:

Hur mycket kostar det att starta eget företag?

Innehållsförteckning:

 1. Hur mycket kostar det att starta eget företag?
 2. Hur mycket pengar kan man få i starta eget-bidrag?
 3. Vad krävs för att få starta eget-bidrag?
 4. Vilket är det minsta kapital som krävs för att få starta en enskild firma?
 5. Hur mycket får man tjäna utan att ha eget företag?
 6. Kan man få a-kassa om man startar eget?
 7. Kan man starta eget företag utan pengar?
 8. Hur mycket pengar får man tjäna innan man måste starta företag?
 9. Hur mycket kan man ta ut i lön som egen företagare?
 10. Måste jag betala skatt varje månad enskild firma?
 11. När lönar det sig med enskild firma?
 12. Hur mycket svarta pengar får man tjäna?
 13. Hur mycket Swish kan man ta emot utan att skatta?
 14. Hur många timmar får man jobba som egen företagare?
 15. Kan man vara anställd och ha eget företag?

Hur mycket kostar det att starta eget företag?

Du gör din ansökan om att starta en enskild firma hos Skatteverkets e-tjänst på företagarsajten verksamt.se med ditt mobila bank-id eller via Skatteverkets blankett Företagsregistrering. När du ska registrera företag behöver du fylla i en rad olika uppgifter. Det handlar om allt ifrån hur mycket du tjänar på ditt jobb (om du startar eget vid sidan om din anställning) till hur stor vinsten i ditt företag beräknas bli. Det här är så klart inte alltid helt lätt att veta innan man har kommit igång. Är du inte säker på antalet kronor så räcker det att du gör en uppskattning av summorna. Var dock noggrann för att komma så nära sanningen som möjligt.

 Starta eget företag steg för steg - den kompletta guiden

Det kostar ingenting att starta enskild firma och ansöka om F/FA-skatt hos Skatteverket. Men om du vill skydda ditt företagsnamn hos Bolagsverket kostar det 1200 kronor om du gör anmälan via deras e-tjänst. Om du väljer att lämna in en blankett istället kostar det 1500 kronor. Vanligtvis behöver du inte registrera din firma hos Bolagsverket men det finns undantag. Om du till exempel vill delta i offentliga upphandlingar eller behöver tillstånd att driva en viss verksamhet kan du behöva göra en sådan registrering.

Hur mycket pengar kan man få i starta eget-bidrag?

Stödet vid start av näringsverksamhet (kallas ”Stöd till start av näringsverksamhet”) finns för dig som vill starta ett företag, på egen hand eller tillsammans med andra. Förutsättningen för att du ska få stödet är att din affärsidé är lönsam (eller i alla fall, kan bli det) och kan försörja dig på lång sikt.

Du behöver vara inskriven som arbetssökande hos Arbetsförmedlingen för att kunna få stödet. Du behöver också uppfylla följande, enligt Arbetsförmedlingen:

 • Du har fyllt 18 år.
 • Du är arbetslös eller riskerar att bli det. Det finns dock undantag för stödområden i glesbygdskommuner.

Tips! Få all inspiration du behöver för att lyckas med ditt företag. Gör som 10 000-tals företagare, följ Driva Eget på Facebook, Driva Eget på Instagram eller Driva Eget på LinkedIn (eller allihop!)

Vad krävs för att få starta eget-bidrag?

Är du fortfarande i planeringsfasen av ditt nya företag eller har du precis kommit igång men känner att du behöver extra ekonomiskt stöd för att lyckas? Då finns det faktiskt en del bidrag att ansöka om.

Vilket är det minsta kapital som krävs för att få starta en enskild firma?

Att starta företag kan ibland vara svårt, speciellt om man inte vet vilken bolagsform som passar ens eget syfte och situation bäst. Några av de vanligaste bolagsformerna är enskild firma, aktiebolag, handelsbolag och kommanditbolag. 

Vad utmärker de olika bolagsformerna och när är de passande?

Hur mycket får man tjäna utan att ha eget företag?

En hobbyverksamhet är en hobby som genererar vissa inkomster. För att räknas som hobbyverksamhet måste verksamheten utövas utan vinstsyfte av den så kallade hobbyidkaren på fritiden vid sidan av en annan sysselsättning.

Det kan vara svårt att veta var gränsen går mellan hobby- och näringsverksamhet. Därför måste man i många fall titta på helheten och göra en bedömning utifrån alla förutsättningar som verksamheten har.

Det här är några av de saker som skiljer hobbyverksamhet från företag:

Kan man få a-kassa om man startar eget?

Hur fungerar det med a-kassa för mig som företagare? Måste jag avveckla mitt bolag och hur mycket pengar kan jag få?

Ja det går. Det finns vissa krav, bland annat att förutsättningarna för att driva din verksamhet måste vara borta och att du ska ha anmält dig som arbetslös hos Arbetsförmedlingen. Läs mer på Arbetsförmedlingens webbplats

Kan man starta eget företag utan pengar?

Det är enkelt – om du inte har några pengar att investera i ditt företag behöver du hitta andra intäktskällor under tiden du startar eget. Det enklaste sättet är att behålla ditt jobb (eller kanske gå ner till 80 %). Ett annat alternativ är att fortsätta/börja plugga och starta företag vid sidan om.

Så här har 1 000-tals företagare gjort. Om andra kan, kan du!

