:

Hur får jag en digital brevlåda?

Innehållsförteckning:

  1. Hur får jag en digital brevlåda?
  2. Vilka digitala brevlådor finns det?
  3. När kommer deklarationen i digitala brevlådan?
  4. Hur lägger jag till Skatteverket i Kivra?
  5. Vad är skillnaden mellan Billo och Kivra?
  6. Vilken är den bästa digitala brevlådan?
  7. Har inte fått slutskattebesked 2023?
  8. Varför får jag inte deklarationen i Kivra?
  9. Hur kommer jag in på Kivra?
  10. Hur gör man för att skaffa Kivra?
  11. Kan man ha både Kivra och Billo?
  12. Kan man få all post till Kivra?
  13. När får man reda på om deklarationen är godkänd?
  14. Varför har jag inte fått mitt slutskattebesked?
  15. När får man reda på skatten 2023 Kivra?

Hur får jag en digital brevlåda?

Det finns just nu fyra olika digitala brevlådor ute på marknaden; Digimail, E-boks, Min myndighetspost och Kivra. Välj den brevlåda som du gillar bäst.

Vilka digitala brevlådor finns det?

Farväl, fönsterkuvert. Med oss får du många av dina brev i appen. Win-win för dig och miljön!

När kommer deklarationen i digitala brevlådan?

Schablonintäkten baseras på det sammanlagda värdet av dina tillgångar och är det som ligger till grund för hur mycket skatt du ska betala för ditt investeringssparkonto varje år. Schablonintäkten framgår av kontrolluppgiften som investeringsföretaget (din bank exempelvis) lämnar och är förifylld i din deklaration. Den skatt du ska betala är 30 procent av schablonintäkten.

Du betalar med andra ord inte skatt på vinster, utdelning, ränta eller annan avkastning som du får från tillgångarna du har på kontot. Du kan också ta ut pengar från kontot utan att betala skatt för det uttagna beloppet.

Du får inte göra avdrag för förluster som du gör på ditt investeringssparkonto. Fondavgifter, depåavgifter och andra utgifter som är kopplade till tillgångarna på ditt investeringssparkonto är inte heller avdragsgilla.

Hur lägger jag till Skatteverket i Kivra?

Ja, du kan göra ändringar i en deklaration som du har skickat in. Du kan göra ändringar upp till sex år efter inkomståret. Det innebär att du under 2023 kan göra ändringar som gäller inkomståret 2017 eller senare.

Har du ännu inte fått slutskattebeskedet kan du logga in i e-tjänsten Inkomstdeklaration 1 och skicka in deklarationen på nytt efter att du gjort ändringen. Har du redan fått slutskattebeskedet kallas det för att du begär en omprövning. Hur du ska göra beror på vilket inkomstår som ändringen gäller.

Vad är skillnaden mellan Billo och Kivra?

Det är gratis att skaffa en digital brevlåda oavsett vilken du väljer, Digimail, E-boks, Min myndighetspost eller Kivra. Du kan dock bara ha en aktiv brevlåda åt gången som privatperson där du kan ta emot myndighetspost. Däremot kan du ha flera brevlådor åt gängen för att testa och jämföra.

Oavsett vilken brevlåda du väljer kan du få din myndighetspost dit. Ingen annan än du själv har tillgång till dokumenten du får - om du inte vill dela din digitala brevlåda med någon annan vill säga. Du kan både låta någon annan hantera din brevlåda och/ eller bara läsa din post.

Samtliga digitala brevlådor har appar och du kan logga in på sajten eller appen med hjälp av en e-legitimation.

I övrigt skiljer sig de digitala brevlådorna en hel del åt. En del tillhandahåller bara myndighetspost och alltså ingen post från något privat företag. Andra erbjuder både och.

De digitala brevlådorna har också lite olika tekniska lösningar för hur du som användare loggar in på din digitala brevlåda och på vilket sätt du får en avisering om att du fått post.

Vilken är den bästa digitala brevlådan?

ISK är fortfarande ett bra val för långsiktigt sparande trots den högre skatten. Den stora skillnaden är att man behöver få en högre årlig avkastning än tidigare för att ISK ska vara skattemässigt förmånligt.

I dagsläget behövs en årlig avkastning på 3,6 procent för att ISK ska vara ett bättre val än en vanlig depå. Detta innebär exempelvis att långsiktigt sparande i aktier och aktiefonder fortfarande bör placeras på ISK då den förväntade årliga avkastningen är högre än 3,6 procent.

Även blandfonder och portföljer med en förväntad avkastning på över 3,6 procent per år kan placeras på ett ISK.

Har inte fått slutskattebesked 2023?

På ett investeringssparkonto kan du spara i fonder, aktier, obligationer, aktieindexobligationer, warranter och andra så kallade finansiella instrument. Du får också förvara pengar (likvida medel) på kontot. Utbudet av sparprodukter varierar mellan bolagen. 

För att få förvaras på ett investeringssparkonto måste de finansiella instrumenten vara 

Varför får jag inte deklarationen i Kivra?

Grundregeln för beskattning av kapital är att du betalar 30% av vinsten i skatt. Du betalar ingen skatt förrän du säljer och faktiskt gör en vinst. 

