:

Hur ansöker jag om ROT-avdrag?

Innehållsförteckning:

  1. Hur ansöker jag om ROT-avdrag?
  2. Kan man själv ansöka om ROT-avdrag?
  3. När måste man senast ansöka om ROT-avdrag?
  4. Kan man bli nekad rotavdrag?
  5. Hur mycket ROT har jag rätt till?
  6. Måste man vara skriven på adressen för att få ROT avdrag?
  7. Måste man vara skriven på adressen för att få rotavdrag?
  8. Hur långt efter kan man söka rotavdrag?
  9. Måste man ha inkomst för rotavdrag?
  10. Vilka uppgifter krävs för att göra rotavdrag?
  11. Vilka arbeten ger rätt till rot?
  12. Måste man bo i huset för att få rotavdrag?
  13. Får man vara skriven på en adress där man inte bor?
  14. Vem har inte rätt till rotavdrag?
  15. Varför får jag inte rotavdrag?

Hur ansöker jag om ROT-avdrag?

I dag har rotavdraget ett maxtak på 50 000 kronor. Men nu har regeringen beslutat att höja rotavdraget under 2024 till 75 000 kronor per person och år. Man gör detta för att man vill uppmuntra till fler renoveringar, vilket ökar sysselsättningen i en ansatt bransch.

Du kan ansöka om rotavdrag för olika slags förbättringsarbeten – exempelvis renoveringar, ombyggnader och tillbyggnader. Dessutom kan installationer som kräver byggarbete, byggstäd och mer avancerad rengöring av byggnaden eller bostaden räknas som ROT.

Kan man själv ansöka om ROT-avdrag?

Kunden måste äga bostaden under den period som arbetet utförs. Kunden måste även helt eller delvis bo i bostaden där arbetet utförs.

För att räknas som bostad ska fastigheten vara inredd och utrustad för boende. Din kund kan få rotavdrag för arbeten i sin permanentbostad, sitt fritidshus och bostäder där hen bara bor ibland, om hen äger bostaden. Även den kunden är gift eller sambo med, kundens hemmavarande barn eller hens föräldrar kan bo i bostaden. Bor någon annan på adressen kan kunden dock inte få skattereduktion för den del av bostaden som någon annan nyttjar. Skatteverket anser att man inte kan ha sin fritidsbostad där någon annan har sin permanentbostad.

När måste man senast ansöka om ROT-avdrag?

Företagarna förklarar vad RUT- och ROT-avdrag innebär.

Den som äger småhus eller har en bostadsrätts-/ägarlägenhet kan få en skatterabatt med upp till 50 000 kronor per person och år. Skatterabatten är 30 procent av arbetskostnaden inklusive moms.

Kan man bli nekad rotavdrag?

Du är här: Hem / JURIDIK / Vem får betala när Skatteverket underkänner ROT-avdrag?

Det är vanligt att avtal mellan en entreprenör och en konsument ingås med angivande av ett pris att betala efter ROT-avdrag. Om entreprenören och konsumenten har räknat rätt och avdraget beviljas uppstår vanligen inga problem i det avseendet. Men vad händer om Skatteverket av en eller annan anledning inte beviljar ROT-avdrag? Ska konsumenten eller entreprenören stå för den extra kostnaden? Svaret är att det beror på hur avtalet dem emellan ser ut vilket illustreras av ett nyligen avgjort rättsfall från Svea hovrätt.

Hur mycket ROT har jag rätt till?

Med rotavdraget kan du få göra avdrag från din skatt när du anlitar någon för att utföra ROT-arbeten. Du som privatperson får göra 30 procent avdrag på hantverkarens arbetskostnad vid reparation, om- och tillbyggnad av din bostad.

Kort och gott betyder det att när du anlitar en hantverkare med F-skatt drar hantverkaren av 30 procent av arbetskostnaden direkt på fakturan. 

År 2023 är rotavdraget 50.000 kr per person och år. Det innebär att om ni är två personer som äger bostaden tillsammans får ni sammanlagt göra avdrag för 100.000 kr per år. Kom ihåg att maxbeloppet är för ROT och RUT tillsammans och enbart för arbetskostnaden.

Måste man vara skriven på adressen för att få ROT avdrag?

ROT-avdraget är en skattereduktion som gör att du kan dra av delar av arbetskostnaden i samband med arbete som utförs på eller i bostäder och fastigheter som du äger. ROT-avdraget är personknutet och ligger på 50.000 kr per person för 2023. 

Det betyder att varje enskild person kan göra avdrag för arbetskostnader upp till 50.000 kr under 2023. När 2023 övergår till 2024 nollställs summan du ansökt om. Inför 2024 bestäms en ny summa för årets ROT-avdrag och du kan då ansöka om avdrag för den nya summan.

Värt att nämna är dock att de som ansöker om ROT-avdrag måste äga bostaden eller fastigheten där arbetet utförs. Om exempelvis du och en partner vill ansöka om ROT-avdrag måste båda äga delar. Det räcker alltså inte med att vara skriven på adressen.

