:

Måste man vara fast anställd för att få friskvårdsbidrag?

Innehållsförteckning:

  1. Måste man vara fast anställd för att få friskvårdsbidrag?
  2. Vilka regler gäller för friskvårdsbidrag?
  3. Hur mycket får ett företag ge i friskvårdsbidrag?
  4. Hur fungerar friskvårdsbidrag för företaget?
  5. Har man friskvårdsbidrag som provanställd?
  6. Hur många timmar måste man jobba för att få friskvårdsbidrag?
  7. Kan arbetsgivare neka friskvårdsbidrag?
  8. Får man friskvårdsbidrag varje år?
  9. Hur mycket friskvård aktiebolag?
  10. Hur mycket friskvårdsbidrag har man rätt till?
  11. Får man dra av momsen på friskvård?
  12. Är friskvård skattefritt?
  13. Måste man betala tillbaka friskvårdsbidrag om man slutar?
  14. Får man friskvårdsbidrag när man jobbar deltid?
  15. Måste alla företag ha friskvårdsbidrag?
  16. Vad är friskvårdsbidrag?
  17. Hur bokför du friskvårdsbidraget?
  18. Vad behöver du veta om friskvårdsbidraget 2020?
  19. När ska friskvårdsbidrag beskattas?
  20. Vad är friskvårdsbidrag?
  21. Hur bokför du friskvårdsbidraget?
  22. Vad behöver du veta om friskvårdsbidraget 2020?
  23. När ska friskvårdsbidrag beskattas?

Måste man vara fast anställd för att få friskvårdsbidrag?

Exempel på skattefri motion är gymnastik, motionsdans, styrketräning, spinning, simning, bowling, racketsporter som bordtennis, tennis, badminton eller squash samt lagsporter som volleyboll, fotboll, handboll och bandy. Andra former för utövande av motion och annan friskvård är till exempel tai chi, qigong och så kallad kontorsmassage. 

För aktiviteter utan inslag av motion, till exempel massage, får aktiviteten kosta maximalt 1 000 kronor per tillfälle för att vara av mindre värde och skattefritt.

Vilka regler gäller för friskvårdsbidrag?

Det framgår inte av lagtexten vilka aktiviteter som är godkända som skattefri motion och annan friskvård, men av rättspraxis framgår att vissa förutsättningar ska vara uppfyllda.

För att ett friskvårdsbidrag ska kunna betalas ut skattefritt ska det användas till aktiviteter som innehåller inslag av motion, eller annan enklare friskvård som inte innehåller inslag av motion men som till exempel är avstressande eller avslappnande.

Hur mycket får ett företag ge i friskvårdsbidrag?

Det framgår inte av lagtexten vilka aktiviteter som är godkända som skattefri motion och annan friskvård, men av rättspraxis framgår att vissa förutsättningar ska vara uppfyllda.

För att ett friskvårdsbidrag ska kunna betalas ut skattefritt ska det användas till aktiviteter som innehåller inslag av motion, eller annan enklare friskvård som inte innehåller inslag av motion men som till exempel är avstressande eller avslappnande.

Hur fungerar friskvårdsbidrag för företaget?

Det framgår inte av lagtexten vilka aktiviteter som är godkända som skattefri motion och annan friskvård, men av rättspraxis framgår att vissa förutsättningar ska vara uppfyllda.

För att ett friskvårdsbidrag ska kunna betalas ut skattefritt ska det användas till aktiviteter som innehåller inslag av motion, eller annan enklare friskvård som inte innehåller inslag av motion men som till exempel är avstressande eller avslappnande.

Har man friskvårdsbidrag som provanställd?

Varför ska man erbjuda friskvårdsbidrag? Vilka regler gäller och vad räknas som en friskvårdsaktivitet?  Följer eran policy gällande regler eller behöver den anpassas? Detta är några av frågeställningarna kring friskvårdsbidrag som vi besvarar i den här artikeln.

Som arbetsgivare har du ingen skyldighet att erbjuda dina medarbetare friskvårdsförmåner, detta är helt frivilligt. Däremot ger ett friskvårdserbjudande en rad fördelar både för dig som arbetsgivare och arbetstagare. Att erbjuda ett friskvårdsbidrag eller aktivitet för att utöva friskvård ger en tydlig signal att ni vill underlätta för era anställda att utöva hälsofrämjande aktiviteter. Friskvårdserbjudande kan bidra till:

Hur många timmar måste man jobba för att få friskvårdsbidrag?

