:

Hur registrerar jag mitt barns namn?

Innehållsförteckning:

  1. Hur registrerar jag mitt barns namn?
  2. Vad händer om man inte skickar in namn inom 3 månader?
  3. Hur lång tid tar det att registrera barnets namn?
  4. Vad händer om man inte skickar in namn på barn i tid?
  5. Måste båda föräldrarna godkänna namn?
  6. Hur snabbt måste man namnge sitt barn?
  7. Vem bestämmer namn på barnet?
  8. När är man olämplig som vårdnadshavare?
  9. Får barnet automatiskt mammans efternamn?
  10. När måste man bestämma namn på barnet?
  11. Vem vinner oftast en vårdnadstvist?
  12. Kan familjerätten besluta om ensam vårdnad?
  13. Vilket efternamn får barnet vid födseln?
  14. Vad tittar tingsrätten på vid vårdnadstvist?
  15. På vilka grunder får man ensam vårdnad?

Hur registrerar jag mitt barns namn?

Vi har fått barn. Hur ansöker vi om barnets förnamn och efternamn?

I samband med att ert barns födelse registreras i folkbokföringen skickar Skatteverket en blankett hem till er där ni ska ansöka om ert barns namn. På den ansökan fyller ni i de namn ni vill att ert barn ska bära. Anmälan ska vara undertecknad av barnets vårdnadshavare.

Vad händer om man inte skickar in namn inom 3 månader?

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Ett barns förnamn ska anmälas till Skatteverket inom tre månader från födseln (26 § 2 st lagen (2016:1013) om personnamn - här). Om en anmälan inte görs inom denna tid så kan Skatteverket förelägga vårdnadshavare att inom viss tid anmäla barnets förnamn (43 § 1 st). Om vårdnadshavarna underlåter att anmäla barnets förnamn till Skatteverket inom den förelagda tiden, så kan Skatteverket på nytt förelägga vårdnadshavarna att anmäla barnets förnamn, denna gång med påföljd av vite (43 § 2 st).

Hur lång tid tar det att registrera barnets namn?

Blanketten ”Anmälan om uppgifter om barnet” samt anvisningar skickas automatiskt per post till barnets moder efter dess födelse. Du får blanketten inom 2-4 veckor efter barnets födelse. Bekanta dig noggrant med anvisningarna innan du fyller i blanketten.

Du kan anmäl barnets namn och modersmål med webblanketten. Anmälan bekräftas av vårdnadshavare eller av båda vårdnadshavare, om barnet har två vårdnadshavare. För att använda webblanketten behöver du nätbankskoder eller mobilcertifikat. 

Vad händer om man inte skickar in namn på barn i tid?

Publicerat tisdag 6 januari 2009 kl 11.41

Flera hundra barn är namnlösa i Sverige varav 14 i Gävleborg. Nu tar Skatteverket tag med hårdhandskarna mot de föräldrar som inte anmält sitt barns namn.

Måste båda föräldrarna godkänna namn?

Barnets vårdnadshavare väljer vilket förnamn och efternamn barnet ska bära. Ansökan om detta görs till Skatteverket inom tre månader från barnets födelse. Om så inte sker kommer barnet att bära det efternamn som den som fött barnet bär.

Ett barn kan byta efternamn om båda föräldrarna är överens om namnbytet. Ändring av namn görs hos Skatteverket.

Hur snabbt måste man namnge sitt barn?

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Ett barns förnamn ska anmälas till Skatteverket inom tre månader från födseln (26 § 2 st lagen (2016:1013) om personnamn - här). Om en anmälan inte görs inom denna tid så kan Skatteverket förelägga vårdnadshavare att inom viss tid anmäla barnets förnamn (43 § 1 st). Om vårdnadshavarna underlåter att anmäla barnets förnamn till Skatteverket inom den förelagda tiden, så kan Skatteverket på nytt förelägga vårdnadshavarna att anmäla barnets förnamn, denna gång med påföljd av vite (43 § 2 st).

Vem bestämmer namn på barnet?

Hur vi väljer namn till våra barn beror på många faktorer. Valet säger dessutom en hel del om hur vi föräldrar är som personer och vilket liv vi lever. Men en sak är klar – det är mammorna som bestämmer vad barnet ska heta.

