:

Kan man köpa ut en leasad bil?

Innehållsförteckning:

  1. Kan man köpa ut en leasad bil?
  2. Hur blir man av med Leasingbil?
  3. Vad händer med gamla leasingbilar?
  4. Hur bokför man köp av Leasingbil?
  5. Vad händer efter 3 år leasing?
  6. Kan man fortsätta leasa efter 3 år?
  7. Kan man sälja en leasad bil?
  8. Är det bra att köpa en bil som varit leasad?
  9. Får man dra hela momsen på Leasingbil?
  10. Vad är dåligt med privatleasing?
  11. När lönar sig privatleasing?
  12. Får man låna ut en leasingbil?
  13. Vad händer med leasing vid dödsfall?
  14. Får man dra moms vid lösen av Leasingbil?
  15. Kan man göra avdrag för Leasingbil?

Kan man köpa ut en leasad bil?

Om man som företagare väljer att köpa ut en bil efter leasingperiodens slut så skall köpet bokföras upp som en tillgång i företaget. Ingen moms skall bokföras om du inte hade full avdragsrätt på moms under leasingperioden ( bilen räknas som en personbil i momsavseende ).Bilens marknadsvärde är 200 000 och restvärdet 170 000. Du bokför inköpet mot restvärdet och bokföringen blir på följande sätt.

Skall bilen vara kvar i företagets ägo och inte säljas vidare till en anställd så gör du sedan avskrivningar på bilen i bokslutet. Man gör avskrivningen efter bilens livslängd. Om bilen har ett bokfört restvärde på 170 000 och har en beräknad livslängd på 5 år så skriver du av den med 170 000 / 5 vilket ger ett avskrivningsbelopp på 34 000 kr per år.

Hur blir man av med Leasingbil?

Den variant som vi får mest frågor på är när leasetagaren får ersättning för övervärdet på bilen av en annan än leasingföretaget. Att den avräkning leasetagaren har tagit emot kommer från t ex en bilhandlare indikerar detta. Det är denna variant som vållar mest huvudbry hos våra kunder. Handlingarna som den som ska bokföra är ofta direkt felaktiga eller i bästa fall bara svårbegripliga.

Vad som faktiskt sker i denna situation är att bilen säljs direkt från leasingföretaget till en tredje part – normalt en bilhandlare – för restvärdet/restskulden. Leasetagaren blir alltså aldrig ägare till bilen. Om bilens marknadsvärde är högre än restskulden blir leasetagaren kompenserad av bilhandlaren. 

Vad händer med gamla leasingbilar?

Restvärde är ett begrepp som ofta används i samband med billån. Det betyder att lånet läggs upp så att det inte amorteras tillbaka helt och hållet under löptiden.

Återbetalningsplanen läggs upp på ett antal år, till exempel 3 år. En uppskattning görs på förhand vilket värde bilen kommer ha när återbetalningstiden tar slut om 3 år. Lånet läggs sedan upp så att den återstående summan på lånet motsvarar bilens framtida beräknade värde.

I praktiken kan du då alltså sälja bilen och bli skuldfri, om värderingen överensstämmer med restvärdet som har bestämts.

Hur bokför man köp av Leasingbil?

Vi har samlat ihop de vanligaste frågorna som Kundservice får. Sök på din fråga direkt här ovan.

Hittar du inte det du söker? Ring oss gärna!

Vad händer efter 3 år leasing?

Restvärde på bilen efter leasinavtalets slut

Hej Leasar en Volvo V40 och ska lämna tillbaks den nu till midsommar. Funderar på att behålla bilen men fattar inte riktigt det med restvärdet. Står ingenting om detta i avtalet. Värdet på bilen från början var 240000:- ocn nu efter 3 år säger försäljaren att de vill ha 140000:- för den. Under 3 år har jag betalat ca 140000:- . Hur fungerar detta egentligen. Vill inte bli blåst. Tacksam för hjälp

Kan man fortsätta leasa efter 3 år?

Att låna till bil med restvärde innebär att du när amorteringstiden är slut kan betala tillbaka resterande skuld på lånet med hjälp av bilens återstående värde. Billån med restvärde innebär alltså att du inte amorterar hela bilens värde utan istället har kvar motsvarande belopp av skulden som bilen uppskattas vara värd när återbetalningstiden är slut.