Sista september löper det centrala kollektivavtalet för myndighetsanställda ut. Enligt STs förhandlingschef Åsa Erba Stenhammar pågår intensiva förhandlingar för att ett nytt avtal ska vara klart första oktober. ”Vi jobbar dygnet runt för att få det på plats” säger hon.

Kriminalvården och Arbetsförmedlingen ändrar formerna för sitt samarbete kring klienterna. I fortsättningen ska arbetsförmedlarna utgå från frivårdskontoren, och inte längre arbeta på anstalterna.

Kvinnor har gått om män när det gäller ledande befattningar i staten, om man räknar bort Försvarsmakten.

Myndighetschefer bör kunna vara kvar på sin post lika länge som andra anställda, det vill säga till 69 års ålder. Det skriver regeringen i budgetpropositionen. 

Trots kriget i Ukraina fortsätter STs samarbete med sin systerorganisation i landet. Nyligen genomfördes en utbildning för unga fackliga ledare i Uzhgorod, på gränsen till Slovakien och Ungern.

Av de drygt hundra lokförare på MTR som stämts inför Arbetsdomstolen för sin vilda strejk i våras blir det bara tio som får stå till svars. MTR drog tillbaka stämningar för att hålla trafiken igång. ”Att man väljer ut personer slumpmässigt på det här sättet och att det bygger på att de råkar vara lediga väcker frågor kring rättssäkerhet”, säger STs ombudsman Christian Camitz till Arbetsvärlden.

Kan arbetsgivare neka friskvårdsbidrag?

En arbetsgivare som erbjuder personalen motion och annan friskvård via ett årligt bidrag, s.k. friskvårdsbidrag, bör med bibehållen skattefrihet kunna proportionera bidraget utifrån de anställdas arbetstid. Anställda som t.ex. arbetar deltid till 50 % kan således erbjudas 50 % av det fulla värdet av bidraget, och samma villkor ska då gälla för hela personalen. Sådan proportionering eller annan fördelning av bidrag kan dock inte göras utifrån kriterier som lönenivå, tjänsteställning eller arbetsort. Inte heller bör minskad arbetstid eller ledighet på grund av sjukskrivning eller föräldraledighet medföra reducerat friskvårdsbidrag.

En arbetsgivare som har anställda på olika orter och som inte tillämpar friskvårdsbidrag utan i stället erbjuder de anställda andra motionsmöjligheter, t.ex. gym i egna lokaler, bör göra detta på alla orterna men det kan då vara skiftande arrangemang. En arbetsgivare som har personal på arbetsplatser på olika orter, varav enbart några av arbetsplatserna omfattar egna gym eller annat friskvårdsalternativ, bör erbjuda även personalen på de andra orterna någon form av friskvård, t.ex. i form av friskvårdsbidrag som motsvarar kostnaden för gym etc.

En arbetsgivare kan ersätta en anställds utlägg för utgifter enbart för sådan friskvård som den anställde betalar under anställningstiden, och som matchar motsvarande tid. Om som exempel någon som har anställts tillfälligt för sex månader köper ett årskort på ett gym första dagen, bör arbetsgivaren enbart kunna ersätta hälften av årskostnaden. En anställd som fått ett sådant utlägg ersatt och som sedan slutar i förtid behöver dock inte återbetala något även om utlägget då delvis kommer att avse tid efter anställningen har upphört.

Får man friskvårdsbidrag varje år?

Det finns ingen lagstiftad eller centralt kollektivavtalad skyldighet för arbetsgivare (och därmed rättighet för dig som anställd) att erbjuda friskvårdsförmåner. Det är alltså upp till varje arbetsgivare att besluta om det ska erbjudas de anställda. 

Det som är viktigt är att alla på arbetsplatsen har samma möjlighet att få del av en friskvårdssatsning. Om det finns en facklig och medlemmarna tycker detta är en viktig fråga, kan klubben genom sin rätt till inflytande försöka påverka till att få en sådan förmån.

Hur mycket friskvård aktiebolag?

