:

Får man dra hela momsen på leasing lastbil?

Innehållsförteckning:

  1. Får man dra hela momsen på leasing lastbil?
  2. Är det moms på leasing?
  3. Är det halv moms på all leasing?
  4. Kan man leasa en bil utan moms?
  5. Hur ska man bokföra leasing av lastbil?
  6. Hur mycket kostar det att leasa en lastbil?
  7. Vad är nackdelen med leasing?
  8. Hur många procent är momsen på?
  9. Vad räknas som lastbil Skatteverket?
  10. Vem ska betala moms?
  11. Får man dra moms på första förhöjd leasingavgift?
  12. När lönar det sig att leasa?
  13. Vad kostar det att ha en lastbil?
  14. Vad är för respektive nackdelen med att leasa ett fordon?
  15. Vad har 25% moms?

Får man dra hela momsen på leasing lastbil?

Bilar och moms är ett av de områden vi får flest frågor om. Dels finns speciella undantagsbestämmelser för personbilar i momslagen, och dels kan det vara svårt att avgöra hur olika transaktioner som har med köp, avbetalning, leasing, försäljning och utlösen mm ska bedömas och redovisas. I den här artikeln försöker vi ge svar på bland annat följande frågor:

Ända sedan momslagen infördes 1969 har det funnits ett förbud mot att lyfta moms vid köp av personbilar. Det finns dock ett antal undantag då det är tillåtet att lyfta momsen. Undantaget gäller för följande branscher:

Är det moms på leasing?

Kostnaden för leasingbil bokförs normalt under konto 5615 Leasing av personbilar. Den första förhöjda leasingavgiften bokförs vanligen på konto 1720 Förutbetalda leasingavgifter.

När du leasar en personbil hyr du en bil under en avtalad period. Du betalar hyra i form av leasingavgifter. Fördelar med en leasingbil är bland annat att halva momsen är avdragsgill och att ditt företag inte binder upp kapital. Halva momsen får lyftas i de fall bilen används i ringa omfattning. Nackdelarna är att privata resor med en leasingbil är begränsade, och att det ofta är krångligt och dyrt att lösa ut ett avtal i förväg. Ett leasingavtal gäller normalt i 24 eller 36 månader. Leasingavgifterna betalas som en månadskostnad eller som en kvartalskostnad. Den första betalningen är ofta något högre, en så kallad förhöjd första avgift. Den ska bokföras som en tillgång, och fördelas (periodiseras) över hela leasingperioden för att kostnaden ska belasta rätt period. Halva momsen får lyftas även på den första förhöjda leasingavgiften.

Är det halv moms på all leasing?

Ersättningen har i regel setts som en kreditering av tidigare betalda leasingavgifter. Är det en kreditering av leasingavgifter ska halva momsbeloppet betalas tillbaka av leasingtagaren, om avdrag endast medgivits för halva momsbeloppet på leasingavgifterna. Leasingbolaget har däremot rätt att återfå hela den betalda momsen på det krediterade beloppet.

Ett alternativ som framförts på senare tid är att ersättningen ska ses som en försäljning av en immateriell rättighet. Enligt detta alternativ ska leasingtagaren betala utgående moms med 25 procent på ersättningen för rättigheten. Köparen av rättigheten har rätt till avdrag med samma belopp.

Kan man leasa en bil utan moms?

Hej, Det stämmer att dina 50 000 som du betalat som privatperson kommer att stanna hos Skatteverket. Det är tanken med den skatten. Just för bilar är det också bara speciella branscher som får göra avdrag för köp av personbil (bla taxi och återförsäljare). När du sedan säljer den som privatperson så blir det aldrig inklusive moms. För du kan inte lägga på moms som privatperson. Följaktligen kan inte bilhandlaren som köper din begagnade bil dra av den momsen. Begreppet momssmitta handlar om att en privatperson ägt bilen och spelar roll i de fall något företag vill leasa den därefter. Ett företag kan då inte leasa bilen exklusive moms utan insättningsvärdet på leasingavtalet blir inklusive moms. Då moms alltid läggs på leasinghyrorna innebär det att företaget tvingas betala moms två gånger. Eftersom endast halva momsen är avdragsgill på leasinghyrorna blir följden att bilen momsas 1,5 gång istället för 0,5 gång. Därav begreppet momssmittad.

www.bocekonomi.se - Redovisning, nyföretagande, företagsutveckling

Hur ska man bokföra leasing av lastbil?

