:

Vad händer om jag flyttar utomlands?

Innehållsförteckning:

  1. Vad händer om jag flyttar utomlands?
  2. Måste man betala skatt om man flyttar utomlands?
  3. Hur länge får man vara utomlands utan att skriva ut sig?
  4. Får man bidrag om man flyttar utomlands?
  5. Hur länge kan man bo utomlands?
  6. Vad händer om man inte skriver ut sig från Sverige?
  7. Vad är 183 dagars regeln?
  8. Kan jag förlora mitt svenska medborgarskap om jag bor utomlands?
  9. Kan man vara skriven i Sverige om man bor utomlands?
  10. Får man behålla sin pension om man flyttar utomlands?
  11. Kan man vara skriven i Sverige och bo utomlands?
  12. Måste man betala skatt i två länder?
  13. Hur länge kan man vara i Sverige utan att betala skatt?
  14. Hur länge kan man bo utomlands som svensk medborgare?
  15. Kan Sverige lämna ut svenska medborgare?

Vad händer om jag flyttar utomlands?

Nordiska medborgare behöver inte ansöka om uppehållstillstånd i ett annat nordiskt land.

EU-medborgare har också rätt att studera, arbeta eller bo i Sverige utan att ansöka om uppehållstillstånd. Men om du inte kan försörja dig själv måste du ansöka om uppehållstillstånd för att få rätt att vistas i det land du flyttar till.

Om du är medborgare i ett tredjeland måste du ansöka om uppehållstillstånd i det land du vill flytta till. Om du har uppehållstillstånd i ett nordiskt land gäller det inte i de andra nordiska länderna. Du ska därför kontakta migrationsmyndigheten i det aktuella landet och ta reda på reglerna för att ansöka om arbets- eller uppehållstillstånd i det landet. Du ska också kontakta Migrationsverket i Sverige för information om huruvida du kan riskera att förlora ditt arbets- eller uppehållstillstånd i Sverige om du flyttar från Sverige eller börjar arbeta i ett annat land.

Om du flyttar från Sverige för mer än ett år ska du anmäla din flytt till både Skatteverket och Försäkringskassan.

Om du flyttar till Danmark, Finland, Island, Norge, Färöarna, Grönland eller Åland är det reglerna i det land du flyttar till som avgör om du registreras som inflyttare i landets folkbokföring. I de flesta länder måste du vara folkbokförd om du ska vistas där i mer än sex månader.

Ta med legitimation och handlingar som styrker ditt medborgarskap (pass eller id-kort) samt meddela ditt personnummer och din tidigare adress i Sverige till folkbokföringsmyndigheten i ditt nya hemland.

Skatteverket i Sverige registrerar adressen du uppger att du ska flytta till i utlandet och vidarebefordrar den till svenska myndigheter, kommuner och regioner samt Statens personregister, SPAR. SPAR förmedlar uppgifterna till sina kunder såsom banker, försäkringsbolag och föreningar.

Tre år efter att du har flyttat från Sverige raderar SPAR uppgifterna om dig. Din adress kommer dock att vara tillgänglig för myndigheter, kommuner och regioner. Kom ihåg att meddela Skatteverket om du byter adress utomlands. Du måste själv informera de företag och organisationer som du anser bör veta vilken adress du kan nås på om du flyttar igen i ditt nya hemland.

Kom ihåg att få din post eftersänd till utlandet eller till någon i din familj och att ändra adress hos banker och andra institutioner.

Om du ska betala skatt i Sverige eller inte påverkas av var Skatteverket anser att du har din skatterättsliga hemvist. Din skatterättsliga hemvist är det land där du bor, betalar skatt och deklarerar din inkomst.

Skatteverket gör en bedömning av om du är obegränsat eller begränsat skattskyldig i Sverige när du flyttar.

Måste man betala skatt om man flyttar utomlands?

Beroende på om din utlandsflytt är tills vidare eller under en kortare period finns det en hel del skillnader, särskilt vad gäller försäkringar och var du ska vara folkbokförd och betala skatt. Förutsatt att du flyttar från Sverige i mer än ett år så är det framförallt Skatteverket och Försäkringskassan du behöver vända dig till för att fylla i blanketter och registrera din flytt.

Hur länge får man vara utomlands utan att skriva ut sig?

Det beror i första hand på hur mycket tid du tillbringar i Sverige respektive utlandet.

