:

Kan arbetsgivare neka friskvårdsbidrag?

Innehållsförteckning:

  1. Kan arbetsgivare neka friskvårdsbidrag?
  2. Får man gå på spa för friskvårdsbidrag?
  3. Vad är godkänt som friskvårdsbidrag?
  4. Hur mycket är Friskvårdsbidraget 2023?
  5. Vad ska stå på kvittot för friskvård?
  6. Måste man vara fast anställd för att få friskvårdsbidrag?
  7. Är thaimassage friskvård?
  8. Är bindvävsmassage friskvård?
  9. Hur mycket skatt på friskvårdsbidrag?
  10. Hur mycket får ett företag dra av för friskvård?
  11. Är simning friskvård?
  12. Är fotvård friskvård?
  13. Måste man betala tillbaka friskvård Om man slutar?
  14. Är personlig träning friskvård?
  15. Är ansiktsmassage friskvård?
  16. Vad är ett friskvårdsbidrag skattefritt?
  17. Vad är ett friskvårdsbidrag?
  18. Vad behöver du veta om friskvårdsbidraget 2020?
  19. Hur bokför du friskvårdsbidraget?
  20. När ska friskvårdsbidrag beskattas?
  21. Vad är ett friskvårdsbidrag?
  22. Vad behöver du veta om friskvårdsbidraget 2020?
  23. Hur bokför du friskvårdsbidraget?

Kan arbetsgivare neka friskvårdsbidrag?

Det framgår inte av lagtexten vilka aktiviteter som är godkända som skattefri motion och annan friskvård, men av rättspraxis framgår att vissa förutsättningar ska vara uppfyllda.

För att ett friskvårdsbidrag ska kunna betalas ut skattefritt ska det användas till aktiviteter som innehåller inslag av motion, eller annan enklare friskvård som inte innehåller inslag av motion men som till exempel är avstressande eller avslappnande.

Får man gå på spa för friskvårdsbidrag?

Från och med 2023 gäller denna lista med godkända friskvårdsaktiviteter. Däremot kommer skatteverket inte fylla på listan under 2023. Detta då nya godkända aktiviteter tillkom i högre takt än skatteverket hade tid att ta ställning till dem. Aktiviteter som inte finns på denna listan men uppfyller regler för friskvårdsbidrag får godkännas av arbetsgivaren.

A

Vad är godkänt som friskvårdsbidrag?

Det framgår inte av lagtexten vilka aktiviteter som är godkända som skattefri motion och annan friskvård, men av rättspraxis framgår att vissa förutsättningar ska vara uppfyllda.

För att ett friskvårdsbidrag ska kunna betalas ut skattefritt ska det användas till aktiviteter som innehåller inslag av motion, eller annan enklare friskvård som inte innehåller inslag av motion men som till exempel är avstressande eller avslappnande.

Hur mycket är Friskvårdsbidraget 2023?

Om arbetsgivaren erbjuder de anställda ett visst angivet belopp som de efter eget val får använda för motions- eller friskvårdsaktiviteter är det ett friskvårdsbidrag. För att friskvårdsbidraget ska omfattas av reglerna om skattefrihet krävs att samma belopp och villkor gäller för hela personalen. Det gäller även stora arbetsgivare som har anställda på flera orter i landet.

Vad ska stå på kvittot för friskvård?

Både friskvårdsbidrag och förmån av fri motion och friskvård (naturaförmån) blir skattepliktiga om någon anställd, till exempel en vikarie eller en provanställd, utestängs från möjligheten att motionera på samma villkor under den period han eller hon är anställd. Det årliga friskvårdsbidraget för dessa tillfälligt anställda personer kan proportioneras utifrån anställningstiden.

Enligt Skatteverket måste alla som är i ”aktiv tjänst” omfattas av erbjudandet om motionen och friskvården. Det betyder att till exempel den som är tjänstledig för studier eller andra angelägenheter inte behöver erbjudas.

Måste man vara fast anställd för att få friskvårdsbidrag?

Det finns ingen lagstiftad eller centralt kollektivavtalad skyldighet för arbetsgivare (och därmed rättighet för dig som anställd) att erbjuda friskvårdsförmåner. Det är alltså upp till varje arbetsgivare att besluta om det ska erbjudas de anställda. 

Det som är viktigt är att alla på arbetsplatsen har samma möjlighet att få del av en friskvårdssatsning. Om det finns en facklig och medlemmarna tycker detta är en viktig fråga, kan klubben genom sin rätt till inflytande försöka påverka till att få en sådan förmån.

Är thaimassage friskvård?

Satsa på förebyggande friskvård och få personalen långtidsfrisk!  Ditt företag har mycket på att vinna på att bjuda personalen på thaimassage. Thaimassage är ett effektiv sätt att förebygga stress och ohälsa på arbetsplatsen. Det ger gladare, piggare och effektivare personal.

Tänk också på att thaimassage är avdragsgill som friskvård för företag. Skatteverket godkänner upp till cirka 4 000:- per år och medarbetare som avdragsgillt för företaget och utan förmånsbeskattning för medarbetaren. En förutsättning för Skatteverkets godkännande är att alla medarbetare erbjuds denna möjlighet till friskvård. Det innebär att arbetsgivare som erbjuder sin personal massage kan dra av hela kostnaden som friskvård. 

