:

Hur mycket får man tjäna på ett år utan att betala skatt?

Innehållsförteckning:

  1. Hur mycket får man tjäna på ett år utan att betala skatt?
  2. Hur vet Skatteverket att jag hyr ut?
  3. Vad gäller vid privat uthyrning?
  4. Hur många fastigheter får man hyra ut som privatperson?
  5. Kan Skatteverket se Airbnb?
  6. Vad händer om man inte betalar skatt på uthyrning?
  7. Hur mycket får man hyra ut utan att betala skatt?
  8. Hur mycket Swish kan man ta emot utan att skatta?
  9. Hur mycket får man ta ut i hyra utan att skatta?
  10. Måste man ha tillstånd för att hyra ut?
  11. Hur mycket får man tjäna på Airbnb utan att skatta?
  12. Hur mycket får man behålla Airbnb?
  13. Hur mycket får man ta ut i hyra?
  14. Är Airbnb lagligt i Sverige?
  15. Kan Skatteverket kolla privata bankkonton?

Hur mycket får man tjäna på ett år utan att betala skatt?

Skattepliktig inkomst är den inkomst du ska betala skatt på. Skattesatsen varierar från kommun till kommun i Sverige, men generellt ligger skatten på omkring 30 %. En del av din inkomst är dock skattebefriad. Det betyder att du inte behöver betala skatt på hela din inkomst. Det kallas grundavdraget, men mer om det strax.

Det finns även inkomst som är skattefri. När en inkomst är skattefri betyder det att du inte behöver betala skatt på inkomster överhuvudtaget. Det är endast specifika jobb och inkomster som är helt skattebefriade oberoende på beloppet. Men inkomsten ska ändå deklareras i din deklaration.

Det finns en hel del olika inkomster som är helt befriade från skatt i Sverige. Reglerna ändras ofta och därför gäller det att hålla sig uppdaterad med vilka regler som gäller just nu. Här nedan kommer vi lista de inkomster som är skattebefriade år 2023.

I princip alla inkomster är berättigade en skattefri del. Hur stor del av din inkomst som är skattebefriad beror på din totala inkomst. Inkomster från passiva verksamheter är dock undantagna från det så kallade grundavdraget och därför beskattas hela den inkomsten.

Om du har en årlig inkomst på under 22 208 kr per år är din inkomst skattefri. Det finns även inkomster som är helt skattebefriade, ibland oavsett belopp. Här nedan kan du se en lista på inkomster som är helt skattebefriade i Sverige år 2023.

  • Bidrag och bistånd från stat och kommun
  • Inkomst från donationer av modersmjölk, blod eller organ
  • Bär- och svampplockning
  • Intjänade pengar från försäljning av svamp, kottar och bär som du själv har plockat är skattefria om inkomsten inte överstiger 12 500 kr/år
  • Ersättning från försäkringsbolag
  • Presenter och gåvor
  • Hittelön
  • Ersättning från kommun eller stat vid sjukdom och olycksfall
  • Räntor
  • Vinster i spel och tävlingar
  • Vinst från lotterier
  • Stipendier för skolor, universitet eller liknande
  • Ersättning till vittnen i domstolar

Hur vet Skatteverket att jag hyr ut?

Den som hyr ut sin privatbostad ska beskattas med 30 procent i inkomstslaget kapital. Avdrag från ersättningen medges med ett schablonbelopp på 40 000 kronor. Därutöver medges avdrag med 20 procent av ersättningen om det är en privatbostadsfastighet som hyrs ut. Är det en bostad som innehas med hyresrätt medges i stället ytterligare avdrag för hyreskostnaden för den period bostaden hyrts ut.

Den som har hyrt ut en sommarstuga under 2020 för en sammanlagd ersättning som understiger 50 000 kronor beskattas inte. Uppgår ersättning till 100 000 kronor ska däremot beskattning ske, men avdrag medges först med 60 000 kronor (40 000 kr + [20 % x 100 000 kr]). Resterande belopp 40 000 kronor beskattas med 30 procent, det vill säga med 12 000 kronor.

Vad gäller vid privat uthyrning?

- Villaägarna har länge arbetat för att göra avdragen större och enklare att förstå. Dels för att underlätta för våra medlemmar, dels för att vi är övertygade om att med ett generöst regelverk för uthyrning av privatbostäder kan husägarna bidra till att lindra den bostadsbrist som råder för ungdomar, framför allt i storstäderna. Att hyra ett rum i en villa kan vara en bra lösning för studenter eller unga personer som fått sitt första arbete i storstaden säger förbundsjurist Anneli  Cederschiöld.

Du kan hyra ut hela eller delar av ditt hus skattefritt för hyresintäkter upp till 40 000 kronor årligen. Dessutom får du som hyr ut dra av 20 procent av hyresintäkten. De två avdragen får dock aldrig överstiga själva hyresintäkten.