Om du har enkel bosättning i Sverige, dvs. om du tillbringar mindre än 52 dagar per år i utlandet (mindre än en sjundedel av tiden) ska du även i fortsättningen vara folkbokförd i Sverige. Om förhållandet är det omvända, dvs. att du har enkel bosättning i utlandet, ska du anmäla flyttning till utlandet.

Får man bidrag om man flyttar utomlands?

Om du har du barn yngre än 16 år får du fortsatt barnbidrag i upp till 6 månader vid utlandsvistelse. Barnbidrag från Sverige har du rätt att få så länge du och dina barn befinner er inom EU- och EES-gränser, samt i Schweiz.

Skulle det vara så att din familj eller barnet flyttar till ett land utanför dessa gränser så är du inte berättigad till något barnbidrag längre. Skulle du arbeta som en statsanställd, biståndsarbetare eller för att studera utomlands, då finns det speciella regler gällande barnbidraget för barn under 16 år.

Det har blivit allt vanligare att ungdomar över 16 år vill studera utomlands på en svensk grundskola. Du som förälder har då möjligheten att ansöka om ett förlängt barnbidrag. Ansökan hittar du på Försäkringskassans hemsida under fliken Barnbidrag.

Hur länge kan man bo utomlands?

Om du har ett permanent uppehållstillstånd innebär det att du har rätt att bo och arbeta i Sverige under obegränsad tid. Om du har ett tidsbegränsat uppehållstillstånd innebär det att du får stanna i Sverige en begränsad tid. Här hittar du information om vad som gäller när du vill resa från Sverige.

Som bevis för ditt uppehållstillstånd får du ett uppehållstillståndskort. För dig som har ett permanent uppehållstillstånd gäller uppehållstillståndskortet som längst i fem år. Därefter behöver du ett nytt kort. För dig med tidsbegränsat uppehållstillstånd gäller uppehållskortet lika länge som tillståndet. Uppehållskortet är inte en identitetshandling eller en resehandling.

Vad händer om man inte skriver ut sig från Sverige?

Hej Bertil, tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga. Jag tolkar det som att du har fått ett jobberbjudande i Asien och funderar på att flytta dit för att arbeta i minst 1 år. Och du undrar hur du ska göra för att slippa betala skatt i både Sverige och landet som du kommer att flytta till för att arbeta då du beskriver att du kommer vara skattskyldig i landet där du planerar att arbeta.

Din fråga aktualiserar inkomstskattelagen som förkortas IL samt avräkningslagen.

Vad är 183 dagars regeln?

Nu ändras alltså denna regel, och från och med första januari 2021 införs ett ekonomiskt arbetsgivarbegrepp i svensk lagstiftning som innebär att 183-dagarsregelen inte längre kan tillämpas i situationer när arbetet som utförs i Sverige kan ses som uthyrning av arbetskraft till en svensk tjänsteköpare – den ekonomiska arbetsgivaren.

Enligt Margita Beijer, som är skatterådgivare inom internationell beskattning hos Grant Thornton, är detta en åtgärd som föreslogs redan 2017.

– Det är ett vanligt fenomen inom många branscher, till exempel bygg och anläggning, IT och vården, att man sätter i system att låta utländsk personal arbeta i Sverige. Där blir man enligt nuvarande regler inte skattskyldiga i Sverige utan i sitt hemland under förutsättning att man håller sig inom de 183 dagarna. Därmed anser man att det blir en snedvridning av konkurrensen gentemot de företag som använder personal som är skattskyldiga i Sverige, säger hon.

Kan jag förlora mitt svenska medborgarskap om jag bor utomlands?

En svensk medborgare kan förlora sitt svenska medborgarskap genom s.k. preskription. Detta sker när en svensk medborgare fyller 22 år om personen är född utomlands och aldrig har haft hemvist i Sverige och inte heller har varit i Sverige under förhållanden som tyder på samhörighet med Sverige (14 § första stycket MedbL).

Bestämmelsen gäller alla svenska medborgare oavsett hur medborgarskapet har förvärvats. Preskription ska däremot inte ske om det skulle leda till att personen kommer att sakna medborgarskap och bli statslös (14 § fjärde stycket MedbL). Ytterligare ett undantag från preskriptionsregeln görs för personer som före 22 års ålder bott sammanlagt minst sju år i Danmark, Finland, Island och Norge (17 § MedbL).