Emilia Aldrin är doktorand i nordiska språk vid Uppsala universitet och forskar om personnamn. Hon har gjort en enkät med 600 nyblivna föräldrar, som fick svara på hur de har valt namn till sina barn. Resultatet visar att det är många faktorer som samspelar.

När är man olämplig som vårdnadshavare?

Vårdnad är ett statusförhållande. Det är en beskrivning av förhållandet mellan ett barn och en vuxen, oftast en förälder till barnet. Föräldern har vårdnaden om barnet. Han eller hon är vårdnadshavare.

I praktiken innebär detta statusförhållande att föräldern och barnet har olika rättigheter och skyldigheter. Innehållet i och synen på vårdnad har förändrats genom historien. Tidigare låg fokus på förälderns rättigheter. Nu ligger fokus på de skyldigheter som föräldern har och de rättigheter som barnet har. Man brukar uttrycka det som att föräldern har ansvar för barnet.

Vårdnaden avser barnets person. Man brukar göra en skillnad mellan vårdnad och förmyndarskap. Vårdnadshavaren har ansvaret för barnets personliga förhållanden, medan för förmyndaren har ansvaret för barnets ekonomiska förhållanden. Förmyndaren kan bestämma över barnets ekonomi och förmögenhet och kan ingå avtal för barnets räkning.

En förälder kan ensam ha vårdnaden om ett barn eller så kan vårdnaden vara gemensam. Ibland läser man om enskild vårdnad eller delad vårdnad, men begreppen som används i lagstiftningen är ensam vårdnad och gemensam vårdnad.

Om en förälder har ensam vårdnad om ett barn, så har den föräldern själv det ansvar som beskrivits ovan. Den föräldern ska se till att barnet får omvårdnad, trygghet, god fostran, tillsyn, försörjning och utbildning. Den föräldern ska själv bestämma var barnet ska bo, var barnet ska gå i skola, med mera.

Om två föräldrar har gemensam vårdnad om ett barn, så har föräldrarna gemensamt detta ansvar. Föräldrarna ska tillsammans fatta alla beslut som rör barnet. När det gäller vardagliga frågor behöver föräldrarna naturligtvis inte fatta alla beslut tillsammans. Besluten fattas av än den ena, än den andra föräldern beroende på vem som finns på plats eller beroende på hur föräldrarna organiserat vårdnaden mellan sig.

Får barnet automatiskt mammans efternamn?

Tacksam för svar!!

Jag skulle ha lagt hans namn som efternamn som ditt som mellannamn så som det kommer att bli för dig sen. Om det är viktigt för dig. Annars skulle jag bara ge hans namn eftersom ni kommer heta det allihopa med undantag för dig som kommer ha 2 efternamn. Hoppas du förstod nåt i allt svammel??

När måste man bestämma namn på barnet?

Under de första månaderna efter förlossningen är Skatteverket en viktig instans för nyblivna föräldrar. De ger information och sköter om sådant som exempelvis barnets personnummer, namn, vårdnad och medborgarskap.

Detta är viktig information och glömmer man att anmäla exempelvis förnamn så kan Skatteverket vitesförlägga barnets vårdnadshavare att lämna in en namnanmälan. Läs nedanstående avsnitt så att du inte missar något viktigt.

Vem vinner oftast en vårdnadstvist?

Hamnar man som pappa i ett underläge i en vårdnadtvist? Vi reder ut begreppen i denna artikel. Kontakta oss gärna om du behöver råd.

Att som pappa hamna i en vårdnadstvist kan för många män kännas hopplöst. Man upplever det som att samhället beslutat på förhand att mammor automatiskt är bättre föräldrar och att det inte är någon idé att ta strid för vårdnaden av sitt barn. Statistik visar också på att mammor tilldelas vårdnaden i så många som åtta fall av tio. Dock är det viktigt att komma ihåg att de laggrundade kriterierna för att bli av med vårdnaden är att barnet löper risk att utsättas för våld eller på annat sätt fara illa under ens vårdnad. Vet du med dig att du inte burit dig illa åt eller försummat barnet har du all anledning att ta strid för rätten till vårdnad om ditt barn.

