:

Får man göra avdrag för flyttkostnader?

Innehållsförteckning:

  1. Får man göra avdrag för flyttkostnader?
  2. Vilken skattesats gäller vid flytt?
  3. Kan man få flyttbidrag?
  4. Hur mycket får man dra av för dubbelt boende?
  5. Får man dra av för Flyttstäd?
  6. Måste man ha kvitton för avdrag?
  7. När börjar ny skatt gälla vid flytt?
  8. Vilka meddelar Skatteverket vid flytt?
  9. Är flyttfirma avdragsgillt?
  10. Är flyttstädning avdragsgillt Skatteverket?
  11. Var fyller man i avdrag för dubbelt boende?
  12. Kan man vara folkbokförd på två ställen?
  13. Vilka kostnader får man dra av vid Lägenhetsförsäljning?
  14. Vad kan man dra av i deklarationen?
  15. Vad kan man dra av vid Lägenhetsförsäljning?

Får man göra avdrag för flyttkostnader?

Vi egenföretagare missar ofta att se över vår egen lön och möjligheterna till utdelning. Det kan vara väl investerad tid att regelbundet se över om din lön är optimal utifrån dina förutsättningar och gällande regler. I och med att vi har ett nytt år ändras förutsättningarna och gränsvärdena. Lön En vanlig miss är egenföretagare tar ut för låg lön, eftersom lön generellt beskattas högre än utdelning. Samtidigt bör man undvika att ta ut för hög lön med hänsyn till statlig skatt. Så hur mycket lön bör du ta ut? Här är några viktiga faktorer att ta hänsyn till:

Om företagets ekonomi tillåter så är rekommendationen för att få bästa möjliga grundskyddet alltså att ta ut en månadslön på 51 158 kr per månad innan skatt. Givetvis kan inte alla företagare ta ut dessa löner från starten men glöm inte att varje krona räknas till din framtida allmänna pension. Lönen påverkar även din rätt till utdelning, ett ämne vi kommer att titta närmre på i kommande artiklar. Vi på Fedelta Företagslån står alltid redo som din partner gällande flexibel och okrånglig företagsfinansiering och kan hjälpa ditt företag med följande tjänster:

Vilken skattesats gäller vid flytt?

Du kan ta utdelning till låg beskattning enligt förenklingsregeln eller så kan du använda reglerna om lönebaserad utdelning (huvudregeln). Reglerna om lönebaserad utdelning kan ge stora utdelningsutrymmen men kräver också en hel del i löneuttag.

Det är dock viktigt att poängtera att det finns betydande fördelar med att ta ut ersättning från bolaget i form av lön i första hand.

Kan man få flyttbidrag?

Årsskiftet närmar sig och det kan vara aktuellt för delägare i fåmansföretag att se över sitt löneuttag. För att få tillgodoräkna sig löneunderlag vid beräkning av gränsbelopp finns det ett krav på delägaren att ta ut en viss lön från företaget året före beskattningsåret.

Om en delägare, eller närstående, i ett fåmansföretag är verksam i betydande omfattning betraktas delägarens andelar som kvalificerade. För ägare med kvalificerade andelar gäller särskilda skatteregler för utdelning och kapitalvinst, de s.k. 3:12-reglerna. Reglerna innebär i korthet att utdelning eller kapitalvinst inom ett visst gränsbelopp beskattas till 20 procent i inkomstslaget kapital. Inkomst överstigande gränsbeloppet beskattas helt eller delvis i inkomstslaget tjänst. Skatten i inkomstslaget tjänst kan bli upp till 57 % varför det kan vara en fördel att se över beräkningen av gränsbeloppet och på så sätt få en lägre beskattning.

Hur mycket får man dra av för dubbelt boende?

Ett avdrag för dubbel bosättning får normalt göras under högst två år av både ensamstående och gifta/samboende. För gifta och samboende kan tiden förlängas med tre år till högst fem år under vissa förutsättningar.

Normalt brukar man nämligen göra avdrag för bostadskostnaderna på den nya arbetsorten, eftersom familjebostaden i regel finns på den gamla bostadsorten. Om familjebostaden däremot flyttats till den nya arbetsorten, har man istället rätt att göra avdrag för kostnaderna att ha kvar bostaden på den gamla bostadsorten. Det innebär att makarna ofta genom sitt agerande kan avgöra om avdrag ska få göras för bostadskostnaden på den gamla eller den nya orten. Det kan i sin tur ge avsevärda skillnader i skattelindring beroende på skillnader i bostadskostnad på den gamla och den nya orten. Makarna ska vara folkbokförda på den ort där familjebostaden anses finnas.

