:

Hur funkar reseavdrag Skatteverket?

Innehållsförteckning:

  1. Hur funkar reseavdrag Skatteverket?
  2. Vad blir reseavdraget 2023?
  3. Hur mycket får man behålla av reseavdraget?
  4. Hur mycket får jag tillbaka på skatten för reseavdrag?
  5. När höjs milersättning 2023?
  6. Hur deklarerar man bensin?
  7. Hur mycket får man tillbaka på bensinen?
  8. Vad krävs för att få göra reseavdrag?
  9. Vad är rimligt att ta ut i milersättning?
  10. Varför får jag inte hela reseavdraget?
  11. Är reseersättning skattefri?
  12. Vad är en rimlig milersättning 2023?
  13. Har jag rätt till reseavdrag?
  14. Kan Skatteverket kolla privata bankkonton?
  15. Vad kan man dra av i deklarationen?

Hur funkar reseavdrag Skatteverket?

Reseavdraget är ett skatteavdrag du kan göra för resor till och från arbetet och för resor i tjänsten. För att ha rätt till reseavdraget 2023 krävs att dina resekostnader överstiger 11 000 kronor per år och att sträckan du reser till och från jobbet är minst fem kilometer.

Reseavdraget är en skattereduktion för resor till, från och i jobbet och finns i ett flertal länder. Hur reseavdraget är utformat skiljer sig mellan olika länder. Det svenska reseavdraget gäller resor till och från arbetet och för tjänsteresor och kan göras om den totala kostnaden för resorna överstiger 11 000 kronor per år. Du ansöker om avdrag för resor i samband med din årliga inkomstdeklaration till Skatteverket.

Vad blir reseavdraget 2023?

Regeringen har fått hård kritik för det nya förslaget om att byta ut den gamla milersättningen med ett nytt reseavdrag.

Tanken är att det nya avdraget inte ska ta hänsyn till vilket färdmedel som används. Det är avståndet mellan bostaden och arbetsplatsen som spelar roll. Förslaget kan kosta bilisterna tusenlappar, enligt organisationen M Sverige, och tar heller inte hänsyn till den som använder sin privata bil i jobbet.

Hur mycket får man behålla av reseavdraget?

Reseavdraget är en skattereduktion för resor till, från och i jobbet.

Det finns liknande avdrag i andra länder men med lite olika utformningar.

Det svenska reseavdraget gäller resor till och från arbetet samt för tjänsteresor. Det kan dock bara göras om den totala kostnaden för resorna överstiger 11 000 kronor per år.

Hur mycket du kan dra av för dina resor till, och i jobbet, beror på vilket transportslag du använder. För bilresor gäller ett annat belopp än för t ex cykel (se de exakta beloppen).

  • Dina totala reseutgifter måste också vara högre än 11 000 kr under året. Dessutom är det endast delen som överstiger 11 000 som slutligen dras av.
  • För att du ska ha rätt till avdraget ska sträckan du reser vara minst fem kilometer.

Ett annat krav, som många missar, är att du ska spara in minst två timmar per dag för resan till och från jobbet. Detta är om du tar bilen jämfört med kollektiva resealternativ som buss och pendeltåg.

Hur mycket får jag tillbaka på skatten för reseavdrag?

Jag kör bil till mitt arbete. Vilket avdrag kan jag få?

Om du reser till och från ditt arbete med bil kan du få avdrag om:

När höjs milersättning 2023?

Milersättningen har legat på 18,50 kronor sedan 2009 och många har ifrågasatt varför avdraget inte justerats då kostnaderna för tjänstebil har ökat rejält de senaste åren. Men nu har det alltså kommit en höjning av skattefri milersättning - till slut.

För dig som kör din privata bil när du jobbar i företaget kan ta ut en skattefri reseersättning från ditt bolag. Denna milersättning är för att täcka en del av kostnaderna för drivmedel, värdeminskning, däck, slitage och service.

Hur deklarerar man bensin?