För dig som hyr ut en inredd källare eller någon annan del av ditt hus till en hyresgäst för 4 000 kronor per månad hela året, blir det totala tillåtna avdraget 49 600 kronor. Det är mer än hela hyresintäkten, som uppgår till 48 000 kronor. Hela hyresintäkten blir därför helt skattefri. Vid ett överskott är skatten 30 procent.

Hur många fastigheter får man hyra ut som privatperson?

Om du hyr ut två lägenheter gäller lagen om uthyrning av egen bostad bara för den första uthyrningen. Du som hyr ut fler än två lägenheter anses bedriva näringsverksamhet och då gäller inte lagen om uthyrning av egen bostad för någon av lägenheterna.

Kan Skatteverket se Airbnb?

Sedan några år har Skatteverket haft extra koll på privatpersoner som hyr ut sin bostad via sajter som Airbnb. Skattegranskarna har också upptäckt åtskilliga fall där uthyrarna missat eller struntat i att deklarera inkomsterna.

– Den som hyr ut enstaka veckor behöver oftast inte redovisa uthyrningsinkomsterna i sin deklaration. Fribeloppet höjdes rejält för några år sedan. Men den som hyr ut återkommande och lite dyrare semesterbostäder kan komma över gränsvärdet för att betala skatt. Då ska inkomsten redovisas i deklarationen. Det finns bra information på Skatteverkets webbplats att ta hjälp av, säger Anna Sjöberg, deklarationsexpert på Skatteverket.

Vad händer om man inte betalar skatt på uthyrning?

Hyresvärdar

Under det senaste decenniet har lagarna och skattereglerna kring uthyrning av privatbostad blivit generösare. Dubbelt så stort schablonavdrag och avdrag för avgifter och hyra har gjort det lönsammare att hyra ut i andra hand. Det hela resulterar i att du får behålla en större del av pengarna som du får in av hyresbetalningar än tidigare. Det är inte ovanligt med frågor angående skatt när du hyr eller ska hyra ut ut hus, bostadsrätt eller rum.

Hur mycket får man hyra ut utan att betala skatt?

Skatteregler för uthyrning varierar beroende på bostadsform. Det finns olika skatteregler som påverkar din uthyrning beroende om det är ett privatbostad, en bostadsrätt eller hyreslägenhet. Du kan dock göra ett schablonavdrag på alla typer av boenden vid uthyrning när du deklarerar. På denna sida förklarar vi vad skatteregler innebär för din bostadsuthyrning. Har du en bostad som du vill hyra ut? Hos oss är det gratis att annonsera din bostad.

Hur mycket Swish kan man ta emot utan att skatta?

Swish är en mobilapp för att göra betalningar mellan privatpersoner eller mellan privatpersoner och företag i Sverige.

Det är en betaltjänst med vilken du både kan skicka pengar från och ta emot pengar till ditt bankkonto genom att använda din mobiltelefon. Swish är en helt kostnadsfri och säker betalmetod.

Med detta betalsätt är det möjligt att skicka och ta emot pengar med direkt överföring. Allt som behövs är en smartphone och ett bankkonto i en svensk bank.

Swish lanserades i december 2012. På den tiden fungerade det endast som en betalmetod mellan privatpersoner. Det var då nästan en revolutionerande uppfinning som gjorde det lätt att snabbt skicka pengar direkt mellan olika konton utan att de behöver vara i samma bank.

Sommaren 2014 blev Swish tillgängligt även för företag och organisationer. Den 18 januari 2016 kom Swish för e-handlare. Genom att erbjuda möjligheten att ta betalt med Swish var det många webbutiker som kunde öka omsättningen tack vare att det blev lättare för kunderna att handla på nätet.

2017 kom QR-koder för Swish så att betalningar skulle bli ännu enklare – både i fysiska butiker och online.

För att ändra din Swish-gräns behöver du logga in i din internetbank. Där går du till dina inställningar och vidare till Swish. Du har möjlighet att ändra hur stort belopp du ska kunna föra över per vecka.

Hos de flesta banker finns även möjligheten att lyfta gränsen för högsta tillåtna överföring till 150 000 i ett dygn.

Alla svenska banker som stödjer Swish har en eller flera beloppsgränser för överföringar. Ofta är det en gräns på 3000 – 5000 kronor för en sjudagarsperiod. Dessutom kan det finnas en gräns för hur mycket du kan föra över per överföring.

Hur mycket får man ta ut i hyra utan att skatta?

För dig som hyr ut privat finns det många förmånliga skatteavdrag att göra. Så länge det handlar om uthyrning av privatbostad så beskattar du hyran under inkomstslaget kapital. Du får göra flera bra skatteavdrag här, vilket är en av anledningarna till att så många vill hyra ut bostäder.

Till att börja med så får du göra ett avdrag på 20% av din hyresintäkt. Om du det är en lägenhet eller bostadsrätt som hyrs ut får du göra det här avdraget med kostnaden du har för den uthyrda delen, vilket man bör tänka på.

Men det är inte allt. Du får också ett grundavdrag på 40 000 kronor. Det här får du göra på hela din totala hyresinkomst under förutsättningen att du hyr ut till någon utomstående.