Obs! I genomsnitt bör övernattning i den nya familjebostaden ske minst en gång per vecka. I annat fall finns det risk för att det kan ifrågasättas om den nya bostaden verkligen är makarnas gemensamma familjebostad.

Den gamla bostaden – Avdrag för den faktiska kostnaden.Hyreslägenhet – Avdrag med hyran.Småhus – avdrag med driftskostnaderna, dock inte räntekostnader (som dras av i inkomstslaget kapital), inte heller avdrag för fastighetsavgift eller fastighetsskatt.

Alla skattskyldiga som betalar allmän pensionsavgift får en skattereduktion med 100 procent av avgiften. Den allmänna pensionsavgiften framgår av slutskattebeskedet.

Obs! Du kan inte få högre skattereduktion än summan av din kommunala inkomstskatt, statliga inkomstskatt, fastighetsskatt och fastighetsavgift. Skattereduktionen får alltså inte räknas av mot till exempel den allmänna pensionsavgiften.

Begravningsavgift betalar alla som är folkbokförda den 1 november året innan inkomståret. Även den som inte är medlem i Svenska kyrkan betalar begravningsavgift. Hur stor avgiften blir bestämmer Svenska kyrkan eller den kommun som har ansvar för begravningsverksamheten.

Fastställd förvärvsinkomst minus grundavdrag och, i förekommande fall, med sjöinkomstavdrag.

Skattefri bilersättningEgen bil: 25 kronor per milFörmånsbil: 12 kronor per mil förutom förmånsbilar som drivs helt med el där schablonbeloppet är 9,50 kronor per mil.

För en laddhybridbil som kan drivas både med el och annat drivmedel gäller det högre beloppet, det vill säga 12 kronor per mil.

Beräkning av bilförmånsvärdet för en bil som är skattepliktig enligt vägtrafikskattelagen från den 1 juli 2021.

Exempel. En ny bil med nybilspris 200 000 kronor har extrautrustning värderad till 22 000 kronor. Bilförmånen ska då beräknas utifrån att bilens nybilspris 222 000 kronor (200 000+22 000). Bilens fordonsskatt är 4 050 kronor.

15 225 kronor (0,29 × prisbasbeloppet 52 500 kronor)5 234 kronor (2,358 procent av nybilspriset på 222 000 kronor)28 860 kronor (13 procent av nybilspriset på 222 000 kronor)4 050 kronor (Fordonsskatt)= 53 369 kronor (Förmånsvärde)

Bostadsförmån värderas till hyrespriset på orten. Förmån av fritt garage ingår inte i begreppet bostadsförmån. Sådan förmån värderas särskilt till marknadsvärdet.

Vid värderingen av bostadsförmån tar man hänsyn till bostadens storlek och standard, hur den används, under vilka omständigheter bostadsförmånen åtnjuts - om det till exempel är en tjänstebostad - samt hyresnivån på orten eller i kringliggande orter. Skatteverket lämnar varje år rekommendationer för hur man beräknar förmånsvärdet.

Vid beräkning av preliminär skatt och arbetsgivaravgift beräknas förmånsvärdet enligt ett schablonvärde per kvadratmeter bostadsyta.

I inkomstdeklarationen ska värdet av bostadsförmån för den anställde istället alltid beräknas efter marknadsvärdet på orten (inte schablonvärdet). Det innebär att den anställde kan behöva ändra det förtryckta beloppet vid lön, förmåner med mera.

Brytpunkten är gränsen för uttag av statlig inkomstskatt (20 procent), före grundavdrag.

Brytpunkten är 613 900 kronor för dig som inte fyllt 66 år vid inkomstårets ingång.Brytpunkten är 683 200 kronor för dig som fyllt 66 år vid inkomstårets ingång.

Får man dra av för Flyttstäd?

Andra året i avtalet är inte uppsägningsbart. Därmed tar facken en risk: Om inflationen inte går ner kan även 2024 bli ett år med sänkta reallöner.

– Avtalet ger goda förutsättningar för att komma tillbaka till reallöneökningar under 2024, säger IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Måste man ha kvitton för avdrag?

Det finns fem stycken olika kategorier som man kan dela upp avdragen inom:

Du får göra avdrag för de renoveringar som du utfört under försäljningsåret och de senaste 5 kalenderåren innan försäljningsåret (om du sålt bostaden under år 2023 kan du alltså dra av för renoveringar från och med 2018).