Hyra eller leasing av lastbil innebär att en leasegivare äger en lastbil som han låter en leasetagare hyra under en leasingperiod mot betalning av leasingavgifter och vid leasingperiodens slut kan leasetagaren få köpa loss lastbilen för ett lösenpris.

En redovisningsenhet som vill hyra eller leasa en lastbil från en leasegivare skriver ett leasingavtal med leasegivaren. Ett leasingavtal för hyra av lastbil innehåller bestämmelser om när leasingperioden börjar, hur lång leasingperioden är, storleken på leasingavgifterna och till vilket pris leastagaren kan köpa loss lastbilen vid leasingperiodens slut.

Hur mycket kostar det att leasa en lastbil?

– I framtiden tror vi att alla fordon på vägarna drivs av el och vi på Volvo vill vara i framkant när det gäller eldrivna fordon. Vi önskar göra det enkelt för våra kunder att gå från diesel till eldrivna fordon och med hjälp av detta ekonomiska stöd kan vi skynda på den omställningen. Kostnaden är avgörande för att kunderna ska välja eldrivna lastbilar och med detta stöd har vi nu möjlighet att erbjuda mycket billigare leasingavtal till våra kunder. Vi ser ett otroligt intresse för elektriska fordon på marknaden. Det är viktigt för såväl stora som små kunder att köra miljövänligt, säger Magnus Lidén, försäljningschef Sverige och Anna Strandberg, marketing manager, båda från Volvo Financial Services.

Volvo Financial Services har tidigare beviljats stöd med 22,9 miljoner kronor till 20 eldrivna lastvagnar.

Vad är nackdelen med leasing?

Att köpa bil innebär att du antingen betalar för hela bilen direkt eller finansierar köpet genom att ta ett billån, där du till sist äger bilen. När du äger bilen har du fullständig frihet att göra vad du vill med den - du kan sälja den när du vill, köra hur mycket du vill och bestämma när och hur den ska servas.

Privatleasing innebär att du hyr bilen under en bestämd tidsperiod, vanligtvis mellan två till fyra år. Du betalar en månatlig avgift för att använda bilen men du äger den inte. När leasingperioden är slut lämnar du tillbaka bilen och du slipper rådda med att sälja bilen och ta smällen för eventuell värdeminskning.

När du privatleasar en bil ingår oftast följande:

  • Användning av bilen: Du har rätt att använda bilen under hela leasingperioden.

  • Service och underhåll: De flesta leasingavtal inkluderar kostnaden för rutinmässigt underhåll och service av bilen. Det kan exempelvis omfatta saker som oljebyten, bromskontroller och andra grundläggande underhållsarbeten.

  • Däckbyte: Många gånger ingår däckbyte av sommar- och vinterdäck så att du alltid kör säkert och lagligt. Hos oss på Carla ingår däckbyte två gånger per år.

  • Vägskatt: Vägskatten är oftast inräknad i din månadsbetalning.

  • Försäkring: Detta varierar mellan olika leasingavtal. I vissa fall kan en försäkring ingå, men i de flesta fall behöver du själv teckna en separat bilförsäkring. Hos oss väljer du om du vill att bilförsäkring ska ingå eller inte.

Hur många procent är momsen på?

är undantagna momsplikt helt och hållet. Varor och tjänster som är momsfria är till exempel sjukvård, tandvård, social omsorg, skolverksamhet och bank- och försäkringstjänster.

Vad räknas som lastbil Skatteverket?

Skattepliktig bilförmån uppkommer när en person för privat bruk i mer än ringa omfattning använder en bil som personen får använda på grund av anställning, uppdragsförhållande eller annan liknande grund.

Av förarbetena till tidigare lagstiftning framgår att bilförmån föreligger även i de fall förmånsgivaren tillhandahåller en leasingbil eller då en skattskyldig person på grund av anställning, uppdragsförhållande eller liknande kunnat få ett förmånligt hyresavtal (prop. 1977/78:40, bilaga 3, s. 14 och prop. 1986/87:46, s. 15).

