:

Hur mycket får man ta ut i rutavdrag?

Innehållsförteckning:

  1. Hur mycket får man ta ut i rutavdrag?
  2. Hur fungerar rutavdrag för privatperson?
  3. Vilka tjänster kan man få rutavdrag för?
  4. Hur stort är RUT-avdraget för pensionärer?
  5. Måste man deklarera rutavdrag?
  6. Måste man ha inkomst för rutavdrag?
  7. Kan man ansöka om rutavdrag själv?
  8. Vad krävs för att få rutavdrag?
  9. Kan jag själv ansöka om rutavdrag?
  10. Kan vem som helst få rutavdrag?
  11. Får man rutavdrag för fönsterputs?
  12. Har man rätt till rotavdrag som pensionär?
  13. Hur fungerar rutavdrag i deklarationen?
  14. Kan man söka rutavdrag själv?
  15. Vad räknas som Rutarbete?
  16. Vad gäller rutavdrag 2021?
  17. Hur mycket fördubblas rutavdraget 2020?
  18. Hur ska du ha rätt till rutavdrag?
  19. Vad gäller rutavdrag 2021?
  20. Hur mycket fördubblas rutavdraget 2020?
  21. Hur ska du ha rätt till rutavdrag?

Hur mycket får man ta ut i rutavdrag?

Likt rotavdraget är rutavdraget en skattereduktion och innebär att du kan göra ett avdrag på arbetskostnaden när du anlitar företag för att utföra tjänster i ditt hem. RUT står för rengöring, underhåll och tvätt. Rutavdraget täcker, som du säkert genom förkortningen redan listat ut, arbeten inom just rengöring, underhåll och tvätt.  

Exempel på tjänster som du kan använda rutavdraget vid är hushållstjänster som flyttstädning, läxhjälp och trädgårdsarbete. Du kan också använda dig av rutavdraget när du:

  • Anlitar barnvakt
  • Anlitar hjälp för snöskottning samt vid installation
  • Underhåll eller reparation av fiber 

Hur fungerar rutavdrag för privatperson?

Arturo Arques är privatekonom på Swedbank och sparbankerna. Vi låter honom svara på de vanligaste frågorna om rut och rot.

Det pratas om rot och rut i lite olika sammanhang – men vad står de för egentligen? – Rot är en förkortning för reparation, ombyggnad och tillbyggnad. Rut stod en gång i tiden för "rengöring, underhåll och tvätt". Idag omfattar ju avdraget betydligt mer än så, men de är båda skatteavdrag som man kan få göra för tjänster som utförs i eller i nära anslutning till hemmet.

Vilka tjänster kan man få rutavdrag för?

Rutavdrag är en form av skatteavdrag som är ämnat för privatpersoner. Rutavdraget innebär att man berättigas skattereducering för diverse tjänster och arbeten som sker i sin bostad.

Rutavdraget kan många gånger framstå som något komplicerat. I själva verket är det helt tvärtom.

Hur stort är RUT-avdraget för pensionärer?

Du kan få göra avdrag från din skatt för arbetskostnaden när du anlitar någon för reparation, underhåll samt ombyggnad och tillbyggnad (rot). Du kan också göra avdrag för hushållsnära tjänster, inklusive flyttjänster, reparation och underhåll av vitvaror och IT-utrustning (rut). Material och resekostnader ger däremot inte rätt till rot- och rutavdrag.

Måste man deklarera rutavdrag?

Reglerna om ROT-avdrag är en del av systemet med skattereduktion för HUS-arbete (HUS-avdrag). Den andra delen av systemet är skattereduktion för hushållstjänster – även kallat RUT-avdrag.

Skattereduktionen motsvarar 30% av arbetskostnaden (inkl moms) för de åtgärder som omfattas, dock högst 50 000 kr/person och beskattningsår.

Måste man ha inkomst för rutavdrag?

Rut är en förkortning av Rengöring, underhåll och tvätt. Som privatperson i Sverige får du göra rutavdrag på 50% på arbetskostnaden för hushållsnära tjänster, dvs. inte på materialkostnaden eller liknande utan endast kostnaden för arbetstiden. Rut-avdrag vid flyttstädning får göras, oavsett om du bor i hyresrätt, bostadsrätt eller hus.

Kan man ansöka om rutavdrag själv?

