:

Kan man beställa Familjebevis?

Innehållsförteckning:

  1. Kan man beställa Familjebevis?
  2. Var hittar jag Familjebevis?
  3. Kan man ladda ner Familjebevis?
  4. Vad är Familjeintyg?
  5. Är personbevis samma sak som Familjebevis?
  6. Hur kan jag bevisa att mitt barn är mitt?
  7. När behöver man Familjebevis?
  8. Vad framgår i Familjebevis?
  9. Vilket personbevis visar föräldrar?
  10. Vad behövs Familjebevis för?
  11. Hur styrker jag att jag är vårdnadshavare?
  12. Hur vet jag om jag står som vårdnadshavare?
  13. Kan någon annan hämta ut Familjebevis?
  14. Hur bevisar man att man är syskon?
  15. Varför vill hyresvärden ha Familjebevis?

Kan man beställa Familjebevis?

Så här beställer du ett familjebevis:

Familjebevis går inte att skriva ut själv, utan skickas alltid hem med brev.

Var hittar jag Familjebevis?

Här ser du en lista över alla personbevis. Personbevisen har rubriker utifrån vilka uppgifter de visar eller när de används.

Klicka på det personbevis som stämmer bäst för dig i listan här nedanför. Då kan du läsa hur du beställer eller skriver ut personbeviset och vad det används till.

Kan man ladda ner Familjebevis?

Personbevis kan beställas från Skatteverket, antingen per telefon eller genom att besöka deras hemsida.

Det går att beställa personbevis på engelska med stämpel och underskrift på webben. Personbeviset skickas hem till din folkbokföringsadress, ska det skickas till en annan adress behöver man fortfarande ringa Skatteupplysningen.

Vad är Familjeintyg?

Efter den reform som genomfördes genom lag nr 15/2005 krävs det inte längre någon föregående hemskillnad (separation) eller särskilda omständigheter. Äktenskapsskillnad kan begäras direkt hos domstolen som är den myndighet som meddelar slutgiltigt avgörande om äktenskapsskillnad.

Skilsmässoförfarandet kan inledas på begäran av en av makarna eller av båda makarna, eller av en av makarna med den andre makens samtycke. För att äktenskapsskillnad ska beviljas räcker det att fastställa att följande krav eller omständigheter är uppfyllda:

  • Det har gått tre månader sedan äktenskapet ingicks, om äktenskapsskillnaden begärs av båda makarna eller av en av makarna med den andra makens samtycke.
  • Efter den reform som genomfördes genom lag nr 15/2005 finns det för att få äktenskapsskillnad i Spanien inte längre något krav på särskilda omständigheter, eftersom det står makarna fritt att själva välja om de äktenskapliga banden ska upprätthållas eller inte.

    Det enda krav som ställs för att få äktenskapsskillnad är att en minsta möjliga tidsfrist respekteras räknat från dagen för äktenskapets ingående (utom i särskilda fall). Tidsfristen är följande:

  • Tre månader sedan äktenskapet ingicks, om äktenskapsskillnaden begärs av båda makarna eller av en av makarna med den andra makens samtycke.
  • Den första effekten av äktenskapsskillnaden är upplösning av de äktenskapliga banden. Därigenom upphör den skyldighet att leva tillsammans och stödja varandra som är en följd av äktenskapet, och makarna är åter fria att ingå nytt äktenskap.

    Enligt spansk lag måste en maka inte ta sin makes efternamn vid giftermålet, till skillnad från i vissa länder.

    Hemskillnad innebär att makarnas gemensamma liv upphör, det vill säga att skyldigheten att sammanleva upphör, men att de äktenskapliga banden kvarstår. Detta hindrar dock inte att det kan fastställas ett underhållsbidrag som kan anses skäligt som kompensation för ekonomisk obalans. Vidare upphör makarnas möjlighet att använda den andra makens tillgångar för att täcka sina utgifter. På samma sätt upphäver hemskillnad (och t.o.m. en faktisk separation) antagandet om föräldraskap vilket innebär att barn som föds mindre än 300 dagar efter separationen antas vara makens barn.

    Är personbevis samma sak som Familjebevis?

    Här ser du en lista över alla personbevis. Personbevisen har rubriker utifrån vilka uppgifter de visar eller när de används.

    Klicka på det personbevis som stämmer bäst för dig i listan här nedanför. Då kan du läsa hur du beställer eller skriver ut personbeviset och vad det används till.

    Hur kan jag bevisa att mitt barn är mitt?

    Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

    Det aktuella lagrummet för din fråga är Föräldrabalken 1-3 kap då du undrar över dina möjligheter att ändra på faderskapet.

    När behöver man Familjebevis?

    Familjebevis och apostille stämpel

    Familjebeviset ges ut av Skatteverket både på engelska och svenska. Du kan välja att beställa i ett av språken eller i båda språken. Beroende på vilket land du ska visa upp familjebeviset i kan det vara bra att du beställer familjebeviset i det engelska språket.

    Vad framgår i Familjebevis?

    Ansökan sker genom Skatteverkets blankett SKV 7881. Observera att om båda parter är svenska medborgare görs två äktenskapscertifikat, och då behöver båda parter fylla i varsin blankett.