Är bindvävsmassage friskvård?

Reglerna säger att friskvårdspengarna ska användas till ”aktiviteter med inslag av motion eller för behandling som är avstressande eller motverkar ömhet och stelhet”. Men vad är det? Här kommer några förtydliganden på vad du inte får göra. Vill du läsa om allt du får göra (mycket roligare), läs gärna här!

Hur mycket skatt på friskvårdsbidrag?

Som arbetsgivare har du möjligheten att erbjuda dina medarbetare skattefri motion och friskvård. Så länge förmånen är av ett mindre värde (upp till 5 000 kronor) och riktar sig till alla i personalen ska det betraktas som en skattefri personalförmån. 

Kostnaden för en enskild aktivitet får dock inte överstiga 1 000 kr, om den ska vara skattefri. Om friskvårdsbidraget överstiger 5000 kr för hela kalenderåret ska hela årets friskvårdsbidrag beskattas.

Hur mycket får ett företag dra av för friskvård?

Friskvårdsbidrag är en form av personalvårdsförmån som en arbetsgivare har möjlighet att erbjuda sina anställda. För att friskvårdsbidraget ska vara skattefritt för den anställde behöver följande tre förutsättningar finnas:

  • Samma belopp och villkor erbjuds till samtliga anställda (oavsett anställningsvillkor)

  • Vara av mindre värde (maximalt 5 000 kronor per person och år)

  • Nyttjas för motion- och friskvårdsaktiviteter av enklare slag.

Under hösten 2022 meddelade dock Skatteverket att arbetsgivare även kan välja att proportionera friskvårdsbidraget i förhållande till arbetstid och sysselsättningsgrad. En förutsättning för proportionering är att samma villkor gäller för hela personalen – den kan inte göras utifrån kriterier såsom lönenivå eller tjänsteställning.

Vad ett företag erbjuder sina anställda i friskvårdsbidrag är upp till företaget. Men för att friskvårdsbidraget ska vara skattefritt för den anställde, får det inte överstiga 5 000 kronor. Det innebär att arbetsgivaren inte gör skatteavdrag eller betalar arbetsgivaravgifter på förmånen – det sker med andra ord ingen förmånsbeskattning.

Är simning friskvård?

En djupdykning i 2019 års statistik kring det populära friskvårdsbidraget gav en hel del intressanta insikter, som till exempel:

  • Genomsnittet för den summa som erbjöds i friskvårdsbidrag 2019 var 3 001 kr.
  • Ca 55% av de anställda nyttjade sitt friskvårdsbidrag.
  • De som nyttjade sitt bidrag använde i snitt 84% av summan.

Den bransch som har det högsta friskvårdsbidraget är bank & försäkring med i genomsnitt 3 461 kr, medan offentlig sektor hamnar i botten med 2 216 kr. Högre belopp ger generellt ett ökat nyttjande. Den magiska summan där mer än hälften av medarbetarna tycker att det är värt att nyttja sitt friskvårdsbidrag verkar ligga på 3000 kr.

Förutom att höja friskvårdsbidraget, vad kan man som arbetsgivare göra för att få fler anställda att använda sitt friskvårdsbidrag? Såhär säger Johanna Helinder, Area Manager Health & Wellness på Benify:

– Kommunikation är A och O. Efter ett mejl eller en push där de anställda påminns om att de har friskvårdsbidrag kvar att nyttja märker vi direkt att fler loggar in och beställer friskvårdstjänster i våra portaler. Det är också viktigt att lyfta fram att bidraget inte bara kan användas till att träna på gym, utan även till exempel massage eller kostrådgivning.

Att fysiskt aktivitet har positiva effekter på hälsan är ingen hemlighet. Träning kan också vara bra på fler sätt, säger Johanna:

Är fotvård friskvård?

Behandlingen för dig som vill ha riktigt fina och fräscha fötter! Denna behandling kan du även nyttja som friskvård.

I behandlingen ingår: Mjukgörande fotbad eller våtinpackning, borttagning av förhårdnader och liktornar. Filning av hälar, nagelklippning, rensning av nagelband, polering av nagelplatta och avslutande lätt fotmassage.

SalongsbonusVarje krona blir poäng, bådebehandlingar & produkter.Läs mer

Måste man betala tillbaka friskvård Om man slutar?

En arbetsgivare som erbjuder personalen motion och annan friskvård via ett årligt bidrag, s.k. friskvårdsbidrag, bör med bibehållen skattefrihet kunna proportionera bidraget utifrån de anställdas arbetstid. Anställda som t.ex. arbetar deltid till 50 % kan således erbjudas 50 % av det fulla värdet av bidraget, och samma villkor ska då gälla för hela personalen. Sådan proportionering eller annan fördelning av bidrag kan dock inte göras utifrån kriterier som lönenivå, tjänsteställning eller arbetsort. Inte heller bör minskad arbetstid eller ledighet på grund av sjukskrivning eller föräldraledighet medföra reducerat friskvårdsbidrag.

