:

Hur bokför man redovisning av moms?

Innehållsförteckning:

  1. Hur bokför man redovisning av moms?
  2. På vilket konto bokförs moms?
  3. Vad är skillnaden mellan konto 2640 och 2641?
  4. Hur ska moms redovisas?
  5. Hur bokför man betalning av moms till Skatteverket?
  6. Hur man bokför?
  7. Vad bokas på konto 2510?
  8. När används konto 2640?
  9. Vad bokförs på konto 7690?
  10. Vad ska man tänka på när man bokför?
  11. Hur bokför jag en faktura?
  12. När används konto 4011?
  13. Vad är konto 1910?
  14. Vad bokförs på konto 5410?
  15. Vad är 2641 för konto?

Hur bokför man redovisning av moms?

Innan du bokför in- eller utbetalning av moms måste du redovisa momsen till Skatteverket i form av en momsdeklaration. För att den ska bli rätt är det viktigt att all försäljning och inköp i företaget har bokförts med rätt summa moms och att du har använt korrekta bokföringskonton. I Bokio görs detta automatiskt!

Det första du behöver göra är att skicka in din momsrapport till Skatteverket. I samband med detta bör du också föra över pengar till ditt skattekonto som täcker din momsskuld. Beroende på skattekontots balans kan du göra något av följande:

  • Betala in hela skulden om skattekontot saknar pengar
  • Betala in en del av skulden om du redan har en del av summan på skattekontot
  • Du kan också slå ihop momsen med andra avgifter som ska betalas till Skatteverket och göra en gemensam överföring

På vilket konto bokförs moms?

Företaget har sålt varor till ett annat svenskt företag för 10 000 kr inklusive moms. Momsen är 2 000 kr (25%) och värdet på varorna är 8 000 kr. 

Vad är skillnaden mellan konto 2640 och 2641?

Alla företag som uppfyller kraven för moms och är momspliktiga ska ta betalt för moms vid försäljning av varor och tjänster inom landet. För att du ska vara skyldig att ta ut moms av dina kunder ska samtliga av dessa punkter vara uppfyllda:

Ingående moms är den moms som företag betalar vid inköp. När vi istället säljer varor eller tjänster så fakturerar vi kunden utgående moms. I de flesta fall är den ingående momsen avdragsgill och kan dras av mot den utgående momsen.

Hur ska moms redovisas?

Momsdeklarationen ska innehålla information om företagets momspliktiga försäljning eller uttag, utgående moms på försäljning eller uttag, momspliktiga inköp vid omvänd skatteskyldighet, utgående moms på inköp, import, utgående moms på import, försäljning som är undantagen från moms samt ingående moms.

Momspliktig försäljning omfattar i princip försäljning av alla typer av varor och tjänster. Det finns några undantag som inte är momspliktigt, exempelvis sjukvård, tandvård och social omsorg, grundskola, gymnasieskola, högskola och universitet, bank- och finansieringstjänster. Utgående moms är den moms som avser det som företaget sålt, som läggs på beloppet och är angivet på fakturor och kvitton. Med uttag menas här utvärdet på sådant som inte har sålts, men exempelvis använts för privat bruk eller för en vara eller tjänst som har givits bort. Momspliktiga inköp syftar på moms som avser det som företaget köpt, som är angivet på fakturor och kvitton.

Omvänd skatteskyldighet gäller för sådana situationer där köparen är skatteskyldig för momsen, vilket brukar anges på fakturan. Det innebär att ditt företag inte ska ta ut moms på fakturan som tas emot från en leverantör. Med utgående moms på inköp menas den moms som ska läggas på beloppet. Omvänd skatteskyldighet gäller bland annat för digitala tjänster som säljs från leverantörer utanför Sveriges gränser.

Alla typer av företag, oavsett företagsform, som driver en momspliktig verksamhet ska lämna in Momsdeklaration. Företaget ska då först registrera sig för moms.

Hur bokför man betalning av moms till Skatteverket?

När du registrerar dig som medlem på Företagande.se godtar du dessa medlemsvillkor. Du är själv ansvarig för att ditt uppträdande är i enlighet med medlemsvillkoren och gällande svensk lagstiftning.

Du går med på att inte posta något störande, stötande, vulgärt, hatiskt, hotande, sexuellt anspelande eller något annat material som kan tänkas bryta mot någon tillämplig lag. Om du bryter mot detta kan det leda till att du blir permanent avstängd och din Internetleverantör kontaktas. Varje meddelandes IP-adress sparas för att stärka detta vid eventuellt missbruk. Du går med på att webbmaster, administratör och moderatorer har rätt att ta bort, ändra, flytta eller stänga vilka inlägg som helst, när som helst. Som en användare går du med på att all information som du skrivit in sparas i databasen. Den informationen kommer inte att distribueras till någon tredje part utan ditt samtycke. Webbmastern, administratören eller moderatorer kan inte hållas ansvariga vid intrångsförsök som kan leda till att data stjäls.

Som medlem får du även vårt nyhetsbrev med artiklar och erbjudanden. Om du önskar kan du enkelt avregistrera dig från detta nyhetsbrev. I övrigt används e-postadressen bara för att aktivera din registrering, och för att skicka ett nytt lösenord till dig om du råkar glömma det.

Hur man bokför?

I företagets bokföring införs alla företagsverksamhetens utgifter och inkomster. Alla företag är bokföringsskyldiga. Det är du som företagare som bär ansvaret för att bokföringen ordnas. Det lönar sig oftast att lägga ut bokföringen till en professionell bokförare eller en revisionsbyrå, särskilt om ditt företag har en mer omfattande verksamhet.

Se relaterade tjänster och servicekanaler.

