:

Vilka id-kort gäller 2023?

Innehållsförteckning:

 1. Vilka id-kort gäller 2023?
 2. Vad kostar id-kort 2023?
 3. Vad är skillnaden mellan id-kort och legitimation?
 4. Hur gör jag för att få ett id-kort?
 5. Vad kan man använda istället för id-kort?
 6. Kan man använda körkort istället för id-kort?
 7. Hur mycket kostar id-kort hos polisen?
 8. Vad kostar ett id-kort hos Skatteverket?
 9. Måste man ha både körkort och id-kort?
 10. Hur lång tid tar det att få ett id-kort?
 11. Kan man göra id-kort online?
 12. Kan man få id-kort på banken?
 13. Kan man ha id-kort på mobilen?
 14. När slutar körkortet att gälla som id-kort?
 15. Kan man göra id-kort på banken?

Vilka id-kort gäller 2023?

Med ditt digitala ID-kort i din BankID-app kan du snart lämna legget hemma. Det digitala ID-kortet är lika tryggt och säkert som ditt Mobila BankID. Ditt BankID finns också kvar och fortsätter fungera precis som vanligt.

Pass och körkort Ditt digitala ID-kort gäller inte som resehandling och går därför inte att använda som ett pass när du åker utomlands. Läs mer om polisens resehandlingar

Ett körkort är en handling för att styrka behörighet att framföra olika typer av motorfordon. När du kör bil är du skyldig att kunna visa ditt körkort eller annan identitetshandling för att genast visa att du är du. Digitalt ID-kort från BankID bör uppfylla detta krav vid en kontroll, men vi avvaktar ännu besked från polisen hur körkortslagen kommer att tillämpas.

Vad kostar id-kort 2023?

För att kunna ansöka om det svenska ID-kortet måste du uppfylla vissa krav och ha med dig vissa dokument när du ansöker. Här är vad du behöver:

För att ansöka om det nationella ID-kortet i Sverige måste du följa följande steg:

 • Skaffa en giltig legitimation: Du måste ha en giltig legitimation för att kunna ansöka om det nationella ID-kortet. Godkända legitimationer inkluderar svenskt pass, svenskt körkort eller svensk identitetskort.
 • Besök en ansökningslokal: Gå till en ansökningslokal som utfärdar nationella ID-kort. Dessa lokaler kan vara polisstationer, servicekontor eller ambassader. Se till att ta med din giltiga legitimation och eventuell annan dokumentation som krävs.
 • Vad är skillnaden mellan id-kort och legitimation?

  Skatteverkets id-kort är en godkänd id-handling endast inom Sverige. Är du svensk medborgare kan du ansöka om det nationella id-kort hos polisen. Det nationella id-kortet går att använda som resehandling inom Schengenområdet.

  Läs mer

  Hur gör jag för att få ett id-kort?

  Det er bare norske statsborgere som vil kunne søke om dette foreløpig, og det er frivillig å ha et nasjonalt ID-kort.

  Det er mulig å få det nasjonale ID-kortet med reiserett, slik at du også kan bruke det som et reisedokument (på samme måte som pass) når du skal reise til EØS-landene og Sveits.

  Vad kan man använda istället för id-kort?

  När du ska ansöka om nytt pass eller nationellt id-kort måste du kunna legitimera dig med giltig id-handling.

  Kan man använda körkort istället för id-kort?

  BankID digitalt ID-kort är en funktion för identifiering i fysisk miljö. Du aktiverar ditt digitala ID-kort direkt i appen med hjälp av ett giltigt svenskt pass eller nationellt ID-kort.

  Du öppnar ditt digitala ID-kort direkt i BankID-appen och visar upp det för personen som ska kontrollera din identitet. Personen kan läsa av ditt kort med hjälp av en scanner eller med en annan BankID-app, eller bara kontrollera det visuellt. Det fungerar precis som ett vanligt ID-kort, fast digitalt.

  Hur mycket kostar id-kort hos polisen?

  Du måste personligen besöka ett servicekontor för att kunna ansöka om id-kort. Innan du kommer till servicekontoret ska du boka tid för besöket. Tänk på att det bara går att ansöka om id-kort på vissa servicekontor.

  • Boka tid för ansökan om id-kort Länk till annan webbplats.
  • Servicekontor som utfärdar id-kort

  När du besöker ett servicekontor för att ansöka om id-kort måste du:

  • Mer om godkända id-handlingar när du ansöker om id-kort
  • Mer om uppehållstillstånd när du ansöker om id-kort
  • Mer om godkända intygsgivare

  Vad kostar ett id-kort hos Skatteverket?

