:

Hur räknar man bilförmån?

Innehållsförteckning:

  1. Hur räknar man bilförmån?
  2. Är det värt att ha förmånsbil 2023?
  3. Hur mycket är en förmånsbil värd i lön?
  4. Hur mycket ökar förmånsvärdet 2021?
  5. Vilka bilar får sänkt förmånsvärde 2023?
  6. Vilka bilar har lägst förmånsvärde 2023?
  7. När lönar det sig att ha förmånsbil?
  8. Vad kostar en förmånsbil mig i månaden?
  9. Är det lönt att ha förmånsbil?
  10. Varför är förmånsbil så dyrt?
  11. Hur mycket ökar förmånsvärdet 2023?
  12. Kan man ha förmånsbil utan att ta ut lön?
  13. Vad är bäst förmånsbil eller tjänstebil?
  14. Får familjemedlemmar köra förmånsbil?
  15. Får min fru köra min förmånsbil?

Hur räknar man bilförmån?

För att undvika förmånsbeskattning måste du kunna visa att bilen endast använts privat endast i ringa omfattning. Det säkraste sättet att bevisa det är genom att föra en noggrann körjournal över resorna.

Det finns ingen lagtext som beskriver innehållet i en körjournal. Skatteverkets rekommendation är att körjournalen innehåller följande uppgifter:

Är det värt att ha förmånsbil 2023?

Det råder ingen tvekan om att Johan Sjögren på Volkswagen Finans kan sina tjänstebilsfrågor och för att alla ska få ta del av hans kunskaper så kommer här hans tankar kring de fyra viktigaste tjänstebilsfrågorna inför 2023.

1. Hur påverkas mitt förmånsvärde för 2023

Hur mycket är en förmånsbil värd i lön?

Fråga:

I dag använder jag en poolbil som ägs av företaget vid mina tjänsteresor. Reser ca 30–60 dagar per år och kör 2 000 mil i tjänsten och 1 500 mil privat. Jag har tagit upp en diskussion om tjänstebil och min arbetsgivare värderar den till 5 000 kronor per månad i löneavdrag. Då betalar de drivmedlet. Vad är en tjänstebil värd i lön?

Hur mycket ökar förmånsvärdet 2021?

Sedan 2002 har förmånsvärdet för miljöbilar (elbilar, laddhybrider och gasdrivna bilar) beräknats utifrån priset för närmast jämförbara bil utan miljöteknik. Samtidigt fick man förr en rabatt på förmånsvärdet med 40 procent eller som mest 10 000 kronor per år. Vid årsskiftet slopades den rabatten och gav en kostnadshöjning med 435 kronor per månad, vid en marginalskatt på 52,2 procent. Ändringen påverkar inte bara bilar som registreras efter årsskiftet, utan alla bilar som redan är inne i systemet. Totalt berörs ca 75 000 befintliga miljöbilar enligt analysföretaget Vroom. 

Vilka bilar får sänkt förmånsvärde 2023?

Jag har tidigare skrivit ett väldigt uppskattat inlägg där jag redovisade en tabell med ändrade förmånsvärden ifall regeringen går vidare med Skatteverkets förslag om hur man kan göra om förmånsbeskattningen av miljöbilar. Den tabellen är dock baserade på förmånsvärden för 2021, så den stämmer inte helt, och jag har därför tänkt uppdatera tabellen med 2022 års faktiska förmånsvärden. Särskilt eftersom regeringen nu skickat ut förslaget på lagrådsremiss.

Men nu har jag gått ett steg längre. Jag har skapat ett verktyg där ni själva kan räkna ut förändringen för vilken bilmodell som helst, som ni kan nå genom att klicka här. Där kan ni mata in en modell och se hur förmånsvärdet kommer förändras. Såhär ser verktyget ut (screenshot):

Vilka bilar har lägst förmånsvärde 2023?

För miljöbilar som tas i trafik den 1 juli 2022 eller senare ska förmånsvärdet sättas ned enligt en schablon istället för till närmast jämförbara bil utan miljöteknik. Elhybrider och etanoldrivna bilar omfattas inte av lagändringen, förmånsvärdet för de bilarna utgår från nybilspriset utan sänkning.

