisanmält det. Nu kan du dock spärra ditt personnummer i förebyggande syfte, utan att du råkat ut för något brott. Det är kreditupplysningsföretaget UC som lanserat en proaktiv spärr. Om du listar dig där så meddelas de anslutna nätbutikerna om någon försöker använda ditt personnummer för att handla.

– Vi märkte att många oroliga ringde in till oss och ville spärra sig även om inget hade hänt. Då bestämde vi oss för att börja erbjuda en sådan spärr, säger Anna Bülow, antibedrägeriexpert på UC.

Jan Olsson, förundersökningsledare på polisens nationella bedrägericentrum, rekommenderar alla som är oroliga att spärra sitt personnummer på förhand.

Kan någon komma in på mitt bankkonto?

Det finns ett antal säkerhetshöjande åtgärder som minskar risken att luras av bedragare:

 • Banken ringer aldrig upp dig som kund och ber dig legitimera dig. Om någon ringer och utger sig för att vara din bank och vill att du identifierar dig på något sätt, lägg på luren. Den enda gången banken ber dig identifiera dig över telefon är när du har ringt kundtjänst.
 • Klicka inte på länkar i e-post som ser ut att vara från banken. Om det verkar viktigt, öppna en webbläsare, gå till din bank och logga in där i så fall.
 • Förvara ”farliga” autentiseringsmetoder, till exempel engångskoder, på ett säkert sätt så att ingen obehörig kommer åt dem.
 • Använd säkra autentiseringsmetoder som Mobilt BankID med QR-kod när det går. Lägg undan bankdosor tills du måste använda dem.
 • Lämna aldrig ut engångskoder eller annan autentiseringsinformation till någon annan.

Det krävs autentisering, när du vill gå in på ditt bankkonto och göra transaktioner. Autentisering innebär att det görs en kontroll av att din uppgivna identitet stämmer överens med din verkliga identitet, att du är du helt enkelt. Det säkerställs att du har behörighet att kopplas ihop med ett användarkonto eller ett system, till exempel ditt bankkonto, och att ingen annan släpps in där.

Hur kommer bedragare över BankID?

 • Ge aldrig bort koder. Starta och använd aldrig BankID på uppmaning av någon som kontaktat dig (om du inte själv ringt SEB först och bett oss ringa tillbaka eller om du bokat möte med oss).
 • Avsluta samtalet och ring upp oss.  Skriv in numret manuellt istället för att använda telefonens återuppringningsfunktion. Vårt telefonnummer är 0771-365 365.
 • Polisanmäl alltid ett bedrägeriförsök – på så sätt får Polisen mer information att arbeta med.
 • Får man ge ut någons personnummer?

  Med id-kapning menas att någon köper varor eller tar krediter i ditt namn. Ha kontroll på dina id-handlingar och var försiktig med dina inloggningsuppgifter. Var vaksam om någon tar en kreditupplysning på dig och polisanmäl så snart som möjligt.

  Id-kapning handlar om att någon använder ditt namn, personnummer och hemadress för att beställa varor på internet. Bedragaren går sedan till ett utlämningsställe, visar upp en id-handling – som kan vara falsk – och hämtar ut varan.

  Id-kapning kan också handla om att dina personuppgifter används för att få ut bank- eller kreditkort, lån, speltjänster eller för att köpa varor på kredit i butiker.