:

Vad kostar en förmånscykel i månaden?

Innehållsförteckning:

  1. Vad kostar en förmånscykel i månaden?
  2. Kan man köpa en cykel på företaget?
  3. Hur mycket får en förmånscykel kosta?
  4. Vilka kan få Förmånscykel?
  5. Hur förmånligt är Förmånscykel?
  6. Hur funkar Cykelförmån?
  7. Är det värt med Förmånscykel?
  8. Hur beräkna Cykelförmån?
  9. Kan man få bidrag för elcykel?
  10. Vilka företag har Förmånscykel?
  11. Hur fungerar Cykelförmån?
  12. Hur fungerar det med Förmånscykel?
  13. Är det lönsamt med förmåns cykel?
  14. Kan man göra avdrag för cykel?
  15. Hur mycket påverkas pensionen av Förmånscykel?

Vad kostar en förmånscykel i månaden?

Är du intresserad av förmånscykel och vill se konkreta exempel på vad det kan kosta att leasa en cykel via företaget? Då har du hittat rätt! Vad kostnaden för företagscykel blir beror främst på vilken cykel du väljer, men däremot vet vi att kostnaden kommer att bli lägre med förmånscykel än att köpa cykel privat. Här förklarar vi mer detaljerat hur vi beräknar kostnaden för förmånscykel.

Förmånsbeskattning bli aktuellt när en arbetstagare tar emot en förmån, i det här fallet en cykel, från sin arbetsgivare. Förmånsbeskattning är den skatt arbetstagaren betalar för att nyttja förmånen. Om du som anställd har en förmånscykel som får användas privat innebär det en skattepliktig förmån. Överstiger förmånsvärdet på cykeln 3000 kr under ett kalenderår är det summan över 3000 kr som du beskattas för. Du kan läsa mer om de nya skattereglerna 2022 här. 

Kan man köpa en cykel på företaget?

Den anställde får upp till 25-50% lägre kostnad istället för att köpa den privat. Bra för miljö, friskare personal och framförallt nöjd personal som känner att företaget satsar på de anställda är våra erfarenheter. Vi erbjuder vanliga cyklar, lådcyklar, elcyklar och nu med helt nya regler och förmånsvärden för 2022 och framåt!

Vill ni veta mer hur det fungerar? Vänligen fyll i nedan formulär.

Hur mycket får en förmånscykel kosta?

Förmånscyklar är en alltmer populär förmån som erbjuds av arbetsgivare till sina anställda, och det finns många fördelar med detta koncept för både arbetsgivare och anställda.

För arbetsgivare kan förmånscyklar bidra till att minska sjukfrånvaron och öka produktiviteten på arbetsplatsen genom att uppmuntra anställda att cykla till jobbet. För anställda är förmånscyklar en utmärkt förmån eftersom de kan spara pengar på transportkostnader, få mer motion och förbättra sin hälsa.

Vilka kan få Förmånscykel?

En förmånscykel är en möjlighet att få en cykel genom sin arbetsgivare. Som anställd betalar du för cykeln genom avdrag på din bruttolön och tack vare en fördelaktig beskattning blir priset betydligt lägre än om du själv köper cykeln i en butik. Dessutom betalar du cykeln med oskattade pengar, så nettoffekten beror till slut på din skattesats.

BikeleaseCykla till jobbet eller på fritiden med en förmånscykel.

Alla anställda i Sverige kan få förmånscykel, oavsett om du arbetar åt ett småföretag eller ett större företag.

Hur förmånligt är Förmånscykel?

Förmånscykel är en cykelförmån som går ut på att du som anställd smidigt och enkelt leasar valfri cykel från vårt sortiment av din arbetsgivare. Du som har tillgång till en förmånscykel får använda cykeln både till jobbrelaterade ändamål och privat. Eftersom denna leasing ses som en förmån, är den skattepliktig och du betalar genom bruttolöneavdrag.

Givetvis är förmånscykel en bra deal! Det är det absolut förmånligaste sättet att ha en cykel på. Du slipper betala hela summan av cykeln, det ingår en service per år och när leasingperioden är slut kan du välja på att lämna tillbaka cykeln, byta in den mot en ny, alternativt köpa ut den för restvärdet om du skulle vilja det.

Förmånscykel är bra för flera anledningar. Till exempel är cykel ett bra alternativ till att åka bil för att bidra till hållbart resande och bättre miljö. Genom att cykla i stället för att åka bil slipper du också betala dyra pengar på drivmedel samtidigt som du undviker bilköer, två otroliga fördelar med att låta bilen stå hemma. 

Hur funkar Cykelförmån?

På Epassi har vi åtagit oss att skydda och respektera din integritet. Om det är okej för dig skickar vi ibland information till dig om våra tjänster som vi tror kommer att vara av intresse för dig. Om du ger ditt samtycke till detta, markera rutan nedan:

Jag samtycker till att Epassi kan skicka marknadskommunikation till mig.

Är det värt med Förmånscykel?

Fråga om förmånscykel

Halloj.. Jag har möjlighet att ha en förmånscykel via jobbet (Region Örebro län), och de använder Eco Change för detta. Då jag just nu är relativt lågavlönad, men ändå anser att jag behöver en "ok" cykel, så behöver jag veta för -och nackdelar med en sådan här deal. (Har dock ingen möjlighet att köpa cykeln kontant.)

