:

Kan man lämna in K10 i efterhand?

Innehållsförteckning:

  1. Kan man lämna in K10 i efterhand?
  2. När gör man K10 första gången?
  3. Vem ska lämna K10 Skatteverket?
  4. När ska deklarationen vara inne ideell förening?
  5. Vad händer om man inte fyller i K10?
  6. När ska man deklarera utdelning?
  7. När ska man deklarera första gången?
  8. Måste man registrera en ideell förening?
  9. Vilka regler gäller för ideella föreningar?
  10. Måste jag skicka in K10?
  11. Vem ska fylla i K10?
  12. Måste man deklarera aktieutdelning?
  13. När ska deklarationen vara inlämnad för företag?
  14. Kan man deklarera i efterhand?
  15. Måste en ideell förening upprätta årsredovisning?

Kan man lämna in K10 i efterhand?

Regelverket som reglerar hur aktieutdelning och kapitalvinst (vinst från aktieförsäljning) beskattas hos ägare till fåmansbolag heter 3:12 reglerna. 

Regelverket som reglerar hur aktieutdelning och kapitalvinst (vinst från aktieförsäljning) beskattas hos ägare till fåmansbolag heter 3:12 reglerna. Avsikten med reglerna är att bestämma om utdelningen eller kapitalvinsten skall beskattas som inkomst av kapital eller tjänst. Föredelningen här emellan deklareras i ägarnas K10-bilaga. Syftet med K10 blanketten är att beräkna det så kallade gränsbeloppet, vilket är det högsta belopp som en delägare kan ta ut i form av utdelning eller kapitalvinst i inkomstslaget kapital.

När gör man K10 första gången?

Aha, en "språkförbistring", klantigt av mig.

Avsikten med frågan var egentligen inte att reda ut vilket år deklarationen görs utan hur gränsbelopp hanteras för nystartade företag med förlängt räkenskapsår. För mig var det en positiv nyhet att kunna använda schablonbeloppet för år 1

Vem ska lämna K10 Skatteverket?

Du vinstbeskattas inte om du övertar aktier genom arv, gåva eller bodelning. Du som ny ägare (mottagare) tar i stället över den tidigare ägarens (överlåtarens) värden för aktierna som omkostnadsbelopp, sparat utdelningsutrymme etc.

Det kan vara svårt att avgöra vem som ska lämna bilaga K10 året då aktierna överlåts och hur överlåtare respektive mottagare ska redovisa det. Det beror på om hela aktieinnehavet överlåts samt om eller när utdelning i så fall skett under året.

När ska deklarationen vara inne ideell förening?

Företag och privatpersoner måste varje år göra en inkomstdeklaration. Det finns fyra olika inkomstdeklarationer: Inkomstdeklaration 1, 2, 3 respektive 4. Senast den 2 maj ska inkomstdeklaration 1 vara inskickad för fysiska personer (privatpersoner och enskilda firmor) 2023. För aktiebolag, ekonomiska föreningar, stiftelser, ideella föreningar och handelsbolag – som alla är juridiska personer – beror datumet för deklarationen på företagets eller föreningens räkenskapsår. Om du inte kan deklarera i tid, till exempel för att du saknar uppgifter för deklarationen, kan du ansöka om anstånd med att lämna deklarationen via Skatteverket.

Om du driver enskild firma ska du få deklarationen mellan den 6 och 10 mars om du har en digital brevlåda, annars kan det dröja till den 15 april. Om du har en digital brevlåda skickas deklarationen dit. Om ditt företag är ett aktiebolag, handelsbolag, kommanditbolag, förening eller stiftelse, skickar Skatteverket ut Inkomstdeklaration 2-4 enligt följande (deklarationen skickas några veckor tidigare om företaget har digital brevlåda):

  • Bokslut september till december: deklarationen skickas i slutet av februari

  • Bokslut januari till juni: deklarationen skickas i slutet av september

  • Bokslut juli till augusti: deklarationen skickas i slutet av oktober

Vad händer om man inte fyller i K10?

K10:an är en blankett som lämnas till Skatteverket som en bilaga till din inkomstdeklaration. Det gäller för ägare som har kvalificerade andelar i ett fåmansbolag. Med fåmansbolag menar vi ett aktiebolag - eller en ekonomisk förening - där det är fyra personer eller färre som äger mer än 50 procent av aktierna. Med de kvalificerade andelarna menas att du själv eller närstående är verksam i betydande omfattning i bolaget. Har du kvalificerade andelar i flera bolag behöver du skicka in en K10:a per bolag. Är ni flera ägare i ett bolag behöver varje ägare skicka in varsin K10:a eftersom den är personlig.

