:

Hur gör man en kontantfaktura?

Innehållsförteckning:

 1. Hur gör man en kontantfaktura?
 2. Vad menas med kontantfaktura?
 3. Hur bokför man kontantfaktura?
 4. Är kontantfaktura kvitto?
 5. Vad är en kontant betalning?
 6. Hur bokför man kontant betalning?
 7. När får man använda kontantmetoden?
 8. Hur bokför man en kontant betalning?
 9. Kan man betala faktura med kontant?
 10. Vad som menas med att betala kontant?
 11. Har jag Kontantmetod eller Fakturametod?
 12. Vad är skillnaden mellan kontantmetoden och Fakturametoden?
 13. Kan man nekas betala med kontanter?
 14. Hur mycket kontanter är lagligt att ha hemma?
 15. Kan man betala räkningar kontant?

Hur gör man en kontantfaktura?

Om du vill att alla nya kunder med automatik ska få betalningsvillkoret Kontant, ändrar du i Register - Företagsinformation, fliken Reskontra, fältet Std.bet.villkor.

Obs! Tänk på att denna inställning också används och föreslås när nya leverantörer registreras.

Alternativt kan du ändra betalningsvillkoret i kundregistret på berörda kunder och välja det när du registrerar en ny kund.

Vad menas med kontantfaktura?

I Bokio kan välja mellan att skapa en faktura eller en så kallad kontantfaktura. Det som främst skiljer en kontantfaktura mot en faktura är att en kontantfaktura betalas samma dag som den skickas iväg eller skrivs ut, alltså på plats. Detta innebär att den endast bokförs en gång, dvs. när betalning registreras. 

Följande punkter utmärker en kontantfaktura: 

Hur bokför man kontantfaktura?

Kontantfakturan måste innehålla uppgifter som gör det möjligt att identifiera kunden. När du registrerar kontantfakturan behöver du därför ange kundens namn och adress. Andra uppgifter som behöver finnas med är exempelvis datum, vad fakturan avser och vilket belopp det handlar om. Varje enskild kontantfaktura ska ha ett löpnummer, sparas i ursprungligt skick och bokföras enligt reglerna för bokföring av fakturor. Den kontanta betalningen av kontantfakturan ska bokföras senast påföljande arbetsdag.    

Är kontantfaktura kvitto?

Hej,

Jag fakturerar ett företag som hyr en lokal av mig kvartalsvis med 30 dagar förfallotid. Ibland betalar kunden via bankgiro och ibland betalar kunden direkt med kontanter under förfallotiden. Beloppet understiger 4 prisbasbelopp och är därmed undantaget kassaregister.

Vad är en kontant betalning?

Vid kontanta betalningar används sedlar och mynt. Betalningen går direkt från köparen till säljaren och det krävs ingen betaltjänst från mellanhänder för att betalningen ska genomföras.

Även om det inte krävs betaltjänster under själva betalningen krävs tjänster som gör kontanter tillgängliga, det vill säga ett system för utgivning, distribution och inlösen av kontanter. I Sverige sköts numera distribution och inlösen av kontanter av privata aktörer, läs mer om det på sidan Flödet av kontanter. 

Hur bokför man kontant betalning?

Pengar är alltid pengar, oavsett i vilken form – det är helt sant. Däremot har sättet vi hanterar pengar på förändrats över tid. Alla tar inte emot kontanter och när man köper någonting idag så är det kanske vanligare att man gör det med kort eller med swish istället för just i sedlar och mynt. Det är såklart lika mycket pengar oavsett men har du koll på vilka regler som gäller för de olika betalsätten och hur de skiljer sig åt i bokföringen? Hur bokför du iZettle, Paypal och Swish, vi går här igenom hur du bokför din digitala försäljning.

Under år 2007 infördes lagen om kassaregister och dess huvudsakliga syfte är att skydda dig som företagare mot oseriösa aktörer på marknaden. Lagen innebär att att om du säljer kontant för mer än 4 prisbasbelopp behöver du vara ansluten till ett kassaregister som du i sin tur också registrerar hos skatteverket.

När får man använda kontantmetoden?

Om ditt företag tillämpar faktureringsmetoden bokförs fakturor i två olika steg. Steg ett är att boka fakturan som en kundfordran/leverantörsskuld samma datum som du skickar eller erhåller den. I samband med det bokförs även försäljning/inköp och moms på samma datum och verifikat. På så sätt hålls bokföringen uppdaterad och du kan enkelt få dagsaktuell information om hur stora fordringar eller skulder ditt bolag har. Steg två är att boka bort fordran eller skulden mot ditt bankkonto i samband med att betalningen genomförs.