Från och med den 1 januari 2021 gäller nya regler för rut- och rotavdrag. Du som är över 18 kan som mest få 75 000 kronor i rut-avdrag per år. Tänk på att rut- och rot-avdragen är samma typ av skattelättnad och du kan som mest få totalt 75 000 kr i skattelättnad för rut- och rot tjänster sammanlagt - där hela 75 000 kronor alltså får utgöras av rut-tjänster, medan maxbeloppet för rot-avdrag är 50 000 kronor.

Du kan logga in på Skatteverket för att se hur mycket av ditt rot- och rut-avdrag du använt hittills.

Vad krävs för att få rutavdrag?

Arturo Arques är privatekonom på Swedbank och sparbankerna. Vi låter honom svara på de vanligaste frågorna om rut och rot.

Det pratas om rot och rut i lite olika sammanhang – men vad står de för egentligen? – Rot är en förkortning för reparation, ombyggnad och tillbyggnad. Rut stod en gång i tiden för "rengöring, underhåll och tvätt". Idag omfattar ju avdraget betydligt mer än så, men de är båda skatteavdrag som man kan få göra för tjänster som utförs i eller i nära anslutning till hemmet.

Kan jag själv ansöka om rutavdrag?

Rut står för Rengöring, Underhåll och Tvätt. Avdraget innebär att du kan göra skattereduktioner för hushållsnära tjänster. I praktiken betyder det att du slipper betala 50 % av kostnaden då denna finansieras via skatt. Du har rätt till ett totalt avdrag på upp till 75 000 per år, med rutavdrag och rotavdrag sammanräknat.

Du som beställare inte behöver ansöka om något rutavdrag. Det görs i stället av den som utfört det arbete du beställt. Kostnaden dras då direkt på fakturan från utföraren. Du behöver heller inte ansöka om något hos Skatteverket. Eftersom rutavdraget är en skattereduktion sköter Skatteverket detta åt dig.

Exempel: Städföretaget tar 100 kronor per kvadratmeter plus utkörningsavgift för flyttstäd. Din lägenhet är på 25 kvadratmeter. Din faktura blir då på 25 gånger 100 kronor för städning plus 200 kronor i utkörningsavgift. Alltså: (25 * 100) + 200 = 2700. Kostnaden för städarbetet är avdragsgill, men inte utkörningsavgiften. Städföretaget kommer då markera på fakturan vad de tar rutavdraget. I det här fallet kommer det bli hälften av kostnaden för städningen, alltså 1250 kronor. Din faktura slutar alltså på 2700 – 1250 = 1450 kronor.

Kan vem som helst få rutavdrag?

Den som anlitar ditt företag för rutarbete kan få en skattereduktion, så kallat rutavdrag, för delar av arbetskostnaden. Det är endast arbetskostnaden som ger rätt till rutavdrag och du får dra av högst 50 procent. Material och resekostnader i samband med arbetet ger inte rätt till avdrag. Det är du som företagare som ansöker om rutavdrag åt din kund när arbetet har utförts och betalats. Här kan du läsa om hur rutavdraget fungerar.

Rotarbeten är arbeten som görs att förbättra en bostad. Dessa förbättringar kan bestå av att bygga om och bygga till bostaden. Rotarbete kan också vara reparation och underhåll, då bostaden återställs till, eller bibehålls i, nyskick. Rotarbete kan också vara vissa typer av installationer som medför en del byggarbete och där inventarier är fastmonterade i byggnaden, till exempel en värmepumps­installation.

Det finns även viss sorts rengöring som räknas som rotarbete, till exempel:

Du och din kund bör vara överens och även avtala om vilka villkor som gäller för tjänsten som ska utföras och rutavdraget. Avtalet kan vara skriftligt eller muntligt.

Kontrollera vilka tjänster som är godkända och inte godkända för rutavdrag. Om en tjänst är godkänd beror bland annat på om tjänsten utförs i kundens hem eller inte. Det spelar ingen roll vilken typ av bostad det är. Kostnader för material, resor, utrustning eller administration i samband med arbetet ger inte rätt till rutavdrag.

För att kunden ska ha rätt till rutavdrag ska följande villkor vara uppfyllda:

  • Kunden ska bo i bostaden där tjänsten utförs.
  • Kunden ska faktureras för tjänsten och/eller ha utgiften för tjänsten.
  • Kunden ska ha rutavdrag kvar att utnyttja. Rot- och rutavdraget är sammanlagt högst 75 000 kr per person och år varav rotavdraget får uppgå till högst 50 000 kronor.
  • Kunden ska vara bosatt i Sverige och betala skatt här (obegränsat skattskyldig) eller bo utomlands men välja att beskattas i Sverige enligt inkomstskattelagen, där minst 90 % av förvärvsinkomsterna är inkomster i Sverige (begränsat skattskyldig).
  • Kunden ska ha fyllt 18 år senast vid årets slut.
  • Kunden ska vara vid liv när tjänsten utförs. Ett dödsbo kan få rutavdrag, men enbart för tjänster som utfördes före dödsfallet.

