:

Vem ansvarar för Skatteverket?

Innehållsförteckning:

  1. Vem ansvarar för Skatteverket?
  2. Vad är SKV 4820?
  3. Kan man gå till Skatteverket och få hjälp?
  4. Vad menas med SKV?
  5. Vem ska lämna K4?
  6. Måste man deklarera K4?
  7. Kan man fråga Skatteverket?
  8. Kan Skatteverket se mitt konto?
  9. Hur mycket kan du tjäna utan att betala skatt?
  10. Vad ska Skatteverket granska 2023?
  11. Måste man svara Skatteverket?
  12. Vad händer om man inte betalar till Skatteverket?
  13. Hur vet jag om jag behöver K4?
  14. Måste jag deklarera arv?
  15. När får man tillbaka på skatten K4?

Vem ansvarar för Skatteverket?

Du som har fått en inkomstdeklaration ska deklarera. Har du inte fått någon deklaration ska du ändå deklarera om du kan svara ja på något av följande påståenden:

  • Du har varit bosatt i Sverige under hela 2022 och har haft inkomst av tjänst, till exempel lön eller pension, eller inkomst av aktiv näringsverksamhet på sammanlagt 20 431 kronor eller mer.
  • Du har varit bosatt i Sverige en del av året och har haft en skatte- eller avgiftspliktig inkomst på 100 kronor eller mer.
  • Du har haft kapitalinkomst på 200 kronor eller mer. Kapitalinkomster kan till exempel vara när du har sålt fonder, aktier, kryptovaluta, sålt eller hyrt ut en bostad eller fått utdelning eller ränteinkomster. Observera att du inte behöver lämna Inkomstdeklaration 1 om du enbart har haft kapitalinkomster (till exempel ränta, utdelning, eller schablonintäkt) som Skatteverket har fått kontrolluppgifter om.
  • Du har från ett fåmansföretag fått något av följande:
    • utdelning på aktier, eller vinst vid försäljning av aktier, som ska tas upp som inkomst under "Tjänst"
    • andra ersättningar eller förmåner som ska tas upp som inkomst under "Tjänst".
  • Du har haft inkomst av passiv näringsverksamhet på sammanlagt 100 kronor eller mer.
  • Du ägde fastighet (till exempel villa, fritidsfastighet eller tomt) eller del av en fastighet den 1 januari 2022.
  • Du har fått ett föreläggande om att lämna inkomstdeklaration. Ett föreläggande kommer med posten eller i din digitala brevlåda och skickas till dem som ska deklarera men som inte har gjort det.

Vad är SKV 4820?

För att förstå vad en laglott är behöver du först ha koll på begreppet arvslott. När en person dör blir allt hen lämnar efter sig – ägodelar, pengar och skulder, del av det så kallade dödsboet. Om det finns tillgångar kvar när den avlidnes skulder är betalda, kallas denna egendom för kvarlåtenskap.

Arvslott är den del av kvarlåtenskapen som en arvinge ska ärva enligt lag. Arvslottens storlek beror på hur många arvingar den avlidne har. Om den avlidne har tre arvingar, får vardera arvinge en tredjedel av kvarlåtenskapen, vilket utgör arvslotten.

I ett testamente kan man justera vem som ska ärva en, och hur arvet ska fördelas. Men bröstarvingar (barn eller barnbarn) får aldrig göras helt arvlösa. En laglott är den del av arvet som bröstarvingar alltid har rätt till, enligt lag. Laglotten är hälften av arvslotten. För en person med tre bröstarvingar innebär detta att varje bröstarvinge minst ska få ärva en sjättedel var av kvarlåtenskapen.

Kan man gå till Skatteverket och få hjälp?

Statens servicecenter ansvarar för alla servicekontor. På servicekontoren kan du få hjälp med olika frågor som Skatteverket, Försäkringskassan och Pensionsmyndigheten hanterar. Det innebär att varje handläggare kan hjälpa till med både skatte-, försäkrings- och pensionsärenden.

På servicekontoret kan du få hjälp med

Vad menas med SKV?

Hej Mats,

Det är upphandlingsdokumenten som styr vad som ska ingå i ett anbud. Om det ett obligatoriskt krav på att SKV 4820 ska ingå i anbudet så måste den blanketten också bifogas. Ett anbud som inte uppfyller ett obligatoriskt krav ska som utgångspunkt förkastas.

Vem ska lämna K4?

Om du sparar på en traditionell depå och har sålt eller löst in aktier eller andra värdepapper ska du redovisa det i din deklaration året därpå. Det gäller också ett bolag du äger aktier i som har försatts i konkurs.

Skatteverket vill att du ska redovisa om du gjorde vinst eller förlust på det du sålde föregående år. Blanketten som du ska lämna kallas för K4. Där redovisar du dina värdepappersförsäljningar med inköpspris (omkostnadsbelopp), antal och försäljningssumma vilket på sista raden ger en vinst eller förlust som du ska skatta för. Oavsett om du deklarerar online eller skickar in din deklaration med vanlig post har du nytta av vår K4-tjänst.

