:

Hur mycket får man ge i julklapp till sina anställda?

Innehållsförteckning:

  1. Hur mycket får man ge i julklapp till sina anställda?
  2. Hur mycket får man ge i julgåva?
  3. Måste man ge julgåva till alla anställda?
  4. Vad räknas som julgåva?
  5. Hur kontera julgåva till anställd?
  6. Hur många år måste man jobba för att få en guldklocka?
  7. Hur mycket pengar får man ge bort skattefritt 2023?
  8. Får man bjuda anställda på julbord?
  9. Hur bokför man en julgåva?
  10. Hur bokföra man Jubileumsgåva till anställd?
  11. Får man jobba längre än 67?
  12. Hur länge bör man jobba innan man byter jobb?
  13. Får jag ge bort pengar till ett barn innan jag dör?
  14. Hur mycket Swish kan man ta emot utan att skatta?
  15. Får jag bjuda mina anställda på lunch?

Hur mycket får man ge i julklapp till sina anställda?

Gåvor från arbetsgivare till anställda är normalt skattepliktiga. De anses vara ersättning för utfört arbete. Från denna princip finns tre undantag:

Hur mycket får man ge i julgåva?

En julgåva till anställda kan vara allt från ett lyxigt bäddset till ett paket med doftljus. Du kan också skänka gåvokort, som anställda kan använda för att själv välja ut en personlig gåva eller skänka pengar till välgörenhet. Gåvan kan numera bestå av nästan vad som helst men det får inte vara en gåva i rena pengar.

Detta gäller för julgåva från företag till anställda:

 Kostnaden för julgåvor till anställda är avdragsgill för arbetsgivaren om värdet inte överstiger 500 kronor inklusive moms. Arbetsgivaren måste ge gåvan till alla anställda eller till en större grupp av anställda för att reglerna om skattefrihet ska gälla. Även en företagare som är ensam anställd i sitt aktiebolag får ta emot en skattefri julgåva. Du som har enskild firma kan ge dina anställda skattefria julgåvor men får inte avdrag för kostnader om du ger en julgåva till dig själv. Du som har enskild firma kan inte göra avdrag för egna personalfester.

Julgåvor till anställda är endast skattefria om värdet inte överstiger 500 kronor inklusive moms. I det värdet inräknas inte fraktkostnader eller administrativa kostnader. En gåva med högre värde blir skattepliktig från första kronan. För att julgåvan ska vara avdragsgill får den heller inte bestå av kontanter, check eller postväxel. Värdepapper och julgåva i form av presentkort, som inte kan bytas mot pengar, kan vara skattefria.

Om du på begäran av en anställd, i stället för julgåva, väljer att skänka pengar till ideell verksamhet, är en sådan gåva inte avdragsgill – varken som lönekostnad eller gåva. I stället beskattas den anställde för gåvans värde som för lön.

Om du som företagare däremot för egen del bestämmer dig för att skänka pengar till välgörenhet i stället för att ge julklappar behöver dina anställda inte skatta men du får inte heller göra avdrag för julgåvor.

Måste man ge julgåva till alla anställda?

Gåvor från arbetsgivare till anställda är normalt en skattepliktig förmån för den anställde, men det finns vissa gåvor från arbetsgivaren till anställda som kan vara icke skattepliktiga. Julgåvor av mindre värde är en sådan gåva.

Under 2022 är julgåvor till anställda skattefria om gåvans marknadsvärde inte överstiger 500 kronor inklusive moms. Det krävs även att gåvan ges till alla anställda eller åtminstone en större grupp av anställda. Om gåvans marknadsvärde överstiger gränsvärdet 500 kronor ska den anställde förmånsbeskattas för gåvans fulla värde från första kronan – och arbetsgivaren ska betala arbetsgivaravgifter på hela värdet. Viktigt att tänka på är att med gåvans marknadsvärde menas värdet för den anställde. Om gåvan i handeln kostar mer än 500 kronor har gåvan ett för högt värde för att vara en skattefri gåva även om arbetsgivaren av någon anledning kunnat köpa in gåvan billigare. Kostnaden är då visserligen avdragsgill som en lönekostnad, men arbetsgivaren får inte göra avdrag för ingående moms på inköpet av gåvan.

Under 2020 och 2021 har det funnits möjlighet att ge en skattefri gåva till anställda med ett högre belopp, till följd av en tillfällig lagstiftning med anledning av pandemin. Den möjligheten finns inte kvar i år.

Vad räknas som julgåva?

Om man vill ge en julgåva till sina anställda, och den anställde ska slippa att bli beskattad, måste man som företagare tänka på att julgåvan inte får kosta mer än 500 kronor inklusive moms.

Hur kontera julgåva till anställd?

Det finns såklart inget krav på att du måste ge julklappar till varken anställda eller kunder, men det är ett fint sätt att visa sin uppskattning i vintermörkret. Reglerna för julklappar till anställda gäller också om du vill ge julklappar till styrelseledamöter.