Hur beräkna Cykelförmån?

Emma får använda sin arbetsgivares elcykel privat. Cykelns marknadsvärde (vad det skulle kosta att köpa cykeln) är 15 000 kronor inklusive batteri. Cykeln beräknas hålla i sex år medan batteriet behöver bytas vartannat år. Arbetsgivaren betalar service och reparationer under året med 600 kronor.

Vid beräkning av förmånsvärdet för en elcykel bör även batteriet vara med i beräkningen av värdeminskningen. En årlig värdeminskning som motsvarar 20 procent av cykelns marknadsvärde inklusive batteri kan användas för elcyklar.

Kan man få bidrag för elcykel?

Bidraget till elfordon blev ett politiskt slagträ under valrörelsen och med rådande, högst oklara, parlamentariska läge hänger reformen i luften.

– Vi är lika nyfikna som någon annan på vad det här har för chanser, säger Tomas Hallqvist på Naturvårdsverket.

Bidraget gällde köp av nya elcyklar, elmopeder och elmotorcyklar och intresset bland konsumenter har varit stort. Fram till september i år hade bidrag till köp av drygt 72 000 elcyklar betalats ut. Bidrag har även delats ut till köp av drygt 3 000 elmopeder och 72 stycken elmotorcyklar.

Vilka företag har Förmånscykel?

En förmånscykel är när ett företag köper eller leasar en cykel som en anställd kan använda i tjänsten och/eller bara privat. Förmånen ska beskattas av den anställde och företaget ska betala arbetsgivaravgifter på förmånen. Skatteverket har då räknat ut en summa (förmånsvärde) som består av cykelpriset och kapitalkostnad. Summan läggs på personalens lön genom bruttolöneavdrag. Företaget får en sänkt arbetsgivaravgift eftersom bruttolönen sänks med förmånsvärdet. Däremot behöver företaget betala arbetsgivaravgift på förmånen = kostnadsneutralt för företaget. Att erbjuda personalcyklar bidrar till bättre hälsa!

Hur fungerar Cykelförmån?

Här summerar vi viktig information kring det nya regelverket för cykelförmån som kan vara bra för arbetsgivare att känna till.

För att bidra till ökad cykelpendling har regeringen tagit beslut om nya regler gällande beskattning av förmånscyklar. Det nya regelverket gäller från den 1 januari 2022 och innebär att förmån av cykel som arbetsgivare tillhandahåller för sina anställda under vissa ramar blir skattefri för den anställde.

Hur fungerar det med Förmånscykel?

Är du intresserad av förmånscykel och vill se konkreta exempel på vad det kan kosta att leasa en cykel via företaget? Då har du hittat rätt! Vad kostnaden för företagscykel blir beror främst på vilken cykel du väljer, men däremot vet vi att kostnaden kommer att bli lägre med förmånscykel än att köpa cykel privat. Här förklarar vi mer detaljerat hur vi beräknar kostnaden för förmånscykel.

Förmånsbeskattning bli aktuellt när en arbetstagare tar emot en förmån, i det här fallet en cykel, från sin arbetsgivare. Förmånsbeskattning är den skatt arbetstagaren betalar för att nyttja förmånen. Om du som anställd har en förmånscykel som får användas privat innebär det en skattepliktig förmån. Överstiger förmånsvärdet på cykeln 3000 kr under ett kalenderår är det summan över 3000 kr som du beskattas för. Du kan läsa mer om de nya skattereglerna 2022 här. 

Är det lönsamt med förmåns cykel?

En viss del av anställdas förmån av fri cykel är skattefri från och med den 1 januari 2022. Skattelättnaden är utformad på samma sätt som den så kallade Hem-PC-reformen. Det innebär att de anställda kan erbjudas den skattefria cykelförmånen i utbyte mot ett bruttolöneavdrag. 

Genom löneväxlingen blir det kostnadsneutralt för arbetsgivaren, samtidigt som den anställda kan få upp till ca 60 procents ”rabatt” på cykeln jämfört med att köpa cykeln själv. Storleken på rabatten beror på den anställdes marginalskatt; ju högre inkomst desto högre ”rabatt”. 

Kan man göra avdrag för cykel?

Den första januari 2023 förändras avdragsreglerna för pendlare och ersätts med en modell där avståndet blir avgörande och valet av färdmedel upp till var och en. Du kan till och med välja att cykla.

Ett av argumenten till att ändra reseavdraget är att det har en positiv påverkan på miljön och klimatet. Dagens system, som gynnar ensamma bilåkare, ska ta hänsyn till personer som väljer att exempelvis samåka, åka med kollektivtrafiken eller cykla. Därför blir det nya reseavdraget avståndsbaserat och färdmedelsneutralt.

Hur mycket påverkas pensionen av Förmånscykel?

Vi får ibland frågor om hurvida en förmånscykel påverkar pensionen eller inte. Svaret är att det beror mycket på din individuella pensionslösning.

Den månatliga utbetalningen kommer däremot minska något om man efter bruttolöneavdraget har en bruttolön under 50 000SEK/månad brutto. Uträkningen görs så här: Bruttolöneavdraget - ev.förmånsvärde * 36 (antal månader man har cykeln vid ett 3 års avtal)  * 0,001 = beloppet som din månadspension kommer att minska med.