:

När är schablonmetoden fördelaktig?

Innehållsförteckning:

  1. När är schablonmetoden fördelaktig?
  2. Hur räknar man ut schablonmetoden?
  3. Hur beräknas man anskaffningsvärde?
  4. Kan man använda schablonmetoden på inlösenaktier?
  5. Får man välja schablonmetoden?
  6. Får man alltid använda schablonmetoden?
  7. Är schablonmetoden bra?
  8. Hur räknar man ut schablonskatt?
  9. Vad är anskaffningsvärde aktier?
  10. Vad menas med anskaffningsvärde?
  11. Vad händer med mina aktier i Swedish Match?
  12. Hur mycket skatt betalar man när man säljer aktier?
  13. Hur räknar man ut skatten på sålda aktier?
  14. Vad menas med anskaffningsvärdet?
  15. Vad ingår i anskaffningsvärdet?

När är schablonmetoden fördelaktig?

Schablonmetoden är en metod för att ta fram omkostnadsbeloppet för beräkning av kapitalvinst vid försäljning av värdepapper. Metoden är en av två som Skatteverket godkänner vid deklaration av kapitalvinstskatt, den andra är genomsnittsmetoden.

Hur räknar man ut schablonmetoden?

Genomsnittsmetoden är ett sätt att räkna ut omkostnadsbeloppet. För att kunna använda genomsnittsmetoden behöver du alla avräkningsnotor från dina köp och försäljningar. En avräkningsnota är den nota som du fick av banken när du köpte värdepappret. Du måste räkna ut ett omkostnadsbelopp för varje slags aktie, till exempel ett för Ericsson A-aktier och ett för Ericsson B-aktier.

Du behöver inte göra en beräkning med genomsnittsmetoden om du har köpt alla dina aktier i ett bolag vid ett tillfälle och sedan sålt alla vid ett tillfälle. Då använder du avräkningsnotorna från köp och försäljning. Detta gäller under förutsättning att det inte inträffat någon händelse i bolaget som påverkar omkostnadsbeloppet. Information om händelser för dina aktier finns i Aktiehistorik.

Hur beräknas man anskaffningsvärde?

Först och främst behöver du veta ditt inköpspris eftersom det är en del av anskaffningsvärdet. Du kan läsa vår artikel om inköpspris där vi går igenom hur du letar fram ditt inköpspris, hur du beräknar ditt inköpspris vid skilsmässa, arv och så vidare.

Kan man använda schablonmetoden på inlösenaktier?

Linköping – 19 december, 2022 – Årsstämman i medicinteknik- och cybersäkerhetsföretaget Sectra (STO: SECT B) beslutade om ett inlösenprogram som innebar att 1 krona per aktie överfördes till aktieägarna under oktober 2022. När en aktieägare löser in inlösenaktier i ett bolag anses aktieägaren ha sålt aktierna. Därför behöver kapitalvinst och anskaffningsutgiften för inlösenaktiernas beräknas vid den årliga skattedeklarationen. Förvaltas aktierna på ett investeringssparkonto gäller andra regler.

Anskaffningsutgiften för inlösenaktierna kan beräknas på något av följande sätt:

Får man välja schablonmetoden?

Även om du känner till det verkliga omkostnadsbeloppet får du använda schablonmetoden om du vill. Det är förmånligare att använda schablonmetoden om dina aktier har ökat mer än 400 procent i värde. Vinsten eller förlusten ska du sedan deklarera i något som kallas en K4-blankett.Man får dock använda s chablonmetoden även om man känner till anskaffningsvärdet. Schablonmetoden går ut på att man använder 20 procent av försäljningspriset (efter att man har gjort avdrag för courtage) som omkostnadsbelopp. Den resterande delen (80 procent) av försäljningen räknas därefter som vinst och är det som beskattas.

Schablonmetoden är ett sätt att beräkna omkostnadsbeloppet vid försäljning av en aktie eller annat värdepapper. Du får dock inte använda schablonmetoden på optioner, terminer, teckningsrätter, fondaktierätter, samt på inlösenrätter och säljrätter om du har fått på grund av aktieinnehav.

Får man alltid använda schablonmetoden?

Om man har aktier på ett vanligt aktiekonto behöver man redovisa de aktier man sålt under inkomståret i sin deklaration. Detta för att räkna ut kapitalvinsten på sina aktieköp, som man sedan ska betala skatt på. För att göra det kan man använda två olika metoder: Genomsnittsmetoden och Schablonmetoden.

I den här artikeln går vi igenom hur man använder genomsnittsmetoden för att räkna ut kapitalvinsten, samt för- och nackdelar med denna metod jämfört med att använda Schablonmetoden.

Är schablonmetoden bra?

I denna traditionella kontotyp behöver du deklarera varje försäljning. De försäljningar du gjort under år 2015 har vi rapporterat in till Skatteverket och kommer stå förtryckt på din deklaration. Däremot behöver du själv rapportera in inköpskostnaden och de omkostnader du haft för att köpa värdepappret för att på så sätt räkna fram vinst eller förlust.

När du ska beräkna ditt inköpsbelopp så finns det två olika metoder, antingen genomsnittsmetoden eller schablonmetoden.