Ett konto som inte har någon speciell skattekonstruktion beskattas alltså så här. Det brukar kallas VP-konto, Aktie- och fondkonto (AF) eller depå. Har du ett konto som inte heter ISK/investeringssparkonto eller kapitalförsäkring kan du utgå från att det är ett sådant konto.

Den stora grejen med ISK är att det är enkelt. På ett ISK betalar du en årlig schablonskatt på hela kapitalet istället för att betala vinstskatt när du säljer. Det gör att du slipper ta hänsyn till skatteeffekter när du ska bestämma om du ska sälja eller flytta pengar i framtiden. Ytterligare en fördel är att du faktiskt vet hur mycket pengar du har. På ett VP-konto kan en betydande andel av pengarna vara latent skatt som du måste betala när du säljer.

En kapitalförsäkring har samma fördelar, men där är risken att du betalar avgifter i onödan. Många banker och försäkringsbolag tar nämligen ut något som heter försäkringsavgift på sina kapitalförsäkringar. Väljer du ett ISK kan du däremot vara ganska säker på att du inte betalar något annat än skatten och fondavgifterna. Därför är det bekvämast att välja ISK hellre än kapitalförsäkring.

Hur kommer jag in på Kivra?

En aktiedepå och ett ISK har gemensamt att det är investeraren som står som ägare för depån/kontot, till skillnad från en kapitalförsäkring, där man enbart är förmånstagare. Däremot har å andra sidan ett ISK och en kapitalförsäkring gemensamt hur de beskattas och detta är var dessa kontotyper skiljer sig ifrån aktiedepån.

Skillnaden i beskattningen är att i en depå, beskattas alla utdelningar och vinster vid försäljning av innehav med 30 procent. För ett ISK, å andra sidan, beräknas en schablonvinst per år, vilken beskattas med 30 procent. Denna schablonvinsten beräknas som statslåneräntan + 1 procentenhet, vilket för 2019 är 1,51 procent.

Skatten på ett ISK för 2019 är således 30 % * 1,51 % * genomsnittligt värde på kontot.

Hur gör man för att skaffa Kivra?

En aktiedepå och ett ISK har gemensamt att det är investeraren som står som ägare för depån/kontot, till skillnad från en kapitalförsäkring, där man enbart är förmånstagare. Däremot har å andra sidan ett ISK och en kapitalförsäkring gemensamt hur de beskattas och detta är var dessa kontotyper skiljer sig ifrån aktiedepån.

Skillnaden i beskattningen är att i en depå, beskattas alla utdelningar och vinster vid försäljning av innehav med 30 procent. För ett ISK, å andra sidan, beräknas en schablonvinst per år, vilken beskattas med 30 procent. Denna schablonvinsten beräknas som statslåneräntan + 1 procentenhet, vilket för 2019 är 1,51 procent.

Skatten på ett ISK för 2019 är således 30 % * 1,51 % * genomsnittligt värde på kontot.

Kan man ha både Kivra och Billo?

Ok, som jag nämnde ovanför så väljer jag att ha mina aktier i ett ISK och kapitalförsäkring för att få en lägre skatt långsiktigt på mitt kapital. Men nu tänkte jag gå upp på nästa nivå och hur vi kan få ytterligare lite lägre skatt på våra pengar.

Här kan du få en grym förklaring på hur ett ISK beskattas!

Visst, det här fungerar på om du har fått utdelningar eller om du har likvider på dina konton (ISK eller Kapitalförsäkring) som du inte utnyttjar för tillfället (utdelningar räknas dock inte som insättningar). Investeringssparkontons beskattning grundar sig på värdet på kontot det första datumet varje kvartal, samt hur mycket du har satt in på kontot.

Kan man få all post till Kivra?

Taket för ISK som S undersökt skulle slå mot många sparare. Samtidigt är bilden av ISK som ett sparande som bara gynnar vanliga människor missvisande. Efter börsfesten kan uppemot 300 000 vara ISK-miljonärer i aktier och fonder, visar SvD:s beräkningar.

När får man reda på om deklarationen är godkänd?

Investeringssparkontot (ISK) gjorde entré med buller och bång i januari 2012 och firar i år 10 år. Aktiespararna var initiativtagare till ISK. Ambitionen var att stimulera till ökat sparande genom att göra det enklare och billigare att spara långsiktigt.

I stället för en fast skatt på realiserade vinster kunde man nu utgå från en fast schablon som är baserad på kontots genomsnittliga värde.

Varför har jag inte fått mitt slutskattebesked?

Då låg statslåneräntan vid avräkningsdatum på 1,94 procent och skatten landade i slutändan på 0,8 procent.

Nu förväntas skatten stiga till någonstans omkring 1,2 procent även om räntorna den senaste tiden backat.

Hur ska man då resonera som småsparare med till exempel fond- eller aktiesparande på ett ISK-konto?

När får man reda på skatten 2023 Kivra?

I Sverige är sparandet högt, men det finns ett brett spann i hur stort sparandet är. En av tio personer har över en miljon kronor på banken, medan lika många har 25 000 kronor eller mindre. Samtidigt sparar var fjärde person mindre nu än i fjol, det visar en ny undersökning från SBAB.

Sparandet i Sverige är högt, utifrån ett internationellt perspektiv. Undersökningen visar dock att sparandet är ojämnt fördelat. Andelen som har över en miljon kronor på banken är ungefär lika stor som den andel som har 25 000 kronor eller mindre.