Utöver att renoveringen är max 5 kalenderår gammal krävs det även att dina kostnader uppgår till minst 5 000 kr under ett och samma år för att de skall vara avdragsgilla. Du får alltså inte dra av beloppet om du tex målat om hallen och kostnaden inte uppgick till 5 000 kr eller mer. MEN om du under samma år byter toalettstol och den totala kostnaden för dessa två förbättringar uppgår till över 5 000 kr så får du dra av totalkostnaden.

För att du skall få dra av en vanlig renovering krävs det att åtgärden är ”förbättrande”. Det kan man dock nästan alltid hävda att den är (om inte bostaden var ny när du köpte den). Skatteverket nekar väldigt sällan ett sådant påstående.

Om du under din boendetid bygger om och/eller lägger till något som tidigare inte fanns i bostaden så är detta avdragsgillt oavsett ålder så länge kostnaderna för åtgärderna totalt uppgår till minst 5 000 kr under ett och samma kalenderår. Dvs om du bygger en altan och det inte fanns någon altan där tidigare så får du dra av denna kostnad oavsett om altanen är 5, 10 eller 15 år gammal.

För att få göra avdrag i denna kategori krävs det att åtgärden är en grundförbättring för bostaden. Det kan vara ny-, till- och ombyggnad samt nytillskott av utrustning som inte funnits tidigare i bostaden.

Många gör en ”fuling” och drar av sådant som egentligen borde ligga under renoveringar/förbättringar som ny- till- och ombyggnad. Om man exempelvis köpt en ny tvättmaskin som vid försäljningen är över 5 år gammal så kan man ju egentligen inte dra av den kostnaden. Då kan man ju dock köra en ”fuling” och hävda att det inte fanns någon tvättmaskin i bostaden när man köpte den. Då räknas ju tvättmaskinen som ett tillägg till bostaden.

När börjar ny skatt gälla vid flytt?

Du får från den köpeskilling som du får först dra bort omkostnadsbeloppet (det du köpt aktierna för, ev. varaktiga tillskott t.ex. ovillkorade aktieägartillskott och försäljningskostnaderna). Då får du fram kapitalvinsten som ska beskattas.

Lite kortfattat innebär 3:12-reglerna att om du eller närstående varit aktiva på sådant sätt att aktierna är kvalificerade andelar kommer vinsten du gör vid försäljningen först till den del vinsten motsvarar gränsbeloppet att beskattas med 20 procent. I avsnittet Så räknar du ut din utdelning (gränsbelopp för kapitalbeskattning enligt 3:12-reglerna) kan du läsa om hur du kan räkna fram gränsbeloppet. Resterande vinst kommer att beskattas som inkomst av tjänst (cirka 30-57 procent i skatt) upp till att du och dina närstående skattat i inkomst av tjänst för kapitalvinster från bolaget de senaste fem åren för 100 inkomstbasbelopp och därefter som inkomst av kapital (30 procent i skatt).

Det finns några olika sätt att undvika att bli beskattad för kapitalvinsten som inkomst av tjänst enligt 3:12-regelrna. Företagaren kan ha verksamheten i ett dotterföretag till det AB som företagaren ägare aktier i. När företagarens AB sedan säljer sitt dotterföretag hamnar vinsten obeskattad i företagarens AB. Alternativt att om företagaren äger det AB som verksamheten är i säljs verksamheten, s.k. inkråmsöverlåtelse. Företagaren har sedan förhoppningsvis ett AB med vinst i som kan tas ut som t.ex. lön, direktpension eller utdelning.

Vilka meddelar Skatteverket vid flytt?

Reglerna återfanns tidigare i 3 § 12 momentet i den gamla lagen om statlig inkomstskatt, SIL. I dag återfinns reglerna i inkomstskattelagens 56:e och 57:e kapitel.

Med fåmansföretag menas aktiebolag och ekonomiska föreningar där fyra eller färre personer, direkt eller indirekt, äger mer än hälften av rösterna i bolaget. Då ska även närstående personer (make, barn, föräldrar med flera) räknas in. Delägaren och närstående till delägaren räknas som en enda person. Samtliga delägare som är aktiva i bolaget räknas också som en person enligt den så kallade buntningsregeln.

Det finns en kompletterande specialregel som är oberoende av antalet delägare och det är när personen genom sitt aktieinnehav, avtal etc. har den faktiska bestämmanderätten över bolaget eller verksamhetsgren.

Bolag vars aktier är noterade på en reglerad marknad räknas inte som fåmansföretag.