Vad bokas på konto 2510?

På skattekontot har vi fått info om "slutlig skatt" samt en post om "tillgodoförd debiterad prel. skatt" och då detta ej fanns med på kontoutdrag jag tog ut innan jag gjorde senaste redovisning och inbetalning har vi nu ett + saldo. Hur ska jag bokföra dessa poster och vilka konton ska jag använda?

Den slutliga skatten i ett AB ska bokföras så här:

När används konto 2640?

Alla företag som uppfyller kraven för moms och är momspliktiga ska ta betalt för moms vid försäljning av varor och tjänster inom landet. För att du ska vara skyldig att ta ut moms av dina kunder ska samtliga av dessa punkter vara uppfyllda:

Ingående moms är den moms som företag betalar vid inköp. När vi istället säljer varor eller tjänster så fakturerar vi kunden utgående moms. I de flesta fall är den ingående momsen avdragsgill och kan dras av mot den utgående momsen.

Vad bokförs på konto 7690?

Vi jobbar mycket med personalvård och jag funderar på några kontonummer och vill gärna veta hur ni gör kring detta? Skattefri personalvårdsförmåner av mindre värde, ej direkt ersättning för arbete utan enklare åtgärder för att skaffa trivsel i arbetet

7699 - Personalvårdsförmåner - När använder ni detta konto? Kan man använda detta med ett enklare fika på ett konditori eller används det när man bjuder på fika under arbetstid?Är det obegränsat?

Vad ska man tänka på när man bokför?

Som företagare är kunskap en trygghet när man driver verskamhet. När det kommer till bokföring och vad det är och hur du bokför, så finns det så klart bokföringsprogram som hjälper dig på vägen. Men vi på SpeedLedger älskar företagare och vill att de skall kunna sköta sin ekonomi själva, vill ju så klart bjuda på gratis kunskap.

Vi har summerat allt du kan behöver för att lära dig mer om kunskap i en överskådlig PDF. För att ta del av vår PDF så anger du din e-post, så får du fakturamall gratis att ladda ner på mailen.

Hur bokför jag en faktura?

This website protects your privacy by adhering to the European Union General Data Protection Regulation (GDPR). You can grant your consent(s) to use your data for specific purposes below or by clicking "Agree to all".

Analytics

När används konto 4011?

Vid inköp av varor från en momsregistrerad person i Sverige är försäljningen normalt momspliktig och den ingående momsen är avdragsgill för en momsregistrerad redovisningsenhet.

Varor är fysiska produkter som måste transporteras från en säljare till en köpare och detta innebär att utgifter för frakt och transport normalt tillkommer vid ett varuinköp. Leveransvillkoren i ett köpeavtal avgör vem som skall stå för frakt och försäkring och vanligast vid varuförsäljning i Sverige är att säljaren ordnar med frakten men låter köparen betala den. Ett inköp via nedladdning från Internet räknas som inköp av tjänst då ingen fysisk vara levereras.

Vad är konto 1910?

Dubbel bokföring innebär att en affärshändelse bokförs på minst två konton; en gång i debet och en gång i kredit. Summan i debet och kredit måste alltid balansera.

Dubbel bokföring är en grundprincip som under lång tid har använts i hela västvärlden. Principen innebär att varje ekonomisk transaktion bokförs med samma summa i både debet och kredit. Debet är alltid på vänstersidan av en transaktion, medan kredit är på högersidan. Bokför du något på ena sidan måste du alltså ha ett motkonto för detta på andra sidan så balans uppstår.

Vad bokförs på konto 5410?

Vid bokföring kommer ofta frågan upp: Vad är förbrukningsmaterial, som ska kontoföras på konto 5460. Många har svårt att avgöra skillnaden mellan förbrukningsmaterial och förbrukningsinventarie (konto 5410). Det är egentligen inte så svårt att skilja på dessa när man känner till definitionerna av dessa begrepp.

Förbrukningsmaterial, eller förbrukningsvaror, är produkter som du förbrukar inom ett år. Produkterna ska inte heller ha något större värde. Exempel på förbrukningsmaterial är papper, trasor, handskar, rengöringsmedel, absorbenter, lim, silikon, tejp, engångstallrikar, sopsäckar och så vidare. Med andra ord: Nästan allt som säljs i vår butik är förbrukningsmaterial.

Vad är 2641 för konto?

Tanken är att varje led i värdekedjan ska betala en skatt på det mervärde som tillförs, en mervärdesskatt. Rent praktiskt läggs momsen, vanligen 25%, på allt som säljs inom landet. Momsen läggs till och summan är priset inklusive moms. Summan får kunderna betala och momsbeloppet kallas utgående moms. Den ingående momsen, alltså sådan moms som betalas i samband med inköp gjorda till företaget, räknas i slutet av en period (en månad, ett kvartal eller ett år) ihop med den utgående momsen.

Här kommer några begrepp och termer som är bra att kunna när du ska redovisa moms:

  • Ingående moms är momsen på det du köper in. Den drar du av vid din momsredovisning och ska därmed gå in. Ingående moms redovisas löpande som en fordran på konto 2641 i debet.
  • Utgående moms som är momsen på det du säljer. Den ska betalas till Skatteverket och ska alltså gå ut vid din momsredovisning. Utgående moms redovisas löpande som en skuld.

Skillnaden mellan ingående och utgående moms, blir momsen på det värdetillägg som företaget tillförts och därmed det belopp som redovisas till Skatteverket. Med andra ord, utgående moms betalas till Skatteverket och ingående moms fås tillbaka.

  • 6% på nyhetstidningar, kultur och idrott,
  • 12% på hotell, camping, livsmedel,
  • 25% på de flesta övriga varor och tjänster.