I min roll som medarbetare på Fedeltas kundservice har jag dagliga samtal med en stor mängd egenföretagare och vet att många arbetar långa dagar och ofta har en intensiv vardag. Jag är själv aktiv som både spelare och lagledare inom fotboll och vet att motion och träning ger glädje och energi.

Jag har grävt i vad som gäller för dig som är egenföretagare och som vill komma igång med friskvård på ett fördelaktigt ekonomiskt vis:

Hur mycket friskvårdsbidrag har man rätt till?

I Sverige har vi något som kallas progressiv skatt, vilket förenklat innebär att man betalar en högre andel av sin lön i skatt ju mer man tjänar. Tanken med detta skattesystem är att de som tjänar mer har råd att till större del bidra till samhällets kostnader såsom skola, sjukvård, militär, bidrag och myndigheter än de som har lägre inkomster. 

Ett annat sätt att avgöra vilka som kan anses vara höginkomsttagare är att definiera dem som de 10 % av Sverige befolkning som har de högsta inkomsterna. SCB listar regelbundet statistik över svenskarnas inkomst på sin hemsida. För år 2019 så krävdes en inkomst på över 52 000 kr per månad för att en person ska kvalificera sig till de 10 % med högst inkomst. Detta är ca 10 000 kr mer i månaden än om man definierar höginkomsttagare som de som betalar statlig inkomstskatt. Läs om hur många som tjänar över 50 000 kronor per månad?

Man kan också sätta inkomsten av en höginkomsttagare i perspektiv till ”vanliga” inkomster i samhället. Den genomsnittliga inkomsten i Sverige 2019 var 368 018 kr eller motsvarande 30 668 kr i månaden. Medianinkomsten var 340 959 kr eller motsvarande 28 413 kronor i månaden. Även om skillnaderna låter stora när man pratar om bruttoinkomster, dvs. inkomster före skatt, så är skillnaderna inte lika stora när man räknar bort skatterna-inbetalningarna, just på grund av det progressiva elementet i det svenska inkomstskattesystemet.

Får man dra av momsen på friskvård?

En arbetsgivare kan skatte- och avgiftsfritt ge sina anställda en förmån för att gynna hälsa och friskvård. Det betyder att du som arbetsgivare inte betalar skatt och arbetsgivaravgifter på förmånen. Friskvårdsbidraget kan till exempel innefatta ridlektioner, gymkort, golf, massage och segling. Det är endast aktiviteten som omfattas av friskvårdsbidraget, inte den utrustning som behövs för att utföra aktiviteten. Förutsättningen för friskvårdsbidraget är att arbetsgivaren erbjuder förmånen till alla sina anställda. Samma belopp och samma villkor ska alltså erbjudas till alla som är anställda på arbetsplatsen.

Arbetsgivaren kan mot kvitto varje år betala ett friskvårdsbidrag på maximalt 5 000 kr inklusive moms per år och anställd. Beloppet får inte överstiga 5 000 kr. Överstiger beloppet 5 000 kr blir det skattepliktigt och då ska den anställde förmånsbeskattas. Den anställde beskattas då för hela beloppet, inte bara det som överstiger 5 000 kr.

Är friskvård skattefritt?

Huvudregeln i Inkomstskattelagen anger att förmåner som en person får på grund av tjänst ska beskattas. Det finns vissa undantag då förmånen blir skattefri. Till exempel ska personalvårdsförmåner räknas som skattefria om förmånen är av mindre värde och består av enklare åtgärder för att skapa trivsel i arbetet och om erbjudandet riktar sig till alla anställda. Det gäller bland annat möjlighet till enklare slag av motion och annan friskvård. Det finns alltså undantag som kan göra ett friskvårdsbidrag skattefritt men frågan blir då: Vad innebär mindre värde?

Läs även: Friskvårdsbidrag - detta gäller och så får du det att funka

Måste man betala tillbaka friskvårdsbidrag om man slutar?

Från och med 2023 gäller denna lista med godkända friskvårdsaktiviteter. Däremot kommer skatteverket inte fylla på listan under 2023. Detta då nya godkända aktiviteter tillkom i högre takt än skatteverket hade tid att ta ställning till dem. Aktiviteter som inte finns på denna listan men uppfyller regler för friskvårdsbidrag får godkännas av arbetsgivaren.