För den som reser till och från arbete eller gör tjänsteresor kan ha rätt till reseavdrag som är en skattereduktion. Det är endast de utgifter som överstiger 11 000 kronor som kan användas för avdrag. När du beräknar restiden och avståndet måste privata ärenden räknas bort. Själva avdraget görs i din årliga deklaration till Skatteverket. Hela avdraget är inte ett belopp du får tillbaka utan ger i stället en skatteminskning eftersom det sänker inkomsten som din skatt sedan beräknas på.

Kraven och schablonbeloppen som kan räknas som utgifter beror på transportsättet. Om man har använt flera olika transportsätt räknas dessa ihop så länge man uppfyller kraven för varje.

Hur mycket får man tillbaka på bensinen?

Jag kör bil till mitt arbete. Vilket avdrag kan jag få?

Om du reser till och från ditt arbete med bil kan du få avdrag om:

Vad krävs för att få göra reseavdrag?

Kan jag göra avdrag för mina resor till och från arbetet?

Om du regelbundet reser mellan din bostad och arbetsplats och har resekostnader som överstiger 11 000 kronor kan du ha rätt till reseavdrag.

Vad är rimligt att ta ut i milersättning?

Använder du din privata bil i företaget? Då har du rätt att ta ut en skattefri milersättning från företaget på 18,50 kr per mil (milersättning 2021). Denna ersättning har varit oförändrad under många år och inte räknats upp annars är brukligt. Det är viktigt att du kan styrka att dina resor verkligen gjorts för ditt företag och inte för privat bruk. För att styrka detta behöver du en körjournal. Körjournalen kan vara en digital körjournal eller en manuell körjournal. Körjournalen skall kunna visas upp för Skatteverket vid en eventuell revision. Körjournalen skall innehålla

  • datum och tid för resan
  • vilken organisation du besöker
  • syftet med resan
  • mätarställning
  • antal körda mil

Varför får jag inte hela reseavdraget?

  • Beräkna kostnaderna enligt det billigaste tillgängliga biljettpriset även om du skulle ha köpt en annan slags biljett eller gjort resorna till exempel med egen bil.
  • Om du har flera alternativ att resa kollektivt, kan exempelvis lika gärna använda tåg eller buss, beräknas avdraget enligt det billigaste alternativet.
  • Det billigaste biljettalternativet är i allmänhet månadsbiljett (med eventuell anslutningsbiljett), 44 resors biljett eller regionbiljett.
  • Om du har arbetat hela året är antalet arbetsmånader i allmänhet 11 eftersom avdrag inte kan göras för semestermånaden.
  • Kom ihåg att också beakta till exempel distansarbete, alterneringsledighet, arbetskommenderingar eller andra situationer som avbryter perioden av resor mellan bostaden och arbetsplatsen. Deklarera resekostnaderna enligt de faktiska resorna.

Exempel: Antti bor i Juva och åker med egen bil till arbetsplatsen i centrum av Varkaus. Den dagliga tur- och returresan mellan hemmet och arbetsplatsen är 100 km. Resekostnader beräknade enligt egen bil skulle uppgå till 6 600 euro per år, men Antti kan inte dra av ett så stort belopp i sin beskattning. Orsaken till det är att Antti skulle ha möjlighet att åka kollektivt mellan Juva och Varkaus.

Du kan dra av resekostnader beräknade enligt användningen av egen bil endast med någon av följande motiveringar:

  • Det finns inga kollektivtrafikförbindelser över huvudtaget.
  • Promenadavståndet i en riktning är sammanlagt minst 3 kilometer. Exempelvis om promenadavståndet hemifrån till hållplatsen är 2 kilometer och avståndet från den hållplats du stiger av till arbetsplatsen också är 2 kilometer är promenadavståndet i en riktning sammanlagt 4 kilometer.
  • Väntetiden (alltså inte resetiden) under en tur-returresa är sammanlagt minst 2 timmar.
  • Din resa börjar eller avslutas mellan kl. 00.00 - 05.00.

Observera att följande grunder inte duger som motivering för avdrag enligt kostnaderna för användningen av egen bil i beskattningen:

Är reseersättning skattefri?

Har du använt bil i ditt arbete i minst 60 dagar under året och kört minst 300 mil i tjänsten har du rätt till reseersättning för privat bil i tjänsten. Läs mer om hur det fungerar nedan.