Värt att nämna är att K10:an endast lämnas för fysiska personer - alltså lämnas blanketten inte in om en juridisk person - alltså ett företag - är ägare av aktierna i ett bolag.

När ska man deklarera utdelning?

Om du själv eller någon närstående till dig har varit aktiv i ditt fåmansföretag de senaste fem åren ska du lämna blankett K10 som bilaga till deklarationen. Det spelar ingen roll om du tagit ut lön eller inte, det räcker att du eller närstående har arbetat i företaget.

På blankett K10 redovisar du utdelning som du erhållit från företaget eller kapitalvinst som uppkommit under 2022. Din beskattning styrs av det så kallade gränsbeloppet som du varje år räknar fram i blanketten. Gränsbeloppet är det som bestämmer hur stor del av en utdelning/kapitalvinst som beskattas med 20 procent. Utdelning eller kapitalvinst som överstiger gränsbeloppet beskattas upp till en viss nivå som inkomst av tjänst.

Beloppen avseende eventuell utdelning och/eller kapitalvinst som du räknar fram via K10:an för du sedan in på huvudblanketten, INK1.

När ska man deklarera första gången?

Du som har fått en inkomstdeklaration ska deklarera. Har du inte fått någon deklaration ska du ändå deklarera om du kan svara ja på något av följande påståenden:

  • Du har varit bosatt i Sverige under hela 2022 och har haft inkomst av tjänst, till exempel lön eller pension, eller inkomst av aktiv näringsverksamhet på sammanlagt 20 431 kronor eller mer.
  • Du har varit bosatt i Sverige en del av året och har haft en skatte- eller avgiftspliktig inkomst på 100 kronor eller mer.
  • Du har haft kapitalinkomst på 200 kronor eller mer. Kapitalinkomster kan till exempel vara när du har sålt fonder, aktier, kryptovaluta, sålt eller hyrt ut en bostad eller fått utdelning eller ränteinkomster. Observera att du inte behöver lämna Inkomstdeklaration 1 om du enbart har haft kapitalinkomster (till exempel ränta, utdelning, eller schablonintäkt) som Skatteverket har fått kontrolluppgifter om.
  • Du har från ett fåmansföretag fått något av följande:
    • utdelning på aktier, eller vinst vid försäljning av aktier, som ska tas upp som inkomst under "Tjänst"
    • andra ersättningar eller förmåner som ska tas upp som inkomst under "Tjänst".
  • Du har haft inkomst av passiv näringsverksamhet på sammanlagt 100 kronor eller mer.
  • Du ägde fastighet (till exempel villa, fritidsfastighet eller tomt) eller del av en fastighet den 1 januari 2022.
  • Du har fått ett föreläggande om att lämna inkomstdeklaration. Ett föreläggande kommer med posten eller i din digitala brevlåda och skickas till dem som ska deklarera men som inte har gjort det.

Måste man registrera en ideell förening?

En förening är en grupp på minst tre medlemmar som ägnar sig åt en specifik avgränsad verksamhet. Man brukar skilja på ideella föreningar och ekonomiska föreningar. 

Vilka regler gäller för ideella föreningar?

Nedanstående gäller även för registrerade trossamfund.

En ideell förening kan vara bokföringsskyldig enligt 2 kap. bokföringslagen. När ideella föreningar är bokföringsskyldiga, vad bokföringsskyldigheten innebär och hur den löpande bokföringen ska avslutas beskrivs i informationsskriften Ideella föreningar m.fl. – Bokföringsskyldighet och hur den löpande bokföringen ska avslutas.

Måste jag skicka in K10?

K10 är den blankett där du deklarerar utdelning från fåmansbolag och försäljning av fåmansbolagsaktier. Äger du aktier i ett fåmansbolag med kvalificerade andelar ska du fylla i en K10-blankett i samband med din deklaration. Är du osäker på vad som menas med kvalificerade andelar, läs gärna vår artikel genom att klicka här. Om dina andelar i fåmansbolag är okvalificerade ska du istället fylla i en K12-blankett vid utdelning eller försäljning.

