:

Kan man omvandla enskild firma till aktiebolag?

Innehållsförteckning:

  1. Kan man omvandla enskild firma till aktiebolag?
  2. När ska man omvandla enskild firma till aktiebolag?
  3. Varför byta från enskild firma till aktiebolag?
  4. Hur tar man bort enskild firma?
  5. När lönar det sig att ha aktiebolag?
  6. När är det mer lönsamt med aktiebolag?
  7. Vad är nackdelen med aktiebolag?
  8. Vilka är nackdelar med enskild firma?
  9. Vad händer när man avslutar enskild firma?
  10. Måste en enskild firma gå med vinst?
  11. Vad är bäst enskild firma eller aktiebolag?
  12. Är AB bättre än enskild firma?
  13. När är det lönsamt att starta aktiebolag?
  14. Vad är nackdelen med enskild firma?
  15. Vad kostar det att avregistrera enskild firma?

Kan man omvandla enskild firma till aktiebolag?

om du ombildar den enskilda näringsverksamheten till ett aktiebolag, om bolaget fortsätter att driva verksamheten. Överlåtelse av en hel verksamhet eller en verksamhetsgren är momsfritt.

Om du är frivilligt momsskyldig för uthyrning av lokal tar bolaget normalt över dina rättigheter och skyldigheter som är knutna till den frivilliga momsskyldigheten.

När ska man omvandla enskild firma till aktiebolag?

Här hittar du som funderar på att omvandla din enskilda firma till aktiebolag en guide hur du ska gå tillväga.

När ovan punkter är kontrollerade kan du gå vidare med att starta aktiebolaget eller köpa ett s.k. lagerbolag. Det enklaste och billigaste sättet att bilda ett nytt aktiebolag är på verksamt.se

Varför byta från enskild firma till aktiebolag?

Det finns tydliga fördelar med att välja aktiebolag framför enskild firma. I ett aktiebolag kan du normalt bara förlora de pengar “du gått in med” i företaget, medan du i en enskild firma är personligt ansvarig för bolagets skulder.

Många hävdar också att ett aktiebolag känns mer seriöst, och i spåren av coronakrisen har det höjts många röster om att aktiebolag har fått mer hjälp än enskilda firmor.

– Men när en kund frågar om de ska växla över till aktiebolag är min första fråga alltid varför. Det är inte så att företaget automatiskt går bättre bara för att man byter bolagsform. Om bolaget är riktigt lönsamt, kan aktiebolag vara att föredra. Det kan till exempel ur skattehänseende vara lättare att bygga och spara kapital i aktiebolag, berättar Ulf.

Hur tar man bort enskild firma?

När du inte längre säljer varor eller tjänster ska du begära att ditt godkännande för F-skatt

 hos Bolagsverket och ska avsluta din verksamhet ska du anmäla det när du är inloggad i e-tjänsten. Anmälan om avregistrering till Bolagsverket kostar ingenting. 

När lönar det sig att ha aktiebolag?

Hur ser verksamheten ut och vilka inkomster har du i övrigt som privatperson? Det är faktorer som påverkar valet av företagsform när du vill starta eget.

Som egen företagare har företagsformen en stor påverkan på hur ekonomin ska struktureras – både för bolaget och privat. Därför är det bra att känna till vad som gäller och hur verksamheten i bolaget ska bedrivas innan du gör ditt val.

När är det mer lönsamt med aktiebolag?

Att bedriva sin verksamhet i aktiebolagsform är lönsamt på flera sätt. Den skattemässiga fördelen med aktiebolag är störst när du har inkomster över brytpunkten för statlig inkomstskatt som för 2023 är 598 500 SEK/år.

Andra fördelar är ex. att du själv inte riskera mer än ditt insatta kapital i aktiebolaget. Att bolagets ekonomi är skilt från din privata och att skatten är lägre vid en försäljning av aktiebolaget.

Vad är nackdelen med aktiebolag?

Aktiebolag, ofta förkortat till AB, är en väldigt vanlig bolagsform i Sverige. Det finns två olika typer av aktiebolag, publika och privata. Publika aktiebolag kan erbjuda aktier på den öppna marknaden(köpas och säljas exempelvis på Stockholmsbörsen) vilket privata aktiebolag inte kan göra. Detta gör att publika aktiebolag har en viss fördel när det kommer till hur företaget ska finansieras då de kan vända sig till allmänheten för att sälja aktier i bolaget. När aktiebolaget startas ska grundarna själva välja om bolaget ska vara publikt eller privat, detta kan dock ändras även när företaget är igång efter beslut av bolagsstämman. Att ett aktiebolag är publikt ska alltid framgå av bolagets namn, det vanligaste är beteckningen ”publ” i slutet av namnet.