  Du som har uppehållstillstånd i Sverige kan bevisa vem du är (styrka din identitet) genom att låta Skatteverket jämföra dina uppgifter i ansökan med motsvarande uppgifter om dig hos Migrationsverket.

  Om du vill bevisa vem du är på detta sätt behöver du tala om det när du ansöker. De uppgifter vi jämför är namn, foto, underskrift, längd, resehandling samt uppehållstillståndskort (bevis om uppehållstillstånd).

  Måste man ha både körkort och id-kort?

  Om du i ditt arbete behöver göra en identitetskontroll kan du använda dig av den kontrollprocess som beskrivs i De sju stegen. Broschyren ”De sju stegen” produceras och distribueras av Kronan Säkerhet på uppdrag av Svenska Bankföreningen.

  Som ett steg i kontrollprocessen kan du med hjälp av uppgifter på körkortet ringa vår tjänst på telefonnummer 0771-50 25 70. Tjänsten är automatisk och är öppen dygnet runt.

  Hur lång tid tar det att få ett id-kort?

  För att få pass eller nationellt id-kort måste du vara svensk medborgare. Detta gäller även provisoriska pass. Alla som ansöker måste personligen komma till polisens passexpedition, det gäller även barn och ungdomar. Pass/nationellt id-kort är de enda handlingar som kan styrka ditt medborgarskap.

  Kan man göra id-kort online?

  Lämnar du ofta din ID-handling hemma? Skulle det någonsin hända med din mobil? Med Frejas ID-kort i mobilen kan du vara helt digital när du är på språng, och du behöver aldrig oroa dig för att glömma plånboken eller ID-kortet hemma.

  Eftersom Freja redan fungerar som en digital identitet för e-tjänster, representerar det digitala ID-kortet i Freja ett steg ut från den digitala världen in i den fysiska. Ditt digitala ID-kort skapas med den data du har lagt till i Freja och det ger dig möjlighet att bevisa din identitet på ett enkelt sätt i alla möjliga situationer och miljöer i vardagen.

  Kan man få id-kort på banken?

  Du kan ansöka om ID-kort hos flera olika aktörer till exempel Polisen, Skatteverket eller någon av de fyra största bankerna som finns. Att ansöka hos din bank kan ge många fördelar och ofta kan ID-kort för ungdomar vara gratis om du ansöker via din bank. Det finns alltså en stor anledning att höra vad som gäller hos din bank.

  För att skaffa ID-kort via din bank behöver du såklart vara kund i banken, för barn och ungdomar gäller att vårdnadshavaren behöver vara kund i banken. Du ansöker direkt på plats på bankkontoret och om du är under 18 år behöver vårdnadshavaren också vara på plats vid ansökan. Du behöver ha med dig en giltig legitimation och ett giltigt foto.

  Kan man ha id-kort på mobilen?

  Det digitala id-kortet kan användas istället för ett fysiskt id-kort, till exempel för att hämta ut ett paket. Foto: Bank-id/TT

  LEGITIMATION

  När slutar körkortet att gälla som id-kort?

  Peter Göransson, expert på operativa risker och säkerhet på Bankföreningen

  I Sverige utfärdas varje år tre miljoner id-handlingar från fyra olika utfärdare. De största utfärdarna är Transportstyrelsen (körkort) och Polisen (nationellt id-kort och pass) som tillsammans står för omkring 90 procent. Skatteverket (id-kort för folkbokförda) och bankerna (SIS-kort) står för cirka 5 procent vardera. Kraven för att utfärda en id-handling varierar mellan utfärdarna. Möjligheterna att kontrollera id-handlingarna har även varit begränsade.

  Kan man göra id-kort på banken?

  Du kan ansöka om ID-kort hos flera olika aktörer till exempel Polisen, Skatteverket eller någon av de fyra största bankerna som finns. Att ansöka hos din bank kan ge många fördelar och ofta kan ID-kort för ungdomar vara gratis om du ansöker via din bank. Det finns alltså en stor anledning att höra vad som gäller hos din bank.

  För att skaffa ID-kort via din bank behöver du såklart vara kund i banken, för barn och ungdomar gäller att vårdnadshavaren behöver vara kund i banken. Du ansöker direkt på plats på bankkontoret och om du är under 18 år behöver vårdnadshavaren också vara på plats vid ansökan. Du behöver ha med dig en giltig legitimation och ett giltigt foto.