Om två eller flera personer gemensamt nyttjar bostaden kan de dela på rutavdraget. Sammanlagt kan dock rutavdraget aldrig bli högre än 50 procent av den totala arbetskostnaden.

För att din kund ska ha rätt till rutavdrag ska tjänsten utföras i eller i nära anslutning till hens bostad, till exempel i trädgården. Kunden behöver inte äga bostaden som tjänsten utförs i för att ha rätt till rutavdrag. Det räcker med att hen använder bostaden helt eller delvis som sitt hem. Även den kunden är gift eller sambo med, hemmavarande barn eller föräldrar kan bo i bostaden. Bor någon annan på adressen kan kunden dock inte få skattereduktion för den del av bostaden som någon annan nyttjar. Skatteverket anser att man inte kan ha sin fritidsbostad där någon annan har sin permanentbostad.

Om kunden hyr ut bostaden kan hen inte få rutavdrag för tjänster som utförs medan bostaden är uthyrd. Gemensamhetsutrymmen i flerfamiljshus räknas inte som kundens hem, exempelvis gemensam entré och trappuppgång.

Det är bara din kund som kan ta reda på hur mycket rutavdrag hen har kvar att utnyttja. I e-tjänsten Mina skattereduktioner för rot, rut och grön teknik eller i Skatteverkets app kan kunden se hur mycket avdrag hen har utnyttjat i år och även tidigare år. Om kunden inte har e-legitimation kan hen få ett intyg hemskickat.

Tänk på att kundens uppgifter bara tar hänsyn till ärenden som har kommit in till Skatteverket och där Skatteverket har fattat beslut.

Får man rutavdrag för fönsterputs?

Våra professionella fönsterputsare gör dina smutsiga och fläckiga fönster skinande rena. Fönsterputs bostad ger dig nyputsade fönster får hela ditt hem att kännas renare, ljusare och fräschare. Du kan beställa enstaka fönstertvätt eller så kan du prenumerera på fönsterputsning då kommer vi 2, 4, 8 eller 12 gånger per år. Putsar vi dina fönster ofta, så kan det eventuellt räcka med att endast tvätta utsidan vissa gånger. Vi putsar vanligtvis alla dina fönster men det är du som kund som bestämmer hur du vill ha det. Vi har alltid med oss alla verktyg, redskap och rengöringsmedel.

Har man rätt till rotavdrag som pensionär?

ROT och RUT är egentligen två skatteavdrag som kallas rotavdrag respektive rutavdrag. Dessa avdrag på skatten skiljer sig från hur skatteavdrag normalt fungerar. Du behöver inte vänta till nästa år och skattedeklarationen med att göra avdragen, och du behöver inte vänta till skatteåterbäring för att få dem. Istället får du dem direkt, i form av lägre pris på fakturan från företag som du anlitar.

Du kan få 30 procent avdrag på priset för vissa tjänster som rör renovering, ombyggnad och tillbyggnad av din bostad. Tjänster som ger rätt till avdraget kallas rotarbete. Vad som är rotarbete varierar beroende på hur du bor.

I ett småhus kan du få rotavdrag för följande arbete:

Du kan få 50 procent avdrag på priset för vissa tjänster som rör rengöring, underhåll och tvätt i den bostad som du bor i (eller som dina föräldrar bor i). Tjänster som ger rätt till avdraget kallas rutarbete. Vad som är rutarbete kan variera beroende på hur du bor. Du kan få rutavdrag för följande arbeten:

Hur mycket du får i rotavdrag bestäms av tre regler:

  • Rotavdaget är 30 procent  av arbetskostnaden. Med arbetskostnad menas kostnaden för den eller de personer som utför rotarbetet. Du får alltså inte rotavdrag för material, frakt eller resekostnad. Du får inte heller rotavdrag för annat arbete än rotarbete.
  • Summan av dina rotavdrag får inte överstiga 50 000 kronor under kalenderåret.
  • Summan av både dina rotavdrag och dina rutavdrag får inte överstiga 75 000 kronor under kalenderåret.