  • Om du har använt egen bil för tjänsteresor kan arbetsgivaren betala en skattefri bilersättning med 18,50 kronor per mil. Har du fått en högre ersättning ska du deklarera det överskjutande beloppet som lön.
  • Har du fått en lägre ersättning än 25 kronor, ska du ta upp ersättningen i deklarationen. Du drar sedan av dina utgifter för tjänsteresor med 25 kronor per mil.

Vad är en rimlig milersättning 2023?

Äntligen har de skattefria beloppen för milersättningen höjts! Beloppen har legat på samma nivå sedan 2009 (18,50 kronor per mil), trots att drivmedelspriserna har gått upp mycket sedan dess. De höjda drivmedelspriserna har gjort användningen av egen bil i jobbet till en förlustaffär. Att beloppet för milersättning inte hängt med i utvecklingen har förstås varit ett problem, och många har engagerat sig för att snabba på höjningen av beloppen. 

Nivåerna för ersättningsbeloppen ser olika ut beroende på om tjänstebil eller egen bil används.

  • För tjänsteresor med egen bil kan arbetsgivare betala ut ett skattefritt schablonbelopp på 25 kronor per mil.
  • För tjänsteresor med tjänstebil där medarbetaren betalar drivmedlet privat, kan arbetsgivare betala ut ett skattefritt schablonbelopp på 12 kronor per mil (diesel, bensin eller etanol). 
  • Ingen förändring har skett vad gäller avdragsrätten för förmånsfordon som drivs med el. Beloppet står kvar vid 9,50 kronor per mil.
  • Egenföretagare kan ta ut ovan nämnda skattefria schablonbelopp som privat ersättning.

Har jag rätt till reseavdrag?

Reseavdraget är ett avdrag du kan göra i din inkomstdeklaration. Med reseavdraget är det möjligt att göra avdrag på skatten för resor du gör till och från arbetet och i tjänsten. För att du ska ha möjligheten att göra avdrag för dina resor är minimikravet att kostnaden för resorna är minst 11 000 kronor per år och att avståndet du reser (till och från jobbet) är minst fem kilometer.

Kan Skatteverket kolla privata bankkonton?

Rapporteringsskyldiga finansiella institut ska granska befintliga och nya konton för att identifiera vilka konton som är rapporteringspliktiga konton. Om granskningen visar att kontot är ett rapporteringspliktigt konto ska det anses vara ett sådant ända tills kontohavaren inte längre har skatterättslig hemvist i något annat land (4 kap. 12 § IDKAL). Till skillnad från FATCA-reglerna finns här inte några beloppsgränser för när ett konto ska granskas. Detta gäller oavsett om kontot är befintligt eller nytt.

Vissa konton anses dock inte vara rapporteringspliktiga konton trots att de har identifierats som sådana (2 kap. 20 § IDKAL). Vissa andra konton har undantagits från definitionen av finansiella konton (3 kap. 2 § IDKAL). Detta innebär att de varken behöver granskas eller rapporteras.

I SFL och IDKAL används uttrycket ”annan stat eller jurisdiktion”. Med det menas en annan stat eller jurisdiktion än Sverige eller USA (2 kap. 22 § IDKAL). I stället för begreppet ”annan stat eller jurisdiktion” används här begreppet ”annat land”.

Ett befintligt lågvärdekonto är ett konto som innehas av en eller flera fysiska personer och där saldot eller värdet på kontot inte översteg 1 000 000 US-dollar den 31 december 2015 (2 kap. 22 § IDKAL). Ett rapporteringsskyldigt finansiellt institut har två möjligheter att genomföra granskningen av dessa konton, antingen genom

Vad kan man dra av i deklarationen?

Har du inrett ett rum eller del av ett rum hemma för att jobba i har du som regel inte rätt till något avdrag.

Har du hyrt ett rum utanför din bostad kan du ha rätt till avdrag men då krävs att du kan visa att det finns ett behov, att det avser ett kontorsutrymme som är anpassat för arbetsuppgifterna och att du bara får använda rummet till att arbeta i. Du kan då få avdrag med de kostnader du har haft för att hyra rummet.