Exempel – Bokföra kundfaktura med faktureringsmetodenDen 25/9 skapar och skickar du en kundfaktura på 12 500 kr inklusive moms med 30 dagars betalningsvillkor. På fakturadatumet görs följande bokning:

Hur bokför man en kontant betalning?

Tänk på att det är du som ansvarar för bokföringen! Även om du anlitar någon för att sköta din bokföring är det du som ansvarar för att bokföringen blir riktig. Detta ansvar kan du aldrig lämna ifrån dig. Så ställ krav på din bokförare att han eller hon förklarar om du inte förstår.

Några tips innan du lägger upp din bokföring!

 • Planera din bokföring. Tänk igenom innan hur den ska vara upplagd, så att den passar dina syften bäst.
 • Ta råd. Fråga vänner och bekanta som driver rörelse hur de gör med sina papper och sin bokföring.
 • Enkelhet. Gör din bokföring så enkel som möjligt när du startar upp, särskilt om du är lite osäker på dina kunskaper i bokföring.
 • Om du lämnar bort din bokföring. Sätt in underlagen varje dag i en pärm, där du har en flik för varje dag. Då är det lättare för den som sköter bokföringen att bokföra alla transaktioner på rätt dag.

För din egen skull är det viktigt att du har ordning på dina papper. Varje minut som behöver tas i anspråk för dig eller en redovisningskonsult kostar pengar. Sköter du din bokföring kan du spara pengar och undvika onödigt tidsspill.

Kan man betala faktura med kontant?

Kontanter er jo gjerne litt på vei ut av samfunnet, men det er mange som av ulike grunner fortsatt ønsker å bruke kontanter til diverse ting. En fornuftig ting å gjøre med kontanter er jo å bruke dem til å betale regninger med, men hvordan skal man egentlig gå frem for å betale regninger med kontanter?

For å betale fakturaer og regninger med kontanter må du enten til en bank, et fysisk postkontor eller til et sted hvor det er Bank i Butikk. Begge disse tilbyr deg å ta med regninga og kontanter for å betale for deg. Her må du da ha med kontanter, kontonummer, KID og eventuell annen informasjon du trenger for å betale regningen, så fikser de betalingen for deg der.

Vad som menas med att betala kontant?

För att ekonomin ska fungera behövs en viss mängd kontanter. Kontanter är det dominerande betalningsmedlet inom euroområdet eftersom den största delen av våra dagliga betalningar görs med sedlar eller mynt. Kontanter är också viktiga för social inkludering av svagare medborgare som de äldre eller de i låginkomstgrupper.

Men kontanter erbjuder även andra viktiga funktioner och fördelar.

Har jag Kontantmetod eller Fakturametod?

bokföras senast påföljande arbetsdag och övriga affärshändelser ska bokföras så snart det kan ske. 

Det finns dock flera möjligheter att senarelägga bokföringen.

Vad är skillnaden mellan kontantmetoden och Fakturametoden?

Om ditt företag tillämpar faktureringsmetoden bokförs fakturor i två olika steg. Steg ett är att boka fakturan som en kundfordran/leverantörsskuld samma datum som du skickar eller erhåller den. I samband med det bokförs även försäljning/inköp och moms på samma datum och verifikat. På så sätt hålls bokföringen uppdaterad och du kan enkelt få dagsaktuell information om hur stora fordringar eller skulder ditt bolag har. Steg två är att boka bort fordran eller skulden mot ditt bankkonto i samband med att betalningen genomförs.

Exempel – Bokföra kundfaktura med faktureringsmetodenDen 25/9 skapar och skickar du en kundfaktura på 12 500 kr inklusive moms med 30 dagars betalningsvillkor. På fakturadatumet görs följande bokning:

Kan man nekas betala med kontanter?

Detta är en opinionstext i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Turismen drabbas när besökare i Blekinge nekas att betala kontant, skriver Björn Eriksson, ordförande för Kontantupproret och Caroline Szyber, vice ordförande Småföretagarnas Riksförbund.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Hur mycket kontanter är lagligt att ha hemma?

Hej jag undrar ifall man får spara sina pengar hemma i typ en låda som är helt lagligt intjänade. Jag kan inte ha dom på kortet för det kommer med största sannolikhet att användas till helt fel saker (äta ute mat osv…) medans det ska gå till att spara till körkort, tills jag är 18, tills jag flyttar hemifrån mm. Är det lagligt att ha pengarna hemma?

#1

Kan man betala räkningar kontant?

Samhälle

Kontanttjänsten Kassagiro som kan användas för att betala räkningar kontant är på väg bort. Foto: Fredrik Sandberg/TT