I samband med registrering hos Bolagsverket blir aktiebolaget en egen juridisk person. Det innebär bland annat att bolaget har möjlighet att ingå avtal, att det kan förvärva rättigheter och skyldigheter samt skulder och tillgångar. Det är alltså inte du som privatperson som ådrar dig dessa förpliktelser utan bolaget.

Vilka är nackdelar med enskild firma?

Svar: Nackdelarna med enskild firma är att du får ansvaret för företagets ekonomi även privat till skillnad från ett aktiebolag som är en egen s.k juridisk person. En annan nackdel kan vara att aktiebolag får en större trovärdighet om man jämför med en enskild firma. Det svåra med att ha en enskild firma är att det är lätt att blanda ihop företagets ekonomi med den privata och få obehagliga överraskningar när skatter och avgifter ska betalas.

Sveriges populäraste bok för företagare som vill hitta nya kunder

Vad händer när man avslutar enskild firma?

oberoende av när under året du avslutar verksamheten. Det innebär att det sista räkenskapsåret kan bli kortare än tolv månader. Glöm inte att bokföra även de sista affärshändelserna och bevara räkenskapsinformationen i sju år.

Måste en enskild firma gå med vinst?

En intressant faktor är tidsfaktorn – när i tid passar respektive företagsform bäst? Då menar vi dels företagets livscykel, dvs vilken företagsform är bäst när verksamheten är nystartad, i full blom respektive i nedmonteringsfasen. Dels menar vi din ­ålder som företagare – det finns intressanta skatteregler som har med ålder att göra och som delvis är kopplade till pensionssystemet.

Vi vill också tipsa om möjligheten att samtidigt ha enskild firma och aktiebolag, i många fall faktiskt det bästa alternativet.

Vad är bäst enskild firma eller aktiebolag?

  • Aktiebolaget är en egen juridisk person vilket gör det lättare, jämfört med enskild firma, att skilja på företagets ekonom och den privata ekonomin.
  • Om man inte åtar sig personligt ansvar genom borgensåtaganden för lån eller exempelvis missar skatteinbetalningar (eller andra skyldigheter som företaget har) riskerar man som regel enbart insatt aktiekapital och inte andra personliga egendomar såsom den egna villan eller bilen etc.
  • En annan fördel är att vissa kunder och leverantörer (t ex kommun, landsting, staten) kan kräva att du har ett aktiebolag.
  • Ett aktiebolags namn har skydd i hela Sverige. Enskilda firmans namn har endast skydd i länet.
  • Vinstuttag ur rörelsen i ett aktiebolag kan göras till lägre skatt än för enskild firma med exempelvis schablonbelopp för aktieutdelning.

Är AB bättre än enskild firma?

Den vanligaste bolagstypen i Sverige är aktiebolag. Både mindre företag som endast drivs av en person och stora börsnoterade företag med många anställda kan registreras som aktiebolag. För att du ska kunna starta ett aktiebolag måste du gå in med ett eget kapital. Publika aktiebolag kräver en insättning på som minst 500 000 kronor medan privata aktiebolag kräver en insats på minst 25 000 kronor. Den egna insättningen kan du använda till att köpa aktier i företaget.

Ett aktiebolag måste alltid ha en styrelse. Den behöver bestå av som minst en ordinarie ledamot och en suppleant. Det är styrelsen som företräder bolaget. Vem som sitter i styrelsen väljs under bolagsstämman. Alla som äger aktier har rätt att rösta. Om det inte är önskvärt att ha en styrelse som företräder företaget går det istället att välja att ha en verkställande direktör. VD:n ska ändå alltid utses av aktiebolagets styrelse. En grundregel är att även fast det bara är en person som startar aktiebolaget måste styrelsen minst ha två ledamöter varav en ska vara ordinarie och en ersättande.

Om ett aktiebolag går i konkurs är det inte aktieägarna som blir skuldsatta personligen utan skulden tillfaller konkursboet. Det innebär att aktieägarna och bolaget behandlas separat. Detta gör att det är lätt att skilja på företagets pengar och de privata i ett aktiebolag.

Att starta en enskild firma är ett väldigt lätt sätt att börja verka som företagare. För att starta en enskild firma krävs endast att man lämnar in en ansökan om antingen FA- eller F-skatt till Skatteverket. Det som skiljer de formerna åt är om man endast tänker verka som företagare eller om man också kommer ha inkomst från en anställning. Har man inkomst både från anställning och företaget ska man ansöka om FA-skatt. 

I en enskild firma tillfaller alla pengar som tjänas in dig själv. De ska alltså ses som din egen ekonomi snarare än företagets. De pengar du tjänar kommer räknas som tjänsteinkomst och därför kommer de också beskattas på samma sätt som om de kom från en anställning. Den stora skillnaden är att du själv som egenföretagare har ansvar för att betala in skatter, moms och sociala avgifter på de pengar du har tjänat. 