Om du är anställd i ditt eget bolag kanske du är frestad att ge dig själv en väldigt dyr julklapp. Det kan du förstås göra, men inte skattefritt.

Hur många år måste man jobba för att få en guldklocka?

Den som har jobbat inom staten i 30 år kan få utmärkelsen NOR, som står för nit och redlighet i rikets tjänst. Den anställde kan då välja mellan att få en guldmedalj, ett glaskonstverk eller en guldklocka.

Om man väljer en guldklocka betalar respektive myndighet för den och gör en beställning via Arbetsgivarverket, som ansvarar för upphandlingen av klockorna. Det finns en dammodell, som kostar 3 800 kronor, vilket är nästan en tredjedel mindre än vad herrklockan kostar. Den ligger på 5 450 kronor, enligt Arbetsgivarverkets hemsida.

Hur mycket pengar får man ge bort skattefritt 2023?

Tillbaka

Jag vill skänka bort en större summa pengar till mina fem barnbarn, men jag är osäker på hur mycket man måste betala i gåvoskatt?

Får man bjuda anställda på julbord?

Om du tänker arrangera ett julbord eller en julfest för dina anställda kan det vara bra att veta att denna omfattas av reglerna för intern representation. Det innebär att du inte har rätt att göra avdrag för den mat och dryck som serveras på festen, såvida du inte nöjer dig med enklare förfriskningar såsom pepparkakor och glögg där kostnaderna understiger 60 kr plus moms per person – sådan förtäring kan du göra avdrag för.

Men om du bjuder på större julbord får du alltså inte göra kostnadsavdrag för mat och dryck. Däremot får du – motsägelsefullt nog – göra avdrag för momsen på din representationsmåltid, upp till 300 kr per person. Om din middag kostar 450 kr/person får du alltså dra av momsen på de första 300 kronorna.

Utöver detta kan du också dra av för eventuella kringkostnader, såsom kostnader för lokalhyra, DJ, trollkarl eller annan underhållning. Avdrag medges då med 180 kr, exklusive moms, per person som deltar på festen så länge dessa är anställda, familjemedlemmar till de anställda eller pensionerade f.d. anställda.

Hur bokför man en julgåva?

Gåvor till kunder är i praktiken enbart avdragsgilla om det är fråga om representationsgåvor eller reklamgåvor.

Julgåva är skattefritt om värdet inte överstiger 500 kr inkl moms. I värdet är ej kostnad för transport mm inräknat. Från första kronan över 500 kr så är gåvan skattepliktig.

Jubileumsgåva vilken kan ges till anställda då företaget firar jubileum, till exempel 25, 50, 75 eller 100 år. Beloppet får ej överstiga 1500 kr inkl moms.

Minnesgåva som kan ges i samband då en anställd uppnår en viss ålder, tex 50 år. Det kan också vara då person varit anställd i över 20 år. Dock så krävs det att personen varit anställd i företaget i 6 år vid tillfället. Slutligen räknas även gåva vid samband då anställd slutar sin tjänst. Gåvan är skattefri om det ej överstiger 15 000 kr och inte ges vid mer än ett tillfälle utöver när anställningen upphör.

Hur bokföra man Jubileumsgåva till anställd?

Det finns många regler kring hur företag ska hantera gåvor till anställda. Huvudregeln är att alla gåvor som en anställd får av sin arbetsgivare är skattepliktig, men det finns undantag.

För att minimera risken för felhantering avseende gåvor till anställda är det viktigt med bra processer och policydokument där det tydligt framgår vad som gäller inom verksamheten. Våra specialister ger er svar på frågor om regelverket och kan utbilda medarbetare, chefer och befattningshavare på ert företag samt ta fram förslag på policydokument.

Får man jobba längre än 67?

I propositionen föreslås ändringar i lagen (1982:80) om anställningsskydd (anställningsskyddslagen). Förslaget lämnas mot bakgrund av det nya pensionssystemet och den överenskommelse som träffats mellan de partier som står bakom pensionsreformen, enligt vilken en arbetstagare skall ges möjlighet att fortsätta med förvärvsarbete längre upp i åren än vad som hittills varit möjligt.

Det föreslås en ny tvingande bestämmelse i anställningsskyddslagen som ger en arbetstagare rätt, men inte skyldighet, att kvarstå i anställningen till 67 års ålder. Den föreslagna regleringen innebär att det fortsättningsvis inte kommer att vara tillåtet att träffa avtal om avgångsskyldighet före 67 års ålder. Avtal om ålder för när arbetstagare har rätt att lämna anställningen med pension kan emellertid träffas även i framtiden.

En övergångsbestämmelse föreslås om att kollektivavtal som ingåtts före lagens ikraftträdande gäller trots den nya tvingande bestämmelsen i anställningsskyddslagen fram till dess avtalet löpt ut, dock längst till och med utgången av år 2002.