Inkomstskattelagen skiljer mellan kvalificerade aktier i fåmansföretag och aktier som inte är kvalificerade (s.k. okvalificerade aktier). Avgörande för om ett aktieinnehav är kvalificerat är huruvida delägaren eller närstående till delägaren varit "verksam i betydande omfattning" i företaget under inkomståret eller något av de fem föregående inkomståren. Med detta menas att personens arbetsinsatser har varit av stor betydelse för bolagets vinstgenerering/resultat. En aktie anses även vara kvalificerad om delägaren eller närstående, under femårsperioden, varit verksam i betydande omfattning i annat fåmansföretag som bedriver "samma eller likartad verksamhet" som företaget.

För kvalificerade aktier i fåmansföretag gäller att utdelningar och kapitalvinster beskattas enligt 3:12-reglerna, det vill säga med upp till (som mest) cirka 58 % medan motsvarande beskattning för aktier som inte är kvalificerade är 25 %.

Är flyttfirma avdragsgillt?

Nedan har du en checklista för hur du räknar ut hur mycket du kan ta i utdelning från ditt aktiebolag och få hela utdelningen beskattad med 20 procents inkomstskatt.

  • Börja med att ta fram uppgift på hur många aktier du ägde i fåmansföretaget vid årets ingång och hur många aktier det var totalt i företaget vid årets ingång. Detta hittar du i företagets aktiebok.
  • Du kan då räkna fram din andel av företaget som
  • Är flyttstädning avdragsgillt Skatteverket?

    Bestämmel­serna om beräk­ning av löneunderlaget finns i 57 kap. 16–19 a §§ IL.

    Löneunderlaget beräknas på sådan kontant ersättning som under kalen­deråret före andelsägarens inkomst­år har lämnats till arbetstagarna i företaget och i dess dotterföretag (57 kap. 17 § IL). Detta gäller även om företaget har bru­tet räken­skaps­år.

    Belopp som ska tas upp som inkomst av tjänst enligt bestämmelserna i 57 kap. IL, får inte räknas med i underlaget.

    Var fyller man i avdrag för dubbelt boende?

    Att beräkna utdelning i ditt företag enligt 3:12-reglerna kan vara krångligt. Företagarna har därför tagit fram ett verktyg för att underlätta uträkningen och för att hitta gränsvärden.

    Genom verktyget kan du räkna ut om det är mest gynnsamt att ta ut lön eller utdelning från ditt företag. Beroende på dina förutsättningar så får du även en rekomendation om det är mest fördelaktigt att använda huvudregeln eller förenklingsreglen. 

    Kan man vara folkbokförd på två ställen?

    Nedan har du en checklista för hur du räknar ut hur mycket du kan ta i utdelning från ditt aktiebolag och få hela utdelningen beskattad med 20 procents inkomstskatt.

  • Börja med att ta fram uppgift på hur många aktier du ägde i fåmansföretaget vid årets ingång och hur många aktier det var totalt i företaget vid årets ingång. Detta hittar du i företagets aktiebok.
  • Du kan då räkna fram din andel av företaget som
  • Vilka kostnader får man dra av vid Lägenhetsförsäljning?

    När de nya lönerna börjar betalas ut kommer att variera från en kommun eller region till en annan. För en del kan det vara klart ganska snart, medan det för andra kan dröja tills efter sommaren. Oavsett gäller de nya lönerna retroaktivt från och med 1 april 2023.

    Vad kan man dra av i deklarationen?

    Avtalen ger goda möjligheter för reallöneökningar redan från och med det andra avtalsåret. De ligger även på en nivå som gynnar Sveriges konkurrenskraft.

    Hur din löneökning kommer att bli 2023 går inte att svara på. Har du kollektivavtal har du rätt till ett lönesamtal med din chef där du kan påverka din löneutveckling.

    Vad kan man dra av vid Lägenhetsförsäljning?

    Avtalsrörelsen är i full gång. Just nu träffas Unionen och arbetsgivarens parter för att delge vilka krav man prioriterar i de kommande förhandlingarna. Första kravväxlingen genomfördes precis innan jul, då inom industriområdet, och är extra intressant eftersom det är inom industrin som märket så småningom sätts. I denna film berättar Martin Wästfelt, förhandlingschef, Moa Andersson, avtalsansvarig för teknikavtalet och Martin Linder, Unionens förbundsordförande, mer om kravväxlingen på industriområdet, vad arbetsgivarna vill och om hur långt ifrån varandra vi står i det här läget.