Måste man deklarera K4?

6–10 mars 2023: Du som har en digital brevlåda eller skaffar en digital brevlåda senast den 5 mars i år får deklarationen där.

14 mars 2023: Deklarationstjänsten öppnar men den som har e-legitimation kan logga in och se deklarationen redan 10 mars.

15 mars–15 april 2023: Du som inte har digital brevlåda får en hemskickad pappersdeklaration.

För dig som har fonder på fondkonto, depå eller ISK Du som har fondandelar (t.ex. på fondkonto eller depå) och investeringssparkonto (ISK) beskattas för en schablonintäkt som utgör inkomst av kapital. Schablonintäkten beräknas av banken eller fondbolaget. Schablonintäkterna är redan ifyllda i deklarationen. Skattesatsen för kapitalinkomster är 30 procent. Hur schablonintäkten beräknas varierar mellan sparformerna.

  • Schablonintäkten för andelar i fonder är 0,4 procent av värdet av dina fondandelar vid årets ingång.Exempel: Fondvärdet per den 1 januari 2022 var 100 000 kronor. Schablonintäkten blir 400 kronor (0,4 procent av 100 000 kronor) och skatten blir 120 kronor (30 procent av 400 kronor). Det motsvarar 0,12 procent av värdet.
  • Schablonintäkten för ISK är 1,25 procent av ett framräknat kapitalunderlag. Exempel: Beräknat kapitalunderlag för 2022 är 100 000 kronor. Schablonintäkten blir 1 250 kronor och skatten blir 375 kronor (30 procent av 1 250 kronor). Det motsvarar 0,375 procent av kapitalunderlaget.

Skjuta upp, behålla eller skatta fram uppskov? Eftersom det inte längre kostar något att skjuta upp beskattningen av bostadsvinsten kan det vara lönsamt att ansöka om bostadsuppskov. Du kan även göra det i efterhand. Man kan uttrycka det som att du har ett räntefritt lån av staten eftersom du kan skjuta upp skatten på din vinst. Du kan fortfarande välja mellan att skatta av vinsten eller att begära uppskov med beskattningen (under förutsättning att du uppfyller villkoren).

Det är dock viktigt att komma ihåg att du fortfarande har en latent skatteskuld. När du plockar fram din vinst till beskattning är det den vid tillfället gällande skattesatsen som du ska betala.

Skatten på kapital är 30 procent men eftersom det endast är 22/30 av vinsten som beskattas blir den 22 procent. Därför brukar man lite slarvigt säga att skatten på kapitalvinst vid bostadsförsäljning är 22 procent.

Kan man fråga Skatteverket?

  • Ställ en fråga eller lämna ett svar 
  • Ställ en teknisk fråga
  • Ta del av allmän handling
  • Skicka in synpunkter och idéer
  • Tipsa om misstänkt fusk

Välj i första hand Ställa en fråga för att få svar på en fråga som gäller dig som privatperson eller ditt företag. Använd det här formuläret även när du har ett pågående ärende hos oss. Vi har inte möjlighet att svara på frågor som innehåller länkar till andra molntjänster, program eller liknande. Det är därför viktigt att du skriver in din fråga direkt i formuläret.

Kan Skatteverket se mitt konto?

Du kan anmäla antingen ett bankkonto, bankgiro, personkonto eller plusgirokonto som mottagande konto. Ett registrerat kontonummer gäller tills du avregistrerar kontot eller ändrar till ett nytt konto. Du som har fem siffror i ditt clearingnummer ska bara ange de fyra första siffrorna när du anmäler konto i e-tjänsten. Har du personkonto i Nordea anger du 3300 som clearingnummer. Om du vill anmäla plusgirokonto ska du ange hela ditt kontonummer (14 siffror som börjar med clearingnumret 9960).

Hur mycket kan du tjäna utan att betala skatt?

Uppdaterad 2020-10-20 | Publicerad 2020-07-11

Hur mycket får jag tjäna i sommar utan att betala skatt? Och om jag tjänar över denna nivå måste jag betala skatt på allt då?

Vad ska Skatteverket granska 2023?

Från den 1 januari 2023 fanns förslag om att ersätta det nu gällande avdraget för arbetsresor med en skattereduktion. Till skillnad från avdraget som var kostnadsbaserat var skattereduktionen huvudsakligen avståndsbaserad och färdmedelsneutral.

Nytt: 2022-12-19

Måste man svara Skatteverket?

Skatteverket meddelar ett stort antal beslut där enskildas uppgifter i deklarationer inte följs. Sådana beslut kan meddelas inom de tidsfrister som gäller för ordinarie omprövning i 66 kap. 21 och 22 §§ SFL, om t.ex. en enskild inte kan göra sannolikt att hen har haft en kostnad eller om Skatteverket har gjort sannolikt att en inkomst inte har redovisats.

