:

Vilka regler gäller för traktamente?

Innehållsförteckning:

  1. Vilka regler gäller för traktamente?
  2. Kan man få traktamente utan övernattning?
  3. Hur räknar man ut traktamente?
  4. Vad ska traktamente täcka?
  5. När får man inte traktamente?
  6. Vad gäller vid arbete på annan ort?
  7. Vad räknas som övernattning?
  8. Vem bestämmer traktamente?
  9. Hur redovisar man traktamente?
  10. Kan arbetsgivaren neka traktamente?
  11. Har man alltid rätt till traktamente?
  12. Kan arbetsgivare neka traktamente?
  13. Är arbetsgivaren skyldig att betala traktamente?
  14. Hur mycket ska man ha i traktamente?

Vilka regler gäller för traktamente?

Rent tekniskt är egentligen alla traktamenten skattepliktiga från första kronan. Samtidigt har arbetstagare rätt till att göra schablonavdrag för ökade levnadskostnader i samband med tjänsteresor. Och ur denna “intressekonflikt” går alltid arbetstagarens rätt till avdrag vinnande. Detta betyder alltså att arbetsgivare kan betala ut skattefria traktamenten.

Men för att arbetsgivare ska kunna betala ut skattefria traktamenten måste följande tre krav vara uppfyllda: 

  • Resan måste omfatta minst en övernattning
  • Resan måste gå till en plats som ligger minst 50 kilometer från både arbetsplatsen och den anställdes bostad.
  • Resan måste vara en tjänsteresa, vilket behöver styrkas med underlag där det framgår vem som har rest, till vart och när resan påbörjades och avslutades.

Kan man få traktamente utan övernattning?

Traktamente betalas ut i samband med tjänsteresor för att täcka de ökade kostnaderna som tjänsteresor innebär för anställda. Traktamente är en ekonomisk ersättning som gäller kostnader för mat, övernattning och mindre reseutgifter. Traktamente kan betalas ut vid tjänsteresor som görs både i Sverige och utomlands. Storleken på traktamentet beror på resans omfattning.

I många fall kan du göra avdrag för traktamente. Tjänsteresan måste uppfylla tre krav för att arbetsgivaren ska kunna betala ut det skattefritt:

  • Minst en övernattning ingår i tjänsteresan. Resan ska pågå mellan klockslagen 00.00 och 06:00.
  • Tjänsteresan ska vara förlagd på en ort som ligger längre än 50 kilometer från verksamhetsorten.
  • Du måste styrka tjänsteresan med ett underlag, såsom en reseräkning. I reseräkningen ska det framgår vem som var på tjänsteresan, vart den gick samt när den började och slutade.

Om du uppfyller kraven ovan är det skattefritt att betala ut traktamente.

Hur räknar man ut traktamente?

Traktamentet ska täcka de ökade levnadskostnaderna under tjänsteresan, det vill säga utgifter för logi, högre måltidskostnader än vanligt och diverse småutgifter.

Ett traktamente som inte är högre än vissa avdragsgilla schablonbelopp brukar kallas "skattefritt traktamente". Du måste alltid övernatta minst en natt för att arbetsgivaren ska kunna betala ut ett skattefritt traktamente. Det krävs också att du reser till en plats som ligger mer än 50 kilometer från din vanliga arbetsplats och mer än 50 kilometer från din bostad.

Vad ska traktamente täcka?

Traktamente är formellt sett skattepliktigt från första kronan. Men eftersom den anställde har rätt till schablonavdrag för ökade levnadskostnader vid tjänsteresor görs en tyst kvittning, vilket innebär att arbetsgivaren kan betala ut skattefritt traktamente, förutsatt att tjänsteresan:

Observera att 50-kilometerskravet även gäller övernattningen!

När får man inte traktamente?

Exempel på ökade levnadskostnader som kan uppkomma under en tjänsteresa är utgifter för logi, högre måltidskostnader än vanligt och diverse småutgifter som telefonsamtal till familjen.

Vad gäller vid arbete på annan ort?

Övrigt/annat

Hej! Jag jobbar som en inhyrd konsult på ett företag. Där jag övernattar på ett annat ort än min bostadsort. På mitt avtal står det under avsnitt ersättning följande: Om traktamente utgår, debiteras detta till självkostnadspris enligt skatteverkets schablonbelopp. Vad innebär det? Får jag enligt detta fakturera traktamente belopp till uppdragsgivaren?

Vad räknas som övernattning?

Bostad – ett boende med varaktig karaktär. Exempel kan vara flerbostadshus, enbostadshus eller fritidshus.

