:

Kan man göra reseavdrag om man åker kollektivt?

Innehållsförteckning:

  1. Kan man göra reseavdrag om man åker kollektivt?
  2. Vad krävs för att få göra reseavdrag?
  3. Hur mycket får man tillbaka på reseersättning?
  4. Vad blir reseavdraget 2023?
  5. Hur deklarerar man tågbiljett?
  6. Kan man deklarera tågbiljett?
  7. Vad händer om Skatteverket inte godkänner reseavdrag?
  8. Måste man ha kvitton för reseavdrag?
  9. Vad är rimligt att ta ut i milersättning?
  10. Får man milersättning för elbil?
  11. När höjs milersättning 2023?
  12. Hur länge har det varit 18 50 i milersättning?
  13. Hur mycket får man behålla av reseavdraget?
  14. Hur kontrollerar Skatteverket reseavdrag?
  15. Hur bokför man tågbiljett?

Kan man göra reseavdrag om man åker kollektivt?

För att du ska kunna göra avdrag för resor i kollektivtrafiken krävs att du har minst två kilometer till jobbet.

Du kan bara göra avdrag för det billigaste färdsättet. Om det finns två sätt för dig att färdas till jobbet – till exempel tåg eller buss – kan du alltså bara få avdrag för det billigare alternativet.

Det går bara att göra avdrag för resekostnader som överstiger 11 000 kronor per år. Det är också bara summan som överstiger 11 000 kronor som är avdragsgill. Det gäller även för andra färdsätt, som bil.

Vad krävs för att få göra reseavdrag?

Reseavdraget är ett avdrag du kan göra i din inkomstdeklaration. Med reseavdraget är det möjligt att göra avdrag på skatten för resor du gör till och från arbetet och i tjänsten. För att du ska ha möjligheten att göra avdrag för dina resor är minimikravet att kostnaden för resorna är minst 11 000 kronor per år och att avståndet du reser (till och från jobbet) är minst fem kilometer.

Hur mycket får man tillbaka på reseersättning?

Om du reser till, från eller i jobbet så kan du ha rätt till skattefri reseersättning. För att få göra ett reseavdrag måste du uppfylla följande tre krav:

För att få din reseersättning för pendling till och från jobbet så ansöker du om detta i och med att du skickar in din deklaration. Du gör det enkelt genom att fylla i ett reseavdrag för den summa som du har spenderat på din pendling under årets gång. Reseersättningen betalas sedan ut i samband med att deklarationen godkänns.

Tänk på att spara alla kvitton eftersom du behöver dem vid din deklaration. Då kan du räkna ut hur mycket pengar du har förbrukat samt bevisa att du har tankat din bil inför pendlingen etcetera. Du behöver inte skicka in dina kvitton i samband med att du ansöker om reseavdraget i din inkomstdeklaration. Du ska dock kunna göra det om Skatteverket kontaktar dig för att få se dem.

Du ska även kunna visa att ditt fordon har rullat det antal mil som du uppger att du har pendlat till och från jobbet. Det är extra viktigt att tänka på om du byter bil eller lånar en bil av familj och vänner.

Vad blir reseavdraget 2023?

För ett par år sedan infördes det så kallade gröna avdraget, vilket innebär skattereduktion (både material och arbete) för privatpersoner vid installation av nätanslutna solcellssystem, system för laddning av egenproducerad elenergi och laddboxar för elfordon. Nyheten för i år är att avdraget för installation av solceller höjs från 15 till 20 procent från och med 1 januari 2023, medan avdraget för laddbox och batteri förblir oförändrat.

Hur deklarerar man tågbiljett?

Man får endast göra avdrag för belopp som överstiger 11 000 kronor vid resor till och från jobbet.

Hur många resor kan jag göra avdrag för?

För att få göra avdrag för för kostnader med kollektivtrafik som till exempel med buss, tunnelbana och pendeltåg måste du uppfylla följande krav.

  • Sträckan mellan jobbet och bostaden måste vara minst två kilometer för att få göra avdrag för kollektivtrafik. Du kan inte förlänga sträckan genom att lägga till sträckan för hämtning och lämning av barn på dagis och skola. Det går normalt inte att ta med omvägen över dagis när man beräknar tidsvinsten för bilresa till jobbet. Men det finns fall när skattedomstolen godtagit sådana »omvägar« (RRK K74 1:79, RÅ 1986 ref 11).
  • Man får enbart göra avdrag om man väljer det billigaste färdmedlet.
  • Avdrag för två årskort samma år går inte enligt rättsfall under kontantprincipen. Men du kan göra avdrag för månadskort under semestern i vissa fall. Även med en månads semester så kan det ofta bli avdrag för tolv månadskort. Halva semestern kan ju ligga i juli och andra halvan i augusti.

Kan man deklarera tågbiljett?

Det största missförståndet är kort och gott att alla har rätt att göra avdrag för resor till och från jobbet. När det i stället är följande krav:

– Man måste tjäna två timmar varje dag jämfört med kollektivtrafiken, säger Schauman.

Lagenställer framför allt tre krav på den som vill göra reseavdrag med bil.