Om du hyr ut en del av din egen bostad så är däremot inte skattereglerna lika generösa. Du får inte dra av 20% på hyresintäkten och du har inte heller det fasta grundavdraget på 40 000 kronor. Det betyder dock inte att du inte får göra några avdrag alls.

Det här kan bli lite klurigt eftersom mycket kommer att handla om hur mycket av din bostad som du faktiskt hyr ut. Något som också kan påverka här är hur mycket av bostaden som anses vara delat. Det är därför otroligt viktigt att du kollar vad som gäller exakt för dig. Men hyr man bara ut ett vanligt rum så är det enkla regler och man får sällan göra de generösa avdragen som man får göra när man exempelvis hyr ut en hel bostad.

Du får dra av för de merkostnader som dyker upp på grund av din uthyrning. Så om du får extra kostnader kopplat till att du hyr ut exempelvis ett rum i din bostad, finns det fortfarande en del avdrag att göra. Du ska precis som annars deklarera din hyresinkomst som en kapitalinkomst, under förutsättningen att din hyra är marknadsmässig.

Måste man ha tillstånd för att hyra ut?

Om du har för avsikt att hyra ut hela din bostad behöver du ett tillstånd. Detta gäller vare sig du bor i en hyres- eller bostadsrätt. Du behöver ha tillstånd för all typ av uthyrning där du själv inte bor kvar i lägenheten. När det gäller bostadsrätter finns det oftast beskrivet i föreningsstadgarna hur detta ska gå till.

Det finns en mängd olika anledningar till att hyra ut sitt boende i andra hand, men beroende på om du har en hyresrätt eller bostadsrätt ser kraven lite olika ut. 

Hur mycket får man tjäna på Airbnb utan att skatta?

Även om du hyr ut din bostad endast tillfälligt och sporadiskt (exempelvis via Airbnb eller booking.com) är hyresinkomsten alltid skattepliktig kapitalinkomst. Du får dra av kostnaderna för uthyrningen.

Hur mycket får man behålla Airbnb?

Enligt kvinnans profil på Airbnb har det kostat 1300 kronor per natt att hyra lägenheten, vilket motsvarar en månadskostnad på 39 000 kronor. Det är 500 procent mer än det hon själv betalade för trerummaren i Majorna. Hyresnämnden menade i höstas att uthyrningen är att likna med hotellverksamhet, men kvinnan säger att de inte haft för avsikt att “bedriva hotellverksamhet” och att det är Airbnb som satt priset och inte de själva. Uthyrningen har bara skett när de varit på besök i sommarhuset som ligger en timme från stan. Att familjen skulle bo stadigvarande i det huset stämmer inte, menar hon.

Värden hänvisar till jordabalken i sin argumentation och menar att kvinnan ska bli av med sitt hyreskontrakt. Detta eftersom hon hyrt ut lägenheten i andrahand utan att det varit godkänt av värden och att hon dessutom tagit ut en oskäligt hög hyra. Och det är klarlagt. Men för att de två ovan nämnda orsakerna ska vara grund för att förlora kontraktet, enligt jordabalken, krävs det att hyresvärden sagt upp kontraktet inom sex månader från datumet den senaste andrahandsuthyrningen avslutades. Hon ska också ha fått en tillsägelse innan, då värden anser att hon bedrivit hotell-liknande verksamhet och inte använt lägenheten som bostad.

Och det är det som det bråkats om i både hyresnämnden och hovrätten.

Hur mycket får man ta ut i hyra?

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga. Vid uthyrning av bostadsrätt gäller lag om uthyrning av egen bostad. Där finns en bestämmelse om hur stor hyra du har rätt att ta ut.

Är Airbnb lagligt i Sverige?

Eftersom uthyrningar via Airbnb ofta är kortvariga är det viktigt att vara medveten om att varje ny uthyrning ses som en självständig andrahandsupplåtelse som kräver tillstånd. Ett tillstånd från styrelsen att upplåta sin lägenhet i andrahand går således inte att använda för flera korta uthyrningar. Tillstånd att upplåta sin lägenhet i andrahand kräver att bostadsrättshavaren har godtagbara skäl för upplåtelsen och att föreningen inte har en befogad anledning att neka.

Exempel på godtagbara skäl är arbete eller studier på annan ort, provsamboende eller en längre sjukhusvistelse. Att hyra ut sin lägenhet i ett rent kommersiellt syfte är inte ett godtagbart skäl.

En anledning att neka korttidsuthyrningar är att det kan bidra till en otrygghet för de övriga boende samt att det blir svårare att förvalta föreningen. Om styrelsen nekar tillstånd för andrahandsupplåtelse har den boende alltid möjlighet att överklaga beslutet till hyresnämnden.

Kan Skatteverket kolla privata bankkonton?

En privat sajt med många skattetips och en guldgruva för dem som arbetar aktivt med skatter!

Denna webbplats administreras av Skattepunkten ABSkattepunkten AB ger Dig professionell skatterådgivning