    Blanketten lämnas in personligen till Sveriges ambassad i Wien eller till ett svenskt konsulat, tillsammans med följande handlingar i original:

    • Giltigt pass från dig och din framtida maka/make.
    • Österrikisk "Meldebestätigung" för båda parter, eller liknande dokument som visar var ni är folkbokförda. Dokumentet ska inte vara äldre än tre månader.
    • Personbevis i form av Familjebevis från Skatteverket för den sökande där civilstånd framgår. Dokumentet ska inte vara äldre än tre månader.
    • Utdrag ur österrikisk folkbokföring där registrerat civilstånd framgår eller "Amtsbestätigung" där det framgår information om äktenskap eller registrerat partnerskap har ingåtts eller inte i Österrike. Om berörd myndighet inte kan ställa ut ett sådant dokument, krävs istället ett intyg där det framgår att myndigheten inte kan ställa ut ett sådant dokument. Dokumentet ska inte vara äldre än 3 månader.
    • Om en part tidigare varit gift behövs lagakraftvunnen skilsmässodom. Till domen ska ett så kallat artikel 39-intyg till domen (intyg om domar i äktenskapsmål enligt artikel 39 i Bryssel II-förordningen) bifogas.

    Vilket personbevis visar föräldrar?

    Här ser du en lista över alla personbevis. Personbevisen har rubriker utifrån vilka uppgifter de visar eller när de används.

    Klicka på det personbevis som stämmer bäst för dig i listan här nedanför. Då kan du läsa hur du beställer eller skriver ut personbeviset och vad det används till.

    Vad behövs Familjebevis för?

    Vårdnadshavare med hemmavarande eller placerade barn (upp till 20 år) kan beviljas bidrag en gång per år. För att kunna beviljas stöd måste du vara boende i Stockholms län och ekonomiskt behövande (se nedan). Sökande måste vara över 18 år. Observera att bostadsrätts- och villaägare inte kan beviljas ekonomiskt stöd.

    För att pröva om en familj är ekonomiskt behövande genomför Stockholms Stadsmission en så kallad schablonmässig ekonomisk bedömning. En person betraktas som ekonomiskt behövande om personens årdinkomst är mindre än fyra prisbasbelopp och personens totala förmögenhet är mindre än ett prisbasbelopp. 2022 års prisbasbelopp uppgår till 96 600 kr. För varje familjemedlem läggs ytterligare ett prisbasbelopp till och ytterligare ett prisbasbelopp för förmögenhet.

    Ansökan skickas in när ansökningsperioden är öppen. Ansökningar utanför ansökningsperioden kommer inte att handläggas. Du kommer då få ett brev om att din ansökan inte har lämnats in under rätt tid. Se denna sida för information om när ansökningsperioderna är öppna.

    Hur styrker jag att jag är vårdnadshavare?

    Många klienter som söker sig till Fyrtorn med familjerättsliga frågor undrar hur svårt det är att erhålla ensam vårdnad om sina barn när det är “omöjligt” att samarbeta med den andra föräldern. Klienten kommer kanske ur en konfliktfylld familjesituation och kan inte föreställa sig en fortsatt framtid där gemensamma beslut kring barnen måste fattas.

    Att få ensam vårdnad på grund av samarbetssvårigheter är dock generellt mycket svårt. Klienter måste ofta driva domstolsprocesser flera gånger om innan domstolen konstaterar att samarbetssvårigheterna är så djupgående att gemensam vårdnad är uteslutet.

    Hur vet jag om jag står som vårdnadshavare?

    Som vårdnadshavare har du både rätt och skyldighet att bestämma om saker som handlar om barnet. Du tar viktiga beslut kring barnet, och har ansvar för barnets vardag. Det kan till exempel handla om var barnet ska bo och vilken förskola eller skola hen ska gå i. Som vårdnadshavare bestämmer du till exempel om barnets mat, kläder och fritidsaktiviteter. Barnet ska få vara delaktig, och påverka besluten utifrån ålder och mognad.

    Som vårdnadshavare har du ansvar för att söka den vård och behandling som barnet kan behöva. Du ansvarar också för att barnet går i skolan och att hen inte orsakar skada för någon annan.

    Kan någon annan hämta ut Familjebevis?

    • Visa alltid giltig legitimation.
    • Namnet på legitimationen måste stämma överens med namnet på mottagaren och namnet på försändelsen.
    • Legitimationens giltighetstid får inte vara utgånget och kortet får inte vara skadat eller trasigt. 
    • Hämtar du åt någon annan behöver du visa både din och mottagarens legitimation. Om det är ett Rek behöver dessutom båda skriva under.
    • Vid personlig utlämning kan endast mottagaren hämta. Fullmakt och bud gäller inte. Se vilka legitimationer som är godkända.
    • Tar du emot en leverans hemma som innehåller alkohol behöver du kunna legitimera dig och ha fyllt 20 år.
    • Barn med giltig legitimation har rätt att kvittera och hämta Rek, paket och postförskott.

    Hur bevisar man att man är syskon?

    Äktenskap ingås mellan två personer. Från och med den 1 maj 2009 gäller nya regler som rör äktenskap. Två personer av samma kön kan ingå äktenskap på samma villkor som par av olika kön. Bestämmelserna i äktenskapsbalken gäller alla par oavsett makarnas kön.

    I vissa fall är äktenskap inte önskvärt från samhällets synpunkt, av sociala och medicinska skäl. Därför finns regler om hinder mot äktenskap. För att få gifta sig måste båda personerna ha fyllt 18 år.

    Personer som är släkt med varandra i rätt upp- eller nedstigande led, till exempel mor och son, får inte gifta sig med varandra. Inte heller helsyskon får ingå äktenskap. Halvsyskon kan däremot få tillstånd av länsstyrelsen att gifta sig med varandra.

    Den som redan är gift eller registrerad partner får inte så länge äktenskapet eller partnerskapet består ingå ett nytt äktenskap.

    Varför vill hyresvärden ha Familjebevis?

    Hej,

    Vi är på gång att genomföra ett byte mot en lägenhet som Einar Mattsson är hyresvärdar för. När jag kollade listan på vika dokument vi ska ha, så stor det att vi ska skicka in "familjebevis".