Så snart du tjänar tillräckligt mycket på företaget för att kunna leva på företaget, går du över till fulltid. Enklast brukar vara att göra denna övergång stegvis. 80 %, 60 %, 40 % och så vidare.

Hur mycket pengar får man tjäna innan man måste starta företag?

En hobbyverksamhet är en hobby som genererar vissa inkomster. För att räknas som hobbyverksamhet måste verksamheten utövas utan vinstsyfte av den så kallade hobbyidkaren på fritiden vid sidan av en annan sysselsättning.

Det kan vara svårt att veta var gränsen går mellan hobby- och näringsverksamhet. Därför måste man i många fall titta på helheten och göra en bedömning utifrån alla förutsättningar som verksamheten har.

Det här är några av de saker som skiljer hobbyverksamhet från företag:

Hur mycket kan man ta ut i lön som egen företagare?

Som alla andra företagare bör du som frilans räkna och göra det ordentligt. Det kostar nämligen att frilansa. Du måste själv betala för datorer, kameror och annan utrustning. Samma sak gäller för försäkringar, lokalhyror, prenumerationer, pennor, papper och andra utgifter som är nödvändiga för att du ska kunna göra ett bra jobb.

Var realistisk i dina beräkningar, framför allt av intäkterna. Det du fakturerar är inte det du till slut får i plånboken. Efter avdrag för egenavgifter/sociala avgifter, rörelsens kostnader och den vanliga inkomstskatten blir det bara drygt en tredjedel kvar.

Måste jag betala skatt varje månad enskild firma?

Det första steget när man väljer att starta eget företag är att ansöka om F-skatt (Företagsskatt), eller FA-skatt där som man har en anställning vedsidan om.

Överlag har Sverige väldigt höga skatter och även de som tjänar mycket pengar kan ibland uppleva att de har en låg inkomst på grund av det höga skattetrycket.

Småföretag är en väldigt viktig del av landets ekonomi och det är också något som reflekteras i skattelagstiftningen.

När lönar det sig med enskild firma?

Aktiebolag må vara bra för dig som är höginkomsttagare eller har flera delägare. För oss andra med relativt liten verksamhet är enskild firma bäst tack vare sin enkelhet.

Det finns flera fördelarna med enskild firma enligt mig:

Hur mycket svarta pengar får man tjäna?

Tjänar du under 20 431 kronor på ett år, exempelvis för att du studerar, behöver du inte betala skatt. En 500-lapp för att passa grannens hund är alltså inte svartjobb om du inte gör det regelbundet.

Om du anlitar en privatperson för mindre än 1 000 kronor på ett år, behöver du inte heller göra något skatteavdrag, betala arbetsgivaravgift eller lämna kontrolluppgift till Skatteverket. 

Troligen inte. Det dras visserligen ingen skatt på din lön, men ofta behåller arbetsgivaren pengarna själv. Om du jobbar svart missar du också många trygghetssystem. Du kan inte sjukskriva dig om du blir sjuk och får inte a-kassa. Pensionen blir också lägre och det blir svårare att låna pengar eller hyra lägenhet. 

Hur mycket Swish kan man ta emot utan att skatta?

När du tar emot pengar via Swish finns det ingen automatisk skatteavdrag. Det är ditt ansvar som mottagare att redovisa inkomsten till Skatteverket och betala skatt på den om det behövs. Detta gäller oavsett om pengarna är en gåva eller betalning för en tjänst eller vara.

För att redovisa din inkomst från Swish-betalningar kan du använda dig av Skatteverkets tjänst ”Inkomstdeklaration 1”. Där kan du ange beloppet du har tjänat och betala den skatt du är skyldig.

Hur många timmar får man jobba som egen företagare?

Du kanske inte ser dig själv som företagare men om du till exempel tar uppdrag, arbetar i närståendes företag eller sitter i en styrelse kan du betraktas som företagare i arbetslöshetsförsäkringens mening. 

Du kan ändå precis som anställda ha rätt till ersättning vid arbetslöshet. Om du blir arbetslös utreder vi vad som gäller för dig.

Om du på något sätt är engagerad i en näringsverksamhet som du personligen utför arbete i och har ett väsentligt inflytande över kan du betraktas som företagare enligt arbetslöshetsförsäkringen.

Oavsett vilken företagsform du är verksam i, eller om du bedriver näringsverksamhet utan att ha ett inregistrerat företag, behöver vi utreda om du är företagare eller inte för att kunna fatta rätt beslut om din ersättning. Det betyder att vi kan behöva fler underlag från dig om du söker a-kassa. 

Kan man vara anställd och ha eget företag?

Sedan tolv år tillbaks har jag i olika former drivit eget företag och varit anställd samtidigt. Fungerar det egentligen att vara en “kombiarbetare”? Svaret enligt mig är ett glasklart nja.

Om vi börjar med alternativet att vara heltidsanställd och driva en annan verksamhet vid sidan av så kan detta innebära en hyfsad sidoinkomst. Jag har tidigare snickrat webbsajter, hållit kurser åt EU, skrivit handböcker för backpackers och sålt kalsonger på internet. Att vara månskensföretagare innebär dock att det är ens fritid i form av kvällar och helger som går åt. Att ha 18 kartonger kalsonger i sin etta på 34 kvadratmeter är heller inget jag kan rekommendera. För den som är ung och singel är tiden kanske inget problem, men med familj och barn blir det betydligt svårare om inte inkomsterna är stora. Och om inkomsterna är stora kanske det är något man borde ägna sig åt på heltid?