I en enskild firma är det viktigt att tänka på:

När är det lönsamt att starta aktiebolag?

Det tar egentligen inte så lång tid att starta ett AB, om man räknar att starta företag som synonymt med att registrera det. Sedan är det en annan sak att komma igång med själv företagandet. 

Om du startar ett aktiebolag från grunden behöver du först skicka in en anmälan om att registrera aktiebolaget. Sedan ansöker du om att företaget ska bli godkänt för F-skatt. Detta kan du göra på verksamt.se och själva registreringen är gratis.

Registreringen kräver att du skriftligen beslutar att starta aktiebolaget i ett dokument som kallas stiftelseurkunden. När du har registrerat företaget är namnet skyddat i hela landet. Den genomsnittliga handläggningstiden hos Bolagsverket för att registrera ett aktiebolag är, när detta skrivs, cirka två veckor.

Ett annat sätt att starta aktiebolag är att köpa ett redan registrerat aktiebolag utan verksamhet, ett så kallat lagerbolag. Då är arbetet med att bilda och registrera företaget redan gjort. Det måste dock ändå göras en del ändringar i aktiebolaget du köper. Vanligtvis hjälper företaget som sålt lagerbolaget till med detta.

Du måste noga kontrollera att det inte har pågått någon verksamhet i lagerbolaget eftersom eventuella skulder följer med till dig som ny ägare. Undersök också företagets räkenskapsår.

Fördelen med att köpa ett lagerbolag är att det går snabbare än att registrera ett helt nytt men å andra sidan får du en kostnad för själva lagerbolaget utöver aktiekapitalet. Den extra kostnaden brukar ligga runt 2000-3000 kronor.

Vad är nackdelen med enskild firma?

Hur ser verksamheten ut och vilka inkomster har du i övrigt som privatperson? Det är faktorer som påverkar valet av företagsform när du vill starta eget.

Som egen företagare har företagsformen en stor påverkan på hur ekonomin ska struktureras – både för bolaget och privat. Därför är det bra att känna till vad som gäller och hur verksamheten i bolaget ska bedrivas innan du gör ditt val.

Vad kostar det att avregistrera enskild firma?

Vem är då aktiebolaget lämpligt för? Här går vi igenom lite fakta för att ge lite vägledning i valet av bolagsform.

  • Ett aktiebolag är en juridisk person. Det betyder bl a att aktiebolaget är självständigt och måste företrädas av någon. Den enda bolagsformen som inte är en juridisk person är enskild näringsverksamhet (enskild firma).
  • Minst en person eller ett företag måste äga aktiebolaget.
  • Bolaget är ansvarigt och ingen annan, dvs. aktiebolaget kan ingå avtal och ta ansvar för skulder. I en enskild näringsverksamhet är näringsidkaren personligen ansvarig. I handelsbolag är bolagsmännen ansvariga för skulder och i kommanditbolag är det komplementären som hålls ansvarig för skulder.
  • Det krävs ett aktiekapital om minst 25 000 kr för att starta ett aktiebolag. De resterande bolagsformerna har inget eller väldigt lågt kapitalkrav.
  • Företrädare för ett aktiebolag är styrelsen. När man startar ett aktiebolag behöver man ha minst en styrelseledamot och en suppleant.
  • Ett aktiebolag måste registreras hos Bolagsverket och Skatteverket.
  • Ett aktiebolag är namnskyddat i hela landet.
  • Aktiebolaget ska betala bolagsskatt för vinsten. Bolagsskatten är 22%, men kan under 6 år minskas till 16,5% genom avsättning till så kallad periodiseringsfond. Ägarna beskattas när de tar ut lön och/eller eventuell utdelning av bolagets vinst.
  • Årsredovisning skall lämnas in till Bolagsverket av alla aktiebolag. Revisor behövs inte för små, privata aktiebolag.
  • Den sjukpenninggrundande inkomsten baseras på uttagen lön.

I vissa situationer kan det vara fördelaktigt att välja en annan bolagsform än just aktiebolag. Ett sådant tillfälle är om du till exempel vill testa en affärsidé vid sidan om anställning och inte har 25 000 kr i startkapital. Då kan till exempel enskild näringsverksamhet (enskild firma) som inte har något krav på startkapital, vara ett bra sätt att komma igång. Vad gör du då om firman går så bra att du säger upp din anställning? Antingen fortsätter du bedriva verksamheten som enskild näringsidkare eller går det bra att omvandla till aktiebolag. Om intäkterna blir stora i den enskilda firman så finns det skattemässiga fördelar med att starta aktiebolag då du till exempel inte behöver betala lika hög skatt för intäkterna före du tar ut dem i lön.