Genomsnittsmetoden Om du vet vad du betalat för dina aktier så kan du använda genomsnittsmetoden. Det innebär att du slår ihop samtliga anskaffningsutgifter från varje inköpstillfälle som skett innan försäljningen. Dividera sedan denna summa med antalet aktier som du hade innan försäljningen. Det framräknade beloppet är det genomsnittliga anskaffningsvärdet (GAV) per aktie. Detta belopp använder du som omkostnadsbelopp i deklarationen.

Om du under 2015 har sålt inlösenrätter/teckningsrätter/unirätter i någon av nedan bolag så behöver du ej redovisa detta på din K4-blankett. Det framgår i den specifikation som du mottagit tillsammans med din inkomstdeklaration. Vinsten kommer att vara redovisad på specifikationen och ifylld vid punkt 7.4 på inkomstdeklarationen. Skulle du ha sålt inlösenrätter, teckningsrätter eller uniträtter i andra bolag måste du redovisa  försäljningen på bilaga K4.

Om du äger eller har ägt någon av nedan bolag under fjolåret så kan det vara värt att slänga ett extra öga:

  • Acrinova AB
  • Atlas Copco AB 
  • Betsson AB
  • Björn Borg AB
  • Com Hem Holding AB
  • Creades AB
  • East Capital Explorer AB
  • Enea AB
  • Eolus Vind AB
  • HiQ International AB
  • Medivir AB
  • Mr Green & Co AB
  • NetEnt AB (tidigare Net Entertainment)
  • Sectra AB
  • Tethys Oil AB
  • Vostok New Ventures Ltd. (tidigare Vostok Nafta Investment)

Hur räknar man ut schablonskatt?

Schablonintäkten baseras på det sammanlagda värdet av dina tillgångar och är det som ligger till grund för hur mycket skatt du ska betala för ditt investeringssparkonto varje år. Schablonintäkten framgår av kontrolluppgiften som investeringsföretaget (din bank exempelvis) lämnar och är förifylld i din deklaration. Den skatt du ska betala är 30 procent av schablonintäkten.

Du betalar med andra ord inte skatt på enskilda vinster, utdelning, ränta eller annan avkastning som du får från tillgångarna du har på kontot. Du kan också ta ut pengar från kontot utan att behöva betala skatt för det uttagna beloppet.

Du får inte göra avdrag för förluster som du gör på ditt investeringssparkonto. Fondavgifter, depåavgifter och andra utgifter som är kopplade till tillgångarna på ditt investeringssparkonto är inte heller avdragsgilla.

Vad är anskaffningsvärde aktier?

Hur deklarerar du aktier? Hur beskattas de? Vad är skillnaden mellan a- och b-aktier? Och hur kommer du igång med ditt aktiesparande? Frågorna kan vara många när man ska börja spara i aktier. För att hjälpa dig så har vi samlat några av de vanligaste frågorna och svaren. Få en flygande start!

En aktie är en andel i ett företag. Aktiekapitalet är ägarnas egen insats och bolagets finansiella plattform. Om företaget går bra får aktieägarna del i vinsten i förhållande till sin insats i form av utdelning och genom att kvarhållna vinster i bolaget ökar företagets och därmed aktiernas värde. Vad är en aktie?

Vad menas med anskaffningsvärde?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Vad händer med mina aktier i Swedish Match?

Philip Morris Holland Holdings B.V., ett nederländskt privat aktiebolag med organisationsnummer 20028955 (”PMHH”), innehar mer än nio tiondelar av aktierna i Swedish Match AB, organisationsnummer 556015-0756 (”Swedish Match”). Enligt 22 kap. 1 § aktiebolagslagen (2005:551) äger PMHH därför rätt att av övriga aktieägare i Swedish Match lösa in återstående aktier. PMHH har beslutat att använda sig av denna rätt.

Då överenskommelse om inlösen inte har kunnat träffas med samtliga övriga aktieägare har PMHH enligt 22 kap. 6 § aktiebolagslagen hos styrelsen för Swedish Match den 2 december 2022 begärt att tvisten ska avgöras av skiljemän. PMHH har till sin skiljeman utsett advokaten Robert Ohlsson.

Hur mycket skatt betalar man när man säljer aktier?

Krav för yrkesmässig värdepappershandel enligt SKV:s arbetsgrupp

Omsättning – minst 6 miljoner kronorAntal transaktioner – fler än 50Omsättningshastighet – minst 3 gånger

Hur räknar man ut skatten på sålda aktier?

Juridik vid dödsfall

Hej Har en kvinnlig vän som förlorade sin make 2016. Hon har sålt Volvo-aktier som hon ärvde efter sin make. Nu har hon fått en kvarskatt på 13.000.-. Är hon skyldig att betala denna ?

Vad menas med anskaffningsvärdet?

Anskaffningsvärde är en skatte- och redovisningsterm som används för bland annat beräkning av kapitalvinst. Ibland ser man att begreppet anskaffningsutgift används synonymt med anskaffningsvärde. 

I balansräkningen tar man upp tillgångarna till just anskaffningsvärdet. 

Vad ingår i anskaffningsvärdet?

Först och främst behöver du veta ditt inköpspris eftersom det är en del av anskaffningsvärdet. Du kan läsa vår artikel om inköpspris där vi går igenom hur du letar fram ditt inköpspris, hur du beräknar ditt inköpspris vid skilsmässa, arv och så vidare.