A

Får man friskvårdsbidrag när man jobbar deltid?

Som timanställd kan du få friskvårdsbidrag för att betala ditt träningskort. Friskvårdsbidrag är till för alla på företaget och gäller också för timanställda. Det kan användas till träning och motion, men också till avslappnande aktiviteter som massage och yoga.

I den här artikeln kan du läsa om vad som gäller för friskvårdsbidrag för timanställda.

Måste alla företag ha friskvårdsbidrag?

Som arbetsgivare har du möjligheten att erbjuda dina medarbetare skattefri motion och friskvård. Så länge förmånen är av ett mindre värde (upp till 5 000 kronor) och riktar sig till alla i personalen ska det betraktas som en skattefri personalförmån. 

Kostnaden för en enskild aktivitet får dock inte överstiga 1 000 kr, om den ska vara skattefri. Om friskvårdsbidraget överstiger 5000 kr för hela kalenderåret ska hela årets friskvårdsbidrag beskattas.

Vad är friskvårdsbidrag?

Vad är friskvårdsbidrag? Arbetsgivaren kan skatte- och avgiftsfritt ge sina anställda möjlighet till enklare slag av motion och friskvård. Om den anställda har kostnad för till exempel gym, ridlektioner eller annan motion kan arbetsgivaren mot kvitto betala ett skattefritt friskvårdsbidrag om maximalt 5 000 kronor per år inklusive moms.

Hur bokför du friskvårdsbidraget?

Så bokför du friskvårdsbidraget. Du bokför friskvårdsbidraget på konto 7699 Övriga personalkostnader. Motkontot är 2440 leverantörsskulder. Momsen är avdragsgill så den tar du med i konteringen och anger momsen för inköp, konto 2641.

Vad behöver du veta om friskvårdsbidraget 2020?

Friskvårdsbidrag 2020 – allt du behöver veta. Mimmi Rito2019-12-20. Friskvårdsbidraget är en av flera förmåner som du som arbetsgivare kan erbjuda dina medarbetare. Syftet är att öka kollegornas välmående och företagets attraktionskraft på en arbetsmarknad där konkurrensen om rätt kompetens blir allt tuffare.

När ska friskvårdsbidrag beskattas?

Sedan det nyligen kommit en dom angående friskvårdsbidrag från Högsta Förvaltningsdomstolen gäller dock enligt Skatteverket från nionde september 2019 att hela årets friskvårdsbidrag ska beskattas om det överstiger 5 000 kr för hela kalenderåret, men bara om någon del har lämnats nionde september eller senare under 2019.

Vad är friskvårdsbidrag?

  • Vad är friskvårdsbidrag? Arbetsgivaren kan skatte- och avgiftsfritt ge sina anställda möjlighet till enklare slag av motion och friskvård. Om den anställda har kostnad för till exempel gym, ridlektioner eller annan motion kan arbetsgivaren mot kvitto betala ett skattefritt friskvårdsbidrag om maximalt 5 000 kronor per år inklusive moms.

Hur bokför du friskvårdsbidraget?

  • Så bokför du friskvårdsbidraget. Du bokför friskvårdsbidraget på konto 7699 Övriga personalkostnader. Motkontot är 2440 leverantörsskulder. Momsen är avdragsgill så den tar du med i konteringen och anger momsen för inköp, konto 2641.

Vad behöver du veta om friskvårdsbidraget 2020?

  • Friskvårdsbidrag 2020 – allt du behöver veta. Mimmi Rito2019-12-20. Friskvårdsbidraget är en av flera förmåner som du som arbetsgivare kan erbjuda dina medarbetare. Syftet är att öka kollegornas välmående och företagets attraktionskraft på en arbetsmarknad där konkurrensen om rätt kompetens blir allt tuffare.

När ska friskvårdsbidrag beskattas?

  • Sedan det nyligen kommit en dom angående friskvårdsbidrag från Högsta Förvaltningsdomstolen gäller dock enligt Skatteverket från nionde september 2019 att hela årets friskvårdsbidrag ska beskattas om det överstiger 5 000 kr för hela kalenderåret, men bara om någon del har lämnats nionde september eller senare under 2019.