När lönar det sig att ha förmånsbil?

- För bilar uttagna fram till den sista juni förändras inte förmånsvärdet. Däremot har fordonskatten för bensin- och dieseldrivna höjts ytterligare. Detta gäller alla personbilar och lätta lastbilar som registreras från den 1 april 2021 och gäller de tre första åren.

Vad kostar en förmånsbil mig i månaden?

Modellväljaren - här väljer du bilmodell Börja med att välja bilmärke och sedan modell och variant. Bilmärke

Tjänstebil är ett gammalt begrepp och innebär huvudsakligen en personbil eller annat fordon som arbetsgivaren låter en anställd person använda i sitt yrke som arbetsredskap och transportmedel för att ta sig fram i tjänsten. Numera har begreppet börjat flyta ihop med det som kallas förmånsbil, och betyder egentligen bara att bilen tillhandahålls den anställde att använda mer eller mindre för privat bruk, och är ett alternativ till en del av den kontanta lönen.

Är det lönt att ha förmånsbil?

Hej!

Jag vet att det redan finns massor trådar om förmånsbilar! Ber på förhand ursäkt, håller på att läsa igenom parallelt, om någon känner att de finns var på min fråga och vet var så länka gärna - tack på förhand! Jag förstår också om de finns åsikter att jag borde kunna räkna och läsa på det här på egenhand med min lönenivå - sorry about that

Varför är förmånsbil så dyrt?

Förmånsbilar som registreras från och med den 1 juli 2021 får upp till 34 procent högre förmånsskatt.

Det blir i genomsnitt 9.000 kronor dyrare per år att ha förmånsbil framöver. De flesta bilar som registreras efter den 1 juli får höjt förmånsvärde, upp till 34 procent. Undantaget är lyxbilar som inte är laddbara – de får istället sänkt förmånsvärde.

Hur mycket ökar förmånsvärdet 2023?

Den 1 juli 2022 införs ändrade regler för att beräkna förmånsvärde på tjänstebil. Reglerna har ofta förändrats under de senaste åren, men nu slipper vi kanske förändringar under ett tag framöver?

Kan man ha förmånsbil utan att ta ut lön?

Är det någon som vet om man kan ha förmånsbil utan att ha lön? Skatten skulle då förmodligen betalas som restskatt.

Jag vill ha förmånsbil men helst slippa lön. Även om jag är behjälplig i bolaget.

Vad är bäst förmånsbil eller tjänstebil?

Om arbetsgivaren låter dig använda en tjänstebil privat kallas det förmånsbil.  Att du själv får använda bilen privat räknas som en förmån och du som förare betalar inkomstskatt för förmånen. Håll reda på hur mycket du kör i tjänsten och privat. Tänk på att reglera i avtal vad som ska gälla om du får använda tjänstebilen även för privat bruk.

Arbetsgivaren är ytterst ansvarig för din arbetsmiljö när du använder bilen i tjänsten.

Får familjemedlemmar köra förmånsbil?

Om du regelbundet kör till andra EU-länder för att arbeta kommer du sannolikt någon gång att råka ut för en poliskontroll.

I så fall måste du kunna visa upp en kopia av ditt anställningsavtal eller något annat papper som visar vad du arbetar med i det berörda EU-landet, särskilt om du kör på natten eller helgen.

Får min fru köra min förmånsbil?

För en bil som får användas endast i tjänsten, eller en privatägd bil, är det ofta inte någon tvekan om vem som får använda den. Med en förmånsbil som får användas även privat är det lite svårare. Ska bilen få lånas ut, som en privatägd bil, för att grannen ska köra till sommarstugan eller en avlägsen släkting till fjällen? Och, i så fall, under vilka villkor? Företagets bilpolicy bör vara utformad så att förmånsbilen får användas för privat bruk av den anställde förarens familj - barn, make/maka, sambo och så vidare - samt av annan av företaget anställd. Naturligtvis finns det alternativ i form av exempelvis släktingar, vänner och bekanta, beroende på företagets inställning till de anställdas bilbehov.

Tillbaka