Vid tidsperiodens slut kvittar man bilens restvärde mot kvarvarande låneskuld. På så sätt kan man enkelt byta in bilen mot en ny efter en kort tidsperiod utan att behöva betala onödigt höga månadskostnader i form av amortering.

Restvärdet bestäms utifrån en rad olika parametrar och det kan vara svårt att själv uppskatta bilens värdeminskning de kommande åren. När man ska bestämma restvärdet tar man bland annat hänsyn till hur samma bilmodeller brukar värderas efter ett visst antal år, antal körda mil samt vilken utrustning bilen har.

Kan man sälja en leasad bil?

Ja, ni kan sälja er bil men det är viktigt att ni gör det på rätt sätt. Er leasingbil ägs av DNB och brukas/hyrs av er som leasetagare. Ska ni sälja bilen är det viktigt att ni gör enligt något av nedan alternativ så att bilen registreras korrekt hos Transportstyrelsen vid försäljningen.

OBS! Tänk på att ni enligt kontraktets allmänna villkor tidigast kan begära utköpsoffert enligt alternativen ovan efter det att leasingkontraktet löpt 12 månader.

Är det bra att köpa en bil som varit leasad?

- Vad kostar en begagnad bil? - Vad kostar en begagnad bil i månaden? - Vilken begagnad bil är bäst? - Vilken försäkring behöver jag för en begagnad bil? - Hur betalar jag för en begagnad bil? - Vad ska man tänka på när man köper begagnad bil? - Köpa begagnade däck och fälgar - Köpa begagnad bil utan servicebok - Köpa begagnad bil som är leasad - Köpa begagnad bil som tjänstebil / köpa begagnad bil till företaget - Vad gäller för garanti av en begagnad bil?

Under 2020 såldes majoriteten av begagnade bilar inom prisspannet 10.000 - 70.000 kronor och medianpriset låg på 55.000 kr*. Men vad en begagnad bil kostar beror förstås på många olika faktorer, såsom modell, skick och utbud.

Får man dra hela momsen på Leasingbil?

Bilar och moms är ett av de områden vi får flest frågor om. Dels finns speciella undantagsbestämmelser för personbilar i momslagen, och dels kan det vara svårt att avgöra hur olika transaktioner som har med köp, avbetalning, leasing, försäljning och utlösen mm ska bedömas och redovisas. I den här artikeln försöker vi ge svar på bland annat följande frågor:

Ända sedan momslagen infördes 1969 har det funnits ett förbud mot att lyfta moms vid köp av personbilar. Det finns dock ett antal undantag då det är tillåtet att lyfta momsen. Undantaget gäller för följande branscher:

Vad är dåligt med privatleasing?

Det är i dag inte längre självklart att man måste köpa en bil för att ha tillgång till en. Om du behöver bil ofta i vardagen och vill ha en ny bil var tredje år så kan leasing vara en bra lösning.

När lönar sig privatleasing?

Att privatleasa bil har blivit väldigt populärt. Vissa märken säljer merparten av sina bilar via privatleasing och sannolikt är en relativt attraktiv månadskostnad, tillsammans med det faktum att man inte behöver lägga någon kontantinsats, en stor anledning till populariteten.

Men vissa personer som leasar bil blir brända. Vanliga klagomål handlar om tillkommande kostnader då bilarna återlämnas efter tre år. Skälet kan vara att man överstigit körsträckan och att den kostnaden är hög. Eller så tvingas man betala reparationer som företagen hävdar beror på oacceptabelt slitage.

Här kommer en översikt för- och nackdelar i de olika avtalsformerna. Efter det går vi in på detaljerna.

Att köpa en ny bil kan utmana plånboken rejält. Vissa kan köpa kontant men många tänker sig nog att man lånar till delar av kostnaden. Bästa sättet är oftast att låna på exempelvis sitt boende – om det går – men många använder billån som handlaren erbjuder. Ett sådant billån kräver kontantinsats på minst 20% av köpebeloppet.

Handpenningen innebär att du som köpare måste ut med rätt mycket pengar direkt när du köper bilen! Men summerar man efter tre år så går det inte att trolla, pengarna måste fram någonstans. Nedanför går vi igenom de kostnader som en nybilsägare (oavsett om man leasar eller köper) måste betala.

