:

Vad är Momsnyckel?

Innehållsförteckning:

 1. Vad är Momsnyckel?
 2. Vilka produkter har 25% moms?
 3. När är det 6% moms?
 4. Hur gör man en momsredovisning?
 5. Hur man räknar ut moms?
 6. När får man dra av moms på hyra?
 7. Vilka varor har 12 procent moms?
 8. Vad är momsen på 250 kr?
 9. Vilka tre olika momssatser finns det?
 10. Vad händer om man inte redovisar moms i tid?
 11. Hur räknar man ut 25% moms baklänges?
 12. Hur räknar man ut 12% moms baklänges?
 13. Kan man dra av moms som privatperson?
 14. Hur mycket får man tjäna på att hyra ut?
 15. Är moms 20 eller 25 procent?

Vad är Momsnyckel?

Vid blandad verksamhet, det vill säga när ett bolag tillhandahåller både momspliktiga och icke momspliktiga varor eller tjänster får avdrag för ingående mervärdesskatt endast göras för de kostnader som är hänförliga till den momspliktiga verksamheten. Det uppstår dock ofta gemensamma kostnader som är hänförliga till de båda verksamhetsgrenarna. Om det vid förvärvet inte går att fastställa hur stor del av den ingående mervärdesskatten som är hänförlig till den momspliktiga verksamheten, ska den ingående mervärdesskatten bestämmas efter uppdelning enligt s.k. skälig grund (8 kap. 13 § ML).

En sådan frågeställning kan bli aktuell vid uthyrning av fastigheter, då det är vanligt att fastighetsägaren är frivilligt skattskyldig endast för viss del av uthyrningen, och att en annan del som uthyrs omfattas av reglerna för icke momspliktig fastighetsupplåtelse. Fastighetsägaren bedriver således en blandad verksamhet och uppdelning av den ingående mervärdesskatten för gemensamma kostnader ska då ske efter skälig grund.

Vilka produkter har 25% moms?

Behöver du snabbt och enkelt räkna ut moms baklänges på ett kvitto som skall redovisas vill vi rekommendera vår momskalkylator.

När du skall göra en snabb & enkel momsberäkning, använd vår momskalkylator, välj momssats som du vill räkna ut och fyll i priset inklusive eller exklusive moms. Klart!

När är det 6% moms?

Hur räknar man ut moms? På den här sidan kan du använda vår momsräknare för att beräkna moms på ett pris och se summan exklusive samt inklusive moms.

Vår momsräknare hjälper dig att lägga till eller ta bort moms på ditt pris. Välj mellan 6%, 12% och 25% moms eller skriv in en egen momssats.

I Bokio får du hjälp att beräkna moms helt automatiskt. Både när du bokför, fakturerar dina kunder och ska göra momsdeklaration. Skapa konto och kom igång med enkel bokföring, fakturering och mycket mer!

Hur gör man en momsredovisning?

från din bokföring. Du ska bland annat lämna uppgift om:

 • din försäljning
 • utgående moms (moms på det du har sålt)
 • ingående moms (moms på det du har köpt in.

Hur man räknar ut moms?

Välj momskalkylator nedan efter vad du vill räkna ut och vilka värden du redan har på ditt kvitto eller faktura. Ange de två värden du har i rätt kalkylator och kalkylatorn räknar direkt ut de andra två. Vill du till exempel räkna ut moms baklänges så använd första kalkylatorn nedan, där du anger pris inkl. moms samt momssats.

En del av kalkylatorerna nedan är samma, men de är dubblerade för att du enklare ska kunna hitta rätt kalkylator utifrån vad du vill räkna ut och de kända värdena du har.

När får man dra av moms på hyra?

Vid de flesta försäljningar av produkter och tjänster i Sverige ingår moms. Men betalar man moms på hyra?

Generellt är uthyrning av fastigheter momsbefriat. Som fastighetsägare tar man alltså inte ut moms från hyresgästen. På grund av detta kan inte heller momsen kvittas mot ingående moms på produkter som köps in för exempelvis renovering.

Vilka varor har 12 procent moms?

Normalskattesatsen är 25 procent av beskattningsunderlaget på all skattepliktig omsättning av varor och tjänster förutom de särskilt uppräknade varor och tjänster som omfattas av någon av de lägre skattesatserna (7 kap. 1 § första stycket 1 ML).

När skattesatsen är 25 procent så innebär det att skatten är 20 procent av totalpriset, ersättningen (7 kap. 2 § ML). Om totalpriset är 100 kronor och skattesatsen 25 procent så blir mervärdesskatten 20 kronor och beskattningsunderlaget 80 kronor.

I mervärdesskattedirektivet finns bestämmelser om vilka skattesatser EU:s medlemsländer får ha (artiklarna 93-105). Alla medlemsländer måste ha en normal skattesats för mervärdesskatt som ska tillämpas på varor och tjänster som ska vara minst 15 procent. Vilka skattesatser de olika medlemsländerna använder framgår på sidan skattesatser i EU.

Vad är momsen på 250 kr?