Migrationsverket kan medge att det svenska medborgarskapet behålls om en person före 22 års ålder ansöker om detta innan preskriptionen träder i kraft (14 § andra stycket MedbL). Ansökan för en folkbokförd person görs till Migrationsverket som underrättar Skatteverket när de fattat ett beslut. Är personen inte folkbokförd i Sverige ska ansökan lämnas till en svensk beskickning i utlandet (5 § MedbF, 9 § MedbF).

Kan man vara skriven i Sverige om man bor utomlands?

Det beror i första hand på hur mycket tid du tillbringar i Sverige respektive utlandet.

Om du har enkel bosättning i Sverige, dvs. om du tillbringar mindre än 52 dagar per år i utlandet (mindre än en sjundedel av tiden) ska du även i fortsättningen vara folkbokförd i Sverige. Om förhållandet är det omvända, dvs. att du har enkel bosättning i utlandet, ska du anmäla flyttning till utlandet.

Får man behålla sin pension om man flyttar utomlands?

All egen intjänad pension kan du få utbetald oavsett i vilket land du bosätter dig. Det du behöver göra är att ange vart pengarna ska skickas. Inkomstpensionstillägget betalas också ut om du flyttar till ettt annat land. Men från 2023 får du inte längre garantipension om du flyttar utomlands. Om du redan har flyttat och har garanatipension kommer den inte längre att betalas ut. Du bör istället ansöka om liknande stöd i det land där du bor. 

Bostadstillägg och äldreförsörjningsstöd får du bara om du är bosatt och skriven i Sverige.

Om du flyttar tillbaka till Sverige får du automatiskt garantipension om du är berättigad till det.

Kan man vara skriven i Sverige och bo utomlands?

I en dom som vi tidigare skrivit om från Högsta förvaltningsdomstolen under 2018 har det klargjorts att en sammanhängande vistelse om fem månader per år i Sverige innebär stadigvarande vistelse och därmed full beskattning i Sverige. Skatterättsnämnden har i ett förhandsbesked nu bedömt att en vistelse om fyra månader under sommaren och ytterligare cirka tre veckor per år inte ska innebära stadigvarande vistelse. Är det ett klargörande eller innebär beskedet ett än mer osäkert rättsläge?

Sökanden var en pensionär som är bosatt i utlandet. Hon avsåg att vistas i Sverige varje år under mitten av maj till mitten av september och därutöver besöka släkt och vänner under maximalt tre veckor årligen. Då rättsläget var oklart så frågade hon Skatterättsnämnden om dessa vistelser skulle innebära att hon stadigvarande vistas i Sverige eller inte.

Måste man betala skatt i två länder?

Öresundsbron frirar 20 år i år, men gränspendlare här och i övriga gränsregioner har haft stora problem på grund av pandemin det senaste halvåret.

Photographer

Hur länge kan man vara i Sverige utan att betala skatt?

Ekonomisk arbetsgivare är den som får det ekonomiska utbytet av det utförda arbetet. Detta bedöms med hänsyn till följande kriterier: kontroll och ledning, vem som står för arbetsredskap och material, beslutar om arbetsschema och semester och om kostnaden för den anställdes lön faktureras från den formella arbetsgivaren till den där arbetet utförs i Sverige. Det innebär att om du hyr in arbetskraft, personal eller egenföretagare, från ett annat land för att utföra arbete i din verksamhet i Sverige kan du vara ekonomisk arbetsgivare. 

Hur länge kan man bo utomlands som svensk medborgare?

I en dom som vi tidigare skrivit om från Högsta förvaltningsdomstolen under 2018 har det klargjorts att en sammanhängande vistelse om fem månader per år i Sverige innebär stadigvarande vistelse och därmed full beskattning i Sverige. Skatterättsnämnden har i ett förhandsbesked nu bedömt att en vistelse om fyra månader under sommaren och ytterligare cirka tre veckor per år inte ska innebära stadigvarande vistelse. Är det ett klargörande eller innebär beskedet ett än mer osäkert rättsläge?

Sökanden var en pensionär som är bosatt i utlandet. Hon avsåg att vistas i Sverige varje år under mitten av maj till mitten av september och därutöver besöka släkt och vänner under maximalt tre veckor årligen. Då rättsläget var oklart så frågade hon Skatterättsnämnden om dessa vistelser skulle innebära att hon stadigvarande vistas i Sverige eller inte.

Kan Sverige lämna ut svenska medborgare?

Hej, och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Begreppen vi har att göra med är dels utvisning, dels utlämning.