Valet mellan att leasa eller köpa bil handlar ofta mycket om ekonomi. Men det är viktigt att förstå att det inte finns någon som ger bort pengar. De underliggande kostnaderna som finns i ditt bilägande måste betalas av dig, det är mer en fråga om hur detta görs och vilka kostnader som följer med avtalsmodellen.

En bil tappar i genomsnitt 45% av sitt värde under sina första tre år om den rullar 2 000 mil per år. Den värdeminskningen måste vi som leasar eller köper bilen betala. Dessutom lägger den som leasar bil ingen kontantinsats utan lånar hela köpebeloppet inom ramen för leasingen, vilket naturligtvis innebär att vi får räntekostnader.

Lästips: Så här beräknar du värdeminskningen på en bil.

Får man låna ut en leasingbil?

Ja, försäkringen gäller för de som bor på samma adress. Du kan också låna ut din bil tillfälligt utan ersättning till någon annan, men grundregeln är att du som försäkringstagare är bilens huvudsakliga förare. Därför gäller inte försäkringen om du lånar ut bilen under en längre tid.

Länsförsäkringar. Information i försäkringsvillkoren: "Husbilen får inte användas i yrkesmässig uthyrning eller utlåning mot ersättning."

Vad händer med leasing vid dödsfall?

  • bank- och kreditkort (automatiska betalningar till exempel Netflix, Spotify, kollektivtrafik med mera upphör när vi avslutar korten)
  • internetbanken
  • digipass (säkerhetsdosa för identifiering)
  • e-faktura
  • betalservice via kuvert
  • bank via telefon.

Får man dra moms vid lösen av Leasingbil?

Om man som företagare väljer att köpa ut en bil efter leasingperiodens slut så skall köpet bokföras upp som en tillgång i företaget. Ingen moms skall bokföras om du inte hade full avdragsrätt på moms under leasingperioden ( bilen räknas som en personbil i momsavseende ).Bilens marknadsvärde är 200 000 och restvärdet 170 000. Du bokför inköpet mot restvärdet och bokföringen blir på följande sätt.

Skall bilen vara kvar i företagets ägo och inte säljas vidare till en anställd så gör du sedan avskrivningar på bilen i bokslutet. Man gör avskrivningen efter bilens livslängd. Om bilen har ett bokfört restvärde på 170 000 och har en beräknad livslängd på 5 år så skriver du av den med 170 000 / 5 vilket ger ett avskrivningsbelopp på 34 000 kr per år.

Kan man göra avdrag för Leasingbil?

Högsta för­valt­nings­dom­sto­len har den 23 mars 2021 i mål nr 4262-​20 bedömt avdrags­rät­ten för ingå­ende skatt enligt 8 kap. 16 § ML för lea­singav­gif­ter och drifts­kost­na­der för per­son­bi­lar som används i antingen fullt skat­te­plik­tig, fullt skat­te­fri eller blan­dad verk­sam­het. Högsta för­valt­nings­dom­sto­len kom fram till att avdrags­rät­ten skulle bedö­mas på samma sätt i blan­dad verk­sam­het som i fullt skat­te­plik­tig verk­sam­het, under för­ut­sätt­ning att per­son­bi­len använ­des i mer än ringa omfatt­ning i verk­sam­het som med­för skatt­skyl­dig­het. I fullt skat­te­fri verk­sam­het förelåg inte någon avdrags­rätt. JP Info­nets expert Ele­o­nor Kristof­fers­son ana­ly­se­rar rättslä­get.

Av 8 kap. 3 § mer­vär­desskat­te­la­gen (ML) fram­går att den som bedri­ver verk­sam­het som med­för skatt­skyl­dig­het får göra avdrag för ingå­ende mer­vär­desskatt som hän­för sig till för­värv eller import i verk­sam­he­ten. Vid blan­dad verk­sam­het, som endast del­vis med­för avdrags­rätt, gäl­ler enligt 8 kap. 13 § ML i första hand att den ingå­ende skat­ten ska hän­fö­ras till verk­sam­het som med­för respek­tive inte med­för avdrags­rätt. I andra hand ska avdrags­rät­ten bestäm­mas i enlig­het med skä­lig grund.