Tillfällig vistelse – verksamheter som tillhandhåller övernattningsmöjligheter utanför bostaden. Verksamheten i sig är varaktig, medan övernattningarna i sig är av icke varaktig karaktär. Exempel är hotell, vandrarhem, camping och även tillfälliga anläggningsboenden.

Vem bestämmer traktamente?

Statsråden har ett arvode för sitt uppdrag, inte lön, och omfattas inte heller av de vanliga reglerna om sjukförsäkring, föräldraförsäkring och semester. Statsrådet förutsätts alltid vara i tjänst. Utgångspunkten är att ett statsråd kan fullfölja sitt uppdrag, även om hon eller han kan ha förfall att utföra uppgifter till exempel på grund av sjukdom eller ledighet.

Det finns en särskild reglering om sjukavdrag för statsråden inklusive statsministern, lagen (1991:359) om arvoden till statsråden med mera. Lagen reglerar situationer då ett statsråd inte kan fullgöra sitt uppdrag som statsråd på grund av sjukdom. Om ett statsråd bedömer att hon eller han inte kan fullgöra sitt uppdrag som statsråd på grund av sjukdom ska hon eller han enligt lagen anmäla det till Regeringskansliet.

Om ett statsråd inte kan fullgöra sitt uppdrag på grund av sjukdom ska avdrag göras på arvodet.

Hur redovisar man traktamente?

Ladda ner din gratis bokföringsguide och lär dig grunderna för att kunna göra din egen bokföring!

Kan arbetsgivaren neka traktamente?

På Modern Ekonomi har vi gjort utläggshanteringen enkel. Med vår app kan du smidigt hålla reda på milersättningar, utlägg och traktamenten. Besök vår sida för Modern Utlägg & Resa för att komma till vårt kontaktformulär.

Att registrera traktamente i vår app är enkelt. Skapa ett nytt traktamente genom att trycka på plustecknet och välj “Nytt traktamente”. Fyll i fältet resmål: scrolla dig till den tid då resan påbörjades och när resan avslutades. Tryck sedan på “Kost och logi” och markera utgifterna som ska ersättas. Nu är det bara att spara uppgifterna och låta oss sköta resten!

Har man alltid rätt till traktamente?

Exempel på ökade levnadskostnader som kan uppkomma under en tjänsteresa är utgifter för logi, högre måltidskostnader än vanligt och diverse småutgifter som telefonsamtal till familjen.

Kan arbetsgivare neka traktamente?

Traktamente är en skattefri kostnadsersättning, upp till av skatteverket fastställda schablonvärden. En redovisningsenhet kan betala ut traktamente till anställda, uppdragstagare och delägare som har varit på en tjänsteresa eller till anställda, uppdragstagare och delägare som har haft tillfälligt arbete på annan ort (högst en månad).

Skattefritt traktamente och skattefritt utlandstraktamente utgör en kostnadsersättning som avser att kompensera personer för ökade privata levnadskostnader vid en tjänsteresa eller ett tillfälligt arbete på annan ort. Traktamente utgör en kostnadsersättning för ökade privata matutgifter och nattraktamente syftar till att kompensera för ökade privata boendeutgifter om boendet inte bekostas av redovisningsenheten.

Är arbetsgivaren skyldig att betala traktamente?

Exempel på ökade levnadskostnader som kan uppkomma under en tjänsteresa är utgifter för logi, högre måltidskostnader än vanligt och diverse småutgifter som telefonsamtal till familjen.

Hur mycket ska man ha i traktamente?

För att arbetsgivaren ska kunna betala ut skattefritt traktamente behöver tre krav uppfyllas:

  • Minst en övernattning måste ske, vilket innebär att resan sträcker sig mellan kl. 00.00 till 06.00. Om tjänsteresan inte innebär en övernattning räknas den som ett så kallad endagstraktamente.

  • Tjänsteresan är förlagd till en ort som ligger mer än 50 kilometer från den ordinarie arbetsplatsen eller bostaden (även kallat verksamhetsorten).

  • Tjänsteresan behöver styrkas med ett underlag, till exempel en reseräkning. Där framgår vem som har rest, vart den anställde har rest samt när resan påbörjades och avslutades.

Traktamentet för en hel dag inom Sverige under inkomstår 2023 är 260 kronor. Schablonbeloppen för skattefritt traktamente varierar, beroende på resans omfattning. Efter tre månader med traktamente på samma ort får den anställde 70 procent av normalbeloppet per hel dag, och efter två år 50 procent per hel dag.

Det finns brytpunkter som styr om det är ett helt eller halvt traktamente den anställde har rätt till.

  • Hel dag: Avresa före klockan 12.00 och hemkomst efter klockan 19.00

  • Halv dag: Avresa efter klockan 12.00 eller hemkomst före klockan 19.00