För att Skatteverket vid dessa beslut dessutom ska kunna ta ut skattetillägg på grund av oriktig uppgift ställs andra krav på bevisningen än de som gäller vid den ordinarie beskattningen. Övriga uppgifter i en deklaration kan också innebära att en i och för sig felaktig uppgift inte är att bedöma som en oriktig uppgift. Man måste alltså alltid göra en kontroll av deklarationens innehåll för att kunna avgöra om en oriktig uppgift har lämnats.

Skattetillägg ska tas ut av den som på något annat sätt än muntligen under förfarandet har lämnat en oriktig uppgift till ledning för egen beskattning (49 kap. 4 § första stycket 1 SFL).

Det ska vidare tas ut skattetillägg av den som på något annat sätt än muntligen har lämnat en oriktig uppgift i ett mål om beskattning och uppgiften inte har godtagits i sak (49 kap. 4 § första stycket 2 och andra stycket SFL). I dessa fall måste alltså domstolen ha prövat den materiella beskattningsfrågan för att skattetillägg ska kunna tas ut.

Oriktig uppgift är det centrala rekvisitet i 49 kap. 4 § SFL. Läs översiktligt om oriktig uppgift nedan.

Vad händer om man inte betalar till Skatteverket?

Du ska betala skatten inom 90 dagar från att du får ditt slutskattebesked. Datumet står på slutskattebeskedet. De flesta som har skatt att betala ska göra det senast den 12 september 2023. Om vi ändrar något i din deklaration får du ditt slutskattebesked tillsammans med ändringsbeslutet.

Skatteverket drar pengarna från ditt skattekonto på förfallodagen, om vi inte gjorde det vid uttaget av ditt slutskattebesked. Du kan välja att betala skatten innan. Fördelen är att du blir färdig med din deklaration och du kan också undvika att behöva betala kostnadsränta på skatten.

Den 1 augusti 2023 höjdes den låga kostnadsräntan från 3,75 procent till 5 procent. Samtidigt höjdes den höga kostnadsräntan från 18,75 procent till 20 procent.

Hur vet jag om jag behöver K4?

Du ska deklarera på bilaga K4, och absolut enklast är att göra det digitalt med e-legitimation på Skatteverkets hemsida. Då får du automatiskt upp värdepapprets namn, antal sålda och din ersättning för försäljningen. Det du själv måste räkna ut är vad du betalade för aktierna, det så kallade omkostnadsbeloppet. Fyll i det nämnda hjälpformuläret på Skatteverkets hemsida.

Nordnet har ett deklarationsprogram som också hjälper dig att ställa upp alla transaktioner och räkna ut vinster och förluster i K4.

Omkostnadsbeloppet kan du räkna ut på två sätt. Det enklaste är schablonmetoden, där du sätter inköpspriset till 20 procent av försäljningspriset. Det är en metod som är bra om du glömt vad du köpte aktierna för. Men vet du vad du köpte aktierna för och har inte ägt dem särskilt länge? Då är sannolikt den lite mer komplicerade genomsnittsmetoder mer fördelaktig.

Då tittar du på det sammanlagda beloppet du köpt aktier för vid varje inköpstillfälle. Sedan dividerar du den summan med antalet aktier. Då får du ut ett genomsnittligt anskaffningsvärde.

Hos Nordnet kan du använda dig av din portföljrapport för att se vad du köpte aktierna för. Välj en specifik dag så ser du exakt vilka aktier du ägde den dagen och vilken kurs du köpte dem till. Du kan också använda redovisningen av dina transaktioner och notor som finns under Min Depå.

Måste jag deklarera arv?

  • utländsk bouppteckning eller annan motsvarande egendomsförteckning över den avlidnes tillgångar och skulder
    • motsvarande dokument om den avlidnes make, om denna redan tidigare har avlidit
  • testamente
  • arvskifteshandling, om arvet redan har skiftats
  • ett eventuellt äktenskapsförord eller annat därmed jämförbart avtal
  • en kalkyl eller annan utredning om det belopp som betalas till den efterlevande maken eller dödsboet utifrån makarnas förmögenhetsförhållanden
  • köpebrev, om dödsboets egendom har sålts
  • fastighetsmäklarens eller annan experts uppskattning av egendomens gängse värde på dödsdagen, om en sådan uppskattning redan har skaffats
  • den utländska myndighetens beslut om arvs- och kvarlåtenskapsskatt och ett kvitto på den betalda skatten
  • annat dokument varav omständigheter och fakta om dödsboets situation eller arvingarnas andelar framgår.

Skicka inte originaldokument till Skatteförvaltningen, det räcker med kopior. Om dokumentet inte har upprättats på finska eller svenska, ska du bifoga en översättning till finska eller svenska. Översättningen ska vara gjord av en auktoriserad translator eller annars vara tillförlitlig.

När får man tillbaka på skatten K4?

Skatteåterbäring är den summa pengar som man får tillbaka på skatten om man under föregående år betalat in för mycket i skatt. Både privatpersoner och företag kan få skatteåterbäring.