Regeringen föreslår att riksdagen antar regeringens förslag till

Inom Näringsdepartementet utarbetades under våren 1999 en departementspromemoria, Höjd ålder för avgångsskyldighet till 67 år (Ds 1999:39). I departementspromemorian redovisas olika alternativ för att genomföra en höjd ålder för avgångsskyldighet till 67 år. I departementspromemorian förordas att det i lagen (1982:80) om anställningsskydd (anställningsskyddslagen) införs en bestämmelse om att ett avtal som föreskriver en avgångsskyldighet mellan 65 och 67 år skall sakna verkan i den delen och i stället skall gälla en avgångsskyldighet vid fyllda 67 år. En sammanfattning av departementspromemorians innehåll finns i avsnitt 7. Departementspromemorians lagförslag finns i bilaga 1.

Departementspromemorian har remissbehandlats och en förteckning över remissinstanserna finns i bilaga 2. En remissammanställning finns tillgänglig i Näringsdepartementet (dnr N1999/8786/ARM).

Därefter har i november 2000 inom Näringsdepartementet promemorian Rätt att arbeta till 67 års ålder upprättats (dnr N2000/8583/RS). Promemorian innehåller bland annat förslag till införande av en tvingande bestämmelse i anställningsskyddslagen om rätt att kvarstå i anställningen till 67 års ålder, samt därutöver rätt till livränta på visst sätt enligt lagen om arbetsskadeförsäkring till 67 år och om höjning av åldersgränsen för läkarvårdsersättning, tandvårdsersättning respektive sjukgymnastikersättning från 65 till 67 år. En sammanfattning av promemorians innehåll finns i bilaga 3. Promemorians lagförslag finns i bilaga 4. Den har behandlats vid ett remissammanträde den 18 december 2000. En förteckning över de remissinstanser som lämnat synpunkter finns i bilaga 5. Protokoll från remissammanträdet och en remissammanställning finns att tillgå i Näringsdepartementet (dnr N2000/8583/RS).

Enligt 33 § första stycket lagen (1982:80) om anställningsskydd (anställningsskyddslagen) gäller att en arbetsgivare som vill att en arbetstagare skall lämna sin anställning när arbetstagaren uppnår den ålder som med-

Hur länge bör man jobba innan man byter jobb?

1. Se tecken tidigt! Om du under den senaste tiden haft låg energi och upplevt likgiltighet i största allmänhet mot jobbet kan vara tydliga tecken på att det är dags att byta jobb. Var observant och hör med dina nära vänner eller familj hur dom har upplevt att du varit den senaste tiden. Jobbet har stor påverkan på hur vi mår.

2. Lek med tanken: Om du funderar på att byta jobb, fundera först vilka arbetsuppgifter du skulle vilja utföra för att senare se till eventuella arbetsplatser. Därefter, skriv ner för- och nackdelarna med det jobbet som du har i åtanke. Nackdelarna kan vara att du kanske måste börja om med provanställning men samtidigt kan fördelarna blir att du börjar på ett helt nytt jobb, nya kollegor och du känner att du utvecklas åt rätt håll.

Får jag ge bort pengar till ett barn innan jag dör?

För att veta vad lag­lot­ten är måste man veta vad arvslot­ten är.

Arvslott är det som en ar­vinge ärver om det inte finns tes­ta­men­te. Om den av­lid­ne har barn ska barnen dela lika på arvet och de får var sin arvslott.

Lag­lott är hälf­ten av arvslot­ten. Arvslot­ten är allt det en person skulle ha ärvt om den av­lid­ne inte hade skri­vit ett tes­ta­men­te. Endast bröstar­ving­ar har rätt till lag­lott.

Bröstar­ving­ar (barn och barn­barn) har alltid rätt till lag­lot­ten och lag­lot­ten kan inte tes­ta­men­te­ras bort. Det är därmed omöj­ligt att göra ett barn arvlös ef­tersom de alltid har rätt till åt­minsto­ne lag­lot­ten.

Hur mycket Swish kan man ta emot utan att skatta?

Du ska betala skatten inom 90 dagar från att du får ditt slutskattebesked. Datumet står på slutskattebeskedet. De flesta som har skatt att betala ska göra det senast den 12 september 2023. Om vi ändrar något i din deklaration får du ditt slutskattebesked tillsammans med ändringsbeslutet.

Skatteverket drar pengarna från ditt skattekonto på förfallodagen, om vi inte gjorde det vid uttaget av ditt slutskattebesked. Du kan välja att betala skatten innan. Fördelen är att du blir färdig med din deklaration och du kan också undvika att behöva betala kostnadsränta på skatten.

Den 1 augusti 2023 höjdes den låga kostnadsräntan från 3,75 procent till 5 procent. Samtidigt höjdes den höga kostnadsräntan från 18,75 procent till 20 procent.

Får jag bjuda mina anställda på lunch?

Innan vi tittar på frågorna ska vi kort redogöra för de övergripande skattereglerna kring personalfester.

Efter coronapandemin är det många som fortfarande arbetar hemifrån. Frågan uppkommer därför fortfarande om man kan ha digitala personalfester eller konferenser utan beskattning av måltider. Tanken är då att de anställda ska äta "tillsammans" framför sina datorer.