Det är alltså i din K10 det avgörs hur stort gränsbelopp du har för ett visst år. Gränsbeloppet är viktigt eftersom det innebär att utdelning (eller vinst från sålda aktieandelar) upp till gränsbeloppet beskattas i kapital med 20 procent, vilket ses som en låg skattesats. Utdelning som hamnar över gränsbeloppet och upp till 90 IBB (år 2021 6 138 000 kr och år 2022 6 390 000 kr) beskattas istället i inkomstslaget tjänst med cirka 32–57 procent, beroende på din totala inkomst av tjänst under samma år. Utdelning utöver gränsbelopp + 90 IBB beskattas i kapital, det vill säga med skattesatsen 30 procent.

Vem ska fylla i K10?

Vad?K10-blanketten är en bilaga som lämnas in tillsammans med den privata inkomstdeklarationen.

Vem?Om du är delägare i ett fåmansbolag där du eller en närstående är eller har varit aktiv de senaste fem beskattningsåren ska du fylla i K10-bilagan i samband med din privata inkomstdeklaration. Du eller din närstående ska ha varit ”verksam i betydande omfattning”, det vill säga ha haft stor betydelse för företagets vinst – då räknas nämligen dina andelar som ett kvalificerat ägande.

Måste man deklarera aktieutdelning?

Särskilda regler gäller när du får utdelning eller säljer kvalificerade aktier i fåmansföretaget. Ibland kallas de för 3:12-reglerna. Reglerna ska förhindra att arbetsinkomster tas ut som lägre beskattade kapitalinkomster i form av utdelning eller vinst.

Särskilda regler gäller också när företaget har gått i konkurs, trätt i likvidation (avvecklas) och när aktier överlåts genom arv, gåva eller bodelning.

När ska deklarationen vara inlämnad för företag?

Det beror på. Datumen är olika beroende på om du deklarerar som privatperson eller juridisk person. Dessutom ska olika bolagsformer deklararera i olika Inkomstdeklarationer (Inkomstdeklaration 1, 2, 3 eller 4). Se vilka datum som gäller för dig nedan!

 Hämta, klicka, godkänn, skicka – exakt så enkelt kan det vara att deklarera! Och du gör det direkt från bokföringsprogrammet. Nu ingår deklarationstillval när du köper Visma eEkonomi!

Kan man deklarera i efterhand?

Har du upptäckt att du fyllt i fel siffror och behöver rätta en inkomstdeklaration för ditt aktiebolag? Då kan du göra en självrättelse och skicka in de riktiga uppgifter till Skatteverket, vi kommer nedan att beskriva hur du går tillväga.

Om Skatteverket inte har beslutat om den slutliga skatten kan du skicka in en komplettering på dina ändringar. Om deklarationen istället redan är fastställd behöver du begära omprövning. För att begära omprövning fyller du i blanketten ”Begäran om omprövning (SKV 6891)” alternativet skriver ett brev som ska innehålla namn, organisationsnummer, att du rättar ett tidigare fel, vilket inkomstår som skall rättas samt underlag till rättelsen. Ofta önskar skatteverket också att du bifogar sidan S samt förstasidan av den rättade inkomstdeklarationen. Blanketten eller brevet med underlag skickar du sedan till ditt skattekontor.

Måste en ideell förening upprätta årsredovisning?

Ideella föreningar och registrerade trossamfund och registrerade organisatoriska delar av sådana samfund enligt lagen (1998:1593) om trossamfund benämns på denna sida alla som ”föreningar”. En förening som är bokföringsskyldig enligt 2 kap. 2 § BFL ska antingen avsluta sin löpande bokföring för räkenskapsåret med ett årsbokslut eller med en årsredovisning. Årsbokslutet kan även upprättas i förenklad form. På vilket sätt en förening ska avsluta sin löpande bokföring beror på föreningens storlek (6 kap. 1 § och 6 kap. 3 § BFL). Vilken normgivning föreningen kan använda beror på om en årsredovisning eller ett årsbokslut ska upprättas vid räkenskapsårets utgång.

En förening som är ett mindre företag ska avsluta den löpande bokföringen för räkenskapsåret med ett årsbokslut (6 kap. 3 § BFL). Om nettoomsättningen normalt uppgår till högst 3 miljoner kronor kan den löpande bokföringen för räkenskapsåret avslutas med ett årsbokslut i förenklad form (6 kap. 3 BFL). Om föreningen är moderföretag i en koncern kan föreningen även använda de internationella redovisningsreglerna.