En bilförmån kan uppkomma även då ett förmånligt avtal har ingåtts med annan än arbetsgivaren, t.ex. ett utomstående uthyrnings- eller leasingföretag eller annat bolag inom koncernen om det finns ett samband mellan det förmånliga hyres- eller leasingavtalet och anställningen eller uppdragsförhållandet. Som skattepliktig förmån räknas också det fall då förmånshavaren har fått ett förmånligt hyresavtal beroende på att bilen ska utnyttjas för reklamändamål.

En anställd kan inte undgå bilförmånsreglerna genom att själv vara delägare i en bil som även ägs av arbetsgivaren. Detta gäller även om den anställde själv betalar de kostnader som avser hans eller hennes andel och nyttjande (RÅ 1992 not. 608).

Vem ska betala moms?

Moms, eller mervärdesskatt, är en statlig skatt på varor och tjänster. Alla företagare behöver deklarera och betala moms.

Ingående moms baseras på allt du köper in, och denna moms har du rätt att få tillbaka. Utgående moms baseras på de varor och tjänster som du säljer, och denna måste du redovisa till Skatteverket. Mellanskillnaden på ingående och utgående moms är det du ska betala eller få tillbaka från Skatteverket.

Får man dra moms på första förhöjd leasingavgift?

Hyra eller leasing av personbil innebär att en leasegivare äger en personbil som han låter en leasetagare hyra under en leasingperiod mot betalning av leasingavgifter och vid leasingperiodens slut kan leasetagaren få köpa loss personbilen för ett lösenpris.

En redovisningsenhet som vill hyra eller leasa en personbil från en leasegivare skriver ett leasingavtal med leasegivaren. Ett leasingavtal för hyra av personbil innehåller bestämmelser om när leasingperioden börjar, hur lång leasingperioden är, storleken på leasingavgifterna och till vilket pris leastagaren kan köpa loss personbilen vid leasingperiodens slut.

När lönar det sig att leasa?

Känner du dig vilsen i beslutet om du ska leasa eller köpa en bil? Vad kostar det med leasing i jämförelse med att köpa bilen? Vad finns det för villkor du måste uppfylla och vilken lösning passar dig bäst? Här får du svaren på dina frågor om leasing och bilköp.  

Vad kostar det att ha en lastbil?

Den 1 juli 2019 anpassades vägavgifterna till nyare utsläppskrav för fordons motorer och för många lastbilar höjdes då vägavgiften. För lastbilar med EURO-klass V eller EEV höjdes istället avgiften den 1 januari 2020.

Sverige är sedan den 1 januari 1998 anslutet till Eurovinjettsamarbetet som är ett samarbete i form av ett gemensamt uttag av vägavgifter för tunga godstransporter vid användandet av vissa vägar. I vägavgiftssamarbetet deltar förutom Sverige även Danmark, Luxemburg och Nederländerna. En vägavgift som är betald i ett av dessa länder gäller även för färd inom övriga anslutna länders vägnät.

Vad är för respektive nackdelen med att leasa ett fordon?

Privatleasing innebär att en privatperson långtidshyr en bil till en fast månadskostnad. Många av de större biltillverkarna erbjuder privatleasing, men i takt med att det blir allt mer populärt börjar även andra aktörer komma in på marknaden.

Ett vanligt avtal är på tre år, med en sammanlagd körsträcka på 4 500 mil (1 500 mil per år). Ofta ingår service och värdeminskning, men även försäkring, vägassistans, fri lånebil vid service, vinter- och sommardäck, däckbyte och däckförvaring kan ingå. 

  • Enkelt och bekvämt.
  • Ingen kontantinsats eller låneskuld, och alla sparpengar finns kvar.
  • Fasta månadskostnader, utan överraskande utgifter.
  • Ingen oro för bilens andrahandsvärde, det så kallade restvärdet.
  • Du slipper sälja bilen efter avtalstiden.

Vad har 25% moms?

När du säljer vissa varor och tjänster ska du inte ta ut 25 procents moms utan i stället 12 eller 6 procent. I vissa fall ska du inte ta ut någon moms alls.

Här kan du läsa om vilka varor och tjänster det inte är 25 procents moms på.