Hur fungerar rutavdrag i deklarationen?

Rutavdrag är en form av skatteavdrag som är ämnat för privatpersoner. Rutavdraget innebär att man berättigas skattereducering för diverse tjänster och arbeten som sker i sin bostad.

Rutavdraget kan många gånger framstå som något komplicerat. I själva verket är det helt tvärtom.

Kan man söka rutavdrag själv?

Arturo Arques är privatekonom på Swedbank och sparbankerna. Vi låter honom svara på de vanligaste frågorna om rut och rot.

Det pratas om rot och rut i lite olika sammanhang – men vad står de för egentligen? – Rot är en förkortning för reparation, ombyggnad och tillbyggnad. Rut stod en gång i tiden för "rengöring, underhåll och tvätt". Idag omfattar ju avdraget betydligt mer än så, men de är båda skatteavdrag som man kan få göra för tjänster som utförs i eller i nära anslutning till hemmet.

Vad räknas som Rutarbete?

En privatperson, som äger en fastighet/lägenhet och själv är bosatt i den, kan få en skattereduktion när han eller hon anlitar ett företag att utföra sk. ROT/RUT -arbete i hushållet. Skattereduktionen utgörs av det sk. ROT eller RUT- avdraget för arbetskostnaden. Den som gör arbetet beaktar ROT/RUT avdraget på fakturan till kunden genom att dra av den summa som kunden berättigas till, och deklarerar sedan ROT/RUT andelen till skatteverket, som betalar tillbaka avdragssumman till tjänsteleverantören. Rot/Rutavdraget kan göras enbart på arbetskostnaden, dvs. material-, transport- administrations- eller andra kostnader räknas inte till avdraget.

Utöver skatteverkets allmänna regler för vad som ska finnas med på en faktura, måste köparens personnummer, tidsperiod för arbetets utförande samt platsen där arbetet utfördes, vara med på fakturan. Vid ROT-arbete ska också fastighetsbeteckningen eller en bostadsrättsförenings organisationsnummer och lägenhetsnummer, framgå. Arbetets art och omfattning samt ROT/RUT avdragets storlek måste också framgå tydligt på fakturan.

Vad gäller rutavdrag 2021?

Regler - Rutavdrag 2021. Från 1 januari 2021 förändras regelverket vad gäller rutavdrag ytterligare där man både höjer avdraget samtidigt som man utvidgar tjänster som berättigar rutavdrag. Det tillkommer ytterligare fyra tjänster, vilka är: Tvätt vid tvättinrättning; Möblering av bostad, där montering av möbler inberäknas.

Hur mycket fördubblas rutavdraget 2020?

Rutavdrag 2020 – Hur mycket? För rutavdraget 2020 följer även de regler som började gälla från och med , vilka innebar att för personer mellan 18–64 år fördubblas rutavdraget från 25 000 till 50 000 kr per år (tillsammans med rotavdrag). Precis som tidigare har personer som är 65+ även de rätt till 50 000 kr per år.

Hur ska du ha rätt till rutavdrag?

För att ha rätt till rutavdrag ställs följande krav: Du måste vara över 18 år och ha varit obegränsat skattskyldig under året. Det innebär att ansökaren ska ha betalat skatt i Sverige. Arbetet måste vara ett sådant som berättigar rutavdrag.

Vad gäller rutavdrag 2021?

  • Regler - Rutavdrag 2021. Från 1 januari 2021 förändras regelverket vad gäller rutavdrag ytterligare där man både höjer avdraget samtidigt som man utvidgar tjänster som berättigar rutavdrag. Det tillkommer ytterligare fyra tjänster, vilka är: Tvätt vid tvättinrättning; Möblering av bostad, där montering av möbler inberäknas.

Hur mycket fördubblas rutavdraget 2020?

  • Rutavdrag 2020 – Hur mycket? För rutavdraget 2020 följer även de regler som började gälla från och med , vilka innebar att för personer mellan 18–64 år fördubblas rutavdraget från 25 000 till 50 000 kr per år (tillsammans med rotavdrag). Precis som tidigare har personer som är 65+ även de rätt till 50 000 kr per år.

Hur ska du ha rätt till rutavdrag?

  • För att ha rätt till rutavdrag ställs följande krav: Du måste vara över 18 år och ha varit obegränsat skattskyldig under året. Det innebär att ansökaren ska ha betalat skatt i Sverige. Arbetet måste vara ett sådant som berättigar rutavdrag.