En arbetsgivare som har anställda på olika orter och som inte tillämpar friskvårdsbidrag utan i stället erbjuder de anställda andra motionsmöjligheter, t.ex. gym i egna lokaler, bör göra detta på alla orterna men det kan då vara skiftande arrangemang. En arbetsgivare som har personal på arbetsplatser på olika orter, varav enbart några av arbetsplatserna omfattar egna gym eller annat friskvårdsalternativ, bör erbjuda även personalen på de andra orterna någon form av friskvård, t.ex. i form av friskvårdsbidrag som motsvarar kostnaden för gym etc.

En arbetsgivare kan ersätta en anställds utlägg för utgifter enbart för sådan friskvård som den anställde betalar under anställningstiden, och som matchar motsvarande tid. Om som exempel någon som har anställts tillfälligt för sex månader köper ett årskort på ett gym första dagen, bör arbetsgivaren enbart kunna ersätta hälften av årskostnaden. En anställd som fått ett sådant utlägg ersatt och som sedan slutar i förtid behöver dock inte återbetala något även om utlägget då delvis kommer att avse tid efter anställningen har upphört.

Är personlig träning friskvård?

Skatteverket har utökat sin lista över friskvårdsaktiviteter som arbetsgivaren skattefritt kan erbjuda sina anställda, och en god nyhet är att personlig träning (PT) nu är med på listan!

Såhär skriver Skatteverket på sin hemsida:

Är ansiktsmassage friskvård?

Klassisk massage kallas ofta svensk massage utomlands och går ut på att lindra muskelspänningar med hjälp av tekniker såsom knådningar, cirkulerande tryck, töjningar och tapotement (en knackanderörelse med sidan av handen).  

Förebyggande massagebehandlingar av enklare slag utförda av naprapat, fysioterapeut eller kiropraktor är godkända friskvårdsaktiviteter. Behandlingar som syftar till att rehabilitera skador är dock inte godkända.  

Akupressur kallas akupunktur utan nålar, och är en mjuk behandlingsform där akupressören trycker med fingrarna på olika punkter för att uppnå smärtlindring.  

Vad är ett friskvårdsbidrag skattefritt?

Friskvårdsbidrag är skattefritt upp till 5 000 kr per person och år (Bild: Danielle Cerullo, Unsplash) Högsta förvaltningsdomstolen (HFD) har nu slagit fast att ett friskvårdsbidrag på 6 500 kr går över gränsen för vad som kan vara en skattefri förmån.

Vad är ett friskvårdsbidrag?

Friskvårdsbidrag. Friskvårdsbidrag som arbetsgivaren ger till den anställda får vara maximalt 5 000 kronor per år. Om arbetsgivaren betalar ut ett högre friskvårdsbidrag än 5 000 kronor, ska den anställda beskattas för hela friskvårdsbidraget.

Vad behöver du veta om friskvårdsbidraget 2020?

Friskvårdsbidrag 2020 – allt du behöver veta. Mimmi Rito2019-12-20. Friskvårdsbidraget är en av flera förmåner som du som arbetsgivare kan erbjuda dina medarbetare. Syftet är att öka kollegornas välmående och företagets attraktionskraft på en arbetsmarknad där konkurrensen om rätt kompetens blir allt tuffare.

Hur bokför du friskvårdsbidraget?

Så bokför du friskvårdsbidraget. Du bokför friskvårdsbidraget på konto 7699 Övriga personalkostnader. Motkontot är 2440 leverantörsskulder. Momsen är avdragsgill så den tar du med i konteringen och anger momsen för inköp, konto 2641.

När ska friskvårdsbidrag beskattas?

  • Sedan det nyligen kommit en dom angående friskvårdsbidrag från Högsta Förvaltningsdomstolen gäller dock enligt Skatteverket från nionde september 2019 att hela årets friskvårdsbidrag ska beskattas om det överstiger 5 000 kr för hela kalenderåret, men bara om någon del har lämnats nionde september eller senare under 2019.

Vad är ett friskvårdsbidrag?

  • Friskvårdsbidrag. Friskvårdsbidrag som arbetsgivaren ger till den anställda får vara maximalt 5 000 kronor per år. Om arbetsgivaren betalar ut ett högre friskvårdsbidrag än 5 000 kronor, ska den anställda beskattas för hela friskvårdsbidraget.

Vad behöver du veta om friskvårdsbidraget 2020?

  • Friskvårdsbidrag 2020 – allt du behöver veta. Mimmi Rito2019-12-20. Friskvårdsbidraget är en av flera förmåner som du som arbetsgivare kan erbjuda dina medarbetare. Syftet är att öka kollegornas välmående och företagets attraktionskraft på en arbetsmarknad där konkurrensen om rätt kompetens blir allt tuffare.

Hur bokför du friskvårdsbidraget?

  • Så bokför du friskvårdsbidraget. Du bokför friskvårdsbidraget på konto 7699 Övriga personalkostnader. Motkontot är 2440 leverantörsskulder. Momsen är avdragsgill så den tar du med i konteringen och anger momsen för inköp, konto 2641.