Vad händer om Skatteverket inte godkänner reseavdrag?

till Finansminister Elisabeth Svantesson (M)

Reseavdragskommittén hänvisar i sitt betänkande Skattelättnad för arbetsresor (SOU 2019:36) till undersökningar av skattefelet i reseavdraget som Skatteverket gjort. Där framgår bland annat att 48 procent av de personer som gjorde avdrag för resor mellan hemmet och arbetsplatsen gjort ett felaktigt reseavdrag. Det vanligaste felet var otillräcklig tidsvinst, det vill säga att den skattskyldige har gjort avdrag för bil trots att tidsvinsten jämfört med allmänna kommunikationer inte uppgår till två timmar samt att den skattskyldige gjort avdrag för fler dagar än han eller hon faktiskt har arbetat. Skatteverket uppskattade då skattefelet till cirka 1,4 miljarder kronor. 

Måste man ha kvitton för reseavdrag?

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

I mitt svar utgår jag ifrån att du menar avdrag som får göras för utgifter du haft på grund av ditt arbete, se 12 kap. 1 § Inkomstskattelag (1999:1229).

Vad är rimligt att ta ut i milersättning?

Delningsekonomin är ett populärt begrepp som ofta lyfts fram inte minst från politiskt håll som ett sätt att bättre utnyttja befintliga resurser. En av de vanligaste formerna av delningsekonomi, som dessutom är etablerad sedan lång tid, torde vara att en anställd lånar ut sin privata bil till arbetsgivaren eller en egenföretagare som använder sin privata bil för resor i verksamheten. Möjligheten för en arbetsgivare att kompensera den anställde för de kostnader upplåtelsen av bilen innebär försvåras dock av skattereglerna genom den låga nivån på vad som maximalt tillåts som skattefri milersättning. För att ersätta den anställdes i praktiken betydligt högre faktiska kostnad drabbas företagen av extra utgifter, dels för att kompensera den anställdes skattekostnad för den del av ersättning som överstiger skattereglernas maxbelopp, dels för de arbetsgivaravgifter som påförs ersättning som överstiger maxbeloppet.

Även med den aviserade sänkningen av skatten på bensin och diesel är milersättningens nivå på 18,50 kr/mil (6,50 kr alternativt 9,50 kr/mil för förmånsbilar) alltför låg och har ingen koppling till den faktiska kostnadsbilden, vilket sin tur kan medföra att den anställde tvekar att upplåta sin egen bil för tjänsteresor.

Får man milersättning för elbil?

  • Elbilar är klimatvänliga, körningen ger varken upphov till direkta koldioxidutsläpp eller andra farliga utsläpp, exempelvis kolmonoxid eller kväveoxider.
  • El som drivmedel är relativt billigt men beror på aktuellt elpris och var man laddar bilen.

När höjs milersättning 2023?

Milersättningen har legat på 18,50 kronor sedan 2009 och många har ifrågasatt varför avdraget inte justerats då kostnaderna för tjänstebil har ökat rejält de senaste åren. Men nu har det alltså kommit en höjning av skattefri milersättning - till slut.

För dig som kör din privata bil när du jobbar i företaget kan ta ut en skattefri reseersättning från ditt bolag. Denna milersättning är för att täcka en del av kostnaderna för drivmedel, värdeminskning, däck, slitage och service.

Hur länge har det varit 18 50 i milersättning?

När man kör bil i tjänsten medges avdrag med schablonbelopp. Avdragsschablonen gäller även för resor med bil i tjänsten som görs helt eller delvis utanför Sveriges gränser.

Av lagstiftningen eller förarbetena framgår inte närmare vilken typ av bilar som ska omfattas av avdragsschablonen, men Skatteverkets uppfattning är att det är personbilar. En personbil är en bil som är inrättad huvudsakligen för personbefordran, dock för högst åtta passagerare plus förare (2 § lag [2001:559] om vägtrafikdefinitioner).

Skatteverket anser att även husbil innefattas i begreppet personbil, vilket innebär att avdragsschablonen innefattar husbilar. Schablonbeloppen är olika för egen bil och förmånsbil.

Avdrag medges med 12,50 kr per mil för körning med motorcykel i tjänsten. Det är samma belopp som medges för arbetsresor (SKV A 2022:38). Avdrag för tjänsteresor med mopedbil kan medges med belopp motsvarande schablonbeloppet för motorcykel.

Avdrag medges med 6 kr per mil för körning med moped i tjänsten. Det är samma belopp som medges för arbetsresor (SKV A 2022:38).

Alternativt kan avdrag medges med faktiska styrkta kostnader för drivmedel, reparation och underhåll hänförliga till milen körda i tjänsten.

Hur mycket får man behålla av reseavdraget?

Du får i vissa fall dra av kostnader för resor med egen (privat) bil mellan bostaden och arbetsplatsen med ett schablonbelopp som inkomståret 2022 är 18,50 kr/mil. För inkomståret 2023 får man dra av 25 kr/mil. Utöver schablonbeloppet får du även dra av de faktiska kostnaderna för väg-, bro- och färjeavgifter.

Du som beskattas för bilförmån får inkomståret 2022 dra av 9,50 kr per mil (gäller även el-bilar) och 6,50 kr för dieselbilar för resor till och från arbetet. För inkomståret 2023 får man dra av 9,50 kr/mil för elbilar och 12 kr/mil för övriga bilar.

Hur kontrollerar Skatteverket reseavdrag?

- På alla de lite större orterna där det finns en väl utbyggd lokaltrafik är det svårt att spara två timmar med bil, fortsätter han.

Deklarationen är kanske det sista du vill tänka på när solen skiner. Men nu är det hög tid att samla ihop siffrorna.

Hur bokför man tågbiljett?

Prenumerera

Hej! Jag håller på och bokför mitt första år som enskild näringsidkare och har stött på en fundering.