:

Hur mycket lön får man när man är permitterad?

Innehållsförteckning:

  1. Hur mycket lön får man när man är permitterad?
  2. Vem betalar lönen vid permittering?
  3. Kan man anställa vid permittering?
  4. Vad krävs för att permittera?
  5. Hur mycket är en vanlig lön?
  6. Vad är den vanligaste lönen?
  7. Kan man få lönen senare?
  8. När får man den nya lönen?
  9. Får man jobba gratis om man vill?
  10. Kan man anställa någon utan lön?
  11. Kan man bli uppsagd pga arbetsbrist?
  12. När kan man få permission från jobbet?
  13. Vad är en låg lön?
  14. Vad är en bra lön netto?
  15. Vad gör man om man inte kan ta sig till jobbet?

Hur mycket lön får man när man är permitterad?

Permittering innebär att den anställde efter beslut av arbetsgivaren inte behöver vara på sin arbetsplats. Trots detta får han eller hon behålla sin lön. Anställningen upphör inte, och den anställde är skyldig att återgå i arbete med kort varsel.

Orsaken till att arbetsgivaren permitterar folk kan vara arbetsbrist, maskinhaveri, facklig konflikt, mm. Arbetsgivaren kan permittera under någon enstaka dag eller längre period. Det vanligaste är attpermittering sker i form av att arbetsveckan kortas ned med en eller några dagar.

Vem betalar lönen vid permittering?

I tjänsten Räkna ut din skatt kan du enkelt göra en skatteberäkning. Du kan använda tjänsten om du till exempel har sålt en bostad, funderar på att flytta, har ett företag eller om du helt enkelt är nyfiken på din skatt. Du kan också räkna ut hur mycket rot- eller rutavdrag du kan få.

Kan man anställa vid permittering?

Vill du gå en utbildning som leder till ett välbetalt jobb? På studier.se kan du hitta flera utbildningar som ger jobb med lön över 40 000 kronor i månaden! Det finns utbildningar inom flera områden som kan leda till ett jobb med en hög lön. Men vilka yrken ger en hög lön? Här nedan följer en lista med exempel på olika yrken som har en medellön på över 40 000kr i månaden:

Källa: SCB (2020)

Vad krävs för att permittera?

Precis som det fungerar i företagsvärlden, så är den privata ekonomin uppdelad i fasta samt rörliga kostnader. För att kunna leva ett gott liv och sova ordentligt på natten, måste du ha en lön som i minsta lag täcker vad som utgör basen i Maslows triangel. Den utgörs av:

Hur mycket är en vanlig lön?

Jag kör bil till mitt arbete. Vilket avdrag kan jag få?

Om du reser till och från ditt arbete med bil kan du få avdrag om:

Vad är den vanligaste lönen?

När du ska på en anställningsintervju kan du få ersättning för rese- och boendekostnader om du uppfyller alla följande villkor. Du

  • har fyllt 20 år och är eller riskerar att bli arbetslös
  • är inskriven hos oss som arbetssökande
  • har svårt att få jobb i närheten av där du bor
  • kan visa att arbetsgivaren har kallat dig till ett besök hos dem.

Kan man få lönen senare?

Har du använt bil i ditt arbete i minst 60 dagar under året och kört minst 300 mil i tjänsten har du rätt till reseersättning för privat bil i tjänsten. Läs mer om hur det fungerar nedan.

  • Om du har använt egen bil för tjänsteresor kan arbetsgivaren betala en skattefri bilersättning med 18,50 kronor per mil. Har du fått en högre ersättning ska du deklarera det överskjutande beloppet som lön.

  • Har du fått en lägre ersättning än 25 kronor, ska du ta upp ersättningen i deklarationen. Du drar sedan av dina utgifter för tjänsteresor med 25 kronor per mil.

När får man den nya lönen?

Reseersättning betalas ut av arbetsgivaren för kostnader som uppkommer i samband med resor i tjänsten.

När du reser i tjänsten betalar din arbetsgivare de kostnader som uppstår i samband med resan, till exempel tågbiljetter, kost och hotellövernattningar. Många större företag och arbetsplatser reglerar tjänsteresor i särskilda reseavtal eller resereglementen. Tillhandahåller företaget ett kreditkort används detta i samband med tjänsteresan. Annars kan kostnaderna faktureras eller betalas ut som en ersättning i efterhand, en skattefri kostnadsersättning. Vid resor i tjänsten uppstår ofta ökade kostnader för mat och andra småutgifter. Dessa ersätts med ett traktamente. Använder du en privat, lånad eller leasad bil i tjänsten ersätter arbetsgivaren dig med ett schablonbelopp per mil fastställt av Skatteverket. Ersättningen är skattefri.

Får man jobba gratis om man vill?

Vi använder det lite mer formella ordet ”tjänsteställe” här, eftersom ”arbetsplats” kan betyda andra saker också.

Skattemässigt är ”tjänsteställe” den plats du anses utföra (majoriteten av) ditt arbete, dvs din arbetsplats. En person kan för varje arbetsgivare endast ha ett tjänsteställe åt gången. Det är ett ganska ”trögrörligt” begrepp, dvs man byter inte tjänsteställe varje dag. Om jag efter lunch åker från kontoret ut till en kund, byter jag därmed alltså inte tjänsteställe.