Kan familjerätten besluta om ensam vårdnad?

Innan man ansöker om ensam vårdnad kan det vara fördelaktigt att försöka lösa oenigheter om vårdnad, boende och umgänge med hjälp av kommunen där barnet är folkbokfört. Vid många kommuner finns en avdelning som kallas familjerätten som erbjuder samarbetssamtal för att lösa konflikten (6 kap. 12 § FB). Familjerätten kan hjälpa föräldrarna att skriva ett avtal kring boende, umgänge och vårdnad. Beslutar socialnämnden i kommunen att godkänna avtalet blir avtalet juridiskt bindande på samma sätt som en dom i tingsrätten.

Fråga om ändring av vårdnaden prövas av domstolen om talan väcks av en av föräldrarna eller av båda (6 kap. 5 § 3 st FB). Vill du ansöka om ensam vårdad ska ansökan om stämning göras hos tingsrätten i den ort där barnet är folkbokfört. På Sveriges domstolars hemsida finns instruktioner för hur du går tillväga för att skicka in en ansökan om ensam vårdnad. Enklast gör du detta genom att fylla i blanketten som finns på deras hemsida. När din ansökan om stämning skickas in ska en ansökningsavgiften om 900 kronor betalas in.

Vilket efternamn får barnet vid födseln?

Dubbla namn som efternamn: möjligt eller inte? – Om föräldrarna har olika efternamn kan barnet bara ta ett av de två namnen. Efternamnet kan inte vara en kombination av båda föräldrarnas efternamn. Exempel: Britta Müller och Thomas Schmidt är inte gifta och skaffar barn.

Detta barn kan inte heta varken Müller-Schmidt eller Schmidt-Müller i efternamn. Detta är annorlunda om en förälder redan har ett dubbelnamn som efternamn. Om modern till exempel heter Müller-Klein kan barnet också ha detta namn som födelsenamn. Även ett dubbelnamn på fadern, t.ex

Vad tittar tingsrätten på vid vårdnadstvist?

En vårdnadstvist är en rättslig process där du som förälder ansöker om att få ensam vårdnad om ditt eller dina barn. Den rättsliga processen inleds när den ena föräldern/vårdnadshavaren anser att den andra inte är lämpad att fatta beslut gällande barnets vårdnad som bland annat omfattar boende, ingående av avtal som rör barnet, semesterveckor och skolgång. 

En gemensam vårdnad anses alltid vara det bästa för barnet och det är självklart alltid optimalt om föräldrarna kan lägga sina oenigheter åt sidan och enas. Verkligheten ser dock lite annorlunda ut och vårdnadstvister uppstår vanligtvis efter en separation eller en skilsmässa. När föräldrarna inte längre lever tillsammans kan det vara svårare för dem att ta gemensamma bestlut. Ibland uppstår det även djupa konflikter som ger upphov till samarbetssvårigheter.

Rättsligt sett uppstår en vårdnadstivst när någon av föräldrarna/vårdnadshavarna lämnar in en stämningsansökan till tingsrätten och ansöker om ensam vårdnad. En stämningsansökan leder i huvudsak till två konsekvenser: 

Om du står inför att ta beslutet att dra igång en vårdnadstvist eller det redan finns en ansökan inlämnad, finns det några saker som är bra att känna till:

  • I en vårdnadstvist utgår domstolen från att föräldrarna ska försöka enas och ha gemensam vårdnad.
  • Gemensam vårdnad innebär att föräldrarna gemensamt fattar beslut som rör barnet eller barnen. För att detta ska fungera måste föräldrarna vara överens.
  • På vilka grunder får man ensam vårdnad?

    Barnets vårdnadshavare är hens föräldrar eller de personer som anförtrotts vårdnaden om barnet.

    Gemensam vårdnad innebär att vårdnadshavarna tillsammans sköter alla ovan konstaterade ärenden. I praktiken innebär detta samarbete mellan föräldrarna och gemensamt beslutsfattande i barnets angelägenheter. Utgångspunkten är att föräldrarna tillsammans fortsätter som barnets vårdnadshavare även efter skilsmässan. 

    Gemensam vårdnad betyder inte samma sak som växelvist boende. Barnets boende, umgängesrätt och vårdform är separata frågor.