Måste man vara skriven på adressen för att få rotavdrag?

Rut är en förkortning av Rengöring, underhåll och tvätt. Som privatperson i Sverige får du göra rutavdrag på 50% på arbetskostnaden för hushållsnära tjänster, dvs. inte på materialkostnaden eller liknande utan endast kostnaden för arbetstiden. Rut-avdrag vid flyttstädning får göras, oavsett om du bor i hyresrätt, bostadsrätt eller hus.

Hur långt efter kan man söka rotavdrag?

Företagarna förklarar vad RUT- och ROT-avdrag innebär.

Den som äger småhus eller har en bostadsrätts-/ägarlägenhet kan få en skatterabatt med upp till 50 000 kronor per person och år. Skatterabatten är 30 procent av arbetskostnaden inklusive moms.

Måste man ha inkomst för rotavdrag?

Reglerna om ROT-avdrag är en del av systemet med skattereduktion för HUS-arbete (HUS-avdrag). Den andra delen av systemet är skattereduktion för hushållstjänster – även kallat RUT-avdrag.

Skattereduktionen motsvarar 30% av arbetskostnaden (inkl moms) för de åtgärder som omfattas, dock högst 50 000 kr/person och beskattningsår.

Vilka uppgifter krävs för att göra rotavdrag?

Rutavdrag är en form av skatteavdrag som är ämnat för privatpersoner. Rutavdraget innebär att man berättigas skattereducering för diverse tjänster och arbeten som sker i sin bostad.

Rutavdraget kan många gånger framstå som något komplicerat. I själva verket är det helt tvärtom.

Vilka arbeten ger rätt till rot?

Ett småhus är en byggnad med en eller två bostäder, exempelvis en villa, ett radhus eller ett fritidshus. Det kan även vara en kolonistuga eller byggnad på arrenderad mark som är inredd och utrustad för boende. Komplementhus som garage, förråd och andra mindre byggnader kan höra till småhuset.

Krav för rotavdrag i småhus:

Måste man bo i huset för att få rotavdrag?

Renovera badrum eller kök. Bygga om eller bygga till. Lägga tak eller tilläggsisolera. Här är aktuella regler för ROT-avdrag, och tips för att använda det så enkelt, korrekt och effektivt som möjligt.

Reparation och underhåll samt om- och tillbyggnad räknas som rotarbeten och ger rätt till ROT-avdrag, om det utförs i eller i nära anslutning till en bostad som du äger och bor i. Bostaden kan också vara en fritidsbostad, eller en bostad som du äger men som dina föräldrar bor i.

Får man vara skriven på en adress där man inte bor?

Det kan ibland vara svårt att veta vilken adress du ska vara folkbokförd på. Vi har listat några olika exempel, men är du osäker eller har frågor kan du kontakta oss.

Om du flyttar hemifrån för att plugga på universitet eller högskola ska du göra en flyttanmälan. Det spelar ingen roll om du flyttar in hos en kompis, till ett studentrum eller till en egen lägenhet. Du ska meddela Skatteverket din nya adress oavsett om din nya bostad finns i din hemstad eller på en annan ort.

Vem har inte rätt till rotavdrag?

Den så kallade fakturamodellen för rot- och rutarbeten innebär att den som utför arbetet ansöker om rot- och rutavdrag åt sin köpare. Som köpare av tjänsten betalar man bara 70 respektive 50 procent av arbetskostnaden och tillgodoförs en preliminär skattereduktion som förtrycks i inkomstdeklarationen. För att detta ska fungera ställs ett antal formella krav på utfärdandet av faktura och ett ansökningsförfarande hos Skatteverket.

Efter ett avgörande från Högsta förvaltningsdomstolen, HFD, och ett ställningstagande från Skatteverket har kravet på vem som faktureras för arbetet luckrats upp. Av HFD 2016 ref. 29 framgår att en köpare kan få skattereduktion även om någon annan har betalat för arbetet och av Skatteverkets ställningstagande dnr 131 496888­16/111 framgår att även den som inte fakturerats kan få skattereduktion.

Varför får jag inte rotavdrag?

Du måste äga bostaden under den period som arbetet utförs. Du, eller dina föräldrar, måste även helt eller delvis bo i bostaden där arbetet utförs.

För att räknas som bostad ska fastigheten vara inredd och utrustad för boende. Du kan få rotavdrag för arbeten i din permanentbostad, ditt fritidshus och bostäder där du bara bor ibland, om du äger bostaden. Även den du är gift eller sambo med, dina hemmavarande barn eller dina föräldrar kan bo i bostaden. Bor någon annan på adressen, till exempel om du hyr ut hela eller delar av bostaden, kan du inte få skattereduktion för den del av bostaden som hen nyttjar. Skatteverket anser att du inte kan ha din fritidsbostad där någon annan har sin permanentbostad.