Det är arbetsgivaren som ansvarar för att bestämma varje anställds tjänsteställe.

Framför allt påverkar tjänstestället om resor till/för arbetet anses vara arbetsresor eller tjänsteresor.

En arbetsresa betyder här en resa mellan hem och arbetsplats. Detta anses vara en privat resa. Du kan ibland få avdrag för kostnader för dessa resor i din privata deklaration, men bara under vissa förutsättningar och för belopp över 11 000 kr varje år (2022). Läs mer hos Skatteverket.

En tjänsteresa är en resa i tjänsten. Här kan arbetsgivaren normalt sett ersätta dig skattefritt för samtliga resekostnader, ge dig skattefritt traktamente om villkoren för det är uppfyllda osv. Så det är alltså betydligt förmånligare om resor klassas som tjänsteresor än som arbetsresor.

Kan man anställa någon utan lön?

Skatteverket har meddelat att milersättningen för 2023 är 25 kronor per mil; 2,5 kronor per kilometer.

Milersättningen för 2023 är den du behöver använda för att beräkna din arbetsgivares återbetalning av skatteavdrag från januari 2023 för din företagsrelaterade körning.

Kan man bli uppsagd pga arbetsbrist?

Du får i vissa fall dra av kostnader för resor med egen (privat) bil mellan bostaden och arbetsplatsen med ett schablonbelopp som inkomståren 2023 och 2024  är 25 kr/mil. Utöver schablonbeloppet får du även dra av de faktiska kostnaderna för väg-, bro- och färjeavgifter.

Du som beskattas för bilförmån får inkomståret 2023 och 2024 dra av 9,50 kr/mil för elbilar och 12 kr/mil för övriga bilar.

När kan man få permission från jobbet?

Reseavdraget är ett skatteavdrag du kan göra för resor till och från arbetet och för resor i tjänsten. För att ha rätt till reseavdraget 2023 krävs att dina resekostnader överstiger 11 000 kronor per år och att sträckan du reser till och från jobbet är minst fem kilometer.

Reseavdraget är en skattereduktion för resor till, från och i jobbet och finns i ett flertal länder. Hur reseavdraget är utformat skiljer sig mellan olika länder. Det svenska reseavdraget gäller resor till och från arbetet och för tjänsteresor och kan göras om den totala kostnaden för resorna överstiger 11 000 kronor per år. Du ansöker om avdrag för resor i samband med din årliga inkomstdeklaration till Skatteverket.

Vad är en låg lön?

Traktamente och bilersättning är kostnadsersättningar som du som arbetsgivare kan betala ut för att täcka en anställds ökade kostnader vid en tjänsteresa. Ersättningen kan vara skattefri om den betalas ut under vissa förutsättningar. Du behöver då inte göra skatteavdrag eller betala arbetsgivaravgift på ersättningen.

Om du betalar ut traktamente och bilersättning som överstiger de schablonbelopp som gäller ska den överskjutande delen av ersättningen hanteras som lön. Det innebär att du ska göra skatteavdrag och betala arbetsgivargifter på den överskjutande delen.

När anställda gör tjänsteresor med egen bil kan du som arbetsgivare betala ut skattefri bilersättning enligt schablonbelopp.

När anställda gör tjänsteresor med förmånsbil kan du som arbetsgivare bara betala ut skattefri bilersättning om den anställda betalat allt drivmedel själv.

Om den anställda bara delvis har betalat bilens drivmedel kan du som arbetsgivare inte betala ut skattefri milersättning vid tjänsteresor. Eventuell ersättning blir då lön. Det kan till exempel gälla en anställd som har en laddhybridbil och själv betalar laddning av el vid bostaden medan du som arbetsgivare betalar bensin till bilen eller laddning av el vid arbetsplatsen.

Vad är en bra lön netto?

Det finns olika typer av ersättningar som kan vara aktuella i samband med att du gör en tjänsteresa. Din arbetsgivare ska till exempel betala kostnader för flyg, tåg, taxi och för hotellövernattning i samband med att du reser i tjänsten. De flesta företag där det förekommer tjänsteresor har någon form av resereglemente eller reseavtal. Det reglerar vad som gäller om du behöver resa i tjänsten och vilka ersättningar du har rätt till.

Om det finns ett resereglemente på ditt företag som reglerar hur du ska boka resor och övernattningar samt till vilka kostnader, är det viktigt att du följer dessa för att du ska kunna få ut ersättning.

På Skatteverkets webbplats hittar du mer information om regler vid resa i tjänsten.

Vad gör man om man inte kan ta sig till jobbet?

Det är hög tid att regeringen höjer den skattefria ersättning som anställda får när de använder egen bil i tjänsten. Beloppet är oförändrat sedan 2007.

Den skattefria ersättning som en anställd kan få för användande av egen bil i tjänsten är 18,50 kronor/mil. Belopp är oförändrat sedan 2007 då en höjning skedde från 18 kronor. Under samma tid har bensinpriset inklusive skatter (genomsnitt enligt SPBI) höjts med 3,43 kronor. Även andra bränslen och övriga bilkostnader har stigit och det är uppenbart att det nu är dags att höja den skattefria ersättningen. Som det nu är har företagen en extra utgift för en högre bilersättning inklusive skattekompensation för till exempel säljare eller montörer som använder egen bil. Alternativt får den anställde inte full kompensation för sina kostnader.