Moms, eller mervärdesskatt, är en konsumtionsskatt som betalas på de flesta varor och tjänster.

Alla företag måste betala moms, eller mervärdesskatt som det egentligen heter. Alla privatpersoner och företag betalar moms för varor och moms för tjänster. Här är det absolut viktigaste du måste tänka på när det gäller moms när du är egenanställd och fakturerar utan företag som privatperson:

I princip alla tjänster och varor är momsbelagda i Sverige. Momsen är en del av fakturans värde du inte kan räkna som dina pengar – de betalas alltid in till staten som skatt. När du fakturerar som egenanställd fakturerar du genom Cool Company och det är Cool Companys momsuppgifter som står angiven på fakturorna

 Cool Company ansvarar för att betala in rätt momsbelopp till Skatteverket för hela sin verksamhet, inklusive den från alla egenanställdas fakturor. Som egenanställd behöver du inte göra någonting. När du är egenanställd, fakturerar utan företag och plockar ut lön genom Cool Company kommer du i kontakt med moms vid två tillfällen: När du fakturerar då du anger dina priser exklusive moms. När du hanterar kostnader för utlägg eller ersättningar för resor eller traktamente då du anger kostnaderna inklusive moms.

Som egenanställd sätter du alltid ditt pris innan moms läggs till beloppet, det man brukar kalla pris exklusive moms. Momsen påverkar inte din vinst och är inte heller någon kostnad eller intäkt.

När du skickar fakturan till din kund, finns momsbeloppet redan med i fakturamallen som du använder i webbtjänsten. På så vis ser din kund hur mycket som är ditt pris och hur mycket som är moms. Kontrollera att du använder rätt momssats för dina tjänster eller produkter som du säljer. Du hittar mer information om olika momssatser för olika tjänster längre ner i den här guiden.

Vilka tre olika momssatser finns det?

Systemet med moms är uppbyggt så att alla företag som säljer varor och tjänster (med några få undantag så som banker) debiterar moms på allt de säljer till sina kunder.

För att kunna betala moms krävs att företaget registreras hos Skatteverket. Alla organisationer och personer (via enskild firma) som är registrerade för att betala moms får ett momsregistreringsnummer. Läs mer i vår artikel om momsregistrering och momsregistreringsnummer.

Beroende på hur stort ett företag är så ska moms betalas antingen årligen, varje kvartal eller varje månad; läs mer i vår artikel om momsdeklaration.

Vad händer om man inte redovisar moms i tid?

Om fakturan är obetald p.g.a. att säljare och köpare är oense om kvalitet eller pris kommer säljarens redovisning av moms till Skatteverket att kvarstå oförändrad.

Förutsatt att köparen fått en beställd prestation utförd (ej förskott eller à conton) och fått en faktura med moms har köparen ändå haft rätt att göra avdrag för ingående moms. Avdraget behöver inte justeras enbart p.g.a. att köparen inte har betalt fakturan.

Hur räknar man ut 25% moms baklänges?

Om du har en summa inklusive moms och vill veta summan utan moms behöver du räkna momsen baklänges. Det är lätt att tro att det skulle gå att bara ta t.ex 25 % av den summan du har för att komma fram till den ursprungliga summan exkl moms, men då kommer du inte att få rätt värde.

Använd gärna formuläret ovan och välj den momssatsen som du vill räkna baklänges ifrån.

Hur räknar man ut 12% moms baklänges?

Räkna moms baklänges 12%? Hur man räknar moms baklänges 12 %? Ibland har man behov av att räkna momsen baklänges. Här går vi igenom hur du kan räkna moms baklänges 12?

Kan man dra av moms som privatperson?

Merverdiavgift (mva) er en skatt du som forbruker betaler på nesten alle varer og tjenester.

For bedrifter og organisasjoner som skal betale merverdiavgift til staten, er merverdiavgiften som regel ingen kostnad. Som næringsdrivende må du betale merverdiavgift på innkjøpene dine, men som oftest kan du få fradrag for denne avgiften. 

Hur mycket får man tjäna på att hyra ut?

Även skattemässigt finns det saker som är bra att känna till. I vissa fall måste den som hyr ut sitt fritidshus både redovisa och skatta för de inkomsterna, berättar Marie Louise Harling, rättslig expert på Skatteverket.

Är moms 20 eller 25 procent?

"Hejsan! Jag gick nyligen en bokföringskurs där vi lärde oss om bla momssatser. Läraren sa att vi egentligen bara betalar 20% moms på ex varor mm. Han demonstrerade med att be om någons kvitto, slutligen säger han att momssatsen heter 25% men består endast av 20% moms på priset? Jag får det ju ändå till att vi betalar 25% i moms. Om ngt kostar oss 100kr på kvittot är ju momsen på 20kr dvs 25% av 80kr som försäljaren lagt på! Man kan väl inte säga att man betalar moms som räknas baklänges från bruttopris? Man utgår ju alltid från netto priset för att sätta moms beloppet?! Snälla förklara för mig, blir snurrig av dubbla budskap!"